Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік доходів і втрат від надзвичайних подій.

Для обліку доходів від надзвичайної діяльності Планом рахунків передбачено рахунок 75 «Надзвичайні доходи». По Кт відображується визнана сума відшкодування втрат від надзвичайних подій; по Дт – списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Кредит рахунка 75 кореспондує з дебетом рахунків 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 37 «Розрахунки з іншими дебіторами», 50 «Довгострокові позики», 60 «Короткострокові позики».

Для обліку втрат і витрат від надзвичайної діяльності призначено рахунок 99 «Надзвичайні витрати». За Дт рахунка відображується сума визначених витрат, за Кт – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

До надзвичайних подій відносяться стихійне лихо, пожежа, повінь, техногенна аварія тощо.

Надзвичайні витрати включаються до фінансової звітності за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від діяльності підприємства внаслідок збитків від надзвичайних подій.

По дебету цього рахунка 99 та його субрахунках (“Витрати від стихійного лиха”, “Витрати від катастроф та аварій”, “Інші надзвичайні збитки”) записуються збитки пов’язані з цими подіями або витрати на попередження та ліквідацію цих подій. Потім, в кінці звітного періоду, витрати на дебеті рахунку 99 списуються з кредиту на дебет рахунка 79 «Фінансові результати».

Порівняння залишків сум рахунків 75 і 99 здійснюється на субрахунку 794 «Результат надзвичайних подій», що дає змогу визначити фінансовий результат від надзвичайних подій. На кр-т цього субрахунку в кореспонденції з д-том р-ку 75 “Надзвичайні доходи” списують доходи, що отримано від надзвичайних подій (суми відшкодованих збитків від надзвичайних подій), а на д-т в кореспонденції з кр-том р-ка 99 “Надзвичайні втрати” – втрати від надзвичайних подій.

Бухгалтерські записи щодо відображення в обліку надзвичайних подій мають вигляд:

1. Відображення в обліку списання майна в результаті стихійного лиха:

Д-т 99 «Надзвичайні витрати»

К-т 10 «Основні засоби», 20 «Основні засоби», 26 «Готова продукція», 30 «Каса».

2. Відшкодування вартості майна страховою організацією (якщо майно було застраховано):

Д-т 31 «Рахунки в банках», 65 «Розрахунки за страхуванням»

К-т 75 «Надзвичайні доходи».

3. Віднесено суму надзвичайних доходів на рахунок фінансових результатів:

Д-т 75 «Надзвичайні доходи»

К-т 794 «Результат надзвичайних подій».

4. Списано суму надзвичайних витрат для визначення фінансового результату від надзвичайних подій:

Д-т 794 «Результат надзвичайних подій»

К-т 99 «Надзвичайні витрати».

  1. Порядок формування фінансових результатів діяльності підприємства та відображення їх в обліку.

Чистий дохід від реалізації продукції визначається шляхом вирахування з доходу від реалізації продукції відповідних податків, зборів, знижок тощо.

Валовий прибуток визначається як різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції.

Фінансовий результат від операційної діяльності розраховується як алгебраїчна сума валового прибутку, іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку від основної діяльності, фінансових та інших витрат.

Фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку.

Збиток від звичайної діяльності дорівнює збитку від звичайної діяльності до оподаткування та сумі податків на прибуток.

Чистий прибуток розраховується як алгебраїчна сума прибутку від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податку з надзвичайного прибутку.

Для обліку передбачено рахунок 79 «Фінансові результати».

За Кт відображуються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за Дт – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунка при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».