Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік інших необоротних матеріальних активів.

Для узагальнення інформації про інші необоротні матеріальні активи призначений активний рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи». До нього відкривають субрахунки, які і характеризують склад цих активів:

111 «Бібліотечні фонди»,

112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»,

113 «Тимчасові (не титульні) споруди»,

114 «Природні ресурси»,

115 «Інвентарна тара»,

116 «Предмети прокату»,

117 «Інші необоротні матеріальні активи».

Надходження та вибуття інших необоротних активів оформлюється такими ж первинними документами, як для основних засобів, тобто, використовуються акти типових форм ОЗ-1, ОЗ-2, ОЗ-3, ОЗ-4.

В б/о необоротні активи відображуються за первісною вартістю, тобто за фактичними витратами на їх придбання, спорудження або виготовлення.

Облікові реєстри для ведення аналітичного і синтетичного обліку аналогічні, як і для основних засобів. Витрати з придбання чи створення власними силами інших необоротних матеріальних активів відображається на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів».

Синтетичний облік інших необоротних матеріальних активів ведуть в журналі-ордері №13 с.-г., в якому для цього виділено окремий розділ.

Аналітичний облік інших необоротних матеріальних активів ведеться за кожним об’єктом.

  1. Поняття нематеріальних активів, їх суть, класифікація, оцінка та облік.

Нематеріальний актив – актив, який не має матеріальної форми, може бути відокремлений від підприємства та утримуватися підприємством строком використання більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.

Основними характерними рисами нематеріальних активів є: відсутність матеріа­льно-речової структури, використання протягом тривалого часу, здатність бути корисним господарству, невизначеності розмірів можливого майбутнього прибутку завдяки їх використанню.

До нематеріальних активів належать:

    • права користування природними ресурсами;

    • права користування майном;

    • права на знаки для товарів і послуг;

    • права на об'єкти промислової власності;

    • авторські та суміжні з ними права;

    • гудвіл;

    • інші нематеріальні активи.

Підприємс­тва можуть купувати нематеріальні активи, одержувати їх безкоштовно або створювати їх самі.

Немате­ріальні активи оцінюються в сумі всіх фактичних затрат на придбання і приведення до стану готовності для використання. Нематеріальний актив підлягає відображення собівартості його придбання чи ство­рення на дату прийняття на бухгалтерський облік.

Собівартість окремо придбаного нематеріального ак­тиву включає його ціну, мито, усі податки, що не підлягають відшкодуванню, та інші витрати.

Якщо нематеріальний актив надійшов у результаті обміну на інший актив, то його собівартість визначається як різниця між ринковою вартістю отриманого активу і сумою часткової оплати, здійсненої підприємст­вом грошовими або їх еквівалентами під час придбання.

Якщо нематеріальний актив був безкоштовно отриманий то його собівартість дорівнює ринковій вартості на дату прийняття на облік.

Собівартість створеного на підприємстві нематеріального активу включаються всі затрати на оплату праці.

Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведуть на рахунку 12 “Нематеріальні ак­тиви”. В Дт рахунка відображається надходження, в Кт – вибуття.

Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом терміну їх корисного вико­ристання, але не більше 20 років, починаючи з дати прийняття на облік. Метод нарахування амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно.