Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Взаємозв’язок між рахунками і балансом. Порядок рахунків.

Між бухгалтерським балансом і рахунками існує тісний взаємозв'язок, оскільки вони відображають одні і ті ж господарські засоби та їх джерела.

Баланс відображає наявність господарських засобів та джерел їх формування у вартісному вимірнику на звітну дату. Для відображення змін цих засобів та їх джерел призначені рахунки.

Рахунки відкривають на підставі даних балансу, залишки якого на початок місяця у вигляді початкового сальдо записують: на активних рахунках (що служать для обліку господарських засобів) - по дебету, на пасивних (призначених для обліку джерел засобів) - по кредиту.

Подвійний запис господарських операцій на рахунках зумовлює рівність підсумків дебетових залишків активних рахунків і кредитових залишків пасивних рахунків. За цими залишками на рахунках складають баланс на наступну звітну дату (на 1-ше число наступного за звітним місяця).

При відкритті рах. в них записують поч. сальдо на підставі даних статтей балансу, оскільки госп. засоби розміщені в лівій стороні балансу, то і сальдо в активних рахунках відображається з ліва в дебеті і навпаки - це засвідчує тісний взаємозв’язок між рах. і балансом. Бух.рах. набагато більше ніж статей балансу, тому деяким статтям балансу відповідають група рахунків, а окремим статтям балансу 1 рах. (ст. балансу статутний кап.-40).

Проводячи відкриття рахунків за допомогою балансу, відбувається розчленування більшості його статей на окремі групи та підгрупи, які відображаються у вигляді почат. сальдо на рах. б/о.

  1. Облік касових операцій.

З метою забезпечення здійснення розрахунків готівкою підприємства повинно мати касу.

Каса – це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів.

Касові документи – це документи, за допомогою яких оформляються касові операції, звіти про використання коштів, журнали для реєстрації цих документів та книги обліку.

Касові операції – це операції підприємств між собою та з фізичними особами, що пов’язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку.

Ведення касових операцій регулюється положенням «Про ведення касових операцій у національній валюті України».

При документуванні касових операцій підприємства використовують такі форми первинних документів:

  1. форма КО – 1 (касовий ордер – 1) – прибутковий касовий ордер;

  2. форма КО – 2 – видатковий касовий ордер;

  3. форма КО – 3 – журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів;

  4. КО – 4 – касова книга (звіт касира; відривний аркуш) – регістр аналітичного обліку готівки в касі.

Регістром аналітичного обліку касових операцій є «відомість 1.1 с/г». Регістром синтетичного обліку є «журнал-ордер 1 с/г».

Записи переносяться до головної книги, а головної книги – до бухгалтерського балансу.

Для ведення синтетичного обліку наявності та руху грошових коштів в касі підприємства призначено синтетичний активний рахунок «Каса», по Дт якого відображають надходження готівки в касу, по Кт – її вибуття.

Ліміт залишку готівки в касі – це граничний розмір готівки, що може залишатися в касі підприємства на кінець робочого дня.

Підприємства самостійно встановлюють ліміт. Розмір ліміту визначається у сумі, що потрібна для забезпечення роботи підприємства на початку робочого дня, але не більше розміру середньоденного надходження чи середньоденної видачі, крім виплат, пов’язаних з оплатою праці, стипендій, пенсій, дивідендів, готівки за обрані три місяці. У разі не встановлення ліміту він вважається рівним нулю.

Усю готівку понад встановлені ліміт підприємства повинні здавати до банку для зарахування її на поточний рахунок у банку.