Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

56. Особливості оподаткування дивідендів та грального бізнесу податком на прибуток підприємств.

Платник податку, який здійснює виплату виграшів у лотерею або інші види ігор зобов'язаний утримувати та вносити до бюджету 30% суми таких виграшів.

Крім того, будь-яка особа, яка здійснює виплату фізичній особі у зв'язку із виграшем у казино, інші ігри, зобов'язана утримувати та вносити до бюджету 30% суми прибутку такої фізичної особи, який визначається як різниця між її доходами, отриманими у вигляді виграшів за відповідний робочий день, та витратами, пов'язаними з таким виграшем.

Не підлягають оподаткуванню виграші у державні грошові лотереї. Під державними грошовими лотереями слід розуміти лотереї, які передбачають наявність призового фонду у розмірах не менш як 50% суми отриманих доходів, а також відрахувань до Державного бюджету України в розмірі не менш як 30% доходів, що залишаються у розпорядженні після відрахувань до призового фонду. Податок на прибуток не справляється із суми перевищення доходів над витратами, пов'язаними з випуском та проведенням державних лотерей.

57. Порядок визначення амортизаційних відрахувань для цілей оподаткування.

Для визн суми А відр визн витр, які підляг та не підляг амортизації. ОФ в залежності від напрямку їх викор розпад на 4 групи:

  1. Будівлі та їх структ компоненти;

  2. Автотранспорт, меблі та ін офісне обладь;

  3. ОФ не включені в ін групи;

  4. ЕОМ їх прогр забезпеч та телефони.

Норми А відр встан у % до Бал Варт кожної з груп ОФ на поч. звіт кварт в таких розмірах:

  1. 2%

  2. 10%

  3. 6%

  4. 15%

БВ гр. ОФ на поч. кв = БВ гр. На поч. попер кв +Витр на придб ОФ та їх поліпш прот попер кв – Вивед ОФ прот попер кв – Авідр, нарах у попер кв.

58. Податок на доходи фізичних осіб в системі прямого оподаткування

Податок з доходiв фiз осiб - плата фiз особи за послуги, якi надаються їй територiальною громадою, на територiї якої така фiз особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує податок.

В останні роки бюдж значення податку з доходів фіз осіб в У постійно зростає. До переваг відносять соц справедливість, оскільки він ставить рівень оподаткування в пряму залежність від обсягу доходу платників. Крім того, за допомогою прогресивних ставок і пільг в оподаткуванні можна зменшувати податковий тягар для малозабезпечених верств населення. З фіскальної точки зору цей податок є нестабільним джерелом формування доходів бюджету. Крім того, за допомогою цього податку можна впливати на обсяги споживання. Крім того, розподіл податкових надходжень є нерівномірним по різних регіонах і залежить від розвитку промислового виробництва. Недоліком є також значні можливості для платників в заниженні оподатковуваного доходу і в ухиленні від сплати податку.

З 1992 і до 2004 року в У діяв Декрет КабМін. В 2003 р був прийнятий закон щодо оподаткування доходів фіз осіб, який вніс значні зміни в порядок нарахування і стягнення цього податку.

Досить довго (до 2004 р) в У застосовуваласть прогресивна шкала оподаткування, з мінімальною ставкою 10% та максимальною – 40%. Розмір ставки залежав від обсягу оподатковуваного доходу. З 2004 року застосовуються пропорційні ставки, які не залежать від обсягу оподатковуваного доходу, а лише від виду доходу та статусу (резидент чи нерезидент) платника.

Соседние файлы в папке Подт кодекс