Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік доходів і витрат від реалізації продукції, виконаних робіт і наданих послуг.

Процес реалізації с/г продукції, товарів, робіт і послуг відображаються на кількох балансових рахунках: 90. «Собівартість реалізації», 93 «Витрати на збут», 70 «Доходи від реалізації».

Для обліку доходів від реалізації призначений рахунок 70 «Доходи від реалізації». Рах. 70 призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, а також про суму знижок, наданих покупцям та про інші вирахування з доходу.

Бухгалтерській облік доходів від реалізації ведеться щодо кожного об’єкта за відповідними групами, для яких відкривається окремий субрахунок.

Рахунок 70 «Доходи від реалізації» має такі субрахунки:

  1. «Дохід від реалізації готової продукції»;

  2. «Дохід від реалізації товарів»;

  3. «Дохід від реалізації робіт і послуг»;

  4. «Вирахування з доходу».

  5. «Перестрахування»

За кредитом субрахунків 701–703 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством); суми, які отримуються підприємством на користь комітента, принципала; повернуті перестраховиками частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій); результат зміни резервів незароблених премій (у страхових організаціях); та списання у порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами групами) продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту та/або за іншими напрямками, визначеними підприємством.

Синтетичний облік операцій, пов'язаний з отриманням доходів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), ведеться у журналі 6; аналітичний облік – у розділі 2 журналу 6 «Аналітичні дані про доход».

Первинними документами з обліку доходів від реалізації є розрахунки (довідки) бухгалтерії. Підприємство може самостійно розробляти додаткові субрахунки та аналітичні рахунки, виходячи зі специфіки діяльності, конкретних потреб, завдань управління та контролю.

Для бухгалтерського обліку собівартості реалізованої готової продукції, товарів та послуг призначено рахунок 90 Собівартість реалізації. Відповідно рахунок 90 призначено для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг. За дебетом рахунка 90 відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом - списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінансові результати".

Для обліку витрат на збут передбачено ведення рахунка 93 «Витрати на збут».

Дебет рахунка 93 кореспондує з кредитом таких рахунків як: 20 «Виробничі запаси», 23 «Виробництво», 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», 37 «Розрахунки з різними дебіторами», 66 «Розрахунки з оплати праці», 65 «Розрахунки за страхуванням».

Списання витрат на збут на підставі бух довідки відображують по кредиту рахунка 93 і дебету рахунка 79.