Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БІЗНЕС-КОЛЕДЖ

Кафедра економіки та підприємництва

Опорний конспект лекцій

з дисципліни: «НТФ «Комерційний відділ»

Черкаси

Тема 1. Загальне положення про комерційний відділ

Комерція – підприємницька діяльність, що забезпечує обіг ( купівлю та продаж) товарів і спрямована на отримання прибутку через урахування ринкової конюктури.

Торгівля – це особлива діяльність людей, яка повязана із здійсненням актів купівлі – продажу і є сукупністю специфічних технологічних і господарських операцій на обслуговування процесу обміну.

Торгівельна діяльність – це ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб та громадян, спрямована на здійснення операцій купівлі – продажу товарів з метою отримання прибутку.

Торгівельне підприємство – це головна ланка сфери обігу, яка володіє господарською і юридичною самостійністю і здійснює просування товарів до споживачів шляхом купівлі – продажу, реалізуючи власні інтереси на основі задоволення потреб громадян на ринку.

За формою власності торгівельні підприємства поділяються на:

  • приватні,

  • акціонерні,

  • орендні,

  • кооперативні,

  • змішані.

Комерційне підприємництво – це підприємництво у сфері торгівлі, пов’язане із здійсненням процесів купівлі – продажу товарів для задоволення попиту покупців ( споживачів) та отримання прибутку.

Суб’єктами комерційного підприємництва визнаються учасники, які здійснюють господарську комерційну діяльність, набувають певних прав, мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цього майна.

Суб’єктами комерційного підприємництва є:

  • юридичні особи (підприємства, господарські товариства, об’єднання підприємств);

  • громадяни України, іноземці, які здійснюють комерційну діяльність та зареєстровані як підприємці – фізичні особи.

Комерційний відділ – структурний підрозділ підприємства, призначений для закупівлі, реалізації та рекламування товарів. Основні функціональні напрямки роботи відділу наведено в додатку А.

До основних функцій комерційного відділу можна віднести: закупівля, реалізація товарів та їх облік, а також розробка та розповсюдження високоякісної реклами товарів підприємства.

Комерційний відділ є самостійним структурним підрозділом підприємства. Відділ створюється і ліквідується наказом директора підприємства, та підпорядковується безпосередньо заступнику директора з комерційних питань.

Керівництво підрозділом:

Відділ очолює начальник, призначуваний на посаду наказом директора підприємства за наданням заступника генерального директора з комерційних питань.

Начальник комерційного відділу має заступника (ів). Обов'язки заступника (ів) визначаються (розподіляються) начальником комерційного відділу.

Заступник(и) і керівники структурних підрозділів у складі комерційного відділу, інші працівники відділу призначаються на посади і звільняються з посад наказом директора підприємства за наданням заступника генерального директора з комерційних питань.

Статут підприємства – документ, що визначає мету, профіль і завдання підприємства, сферу діяльності, органи управління і контролю, порядок формування майна, розподіл прибутку ( доходу), умови реорганізації тощо. Затверджується засновником ( засновниками).