Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оподаткування суб’єктів підприємництва2 Козірь.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
859.14 Кб
Скачать

49

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. ВАДИМА ГЕТЬМАНА

Кафедра фінансів підприємств

Індивідуальна робота

з дисципліни

«Оподаткування суб’єктів підприємництва»

Варіант завдання № 2 (ПП «Фірма«Принцип»)

Виконала:

студентка V курсу, ФЕФ

8508/1, групи № 9

Ровінюк Марина Віталіївна

Перевірив: Поддєрьогин А. М.

Київ 2012

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………3

Перший розділ…………………………………………………………….…6

Другий розділ……………………………………………………………….13

Третій розділ………………………………………………………………..18

Четвертий розділ……………………………………………………………24

Список використаної літератури…………………………………………..31

Додатки

Вступ

Мета виконання індивідуального практичного завдання: полягає у закріпленні та поглибленні теоретичних і практичних знань, отриманих у процесі вивчення дисципліни «Оподаткування суб’єктів господарювання» на базі підприємства ПП «Фірма«Принцип», розвиток навичок самостійного опрацювання законодавчих і нормативних актів, навчальної, спеціальної літератури і статистичних матеріалів, узагальнення зібраної інформації та обґрунтування зроблених висновків, а також описання отриманих результатів.

Задача індивідуального практичного завдання: Вивчити і здійснити аналіз сплати суб’єктом підприємництва непрямих податків та визначити їх вплив на результати фінансово-господарської діяльності та поточний фінансовий стан.

Об’єктом дослідження індивідуальної роботи є підприємство ПП «Фірма «Принцип»

Предметом дослідження індивідуальної роботи є діяльність ПП «Фірма «Принцип» щодо сплати податків, зборів та обов’язкових платежів.

Повна назва організації об’єкта дослідження: Приватне підприємство «Фірма «Принцип»

Галузева приналежність: загальне будівництво.

Приватне підприємство «Фірма«Принцип» зареєстроване 05.09.2000 року, зареєстроване Шевченківською районною в м. Києві державною адміністрацією. Діє на підставі свідоцтва на здійснення професійної діяльності на ринку будівництва – здійснення діяльності з загального будівництва.

Приватне підприємство «Фірма«Принцип» створене з метою задоволення потреб населення у продукції (товарах), роботах та послугах і реалізації на основі одержання прибутку інтересів підприємства.

Предметом діяльності товариства є - будівництво1:

  • будівельно-монтажні роботи;

  • проектні роботи;

  • архітектурне проектування;

  • будівельне проектування та конструювання;

  • проектування інженерних мереж і систем;

  • знесення будівель;

  • звільнення будівельних ділянок;

  • будівництво мостів, шляхових естакад, тунелів і метрополітенів;

  • будівництво магістральних трубопроводів, ліній зв’язку та енергозабезпечення;

  • та інші.

Структура підприємства:

  1. Приватне підприємство має два офіси – м. Київ та м. Кременчук;

  2. керівництво підприємства здійснює виконавчий директор, що діє на підставі статуту і звітує за пророблену роботу перед керівництвом;

  3. обов’язки закріплені за наступними відділами:

  • відділ управління;

  • фінансовий відділ;

  • планово-економічний відділ;

  • відділ стратегічних досліджень;

  • юридичний відділ;

  • відділ бухгалтерського обліку та аудиту;

  • відділ з продажів;

  • відділ виробництва будівельних робіт та послуг;

Організаційно-функціональна структура ПП «Фірма«Принцип» представлена лінійною структурою (Рисунок 1.). Лінійна організаційна структура являє собою систему управління, в якій кожний підлеглий має тільки одного керівника і в кожному підрозділі виконується весь комплекс робіт, пов’язаних із його управлінням.

Рисунок 1. Організаційна структура ПП «Фірма«Принцип»

Оподаткування підприємства (визначення об’єкта оподаткування, ставки, умови, тощо) здійснюється згідно чинного податкового законодавства. Підприємство використовує загальну систему оподаткування прибутку з сплатою ПДВ, відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

І розділ. Огляд податкового законодавства стосовно податку на додану вартість.

ПП «Фірма«Принцип» є платником податків на загальних підставах. Відповідно до Варіанту 2 даної індивідуальної роботи, організація є платником такого непрямого податку як Податок на додану вартість (далі ПДВ).

Сплата ПДВ до бюджету відбувається відповідно до Законодавства України на підставі законів «Про підприємницьку діяльність» та «Про податок на додану вартість».

Відповідно до Закону «Про податок на додану вартість» цей Закон визначає платників податку на додану вартість, об'єкти, базу та ставки оподаткування, перелік неоподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій, особливості оподаткування експортних та імпортних операцій, поняття податкової накладної, порядок обліку, звітування та внесення податку до бюджету.

Всі інші положення та питання врегулювання відносин суб’єкта господарювання щодо сплати ПДВ до бюджету та надання пільг щодо ПДВ передбачені Законом України «Про податок на додану вартість». Сплата ПДВ суб’єктами підприємницької діяльності відбувається щомісячно, а сплачується в наступному звітному періоді за попередній до 20-го числа.

Якщо ж говорити про непрямі податки взагалі, то їх вплив на фінансову діяльність, фінансовий стан суб'єктів підприємництва є достатньо складним. Останні є платниками непрямих податків, коли вони купують товари, роботи, послуги. Водночас суб'єкти підприємництва, реалізуючи товари, роботи, послуги, у складі виручки від реалізації одержують на свої рахунки певні суми непрямих податків, сплачених покупцями (споживачами), а отже вони є платниками непрямих податків до бюджету.

При цьому вплив непрямих податків на фінансову діяльність суб'єктів підприємництва залежить від багатьох обставин і чинників. Цей вплив можна розглядати у двох аспектах.

По-перше, він пов'язаний зі сплатою непрямих податків у процесі придбання товарно-матеріальних цінностей, оплати виконаних робіт і отриманих послуг. На даному етапі сплата непрямих податків здійснюється за рахунок оборотних коштів суб'єктів підприємництва, тобто має місце тимчасова іммобілізація оборотних коштів для сплати податків. У цьому разі необхідно врахувати такі чинники: умови оплати та обсяги придбання товарно-матеріальних цінностей, ставки й пільги щодо податків, джерела і терміни відшкодування сплачених непрямих податків суб'єктам підприємницької діяльності.

По-друге, цей вплив пов'язаний із надходженням непрямих податків на рахунки суб'єктів підприємства, які реалізують товари, роботи, послуги. Непрямі податки, що надходять на рахунки суб'єктів підприємництва, використовуються для відшкодування сплачених ними непрямих податків у процесі придбання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг). При цьому, певний час, до перерахування в бюджет, непрямі податки можуть залишатися в розпорядженні (обороті) підприємств. Відтак необхідно враховувати: умови реалізації та оплати, обсяги й напрямки реалізації товарів (робіт, послуг); ставки й пільги щодо непрямих податків; терміни їх сплати у бюджет.

Вплив непрямих податків на фінансову діяльність, фінансовий стан суб'єктів підприємництва залежно від сфери їхньої діяльності виявляється по-різному. Тому є певні особливості впливу непрямих податків на діяльність підприємств виробничої сфери (з урахуванням галузі), тих, які займаються торговр-посередницькою діяльністю, тих, що надають послуги (у тім числі фінансові).

Як і ряд інших нормативно-правових документів Закон «Про податок на додану вартість» та функціонування цього обов'язкового платежу викликає багато нарікань, і незважаючи на численні зміни й поправки, які регулярно вносяться урядом до Закону, він залишається одним з інструментів тіньового збагачення окремих суб'єктів підприємницької діяльності. Основними недоліками, які значно впливають на ефективність його функціонування, є необгрутовано велика кількість пільг, наявність податкових векселів, а також оподаткування за нульовою ставкою, що призводить до колосальних втрат як через недоотримання доходів, так і через невідповідність часу надходження ПДВ до бюджету та відшкодувань з нього. 

У проекті Податкового кодексу N 4099 пропонується реформування чинного Закону шляхом внесення певних поправок щодо обов'язкової електронної звітності, заборони на відшкодування податку деяким категоріям юридичних осіб, зокрема новоствореним, та впровадження інституту погашеної податкової накладної, що сприятиме підвищенню рівня контролю за правомірністю нарахування та отримання відшкодувань ПДВ з бюджету. Ключовим має стати зменшення ставки ПДВ протягом трьох років з моменту прийняття Податкового кодексу з 20 до 17%. Проте, як бачимо, гострі питання (оподаткування за нульовою ставкою та наявність пільг) залишилися без уваги. Натомість проект Податкового кодексу N 3405 передбачає запровадження принципово нового обов'язкового платежу – податку на додану вартість односторонньої дії, відмінність якого від звичайного ПДВ полягає в тому, що він сплачується один раз виключно на кінцевій стадії споживання, а не кожним суб'єктом господарювання окремо. І хоча впровадження такого механізму оподаткування матиме позитивні наслідки, ефект від нього є явно недостатнім, аби покрити ті втрати, які виникнуть у разі відмови від звичайного ПДВ. 

Порівняння переваг та недоліків ПДВ односторонньої дії наведено у таблиці 1.1.

Переваги

Недоліки

-Забезпечує безперервне щоденне надходження обов'язкового платежу до бюджету, оскільки зобов'язання однозначно визначається щодо кожної окремої операції, а не щодо їх сукупності за певний період

-Немає потреби в підрозділах, що відають питаннями відшкодування ПДВ, як на підприємствах, так і в податкових органах -Знижується ставка оподаткування внаслідок скасування бюджетного відшкодування

-Відволікає оборотні кошти юридичних осіб, збільшує трансакційні витрати, тим самим уповільнюючи розвиток бізнесу та зменшуючи його прибутковість

-Ускладнює процес податкового контролю, оскільки інспектор повинен перевірити кожну окрему операцію, яких за день може бути сотні

-Стрімке зростання дефіциту бюджету через скорочення бази оподаткування та ставки податку

Таблиця 1.1. Переваги та недоліки ПДВ односторонньої дії

Розробка податку на додану вартість односторонньої дії має на меті скасування бюджетного відшкодування, а також спрощення адміністрування та підвищення ефективності цього обов'язкового платежу. Проте досягти цього авторам проекту Податкового кодексу не вдалося, оскільки право на бюджетне відшкодування залишається у підприємств, що функціонують до одного року. Крім того, окремі операції оподатковуватимуться за нульовою ставкою, хоча не зрозуміло, що робитимуть кінцеві споживачі з виниклим у них правом на податковий кредит. Тобто, по-перше, замість спрощення фіскальної моделі відбудеться її ускладнення, оскільки одночасно діятимуть дві системи обліку й звітності ПДВ, а також методів його нарахування та сплати. По-друге, авторами Податкового кодексу не враховано, що певна частка торгових операцій, які здійснюються платниками ПДВ, спрямована на задоволення їх власних потреб, і вони мали б сплачувати ПДВ односторонньої дії як звичайні кінцеві споживачі. Проте за проектом "економічної конституції" платників звільнено від податкових зобов'язань. По-третє, будь-яка фізична особа – суб'єкт підприємницької діяльності може добровільно зареєструватися як платник податку на додану вартість й не сплачувати зазначений обов'язковий платіж під час розрахунків з іншими платниками. За таких умов в країні не залишається реальних платників податку. Можна лише здогадуватися про обсяги фінансових втрат і темпи зростання дефіциту бюджету, оскільки ПДВ є одним з основних бюджетоутворюючих податків.

Слід зазначити, що на відміну від чинної редакції Закону України "Про податок на додану вартість" в обох проектах Кодексу не передбачено звільнення від оподаткування операцій з оплати третейського збору та відшкодування інших витрат, пов'язаних з вирішенням спору третейським судом, що характеризує ставлення урядовців до незалежних гілок правосуддя, на які неможливо впливати адміністративним шляхом.

ІІ розділ. Аналіз динаміки сплати податків ПП «Фірма«Принцип». Дослідження рівня платіжної дисципліни підприємства, а також податкового навантаження.

Оподаткування підприємства (визначення об’єкта оподаткування, ставки, умови, тощо) здійснюється згідно чинного податкового законодавства. Підприємство використовує загальну систему оподаткування прибутку з сплатою ПДВ, відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Організація сплачує всі податки та збори передбачені чинним законодавством в залежності від виду діяльності підприємства. Основні з них такі:

    • податок на прибуток – 25 %;

    • податок на додану вартість (ПДВ) – 20 %;

    • сплата нарахування на фонд оплати праці та відрахувань з заробітної плати робітників у державні цільові фонди.

Нарахування на фонд оплати праці працівників у державні цільові фонди сплачуються у таких розмірах:

- 33,2 % - у державний пенсійний фонд;

- 1,3 % - до загальнодержавного фонду соціального страхування на випадок безробіття;

- 1,5 % - до загальнодержавного фонду соціального страхування;

- 2,42 % - до загальнодержавного фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Відрахування з заробітної плати працівників у державні цільові фонди сплачуються у таких розмірах:

- 0,5 % від прожиткового мінімуму 701 грн. та 2 % від іншої частини заробітної плати (граничний розмір 10035 грн.) – відрахування до державного пенсійного фонду.

- 15 % - податок з доходів фізичних осіб;

- 0,5 % - до загальнодержавного фонду соціального страхування на випадок безробіття;

- 1 % - до загальнодержавного фонду соціального страхування від нещасних випадків;

- тощо.

Також сплачуються комунальний податок, збір з власників транспортних засобів, збір за забруднення навколишнього середовища тощо.

Протягом 2009-2010 років спостерігалась така динаміка сплати підприємством податків, зборів та інших обов’язкових платежів (Таблиця 2.1.):

Таблиця 2.1.

Сплата податків ПП «Фірма«Принцип», тис грн.

 

2009

2010

податки

1 кв

2 кв

3 кв

4 кв

1 кв

2 кв

3 кв

4 кв

податок на прибуток

0

0

0

0

0

0

0

0

ПДВ

7,5

0

8,2

62,3

20,7

20,9

0

43,9

нарахування на фонд оплати праці

6,5

15,8

25,7

34,7

19,5

42

68,3

107,7

відрахування з ЗП

2,6

6,4

10,6

15,9

9,1

19,5

30,7

42,3

збір з власників транспортних засобів

0,375

0,375

0,375

0,375

0,375

0,375

0,375

0,375

збір за забруднення навколишнього середовища

0,5

0,45

0,3

0,55

0,3

0,2

0,55

0,6

комунальний податок

0,0782

0,0782

0,0782

0,0782

0,0782

0,0782

0,0782

0,0782

ВСЬОГО

17,553

23,1032

45,2532

113,903

50,0532

83,0532

100,003

194,953

З таблиці чітко видно, що організація сплачує такі податки, як податок на прибуток, ПДВ, нарахування та відрахування до державних цільових фондів, збір з власників транспортних засобів, збір за забруднення навколишнього середовища, комунальний податок.

Як змінювалися суми сплати вищеперерахованих податків краще зобразити графічно.

Я вважаю, що не доцільно будувати графіки тих податків та платежів, яку не змінювалися на протязі аналізованого періоду. Так, збір з власників транспортних засобів не змінювався, тому що не змінювався автомобільний парк підприємства. Так само комунальний податок не змінювався, тому що у підприємства постійний штат працівників, а всі інші працюють за сумісництвом.

У зв’язку з тим, що відбувається виробництво продукту будівництва, тобто реалізація проекту будівництва, помітно зростання відрахувань та нарахувань на фонд оплати праці(Графік 2.1.).

Графік 2.1. Динаміка зміни нарахувань на Фонд оплати праці

Аналогічно до зміни нарахувань на фонд оплати праці змінюються і відрахування з заробітної плати(Графік 2.2.).

Графік 2.2. Динаміка зміни відрахувань з заробітної плати

З графіку 2.3. ми можемо побачити, що збір за забруднення навколишнього природного середовища постійно змінювався, що можна пояснити лише інтенсивністю проведення робіт.

Графік 2.3. Динаміка зміни Збору за забруднення навколишнього природного середовища

Податок на прибуток не сплачувався протягом 2009-2010 років у зв’язку з тим, що підприємство протягом цього часу мало збиток.

Розглянемо структуру податкових платежів підприємства (Таблиця 2.2.):

Таблиця 2.2.

Структура сплати податкових платежів ПП «Фірма«Принцип»,%

 

2009

2010

податки

1 кв

2 кв

3 кв

4 кв

1 кв

2 кв

3 кв

4 кв

податок на прибуток

0

0

0

0

0

0

0

0

ПДВ

42,73

0,00

18,12

54,70

41,36

25,16

0,00

22,52

нарахування на фонд оплати праці

37,03

68,39

56,79

30,46

38,96

50,57

68,30

55,24

відрахування з ЗП

14,81

27,70

23,42

13,96

18,18

23,48

30,70

21,70

збір з власників транспортних засобів

2,14

1,62

0,83

0,33

0,75

0,45

0,37

0,19

збір за забруднення навколишнього середовища

2,85

1,95

0,66

0,48

0,60

0,24

0,55

0,31

комунальний податок

0,45

0,34

0,17

0,07

0,16

0,09

0,08

0,04

ВСЬОГО

100

100

100

100

100

100

100

100

З таблиці видно, що протягом 2009-2010 років тенденція структури сплати податків організації змінювалась, але в основному, більша частка припадала на ПДВ, відрахування у державні цільові фонди та нарахування на фонд оплати праці. Податок на прибуток не сплачувався. Всі інші податки та збори протягом 2009-2010 року показують тенденцію зменшення в структурі податкових платежів.

Тенденція зменшення відрахувань до загальнодержавних цільових фондів спостерігається в результаті поступового зменшення кількості працюючих на підприємстві (тобто скорочується або змінюється штат). Це пов’язано з тим, що ПП «Фірма«Принцип» є будівельною компанією, що виконує обов’язки генерального підрядника з будівництва проекту, тому склад особистих працівників та спеціалістів з будівництва не значний. Змінна чисельність працюючих – це кваліфіковані кадри, що працюють за сумісництвом в різних короткострокових періодах. Тому фонд оплати праці, а, відповідно, і відрахування до державних цільових фондів, зменшуються.

Продукт будівництва – проект офісно-житлового комплексу. Його реалізація відбувається після закінчення будівництва. Закінчення проекту будівництва передбачається в третьому-четвертому кварталі 2013 року.

Собівартість продукції формується на основі даних реалізованої продукції.

Тому, можна сказати, що протягом 2009-2010 років ПП «Фірма«Принцип» реалізацію продукції не здійснювало.

ПП «Фірма«Принцип» є платником податку на прибуток на загальних підставах. Сплату податків до Державного бюджету підприємство здійснює на підставі відповідних Законів України стосовно оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності відповідно до строків їх сплати.

Протягом кожного року відбувається на підприємстві аудиторська перевірка бухгалтерської, фінансової та податкової звітності. Перевірки податкових органів відбуваються приблизно раз на три роки. В результаті аудиторських та податкових перевірок фактів порушень не виявлено.

Аналізуючи сплату податків та обов’язкових платежів до Державного Бюджету України ПП «Фірма«Принцип», можна сказати, що підприємство сплачує всі свої зобов’язання перед бюджетом вчасно в зазначені строки без порушень бухгалтерського, податкового, статистичного та фінансового обліку.

Наявність визначених податковими органами штрафних санкцій за порушення податкового законодавства стосовно ПП «Фірма«Принцип» не виявлена.

ПП «Фірма«Принцип» не має пільг щодо сплати до Державного бюджету України з податків, зборів та обов’язкових платежів.

Оцінка ефективності податкової політики підприємства складається з розрахунку наступних показників:

1.Коефіцієнт оподаткування чистого доходу, який розраховується за наступною формулою :

Ковд= податки в ціні / чистий дохід.

Коефіцієнт оподаткування чистого доходу показує, яка частка доходу йде на сплату податків з ціни.

2.Коефіцієнт оподаткування поточних витрат, який розраховується за наступною формулою:

Копв = податки у витратах / витрати без собівартості товарів.

Коефіцієнт оподаткування поточних витрат показує, яку частку у витратах підприємства становлять податки, які сплачуються з витрат.

3.Коефіцієнт оподаткування прибутку, який розраховується за наступною формулою:

Коп = податки з прибутку /прибуток до оподаткування.

4.Коефіцієнт податкоємкості обсягів реалізації, який розраховується за наступною формулою:

Кпє = загальна сума податків / обсяг виручки від реалізації.

5.Коефіцієнт ефективності оподаткування який розраховується за наступною формулою:

Кеф = чистий прибуток / загальна сума податків.

Коефіцієнт ефективності оподаткування показує яка частка чистого прибутку припадає на загальну суму податків.

Так, як підприємство у аналізованому періоді отримувало збитки, то аналізувати податкове навантаження не є доцільним, тому розглянемо фактори податкового навантаження.

Аналізуючи динаміку сплати податків ПП «Фірма«Принцип» до Державного бюджету можна сказати, що існують такі фактори податкового навантаження на підприємство, як:

    • велика кількість податків, зборів та обов’язкових платежів;

    • постійна зміна місцевого Законодавства щодо ставок місцевих податків та зборів;

    • постійна зміна Загального Законодавства України щодо зміни ставок відрахувань та нарахувань на фонд оплати праці до загальнодержавних цільових фондів (щорічна, щоквартальна, що піврічна);

    • недосконалість постійного податкового законодавства;

    • інфляційні процеси в економіці України;

    • нестабільна ситуація економіки України в цілому;

    • нестабільна політична ситуація в Україні;

    • відсутність Податкового кодексу в Україні.

Для вдосконалення підприємницької діяльності ПП «Фірма«Принцип» та суб’єктів підприємницької діяльності України в цілому, на мою думку, треба вжити таких заходів:

    • прийняття Податкового кодексу України;

    • реформування податкового законодавства стосовно відрахувань до загальнодержавних цільових фондів;

    • реформування щодо ставок сплати прямих та непрямих податків;

    • реформування податкового законодавства стосовно зменшення кількості податків в податковій системі України в цілому;

    • реформування щодо слати непрямих податків;

    • реформування щодо сплати місцевих податків, зборів та обов’язкових платежів;

    • тощо.

ІІІ розділ. Вивчення та аналіз сплати суб’єктом підприємництва непрямих податків та їх вплив на результати фінансово-господарської діяльності, поточний фінансовий стан.

Об’єкт аналізу – ПП «Фірма«Принцип» є платником такого непрямого податку як податок на додану вартість.

Об’єктом оподаткування ПДВ на підприємстві є господарські операції купівлі-продажу готової продукції будівництва, товарів, робіт, послуг, сировини та матеріалів.

Податковий період по сплаті ПДВ складає один календарний місяць.

Ставка податку на додану вартість – 20 %.

В результаті виконання договорів підряду та виконання робіт, послуг тощо, підприємство корегує податкове зобов’язання та податковий кредит відповідно до норм, встановлених податковим законодавством.

Проаналізуємо данні податкової звітності підприємства з сплати ПДВ до державного бюджету за допомогою Додатків 1-12 за період 2009-2011 роки поквартально.

Здійснимо поквартальний аналіз сплати ПДВ за 2009 рік із зазначенням відхилень показника від попереднього аналізованого періоду на основі таблиці 3.1.

Таблиця 3.1.

Аналіз сплати до Держбюджету ПДВ ПП «Фірма«Принцип» за 2009 рік

показник

1 кв

2 кв

3 кв

4 кв

зміна показника в 2 кв до 1 кв

зміна показника в 3 кв до 2 кв

зміна показника в 4 кв до 3 кв

податкове зобов’язання

1091273

859631

2258650

3173727

-21,23%

162,75%

40,51%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%, крім імпорту

1091273

1489714

2985492

6170500

36,51%

100,41%

106,68%

повернення ПДВ в результаті коректировки

0

-630083

-726842

-2996773

-630083

-15,36%

-312,30%

податковий кредит

1083731

992258

2250503

3110863

-8,44%

126,81%

38,23%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%

1083731

992258

2250503

3110863

-8,44%

126,81%

38,23%

сплата податку до бюджету

7542

-132627

8147

62864

-1858,51%

-106,14%

671,62%

Протягом 2009 року спостерігається тенденція збільшення суми сплати ПДВ до бюджету, хоча в 2-му кварталі виявилась сума негативного сальдо за розрахунком, тобто сума до відшкодування ПДВ з бюджету. Але в наступних кварталах ця сума була покрита операціями, які створювали податкове зобов’язання.

Повернення ПДВ для зменшення податкового зобов’язання було здійснено в 2-4 кварталах 2009 року в результаті корегування сум ПДВ за договорами підряду та ген підряду, виконані роботи, купівлю товарів, робіт, послуг, сировини та матеріалів.

Загалом спостерігається загальна тенденція збільшення оподатковуваних операцій за податковим зобов’язанням та податковим кредитом.

Здійснимо поквартальний аналіз сплати ПДВ за 2010 рік із зазначенням відхилень показника від попереднього аналізованого періоду на основі таблиці 3.2.

Таблиця 3.2.

Аналіз сплати до Держбюджету ПДВ ПП «Фірма«Принцип» за 2010 рік

показник

1 кв

2 кв

3 кв

4 кв

зміна показника в 2 кв до 1 кв

зміна показника в 3 кв до 2 кв

зміна показника в 4 кв до 3 кв

податкове зобов’язання

1959302

3097456

3230696

3205670

58,09%

4,30%

-0,77%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%, крім імпорту

2988281

3097456

3269529

3850170

3,65%

5,56%

17,76%

повернення ПДВ в результаті коректировки

-1028979

0

-38833

-644500

100,00%

-38833

-1559,67%

податковий кредит

1938651

3076524

3257511

3161732

58,69%

5,88%

-2,94%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%

1938651

3076524

3257511

3161732

58,69%

5,88%

-2,94%

сплата податку до бюджету

20651

20932

-26815

43938

1,36%

-228,11%

263,86%

Протягом 2010 року на підприємстві спостерігається загальна тенденція збільшення сум ПДВ до сплати до Державного бюджету, хоча в 3-му кварталі було виявлено відшкодування суми ПДВ, за яким було здійснено перерахунок в наступних періодах.

Податкове зобов’язання та податковий кредит підприємства протягом 1-3 кварталів мав загальну тенденцію збільшення, натомість в 4-му кварталі було виявлено не значне зменшення цих показників.

Повернення ПДВ здійснювалось протягом 2010 року з загальною тенденцією збільшення показника повернення, хоча в 2-му кварталі повернення ПДВ не було, а в 3-му кварталі сума повернення була не значна, в порівнянні з 1-м та 4-м кварталом.

Здійснимо поквартальний аналіз сплати ПДВ за 2011рік із зазначенням відхилень показника від попереднього аналізованого періоду на основі таблиці 3.3.

Таблиця 3.3.

Аналіз сплати до Держбюджету ПДВ ПП «Фірма«Принцип» за 2011 рік

показник

1 кв

2 кв

3 кв

4 кв

зміна показника в 2 кв до 1 кв

зміна показника в 3 кв до 2 кв

зміна показника в 4 кв до 3 кв

податкове зобов’язання

934455

1189222

718802

967862

27,26%

-39,56%

34,65%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%, крім імпорту

934455

1945660

2233821

1413329

108,21%

14,81%

-36,73%

повернення ПДВ в результаті коректировки

0

-756438

-1515019

-445467

-756438

-100,28%

70,60%

податковий кредит

933272

1186711

718408

967262

27,16%

-39,46%

34,64%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%

1018939

1219378

725847

967262

19,67%

-40,47%

33,26%

корегування ПК за попередні податкові періоди

-85667

-32667

-7439

0

61,87%

77,23%

100,00%

сплата податку до бюджету

1183

2511

394

600

112,26%

-84,31%

52,28%

Протягом 2011 року спостерігалась тенденція зменшення показника сплати ПДВ до Державного бюджету України, при чому в 2-му кварталі, порівняно з 1-м та в 4-му кварталі, порівняно з 3-м відбулося збільшення показника сплати ПДВ, а в 3-му кварталі – зменшення показника сплати ПДВ.

Протягом 2011 року за даними 1-3 кварталів було здійснено повернення сум ПДВ за податковим кредитом з тенденцією зменшення показника, натомість в 4-му кварталі показник дорівнював нулю.

Протягом 2011 року в 2-4 кварталах відбулося повернення сум ПДВ за показником податкового зобов’язання, причому в 3-му кварталі була найвища сума даного показника. Натомість в 1-му кварталі сума повернення ПДВ була відсутня.

Загальна тенденція зміни показників податкового кредиту та податкового зобов’язання прямую до підвищення, хоча у 2-му кварталі було підвищення даних показників, а в 3-му – зменшення.

Здійснимо аналіз сплати ПДВ за 2009-2011 роки із зазначенням відхилень показника від попереднього аналізованого періоду на основі таблиці 3.4.

Таблиця 3.4.

Аналіз сплати до Держбюджету ПДВ ПП «Фірма«Принцип» за 2009-2011 рік

показник

2009

2010

2011

зміна показника в 2009 р до 2008 р

зміна показника в 2010 р до 2009 р

податкове зобов’язання

7383281

11493124

3810341

55,66%

-66,85%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%, крім імпорту

11736979

13205436

6527265

12,51%

-50,57%

повернення ПДВ в результаті коректировки

-4353698

-1712312

-2716924

60,67%

-58,67%

податковий кредит

7437355

11434418

3805653

53,74%

-66,72%

операції на митній території України що оподатковуються за ст. 20%

7437355

11434418

3931426

53,74%

-65,62%

корегування ПК за попередні податкові періоди

0

0

-125773

0,00%

-125773

сплата податку до бюджету

-54074

58706

4688

208,57%

-92,01%

Виходячи з таблиці 3.4. протягом 2009-2011 років спостерігається тенденція зменшення показника суми сплати ПДВ до Державного бюджету, при чому в 2009 році спостерігається негативне значення показника, що зумовлює зобов’язання Бюджету перед підприємством, а в 2010 році значення цього показника збільшується на позитивне майже в 2 рази, порівняно з 2009 роком. Натомість в 2011 році показник суми сплати ПДВ зменшився.

Протягом 2009-2010 років не було відшкодування по податковому кредиту, натомість в 2011 році з’являється сума відшкодування.

В 2010 році порівняно з 2009 роком було зменшено показник суми відшкодування за податковим зобов’язанням, а в 2011 році, порівняно з 2010 роком – збільшено.

Протягом 2009-2011 років спостерігається загальна сума зменшення показників податкового кредиту та податкового зобов’язання, хоча в 2010 році, порівняно з 2009 роком, значення показників було суттєво зменшено, а в 2011 році, порівняно з 2010 роком, - незначне збільшення.

ПП «Фірма«Принцип» протягом 2009-2011 років сплачував ПДВ до Державного бюджету відповідно до встановлених норм податкового законодавства України без порушень та затримок сплати.

На діяльність підприємства негативно впливають такі фактори:

    • недосконалість законодавства в цілому;

    • нестабільність податкового законодавства;

    • в разі відсутності прибутку підприємство має погашати борг перед бюджетом за рахунок позикових коштів;

    • відсутність пільг по сплаті ПДВ;

    • відсутність експорту продукції;

    • тощо.

ІV розділ. Структурно логічні схеми механізму оподаткування

ПП «Фірма«Принцип»

На основі даних щодо сплати податків та обов’язкових платежів на базі підприємства ПП «Фірма«Принцип» можна визначити схеми оподаткування суб’єкта господарювання.

Розглянемо схему оподаткування ПДВ на ПП «Фірма«Принцип» за допомогою рисунку 4.1.

Рисунок 4.1. оподаткування ПДВ на ПП «Фірма«Принцип»

Таким чином, зобов’язання з сплати ПДВ на підприємстві виникає в результаті реалізації товарів, робіт, послуг тощо (окрім експорту та операцій, звільнених від оподаткування). Корегуючи податкове зобов’язання на податковий кредит, підприємство сплачує ПДВ до державного бюджету України, відповідно до податкового періоду, визначеного законодавством України – сплата ПДВ щомісячно, не пізніше 20-го числа звітного періоду за попередній.

Для зменшення податкового навантаження на підприємство державним органам слід вжити таких заходів:

    • жорстка політика штрафних санкцій за порушення законодавства;

    • перегляд операцій, що оподатковуються ПДВ;

    • перегляд ставки оподаткування ПДВ (враховуючи досвід зарубіжних країн);

    • перегляд пільг щодо оподаткування ПДВ;

    • збільшення податкового періоду від щомісячного до щоквартального;

    • тощо.

Розглянемо схему оподаткування податком на прибуток ПП«Фма«Принцип» за допомогою рисунку 4.2.

Рисунок 4.2. Оподаткування податку на прибуток на ПП «Фірма«Принцип»

Відповідно до законодавства України, сплата податку на прибуток підприємством відбувається в результаті корегування сум валового доходу на суму валових витрат. Різниця між ними сплачується до державного бюджету України. Податковий період складає квартал (три місяці). Сплата податку на прибуток відбувається не пізніше 50-ти днів після початку звітного періоду, за попередній період.

Для зменшення податкового навантаження на підприємство державним органам слід вжити таких заходів:

    • жорстка політика штрафних санкцій за порушення законодавства;

    • перегляд операцій, що викликають виникнення валового доходу та валових витрат;

    • перегляд ставки оподаткування податку на прибуток (враховуючи досвід зарубіжних країн);

    • перегляд пільг щодо оподаткування податку на прибуток;

    • можливе об’єднання ставок оподаткування з ПДВ та податку на прибуток з метою зменшення їх впливу на господарську діяльність України;

    • тощо.

Розглянемо схему відрахувань до загальнодержавних цільових фондів ПП «Фірма«Принцип» за допомогою рисунку 4.3.

Рисунок 4.3. відрахування до державних цільових фондів ПП «Фірма«Принцип»

Щомісячно, відповідно до законодавства, підприємство нараховує на фонд оплати праці підприємства та сплачує суми нарахувань на кожну заробітну плату працівників до державних цільових фондів за ставками, визначеними чинним законодавством України.

Для зменшення податкового навантаження на підприємство державним органам слід вжити таких заходів:

    • збільшення податкового періоду від щомісячної сплати нарахувань до щоквартальної;

    • жорстка політика штрафних санкцій за порушення законодавства та виплати тіньової заробітної плати;

    • перегляд ставок нарахувань до державних цільових фондів (враховуючи досвід зарубіжних країн);

    • прийняття єдиного Податкового кодексу України, що визначить стабільність ставок та їхню незмінність протягом бюджетного року;

    • тощо.

Сплата таких податків та зборів, як комунальний податок, збір з власників транспортних засобів, збір за забруднення навколишнього середовища не складають для ПП «Фірма«Принцип» податкового навантаження.

Для забезпечення більш ефективної роботи системи оподаткування треба вжити заходів з боку органів державної влади щодо зменшення податкового навантаження на суб’єкти господарювання та ефективного поповнення державного бюджету України:

    • прийняття Податкового кодексу України;

    • зменшення кількості податків та зборів в системі оподаткування або їх реорганізація (об’єднання, злиття тощо);

    • збільшення штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;встановлення більш жорсткого податкового контролю з боку податкових органів та держави в цілому;

    • стабілізація податкової системи в цілому.

Прикладом реформ у податковій системі я пропоную розглянути низку схем щодо деяких податкових платежів.

На основі рисунку 4.4, розглянемо систему усунення до сплати податків ПДВ, податку на прибуток та акцизного збору.

Рисунок 4.4. Схема оподаткування податком з обороту.

На основі досвіду зарубіжних країн, в результаті заміни податку на прибуток, акцизного збору та ПДВ, які б працювали и виконували свою розподільчу функцію, податком з обороту, при чому встановивши ставку цього податку за даних економічних умов в Україні на рівні 25-30 %, буде зменшено податковий тягар на суб’єкти господарювання таким чином:

    • зменшення кількості податків до сплати;

    • оптимальна ставка податку;

    • прозорість оподаткування з боку суб’єктів господарювання;

    • ефективність контролю з боку податкових органів;

    • зменшення відпускних цін товарів, робіт, послуг у всіх сферах та галузях економіки України в цілому;

    • збільшення прибутковості підприємств;

    • тощо.

Якщо розглянути систему сплати нарахувань на фонд оплати праці, можна розглянути наступну схему на основі рисунку 4.5:

Рисунок 4.5. Введення податку з нарахування на фонд оплати праці.

Для простоти та легкості подачі податкової звітності до державних органів цільових фондів, на мою думку, найдоцільніше введення одного податку для нарахування на фонд оплати праці суб’єкта господарювання, сплата якого відбувається до бюджету України, а розподіл його між фондами відбувається вже за допомогою відповідних органів на основі визначених ставок та відповідних часток.

При цьому, найдоцільніше встановити розмір нарахування цього податку тільки на мінімальну заробітну плату з метою ухилення від сплати тіньової зарплати працівникам.

В результаті введення цього податку позитивні наслідки будуть такими:

- прозорість оподаткування;

- легкість подання податкової звітності;

- полегшення бухгалтерської роботи суб’єктів господарювання;

- ефективне поповнення державного бюджету;

- та інші.

Список використаної літератури:

    1. Закон України «Про оподаткування».

    2. ПКУ Розділ V «Про податок на додану вартість»

    3. Т.М. Рева Податковий менеджмент: навч. посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, - 2003. – 282 с.

    4. Золотько, навчальний посібник, Київ: КНЕУ, 2004 р.

    5. Світ фінансів. Випуск 3-4 (4-5), листопад 2005р.

    6. Іголкін І.В. Податкова реформа як об’єктивна необхідність зміщення дохідної частини Державного бюджету // Фінанси України, № 2, 2005 р. – С. 19-24.

    7. Письменний В.В. Податкова культура в умовах демократизації суспільства // Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. – 2005. - № 10. – с. 231-239

    8. Статут ПП «Фірма«Принцип»

    9. Фінансова, податкова та статистична звітність ПП «Фірма«Принцип»

    10. http://www.sta.gov.ua

УЗГОДЖЕНО

Рішенням Комітету Верховної Ради України

з питань податкової та митної політики

від 15.01.2009 № 37

Голова Комітету С.А.Терьохін

Відмітка про одержання

(штамп ДПІ, дата, вхідний №)

Затверджено

Наказ ДПА України

23.10.98 № 499

(у редакції наказу ДПА України

від 21.01.09 №8 )

01

ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ

З ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ (скорочена)

011

Х

Звітна

012

Звітна нова

0131

Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського господарства

0132

Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері лісового господарства

0133

Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері рибальства

ПВ

Питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг), поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних періодів сукупно (%)

ПВН

Питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг), поставлених новоствореним сільськогосподарським підприємством (%)

02

Звітний (податковий) період

2

0

0

9

4

(рік)

(квартал)

(місяць)

03*

Звітний (податковий) період, за який виправляються помилки

(рік)

(квартал)

(місяць)

* Якщо помилки цього податкового періоду вже виправлялися раніше, про це повідомляється у довідці до цієї декларації.

04

Платник

ПП «Фірма«Принцип»

найменування

041

— юридична особа

2

1

3

6

5

8

8

4

Ідентифікаційний код платника згідно з ЄДРПОУ

05

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ

2

1

3

6

5

8

8

4

6

0

0

0

(номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ – суб’єкта спеціального режиму оподаткування)

06

Місцезнаходження платника податку

_____м. Київ-007__________________________________________________________________

_____вул. Артема ,45_________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Поштовий індекс

0

1

0

0

7

Телефон

386-94-74

Факс

E-mail

Декларація подається до державної податкової інспекції (адміністрації) в Шевченківському районі м. Києва

(район, місто)

грн

Код рядка

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Обсяги поставки

(без ПДВ)

Сума

ПДВ

Колонка A

Колонка Б

1

Операції на митній території України, що оподатковуються за ставкою 20 відсотків, крім імпорту товарів

5142083

6170500

2

Операції, що оподатковуються за нульовою ставкою:

х

Х

2.1

експортні операції

0

2.2

інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою

0

3

Операції, що не є об'єктом оподаткування (п. 3.2 ст. 3 Закону)

Х

4

Операції, які звільнені від оподаткування (статті 5, 11 Закону, інші нормативно-правові акти)

Х

5

Загальний обсяг поставки (сума значень з 1-го до 4-го рядка колонки A)

Х

5.1

з рядка 5 - загальний обсяг оподатковуваних операцій звітного періоду (р. 1 + р. 2.1 + р.2.2 + р.4) колонки А

6

Імпорт товарів протягом звітного періоду, сплату ПДВ за які було відстрочено шляхом оформлення податкового векселя (п. 11.5 ст. 11 Закону)

х

х

Термін погашення податкового векселя (указати дату, додати перелік)

х

7

Послуги, отримані від нерезидента на митній території України

х

х

8

Коригування податкових зобов’язань (+ чи -)

(у разі заповнення цього рядка обов’язковим є подання додатка 1 до декларації):

-3296127

-2996773

8.1

самостійне виправлення помилки, що міститься в раніше поданій податковій декларації

8.2

нецільове використання товарів, ввезених у пільговому режимі

х

Х

8.3

згідно з п. 4.5 ст.4 Закону

8.4

інші випадки

9

Усього податкових зобов’язань

(сума значень рядків (1 + 8 (+ чи -)) колонки Б)

х

3173727

91

Крім того, поставка послуг за межами митної території України або послуг, місце поставки яких визначено відповідно до п. 6.5 ст. 6 Закону за межами митної території України

Х

Код рядка

II. ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ

Обсяги придбання (без ПДВ)

Дозволений податковий кредит

Колонка A

Колонка Б

10

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження) з податком на додану вартість на митній території України товарів (послуг) та основних фондів з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:

3733035

3110863

10.1

підлягають оподаткуванню за ставкою 20 відсотків та нульовою ставкою

10.2

не підлягають оподаткуванню (п.3.2 ст.3 Закону) або/та звільнені від оподаткування (статті 5, 11 Закону, інші нормативно-правові акти)

Х

101

у тому числі з р.10: які частково використовуються в операціях сільськогосподарського виробництва

11

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження) без податку на додану вартість на митній території України товарів (послуг) та основних фондів з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:

Х

11.1

підлягають оподаткуванню за ставкою 20 відсотків та нульовою ставкою

Х

11.2

не підлягають оподаткуванню (п.3.2 ст.3 Закону) або/та звільнені від оподаткування (статті 5, 11 Закону, інші нормативно-правові акти)

Х

12

Імпортовані товари та отримані від нерезидента на митній території України послуги з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які оподатковуються за ставкою 20 відсотків та нульовою ставкою:

12.1

ПДВ, сплачений митним органам

12.2

погашені податкові векселі, що дають право на збільшення податкового кредиту в поточному звітному періоді

12.3

звільнені від ПДВ (статті 5, 11 Закону, інші нормативно-правові акти)

Х

12.4

послуги, отримані від нерезидента

12.5

товари, імпортовані в пільговому режимі та використані не за цільовим призначенням

121

у тому числі з р.12: які частково використовуються в операціях сільськогосподарського виробництва

13

Імпортовані товари та отримані від нерезидента на митній території України послуги з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які не підлягають оподаткуванню (п.3.2 ст.3 Закону) або/та звільнені від оподаткування (статті 5, 11 Закону, інші нормативно-правові акти):

Х

13.1

ПДВ, сплачений митним органам

Х

13.2

звільнені від ПДВ (статті 5, 11 Закону, інші нормативно-правові акти)

Х

13.3

послуги, отримані від нерезидента

Х

131

у тому числі з р.13: які частково використовуються в операціях сільськогосподарського виробництва

Х

14

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження) з податком на додану вартість вітчизняних товарів (послуг) та основних фондів, імпорт товарів та отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання у господарській діяльності, або з метою їх використання для поставки послуг за межами митної території України, місце поставки яких визначається відповідно до п. 6.5 ст. 6 Закону

Х

15

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження) без податку на додану вартість вітчизняних товарів (послуг) та основних фондів, імпорт товарів та отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання у господарській діяльності, або з метою їх використання для поставки послуг за межами митної території України, місце поставки яких визначається відповідно до п. 6.5 ст. 6 Закону

Х

16

Коригування податкового кредиту

(сума значень рядків(16.1 (+ чи -) + 16.2 (+ чи -) + 16.3 + 16.4 (+ чи -) – 16.5) колонки Б)

(у разі заповнення цього рядка (крім рядка 16.5) є обов’язковим подання додатка 1 до декларації):

(+ чи -)

16.1

самостійне виправлення платником помилки, що міститься в раніше поданій податковій декларації

16.2

згідно з п. 4.5 ст.4 Закону

16.3

часткове використання в операціях сільськогосподарського виробництва (+)

16.4

інші випадки

16.5

для здійснення експортних операцій (переноситься до р.16.5 декларації за якою здійснюються розрахунки з бюджетом)

сума значень рядків((10.1 + 12.1 + 12.2 + 12.4 + 12.5 + 16.1 (+ чи -) +16.2 (+ чи -) + 16.3 +16.4(+ чи -)) колонки Б)х(значення рядка 2.1 колонки А /сума значень рядків (5+8 (+ чи -) + 91) колонки А)

х

17

Усього податкового кредиту

(сума значень рядків (10.1 + 12.1 + 12.2 + 12.4 + 12.5 + 16 (+ чи -)) колонки Б)

х

3110863

III. Розрахунки за звітний період

Сума ПДВ

18

Різниця між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту з ПДВ поточного звітного податкового періоду

(рядок 9 – рядок 17):

62864

18.1

сума ПДВ, яка у поточному звітному періоді підлягає відображенню в особовому рахунку платника та повністю залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства (позитивне значення суми рядка 18)

18.2

сума ПДВ, яка включається до валових витрат платника (від’ємне значення суми рядка 18)

Відмітка про застосування касового методу податкового обліку:

дата початку застосування касового методу

з моменту реєстрації платником ПДВ

(рік)

(квартал)

(місяць)

після реєстрації платником ПДВ

(рік)

(квартал)

(місяць)

дата закінчення застосування касового методу

(рік)

(квартал)

(місяць)

Відмітка про перехід на місячний податковий період з поточного звітного податкового періоду

До декларації додаються:

Рішення (заява) щодо вибору касового методу

Заява про відмову від застосування касового методу

Заява про вибір квартального звітного (податкового) періоду

Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку її заповнення) та відповідних документів

Розрахунок коригування сум ПДВ

Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів

Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг)

Додатки до рядків цієї декларації (зазначити номери рядків декларації):

Додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників поданої раніше декларації, у якій платником самостійно виявлено помилки (зазначити номери рядків декларації):

Дата подання декларації

.

.

Наведена інформація є достовірною.

Керівник

Власенко В.І.

(підпис)

(ініціали та прізвище)

Головний бухгалтер

Датій І.М.

М.П.

(підпис)

(ініціали та прізвище)