Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Номенклатура статей витрат виробництва на с/г підприємствах. Об’єкти обліку витрат.

Залежно від видів виробництва (основне, допоміжні, обслуговуючі тощо) витрати групують за об’єктами обліку відповідних виробництв. Об’єктом витрат є продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов’язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.. Якщо технологічний процес здійснюється за відповідними стадіями виробництва, то витрати формуються за передбаченими стадіями (переділами).

За складом витрати групують за економічними елементами та статтями витрат. Витрати на виробництво складаються із таких елементів: матеріальні витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати. Важливо дотримуватись класифікації витрат за їх економічними елементами, оскільки така інформація необхідна для заповнення Розділу ІІ “Елементи операційних витрат” Звіту про фінансові результати.

Виділяють наступні статті витрат:

  • у рослинництві – витрати на оплату праці, насіння та посадковий матеріал, паливо та мастильні матеріали, добрива, засоби захисту рослин, роботи та послуги, витрати на ремонт необоротних активів, інші витрати на утримання основних засобів, непродуктивні витрати (в обліку), загальновиробничі витрати, інші витрати,

  • у тваринництві – витрати на оплату праці, паливо та мастильні матеріали, засоби захисту тварин, корми, роботи та послуги, витрати на ремонт необоротних активів, інші витрати на утримання основних засобів, непродуктивні витрати (в обліку), загальновиробничі витрати, інші витрати,

  • у допоміжних виробництвах – витрати на оплату праці, паливо та мастильні матеріали, корми, сировина та матеріали (без зворотних відходів), роботи та послуги, витрати на ремонт необоротних активів, інші витрати на утримання основних засобів, непродуктивні витрати (в обліку), загальновиробничі витрати, інші витрати,

  • у підсобних промислових виробництвах – витрати на оплату праці, паливо та мастильні матеріали, сировина та матеріали (без зворотних відходів), роботи та послуги, витрати на ремонт необоротних активів, інші витрати на утримання основних засобів, непродуктивні витрати (в обліку), загальновиробничі витрати, інші витрати.

  1. Облік витрат і виконаних робіт у допоміжних виробництвах.

Облік витрат і виконаних робіт допоміжних виробництв за­безпечує контроль:

- за виконанням госпрозрахункових завдань по кожному до­поміжному виробництву;

- за правильним і економічно обґрунтованим відображенням величини витрат за їх статтями та елементами;

- за точним списанням виконаних робіт і послуг по об'єктах споживачів;

- за своєчасним і точним поданням необхідних даних для об­числення фактичної собівартості одиниці робіт і послуг кожного допоміжного виробництва.

Облік витрат, виконаних робіт і по­слуг ведуть на субрахунку 234 «Допо­міжні виробництва». Для обліку витрат у допоміжних виробництвах до субрахунку «Допоміжні виробництва» відкривають такі аналітичні рахунки: «ремонтна майстерня», «автомобільний транспорт», «енергетичні виробництва (за видами)», «водопостачання», «жива тяглова сила».

По Дт відображують як прямі витра­ти, безпосередньо пов'язані з вико­нанням робіт і наданням послуг, так непрямі, пов'язані з організацією і управлінням допоміжним виробництвами. По Кт рахунка відображують вартість про­дукції, виробів, виконаних робіт і наданих послуг.

Основними статтями витрат є: витрати на оплату праці, відрахування на соц. заходи, запасні частини та ремонтні матеріали, корми для робочих коней, паливо та мастильні матеріали, амортизація, витрати на ремонт необоротних активів, послуги власних допоміжних виробництв, послуги сторонніх організацій, цехові витрати.

Для відображення витрат оформляють такі первинні документи:

1) відомість дефектів на ремонт машин – ф.130

2) наряд на відрядну роботу – ф. 70 або 70а

3) накладна внутрішньогосподарського призначення – ф.87 або лімітно-забірна картка

4) подорожній лист вантажного автомобіля

5) обліковий лист праці і виконаних робіт – ф. 66 або 66а

6) рахунки-фактури, акти виконаних робіт

Дані первинні документи узагальнюються в журналі-обліку витрат у ремонтні майстерні (ф.36) і накопичувальній відомості обліку роботи вантажного автотранспорту (ф.38). Для аналітичного обліку використовують виробничий звіт (ф.№10 б.с.г). Синтетичний облік ведуть в журналі –ордері 10.3.с.г.