Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік відрахувань до Пенсійного фонду України та розрахунків з ним.

Облік розрахунків з Пенсійним фондом щодо збору на обов'язкове державне пенсійне страхування регламентується Законом України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.97р., з наступними змінами і доповненнями.

Платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) місяця складають «Розрахунок зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування», який подається до місцевих органів Пенсійного фонду України. Цей розрахунок є своєрідною звітністю перед Пенсійним фондом.

Розрахунки зі збору на обов'язкове пенсійне страхування ведеться на окремому субрахунку №1 до рахунка 65.

  1. Облік відрахувань до фондів соціального страхування та виплат допомоги персоналу за рахунок фондів.

З 01.01.2011 р. вступив в силу закон про збір та обік єдиного внеску на загальнообов’язкове держ. Соціальне страхування. Тому замість 4 платежів до пенсійного фонду, Фонду соц.. страх. на випадок безробіття, Фонд соціального страхування з тимчасової непрацездатності та Фонду соц.. страхування від нещасного випадку сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ). ЄСВ є загальнообов’язковим держ. соц.. страхуванням – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового держ. соц. страхування в обов’язковому порядку та регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках передбачених законодавством прав застрахованих осіб та членів їх сімей на отримання виплат за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Сума ЄСВ сладає 3,6 % від суми нарахованої з/п.

Єдиний соціальний внесок повинен бути сплачений не пізніше 20 числа місяця наступного за звітним. Роботодавці повинні сплачувати єдиний внесок під час кожної виплати заробітної плати. Сплата єдиного внеску відбувається шляхом перерахування коштів на відповідний банківський рахунок.

Утримано із нарахованої з/п: ЄСВ – Дт 661 Кт 651, ПДФО – Дт 661 Кт 641.

Відповідно до Закону, розмір єдиного внеску, який утримується із заробітної плати найманих працівників, становить 3,6% (2% - до Пенсійного фонду , 0,6% - до Фонду соціального страхування на випадок безробіття, 1% - до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності).

  1. Загальні принципи побудови обліку витрат.

Згідно П(С)БО 1 «Заг вимоги до фін звітності» витрати – зменшення ек вигод у вигл вибуття вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу.

Всі витрати з метою відображення в обліку класифікуються за функціями: витрати виробн., витр на управління, витр на збут, інші операційні витрати.

В бух обліку і звітності розрізняють поняття «витр діяльності» і «витр виробництва».

Витрати діяльності – один із елементів, що пов’язані із визначенням прибутку, тобто це активи, що вибувають або амортизуються: собіварт реалізов прод, втрати, збитки та ін. вибуття активів.

Витрати виробництва становлять собівартість отриманої прод та незавершеного виробн. і як витр діяльності не розглядаються. Витр діяльності вони визнаються в обліку та звітності в момент реалізації, безоплатної передачі чи ін. вибуття виробл готової прод, роб чи послуг, тобто після списання їх вартості з балансу.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ОБЛІКУ ВИТРАТ: Рахунки класів 8 і 9 можуть використовуватися по-різному. Рахунки класу 9 ведуться всіма підприємствами, крім суб'єктів малого підприємництва, а також ін­ших організацій, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, з відкриттям за власним рішенням рахунків класу 8. Малі підприємства та інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, мо­жуть вести бухгалтерський облік витрат з використанням тільки рахунків класу 8 «Витрати за елементами», або в порядку, наведеному вище. Отже, можна застосовувати три варіанти ведення обліку витрат: 1) Для всіх підприємств (крім малих):• з використанням рахунків класів 8 і 9;• з використанням лише рахунків класу 9.2) Для малих підприємств:• з використанням рахунків класів 8 і 9; з використанням лише рахунків класу 8; з використанням лише рахунків класу 9.