Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік розрахунків з поточної заборгованості.

Поточна дебіторська заборгованість – сума дебіторської заборгованості, яка виникає під час нормального операційного циклу або буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо: існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод і може бути достовірно визначена їх сума.

У балансі поточна дебіторська заборгованість поділяється на:

  • заборгованість покупців і замовників;

  • іншу поточну дебіторську заборгованість.

Для обліку поточної дебіторської заборгованості Планом рахунків передбачені рахунки:

  • 34 «Короткострокові векселі одержані»;

  • 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»;

  • 37 «Розрахунки з різними дебіторами».

Поточна дебіторська заборгованість класифікується за трьома напрямками:

1. Дебіторська заборгованість, за якою існує впевненість у погашенні її боржником;

2. Дебіторська заборгованість, за якою існує невпевненість у погашенні її боржником;

3. Дебіторська заборгованість, за якою немає впевненості у погашенні її боржником або закінчився строк позовної давності.

Поточна дебіторська заборгованість буває товарна і нетоварна (неопераційна). П(С)БО 10 передбачені два варіанти визначення величини сумнівних боргів:

- перший — виходячи з платоспроможності окремих дебіторів;

- другий — на підставі класифікації дебіторської заборгованості за періодами її виникнення з врахуванням досвіду минулих років щодо платоспроможності дебіторів.

За двома способами величина резерву сумнівних боргів визначається як добуток суми дебіторської заборгованості за продукцію та коефіцієнта сумнівності.

Поточна дебіторська заборгованість, що не пов’язана з реалізацією продукції, товарів, робот, послуг (дебіторська заборгованість по розрахунках та інша дебіторська заборгованість) і визнана безнадійною, списується з балансу з відображенням витрат в складі інших операційних витрат. По такій заборгованості резерв сумнівних боргів не створюється. Безнадійна дебіторська заборгованість також відноситься до поточної дебіторської заборгованості, це заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і оцінюється за первісною вартістю.

  1. Облік резерву сумнівних боргів.

Для обліку резерву сумнівних боргів використовується рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів»: за Кт відображається створення резерву сумнівних боргів, за Дт - списання сумнівної (безнадійної) дебіторської заборгованості.

Аналітичний облік на рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів» ведеться в розрізі боржників чи за строками непогашення дебіторської заборгованості.

При нарахуванні резерву сумнівних боргів дебетується рахунок 944 «Сумнівні та безнадійні борги» і кредитується рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів».

При списанні безнадійної дебіторської заборгованості дебетується рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів» і кредитується рахунок 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

Економічний зміст резерву сумнівних боргів полягає в уточненні оцінки дебіторської заборгованості за реалізовану продукцію. Оцінка суми безнадійної заборгованості є попередньою і здійснюється з метою не завищення суми активів у балансі. Резерв сумнівних боргів створюється для поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи і послуги, яка виникла за фактом відвантаження товарів або виконання робіт, надання послуг.

П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» передбачено наступні способи обчислення резерву:

1)виходячи з платоспроможності окремих дебіторів;

2) питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг на умовах наступної оплати;

3) на основі класифікації дебіторської заборгованості.

За двома способами величина резерву сумнівних боргів визначається як добуток суми дебіторської заборгованості за продукцію та коефіцієнта сумнівності.