Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Зв’язок між бухгалтерськими рахунками та балансом.

Бухгалтерський баланс і рахунки є взаємопов'язаними елементами методу бухгалтерського обліку: за даними балансу на початок місяця відкривають рахунки для поточного обліку господарських операцій, а потім дані цих же рахунків з відображеними на них операціями і виведеними кінцевими залишками служать підставою для складання нового балансу

Між бухгалтерським балансом і рахунками існує тісний взаємозв'язок, бо відображають одні і ті ж господарські засоби та їх джерела. Баланс відображає наявність господарських засобів та джерел їх формування у вартісному вимірнику на звітну дату. Для відображення змін засобів та їх джерел призначені рахунки,які відкривають на підставі даних балансу, залишки на початок місяця у вигляді початкового сальдо записують: на активних - по дебету, на пасивних - по кредиту.

Подвійний запис господарських операцій зумовлює рівність підсумків дебетових залишків активних рахунків і кредитових залишків пасивних рахунків. За цими залишками на рахунках складають баланс на наступну звітну дату. Бухгалтерські рахунки поділяють на активні та пасивні. Активні рахунки призначені для обліку наявності та руху активів і відкриваються для статей балансу, які знаходяться в активі бухгалтерського балансу. Пасивні рахунки призначені для обліку наявності та зміни джерел утворення і відкриваються в пасиві балансу. При відкритті рахунків у них записують початкові сальдо на підставі даних статей балансу. Активні рахунки завжди мають дебетове сальдо, а пасивні рахунки – кредитове. Баланс складають за даними рахунків. При чому сума всіх дебетових залишків активних рахунків відображає загальну вартість господарських засобів і дорівнює підсумку активу балансу. Сума всіх кредитових залишків пасивних рахунків відображає загальний обсяг джерел засобів і дорівнює підсумку пасиву балансу. На тій стороні де показується залишок, відображається його збільшення, а на протилежній – зменшення. В активних рахунках, де залишок завжди дебетовий, збільшення коштів відображається за дебетом, а зменшення – за кредитом. У пасивних рахунках, де збільшення джерел відображають за кредитом, а зменшення – за дебетом.

  1. Зміни в балансі, викликані господарськими операціями. Типи господарських операцій.

Тип

Актив

Пасив

Підсумок

1

+

-

без змін

2

+

-

без змін

3

+

+

Збільшення

4

-

-

Зменшення

Приклади:

1 тип – надійшли кошти в касу підприємства з поточного рахунку банку для виплати з/п працівникам;

2 тип – за рахунок прибутку збільшено резервний капітал;

3 тип – на поточний рахунок зараховано позику банку;

4 тип – видано з каси з/п.