Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік оренди необоротних активів.

Особливість обліку оренди полягає в тому, що фактично відбувається рух майна, а склад власних активів як у орендодавця, так і у орендаря не змінюється. Оскільки чинна методика обліку не дозволяє відстежувати реальну структуру власного майна орендодавця, доцільно передбачити аналогічний рахунок, що забезпечить адекватне відображення операцій з обліку орендованого майна відповідно до умов господарювання, своєчасне одержання та аналіз необхідної інформації керівництвом.

Для цих цілей застосовують субрахунок 185 «Необоротні матеріальні активи в оренді», що дозволить виділити в обліку об’єкти, які знаходяться в оренді. До цього рахунку доцільно запровадити аналітичні субрахунки відповідно до видів орендованого майна.

Облік об’єктів, переданих в оренду, на субрахунку 185 доцільно вести за їх справедливою вартістю. Таким чином, при переведенні об’єктів зі складу необоротних активів, що використовуються безпосередньо орендодавцем та обліковуються на рахунках 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 15 «Капітальні інвестиції», до складу майна в оренді, необхідно здійснювати переоцінку.

Необхідність обліку необоротних активів, переданих в оренду, на окремому субрахунку також підтверджується вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності, згідно з якими повинні групуватися ресурси зі схожими характеристиками і розділятися з різними характеристиками:

1. активи, що відрізняються за очікуваним застосуванням в основній чи іншій діяльності підприємства, повинні відображатися окремо;

2. активи і зобов'язання з різним впливом на фінансову гнучкість підприємства повинні відображатися як окремі статті;

3. активи і зобов'язання, основні характеристики ліквідності яких різні, повинні відображатися як окремі елементи.

Для обліку амортизації майна в оренді запропоновано ввести субрахунок 136 «Амортизація необоротних матеріальних активів в оренді», передбачивши систему аналітичних субрахунків аналогічних субрахунку 185 «Необоротні матеріальні активи в оренді». Суми накопиченої амортизації об’єктів при передачі їх в оренду слід переводити з інших субрахунків рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» в кредит запропоновано субрахунку 136. Після закінчення терміну оренди буде відображено зворотне переведення об’єкта та його амортизації з однієї аналітичної групи в іншу.

Крім того, аналітичний облік орендованих необоротних активів повинен вестись як за кожним об’єктом, так і за напрямом використання.

  1. Економічний зміст, визнання та оцінка біологічних активів.

Згідно ПС(Б)О 30 «Біологічні активи» біологічні активи – рослина або тварина, яка у процесі біологічних перетворень здатна давати с/г продукцію або додаткові біологічні активи, а також приносити економічну вигоду в інший спосіб. Біологічні перетворення – процес якісних і кількісних змін біологічних активів.

Біологічні активи визнається активом, якщо:

- підприємству перейшли ризики та вигоди, пов'язані з пра­вом власності на них;

- підприємство здійснює управління БА та контроль за йо­го використанням;

- є впевненість, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з його використанням в сільського­сподарській діяльності;

- вартість БА можна достовірно визначити.

Придбані за плату БА оприбутковуються за первісною варті­стю, яка складається з фактично понесених підприємством ви­трат для їх одержання. Перелік таких витрат визначено Поло­женням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

Безоплатно одержані БА оцінюються за їх справедливою ва­ртістю з урахуванням витрат, безпосередньо пов'язаних з дове­денням їх до стану, у якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Одержані як внесок до статутного капіталу БА оцінюються за погодженою із засновниками підприємства справедливою вар­тістю з урахуванням витрат, безпосередньо пов'язаних з дове­денням до стану придатного для використання у запланованих цілях.

Первісною вартістю БА, отриманого в обмін на подібний є справедлива вартість переданого біологічного активу.

Первісною вартістю БА, отриманого в обмін (або частковий обмін) на неподібний біологічний актив, а справедлива вартість переданого біологічного активу, збільшена (зменшена) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що належить до сплати за обмінною операцією.