Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Аналітичний і синтетичний облік розрахунків з оплати праці. Облік депонованої з/п.

Аналітичний облік з/п ведуть по кожному працюючому окремо в розрахункових або розрахунково-платіжних відомостях чи в особових рахунках.

Для складання розрахункових відомостей використовують:

  • Табелі використання робочого часу,

  • нагромаджувальні картки з/п для відрядників,

  • довідки розрахунків бухгалтерії на додаткову з/п,

  • виконавчі листи на утримання за рішенням судових органів

  • та інші документи.

Бухгалтерія повинна повідомити кожного працюючого про нараховану йому за місяць з/п та утримання з неї шляхом надання розрахункового листка.

Депонована зарплата – це готівкові грошові кошти, отримані підприємством для виплат, пов'язаних з оплатою праці, і не виплачені у встановлений строк окремим працівникам

Для відображення в синтетичному обліку операцій з нарахування з/п та утримань з неї призначено рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці», має два субрахунки: 661 – «Розрахунки за заробітною платою», 662 – «Розрахунки з депонентами».

На Кт 661 обліковують суми нарахованої з/п, премій, допомог, інших виплат, а на Дт – фактичні виплати й утримання, а також депоновані суми.

На Кт 662 відображають депоновану (не виплачену в строк) з/п, а на Дт – її виплату та видачу.

  1. Облік створення й використання резерву на оплату відпусток та виплату винагороди за вислугу років працівникам.

Законодавством України установлено такі види відпусток:

  1. щорічні відпустки:

— основна відпустка;

— додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;

— додаткова відпустка за особливий характер праці;

— інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;

3) творча відпустка;

4) соціальні відпустки:

— відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— додаткова відпустка працівникам, які мають дітей;

5) відпустки без збереження заробітної плати.

Для оплати відпусток необхідні значні кошти тому для забезпечення рівномірного включення таких витрат до собівартості продукції створюється забезпечення. Забезпечення створюється виходячи не лише з сум витрат на зарплату, а й і сум витрат на внески на обов’язкове пенсійне та соціальне страхування. Методику створення забезпечення можна подати так: місячна сума забезпечення дорівнюватиме добутку фактично нарах зарплати у поточному місяці та норми, згідно з якою визнач сума нарахувань забезпечення, яка в свою чергу дорівнюватиме відношенню річної планової суми на оплату відпусток та загального планового фонду оплати праці. Створення забезпечення слід здійснювати щомісячно.

Для обліку забезпечення виплат відпусток призначений субрахунок 471 «Забезпечення виплат відпусток» рахунку 47 «Забезпечення майбутніх виплат і платежів». Цей субрах призн для обліку залишків та руху коштів на оплату чергових відпусток працівникам. Розрахунок відпускних проводиться за формулою: Відп =[ЗП/(365(366)-С)]*Дн, де Відп – сума оплати за час відпустки; ЗП – сума зарплати за 12 міс або за відправ час; 365(366) – к-кість календ днів за 12 міс у звич і високос році відпов; С – к-кість святкових і нероб днів (10 днів); Дн – к-кість календ днів відпустки.

Винагорода (процентні надбавки) за вислугу років, стаж роботи (надбавки за стаж роботи за спеціальністю на даному підприємстві) виплачується працівникам на підставі Положення (порядку), яке розробляється адміністрацією підприємства за узгодженням з профспілкою і включається до колективного договору. Для обліку також використовують рахунок 47 «Забезпечення майбутніх виплат і платежів».