Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

41. Мито в системі непрямого опод-ня

Мито є непрямим под.,що стягується з товарів, які переміщуються через митний кордон У, т.б. ввозяться, вивозяться чи прямують транзитом.

Запровадження мита може переслідувати кілька цілей: фіскальні, екон(захист вітч товарів від конкуренції імпортними), політ. На відміну від ін податків політиа в сфері митного обкладання спрямована здебільшого на форм-ня раціон структури імпорту та експорту в умовах відсутності прямого втручання держави в регул-ня цих процесів. Запровадження мита може мати на меті здійснення екон тиску на відповідні держави або надання їм режиму найбільшого сприяння з політ мотивів. Фіскальне значення мита має дещо другорядне значення.

Сплачується мито при переміщ-ні через митний кордон У. Перелік товарів, що підлягають митному обклад-ню, набагато ширший, ніж у АЗ.

Особливістю справляння мита є також те, що контроль за правильністю та своєчасністю його сплати до бюджету здійс-ть митні органи України, а не податкові органи. Митні органи перерах одержані суми мита на рахунок Держ митної служби, яка в свою чергу щоденно перерах їх на рахунки бюджету.

В 2001р. мито склало 3,8% надходжень до держ бюджету,в 2002р. - 4,5%.

42. Мито: заг хар-ка, види мита

Мито – непрямий под.,що справл-ся з тов-в,інш.предметів,що перетинають митн.кордон, тб ввозяться,вивозяться чи прямують транзитом і які включ-ся в ціну тов-в і сплач-ся за рах-к кінц.споживача.

Види мита : 1).за напрямком руху тов-в: *ввізне (з іноз-х тов-в, які надх-ть на ринок Укр.); *вивізне (стяг-ся при вивезенні тов-в). В деяких кр-х також застос-ся транзитне мито, яке встан-ся лише для покриття витрат, пов’язаних з контролем транзиту іноз.вантажів.

2).за способом нарах-ня: *адвалерне – обч-ся в % до митної вар-ті опод-х тов-в та ін.предметів. *Специфічне мито – нарах-ся у встановл.грош.розмірі на од-цю опод.тов-в та ін.предметів. *Комбіноване – мито, яке поєднує адвалерні та специф.особл-ті митного опод-ня.

3).зал-но від ступеня стимул-ня імпорту: *преференційне – встан-ся дер-ою для створення особливо сприятл режиму для однією чи дек.дер-в при ввезенні всіх чи окремих груп імпортних тов-в. Застос-ся на ум-х взаємності чи в одностор.порядку. *Пільгове мито – за доп-ю нього створ-ся режим найб.сприяння імпорту тов-в з країн , з якими Укр.заключила угоди про вільну торгівлю або торгово-екон.угоди з наданням режиму найб.сприяння або нац.режиму. *Повне мито – застос-ся до всіх тов-в, що ввоз-ся на митну тер-ю У за виключенням тих, до яких застос-ся преференц та пільгове мито.

4).за п-пом обмеження імпорту-експорту: *спеціальне – рівень ставок встан-ся на більш високому рівні у пор-ні із звич-ими, як захисна міра вн.ринку від надмірного імпорту. *Антидемпінгове мито – вид ввізного мита, за доп-ю якого заб-ть захист вн.ринку країни від ввезення тов-в за демпінговими цінами. Також є компенсаційне мито.

43. Мито: платники, об"єкт опод-ня, ставки, пільги і порядок сплати.

СУБ“ЄКТАМИ опод-ня є юр та фіз особи, які здійсн переміщення через митні кордони України товарів.

ОБ”ЄКТОМ опод-ня є митна вартість товарів або ін предметів,які переміщуються через митний кордон.Для визначення митної вартості товарів валюта контракту перерах-ся у нац валюту У за курсом НБУ, що діє на день подання митної декларації. До неї включ-ся ціна товару, зазначена в рах-х фактурах, а також витрати на трансп-ня до пункту перетину митного кордону, комісійні, брокерські послуги тощо.

При стягненні мита застосовується дві СТАВКИ :

Соседние файлы в папке Подт кодекс