Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Система рахунків бухгалтерського обліку.

Рахунки б/о як елемент методу б/о є способом групування здійснюваних господарських операцій за економічно однорідними ознаками з метою поточного відображення наявності і руху окремих видів господарських активів та джерел їх утворення, господарських операцій і їх результатів.

Баланс відображає стан засобів лише у вартісному виразі, а для нормального ведення господарської діяльності потрібно мати дані про засоби також у натуральному вимірі. Одержання таких даних забезпечує система бухгалтерських рахунків.

За допомогою бухгалтерських рахунків здійснюється поточний облік господарських операцій і, одночасно, контроль зі їх доцільністю, економічною та юридичною обґрунтованістю, своєчасністю.

Система бухгалтерських рахунків організована так, що передбачає групування і систематизацію господарських операцій за їх змістом в економічно однорідні групи. І за цими групами на рахунках відображається наявність і рух засобів та джерел їх утворення, стан господарських процесів та розрахунків.

Порядок групування об’єктів обліку на рахунках продумано так, щоб можна було дістати і деталізовану інформацію по цих об’єктах, і узагальнену, причому по кожній господарській дільниці (структурному підрозділу) та підприємству в цілому.

Крім того, порядок групування облікової інформації на бухгалтерських рахунках узгоджується з порядком її групування в балансі та звітності – щоб без додаткових вибірок можна було заповнювати їх форми.

  1. Подвійне відображення операцій на рахунках та його обґрунтування. Контрольне значення подвійного запису.

Подвійний запис (бухгалтерська проводка, бухгалтерський запис) – це запис господарський операцій в одній і тій же самій сумі двічі по Дт одного рахунку і по Кт іншого.

Взаємозв’язок рахунків, що виникає в результаті відображення на них господарських операцій подвійним записом наз. кореспонденцією рахунків, а самі рахунки – кореспондуючими.

Розрізняють прості і складні бухгалтерські проводки. Прості – при яких один рахунок дебетують, а інший кредитують на ту саму суму, тобто якщо кореспондують між собою лише 2 бухгалтерські рахунки. Складні – при якому дебетують кілька рахунків і на загальну суму залишків по Дт кредитують один рахунок або навпаки – кредитують кілька рахунків і на загальну суму записів по Кт дебетують один рахунок.

Контрольне значення подвійного запису полягає в тому, що при подвійному запису кожна господарська операція відображається на 2х рахунках – по Дт одного і Кт іншого, в одній і тій же самій сумі, а це значить, що записи по Дт всіх рахунків повинні в сумі дорівнювати записам по Кт всіх рахунків.

  1. Кореспонденція рахунків. Порядок здійснення записів на рахунках.

Подвійний запис (бухгалтерська проводка, бухгалтерський запис) – це запис господарський операцій в одній і тій же самій сумі двічі по Дт одного рахунку і по Кт іншого.

Взаємозв’язок рахунків, що виникає в результаті відображення на них господарських операцій подвійним записом наз. кореспонденцією рахунків, а самі рахунки – кореспондуючими.

Для того, щоб скласти подвійний запис необхідно послідовно з'ясувати наступні питання:

1. економічний зміст господарської операції (знайти 2 об'єкти обліку і проаналізувати як на них вплинула господарська операція);

2. взаємозв'язок рахунків (виявити, які рахунки кореспондують);

3. характеристика рахунків (активні, пасивні, активно-пасивні);

4. яка буде бухгалтерська проводка.

При здійсненні записів на рахунках спочатку відкривають рахунок, зазначаючи назву та початкове сальдо. Потів відображають зміни на рухну шляхом записів операцій по Дт та Кт рахунків. Потім підраховують обороти (суму записів по Дт та Кт рахунків). І визначають кінцеве сальдо.