Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік прибутку та його розподілу.

Прибуток або збиток – це результат діяльності будь-якого підприємства.

Рах 79 "Фін результати" призначено для обліку й узагальнення інформації про фін результати підпр від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

За кредитом рах 79 "Фін результати" відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом - суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на приб.

Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 "Нерозподілені приб (непокриті збитки)".

Отриманий підприємством прибуток може бути використаний для задоволення різноманітних потреб:

  • він спрямовуєть­ся на формування фінансових ресурсів держави, фінансування бюд­жетних видатків.

  • прибуток є джерелом фор­мування фінансових ресурсів самих підприємств і використовується ними для забезпечення господарської діяльності.

Отже, отриманий підприємством прибуток с об'єктом розподілу.

У розподілі прибутку можна виділити два етапи. Перший етап — це розподіл балансового прибутку. На цьому етапі учасниками розпо­ділу є держава і підприємство. В результаті розподілу кожний з учасників одержує свою частку прибутку. Співвідношення розпо­ділу прибутку між державою і підприємствами має важливе зна­чення для забезпечення державних потреб і потреб підприємств. Це одне з принципових питань реалізації фінансової політики дер­жави, від правильного вирішення якого залежить розвиток еконо­міки в цілому.

Пропорції розподілу прибутку між державою (бюджетом) і під­приємством складаються під впливом кількох чинників. Істотне значення при цьому мас податкова політика держави щодо суб'єктів господарювання. Ця політика реалізується в: сумі подат­ків, що сплачуються за рахунок прибутку; у визначенні об'єктів оподаткування, ставках оподаткування; у порядку надання подат­кових пільг.

Другий етап — це розподіл і використання прибутку, що зали­шився в розпорядженні підприємств пісня здійснення платежів у бюджет. На цьому етапі можуть створюватися за рахунок прибутку цільові фонди: резервний, розвитку й удосконалення виробницт­ва, соціальних потреб, заохочення. Кошти цих фондів використовуються для фінансування відповідних витрат.

  1. Облік кредитів банку та інших позикових коштів.

Довгострокові зобов’язання за кредитами банку обліковуються на рахунку 50 «Довгострокові позики». За кредитом рахунка відображуються суми одержаних довгострокових позик, переведення короткострокових (відстрочених), за дебетом – погашення заборгованості за ними а переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями.

Синтетичний облік розрахунків за короткостроковими позиками ведеться на рахунку 60 «Короткострокові позики», строк повернення яких не перевищує 12 місяців з дати балансу, та за позиками, термін погашення яких минув. За кредитом рахунка відображуються суми одержаних кредитів, за дебетом – сума їх погашення та переведення до довгострокових зобов'язань в разі відстрочення кредитів.

Аналітичний обік позик ведуть за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредити окремо та за строками їх погашення. Синтетичний обік ведуть у журналі №2 с..г.