Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

опитувальний лист

.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
24.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Кафедра управління персоналом та економіки праці

ОПИТУВАЛЬНИЙ ЛИСТ ДЛЯ ФІНАНСОВОГО ДИРЕКТОРА

Виконав студент

Мазур Денис

5-ї групи 5-го курсу

Спеціальності 8503

Перевірила

асистент кафедри управління персоналом та економіки праці

Чуб О.В.

Київ-2012

РОЗРОБКА ОПИТУВАЛЬНОГО ЛИСТА ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ІНТЕРВ’Ю З КАНДИДАТОМ НА ПОСАДУ ФІНАНСОВОГО ДИРЕКТОРА
При проведенні співбесіди з претендентами на вакансію фінансового директора особливу увагу слід приділити:
— критеріальному інтерв’ю, коли кандидату пропонуються відповідати на конкретні питання, які пов’язані з професійною діяльністю (спеціальні компетенції);
— ситуаційному інтерв’ю, коли кандидату пропонується вирішити одну чи декілька управлінських чи професійних проблем (критичних ситуацій). При цьому розбираються чи «програвати» ситуації, які можуть виникнути у нього на місці роботи в майбутньому.
Перелік питань для попереднього інтерв’ю кандидатів

І. Питання для інтерв’ю за загальними компетенціями

1) Як Ви собі уявляєте роль та основні функції фінансового директора в компанії?

2) Дається реальні та вигадані фінансові показники діяльності компанії. Кандидат повинен швидко охарактеризувати поточну ситуацію бізнесу.

3) Як Ви вважаєте, що являється головним критерієм успішності роботи фінансового директора?

4) Ви прийшли в нову компанію і бачите, що існуючі бізнес-процеси можуть бути покращені, але співробітники звикли до них та не хочуть нічого змінювати. Якими будуть Ваші подальші дії?

5) Уявіть собі такі ситуацію: закупівельна ціна продукції незмінна, а відпускна ціна підвищена на 25 %, порівняно з тією, яку компанія використовувала раніше. При цьому оборот в грошовому еквіваленті залишився незмінним. Як змінився оборот в одиницях продукції? Які плюси та мінуси, можливості та загрози криються в даній ситуації?

6) Розкажіть, будь ласка, про свій дослід розробки та впровадження нових процедур в області фінансів та бухгалтерського обліку.

7) Якого роду завдання слід делегувати підлеглим, а які виконувати самостійно? Які задачі ніколи не треба делегувати?

8) Вам необхідно вирішити одразу три завдання, які поставив перед Вами директор компанії, однак часу на всі три задачі не вистачить. Якими будуть Ваші наступні дії?

9) Як, на Вашу думку, повинні бути розмежовані повноваження між Вами та генеральним директором компанії для досягнення максимального фінансового результату?

10) Яким Ви уявляєте найбільш оптимальна взаємодія між Вами та головним бухгалтером? Між Вами та комерційним директором/ директором з маркетингу/ керівником відділу інформаційних технологій/керівниками інших підрозділів?

ІІ. Питання для інтерв’ю за спеціальними компетенціями

1) Які короткострокові та довгострокові фінансові показники роботи компанії виступають найважливішими для власників та менеджменту компанії?

2) Які коефіцієнти дозволяють визначити платоспроможність компанії? Як Ви вважаєте, чи взагалі потрібний показник абсолютної ліквідності для реального фінансового аналізу?

3) Що означає термін «максимальний фінансовий результат» в довгостроковій та короткостроковій перспективах?

4) Назвіть декілька критеріїв надійності звітної інформації згідно з МСФЗ? В якому розділі звіту про прибутки та збитки згідно з МСФЗ відображається податок на прибуток?

5) В рамках якого бюджету планується та фіксується усі фінансові потоки компанії? В якому розділі даного бюджету відображається надходження кредитного траншу від банку?

6) З чого Ви почали б процес впровадження системи бюджетування в компанії?

7) Які методи досягнення оптимального узгодження між короткостроковим та довгостроковим фінансовим результатом діяльності компанії?

8) Якою повинна бути структура бізнес-плану, яким шляхом він розробляється та яка роль фінансова директора в розробці, коректуванню та реалізації плану?

9) Які види обліку існують в комерційних структурах і як вони взаємопов’язані між собою?

10) В чому полягають недоліки чистого прибутку (розрахованого згідно з українськими/міжнародними стандартами бухгалтерського обліку) в якості основного показника фінансової діяльності компанії?

11) Які фінансові показники Ви б порекомендували для використання в системі управління бізнесом для усунення таких недоліків?

12) Які основні недоліки українських стандартів бухгалтерського обліку та основні переваги міжнародних стандартів бухгалтерського обліку?

13) Які існують методи паралельного ведення бухгалтерського обліку за українськими та міжнародними стандартами? В чому їхні переваги та недоліки? Який метод, на Вашу думку, являється найбільш прийнятним для даної компанії і від чого це залежить?

14) Якщо би Ви організували постановку фінансового обліку в компанії у відповідності з міжнародними стандартами та паралельне введення обліку за українськими та міжнародними стандартами?

15) Яка, на Вашу думку, роль вартості компанії в стратегічному та поточному управління бізнесом?

16) Які методи оцінки вартості компанії являються найбільш оптимальними?

17) Як, на Вашу думку, необхідно структурувати систему компенсації та мотивації персоналу компанії для отримання максимального фінансового результату?

18) Які критерії оцінки ефективності схем мінімізації та оптимізації оподаткування та інших платежів в державний бюджет? Що краще — мінімізація чи оптимізація? Які критерії оптимізації податкових платежів?

19) Які види бюджетів Ви знаєте? Для чого компанії потрібен управлінський облік і хто користується даними даного звіту?

20) Ваш директор з продажів пропонує ріст продаж в 140 %. Якими будуть Ваші наступні дії, яким чином Ви зможете перевірити можливість реалізації такого завдання?

21) Яким чином Ви би здійснили розподіл витрат у відсотках між різними центрами фінансової відповідальності за місяць, якщо компанія використовує чотири різних джерела залучення ресурсів під різну вартість?

22) Якою б Ви хотіли бачити організаційну структуру даної компанії , опишіть діяльність фінансової служби компанії (включно приблизні посадові інструкції співробітників)?

23) Який шлях розвитку (розвиток з опорою лиш на власні ресурси, фінансування розвитку за рахунок позикових ресурсів, залучення зовнішніх інвестицій, продаж бізнесу стратегічному інвестору) приведе дану компанію до найкращих фінансових результатів?

24) Розкрийте основні відмінності українських стандартів бухгалтерського обліку П(С)БО та міжнародних стандартів фінансової звітності, переваги та недоліки їхнього застосування в даній компанії.

25) Яким чином Ви плануєте проектувати майбутнє організації, яке буде узгоджене із загальнокорпоративною стратегією розвитку даної компанії?