Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Документація, як складова частина методу бухгалтерського обліку. Визначення первинного документа.

Бухгалтерський документ – це письмове свідоцтво певної форми і змісту, яке має відомості про господарську операцію і є доказом її здійснення.

Документація – це спосіб оформлення господарських операцій документами. Як елемент методу б/о являє собою метод (спосіб) суцільного і безперервного спостереження за здійснюваними господарськими операціями, засіб обґрунтування облікових записів.

Документи повинні бути складені безпосередньо в ході здійснення господарської операції, а якщо це неможливо – то відразу після її завершення.

У зв’язку з цим такі бухгалтерські документи прийнято наз. «первинними документами».

Основне призначення бухгалтерських документів – надавати користувачам повну інформацію про об’єкти, надання юридичної сили, здійснення контролю тощо.

  1. Поняття про документацію і її значення. Класифікація бухгалтерських документів.

Документація – це спосіб оформлення господарських операцій документами. Як елемент методу б/о являє собою метод (спосіб) суцільного і безперервного спостереження за здійснюваними господарськими операціями, засіб обґрунтування облікових записів.

Інформація, зафіксована в документах, є підставою для подальшого її відображення у регістрах бухгалтерського обліку та в звітності.

Класифікація:

  1. за ступенем узагальнення господарських операцій:

  • первинні (складаються в момент проведення господарської операції або одразу після її здійснення);

  • зведені (складаються на підставі згрупованих і узагальнених первинних документів);

  1. за способом використання:

  • разові (для оформлення однієї або кількох операцій, які записують до документа за один раз);

  • накопичувальні (складаються впродовж певного періоду способом поступового нагромадження однорідних господарських операцій);

  1. за місцем складання:

  • зовнішні;

  • внутрішні;

  1. за призначенням:

  • розпорядчі (містять розпорядження на здійснен­ня господарської операції);

  • виконавчі (підтверджують факт здійснен­ня господарської операції);

  • документи бухгалтерського оформлення (складаються працівниками бухгалтерії на підставі виконавчих документів або розрахунків);

  • комбіновані (виконують функції як розпорядчих, так і виконавчих).

  1. за змістом:

  • грошові;

  • розрахункові;

  • матеріальні документи (характеризують наявність та зімни у складі певних активів підприємства).

  1. Матеріальні носії інформації. Порядок приймання, перевірки й обробки документів на с/г підприємствах.

При надходженні документів до бухгалтерії проводять перевірку: за формою, за змістом та арифметична.

Перевірені бухгалтерією документи проходять облікову реєстрацію, яка складається з таких етапів: розцінка, групування, бухгалтерське проведення (контирування).

Розцінка (таксування) — це грошова оцінка натуральних по­казників господарської операцій, тобто проставлення у відповід­них графах ціни й суми.

Групування документів є записом інформації однорідних за змістом документів у групувальні та зведені відомості.

Контирування документів полягає в складанні бухгалтерсько­го проведення з господарської операції, яка оформлена цим документом. Після контирування документів господарську операцію відо­бражають на бухгалтерських рахунках у синтетичному й аналі­тичному обліку.

Опрацьовані документи підлягають обов'язковому переданню до архіву підприємства під відповідальність головного бухгалте­ра або призначеної ним особи.

Рух документів від моменту їх складання або одержання зі сторони до передання на зберігання в архів після опрацювання називається документооборотом. Раціональна організація документообороту передбачає скла­дання плану та графіка документообороту.

План документообороту — це визначення порядку оформлен­ня документів надходження їх до бухгалтерії, опрацювання, пе­редання до архіву.

Графік документообороту — це перелік робіт зі складання та опрацювання документів які виконуються кожним підрозділом підприємства, а також усіма виконавцями із зазначенням їх взаємозв'язку й термінів виконання робіт, розробляється головним бухгалтером і затверджуватися керівником.

Використання сучасної обчислювальної техніки сприяло появі нових видів матеріальних носіїв облікових регістрів багатоцільового призначення.

За зовнішнім виглядом матеріальні носії бувають друкарські, надруковані на папері, і електронні. До друкарських регістрів належать книги, картки та листки довільног ографлення.

За сприйняттям - такі, що зчитуються людиною (машинограми), машиною (диски, дискети тощо) і на комбіновані.

За характером використання - загальносистемні, призначені для виконання різних функцій управління; підсистемні — циркулюючі в підсистемі обліку; внутрішньосистемні — за розділами обліку.

Залежно від методів обміну інформацією – безмашинні, міжмашинні, міжпроцесорні, голосові матеріальні носії

За розміщенням на ЕОМ - централізовані, децентралізовані) та комбіновані форми.