Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Бухгалтерський баланс, необхідність вартісного узагальнення в ньому господарських засобів підприємств. Побудова та призначення бухгалтерського балансу.

Бухгалтерський баланс – це спосіб або метод економічного групування та узагальненого відображення у грошовій оцінці стану господарських засобів і джерел їх утворення на певну дату; це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, власний капітал і зобов’язання.

За формою це двостороння таблиця, на лівій стороні якої відображають склад і розміщення господарських засобів і яка наз. «активом», а на праві стороні, що наз. «пасивом», відображаються джерела утворення господарських засобів.

Актив

Пасив

Необоротні активи

Власний капітал

Оборотні активи

Забезпечення майбутніх витрат і платежів

Витрати майбутніх періодів

Довгострокові зобов’язання

Необоротні активи і групи вибуття

Поточні зобов’язання

Доходи майбутніх періодів

Кожний елемент балансу, який записаний у рядку активу чи пасиву і відображає певний вид однорідних засобів або джерел – наз. «статтею балансу».

За допомогою балансу економічні служби підприємстві одержують значний обсяг інформації, необхідної для різних рівнів управління, для внутрішніх і зовнішніх користувачів, — про стан, склад, структуру і рух засобів підприємства та джерел їх формування.

  1. Структура балансу. Актив і пасив. Статті балансу, їх групування й оцінка.

Актив

Пасив

Необоротні активи

Власний капітал

Оборотні активи

Забезпечення майбутніх витрат і платежів

Витрати майбутніх періодів

Довгострокові зобов’язання

Необоротні активи і групи вибуття

Поточні зобов’язання

Доходи майбутніх періодів

Актив Балансу

І розділ Активу Балансу "Необоротні активи" - об’єднані статті - "Нематеріальні активи", "Незавершене будівництво","Основні засоби", "Довгострокові фінансові інвестиції", "Довгострокова дебіторська заборгованість".

II розділ Активу Балансу "Оборотні активи" подаються дані про грошові кошти та їх еквіваленти, що необмежені у використанні, а також інші активи призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу або протягом 12 місяців з дати балансу. ("Виробничі запаси", "Тварини на вирощуванні та відгодівлі", "Незавершене виробництво","Готова продукція", "Векселі одержані", "Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги"тощо.)

III розділ Активу Балансу "Витрати майбутніх періодів" - відображаються витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

IV розділі відображається вартість активів необоротних та груп вибуття призначених і утримуваних для продажу.

Пасив Балансу

І розділ"Власний капітал", відображає власний капітал, що дорівнює частині активів підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань: статутний капітал, пайовий капітал,додатковий капітал", резервний капітал,нерозподілений прибуток неоплачений капітал,вилучений капітал.

II розділ Пасиву Балансу "Забезпечення наступних витрат і платежів" – подають інформацію про нараховані у звітному періоді майбутні витрати та платежі величину яких на дату складання балансу можна визначити тільки шляхом попередніх оцінок, а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень отриманих з бюджету та інших джерел.

III розділ Пасиву Балансу "Довгострокові зобов'язання" – подають інформацію про залучені кошти банків, шляхом випуску підприємством облігацій на довгостроковій основі, нараховані відсотки. зобов’язання будуть погашені більше 1 року.

IV розділ Пасиву Балансу "Поточні зобов'язання"- включаються зобов’язання які не є довгостроковими і будуть погашені до 1 року.

V розділ Пасиву Балансу "Доходи майбутніх періодів" – відображають доходи отримані протягом поточного та попередніх періодів, які належать до наступних звітних періодів, доходи одержані в наслідок авансованих платежів за здані в оренду основні засоби та інші необоротні активи, виручка за вантажні перевезення та абонентська плата за користування засобами зв’язку.