Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Поняття про метод бухгалтерського обліку. Загальна характеристика його основних елементів.

Метод б/о – це сукупність спеціальних прийомів, за допомогою яких вивчають його предмет; це система способів та прийомів, яка забезпечує виконання функцій і завдань б/о.

Елементами методу бухгалтерського обліку є: документація, інвентаризація, оцінка, калькуляція, бухгалтерські рахунки, подвійний запис, бухгалтерський баланс і звітність.

Метод бухгалтерського обліку

Елементи бухгалтерського обліку

Хронологічного і статистичного спостереження

Документація

Інвентаризація

Вимірювання господарських процесів та засобів

Оцінка

Калькулювання

Реєстрації та класифікації даних з метою їх систематизації

Рахунки

Подвійний запис

Узагальнення інформації з метою складання звітності

Баланс

Звітність

Документація — це спосіб первинного відображення об'єктів бухгалтерського обліку з метою здійснення суцільного й безперервного спостереження за ними.

Інвентаризація — це перевірка в натурі фактичного стану господарських засобів, витрат, розрахунків тощо.

Оцінка — це спосіб вартісного вимірюваним об’єктів бухгалтерського обліку.

Калькулювання – спосіб визначення собівартості одиниці продукції або виконаних робіт.

Рахунок — це спосіб економічного групування і поточного відображення різноманітних об'єктів бухгалтерського обліку, спосіб контролю за станом і рухом засобів та джерел її формування, за господарськими процесами.

Подвійний запис – це спосіб відображення господарських операцій в одній і тій самій сумі двічі – по Дт одного рахунка і Кт іншого.

Бухгалтерський баланс — це спосіб економічного групування й узагальненого відображення стану засобів підприємства за їх складом і джерелами утворення у вартісному виразі на певну дату.

Звітність — це система взаємопов'язаних, узагальнених, зведених показників про господарську діяльність підприємств за певний період, організована за науково обґрунтованими методиками їх визначення.

  1. Балансовий метод узагальнення економічної інформації та його використання в управлінні.

Суть балансового методу полягає в тому, що всі цінності, якими володіє підприємство, розглядаються у двох напрямках:

  • по-перше, за джерелами, з яких створено ці засоби (внески засновників, кредити банків тощо);

  • по-друге, за функціональною роллю, яку вони можуть виконувати, за речовим складом, матеріальним втіленням .

За допомогою складання балансу порівнюють потребу в ресурсах (трудових, матеріальних) з джерелами покриття цієї потреби, наявність ресурсів — з їх цільовим використанням, порівнюють витрати з доходами, контролюючи виконання кошторису, і т. ін.

Баланси підприємств відіграють важливу роль в управлінні самими підприємствами, а також для координації їх роботи в масштабі галузей; регіонів, країни в цілому. Поряд з іншими видами звітності баланси є джерелом інформації, необхідної для вивчення (аналізу) господарської діяльності підприємств, пошуку резервів підвищення її ефективності.

У балансі засоби і джерела їх утворення відображаються за статтями на початок і кінець звітного періоду. Це дозволяє виявити зміни в економіці підприємства, оцінити його фінансовий стан. Його платоспроможність, забезпеченість власним капіталом, стан дебіторської та кредиторської заборгованостей тощо.