Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік коштів на рахунках в банках.

Поточний рахунок – це рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних документів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Під час здійснення розрахункових операцій використовують платіжні документи – це засіб певної форми на паперовому чи іншому (електронному) носії інформації, використання якого ініціює переказ коштів з відповідного рахунку платника: меморіальний ордер, платіжне доручення, платіжна вимога, платіжне доручення-вимога, акредитив, розрахунковий чек, електронний розрахунковий документ.

Виписка банку – це дублікат записів на особовому рахунку підприємства.

При надходженні виписки бухгалтер повинен її опрацювати:

1. виписка нумерується (перевіряється наявність виправдних документів та відповідність сум у виписці та прикладних виправдних документах);

2. записи у виписці контролюються, оскільки виписка банку є документом банку, то зарахування коштів на поточний рахунок буде відображатися по Кт, а списання – по Дт.

Виписка є реєстром аналітичного обліку, вона є підставою для записів на рахунку 31.

Синтетичний облік на поточному рахунку при журнальній формі обліку ведуть у журналі-ордері 1 с/г та відомості 1.1 с/г.

  1. Облік довгострокових і поточних фінансових інвестицій

Фінансові інвестиції - активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку за рахунок отримання відсотків або дивідендів, зростання вартості капіталу або інших вигод для інвесторів.

Синтетичний облік ведуть на рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» та 35 «Поточні фінансові інвестиції». Аналітичний облік фінансових інвестицій ведуть за їх видами та об'єктами інвестування.

Первинними документами є: виписка банку по рахункам 14, 35, журнал-ордер 4 с.-г. та відомість 4.2 с.г., аркуші-розшифровки для відображення в інших регістрах, головна книга, баланс.

Довгостроковими фінансовими інвестиціями є фінансові інвестиції на період понад один рік, а також усі інвестиції, що не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

Поточні інвестиції — це фінансові інвестиції терміном, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (окрім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів).

По Дт відображають вартість придбання фінансових інвестицій, їх дооцінку, по Кт – їх вибуття, списання, зменшення вартості.

Для оцінки фінансових інвестицій на дату балансу використовують такі методи: за справедливою вартістю, за амортизованою собівартістю, за методом участі в капіталі.

  1. Облік довгострокової дебіторської заборгованості.

Заборгованість, що не виникає у ході нормального операційного циклу і не буде погашена після 12 місяців з дати балансу, відноситься до довгострокової. Вона виникає при здійсненні інвестиційної, фінансової діяльності, а також внаслідок надзвичайних подій.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо: існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод і може бути достовірно визначена їх сума.

До довгострокової дебіторської заборгованості відносять:

- заборгованість орендаря за фінансовою орендою, яка відображається в балансі орендодавця;

- надання позик іншим підприємствам;

- надання позик фізичним особам;

- заборгованість, що виникає при надзвичайних подіях - пожежі, повені, крадіжці тощо.

Достовірна оцінка довгострокової дебіторської заборгованості має суттєвий вплив на правильне відображення інформації в облікових регістрах і звітності. Важливу роль при цьому відіграє принцип обачності, який передбачає застосування в бухгалтерському обліку таких методів оцінки дебіторської заборгованості, які будуть запобігати завищенню оцінки активів.

Довгострокова дебіторська заборгованість, на яку нараховуються відсотки, відображається в балансі за її теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від виду заборгованості та умов її погашення.

Для обліку довгострокової дебіторської заборгованості Планом рахунків передбачений рахунок 16 «Довгострокова дебіторська заборгованість» (активний), По Дт цього рахунку відображається виникнення (збільшення) довгострокової дебіторської заборгованості, по Кт – її погашення (списання) або переведення до складу поточної.

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення. Регістром аналітичного обліку розрахунків з дебіторами є реєстр дебіторів, а синтетичного – журнал-ордер 3.