Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_Відповіді_БО_14.01.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
161.18 Кб
Скачать
  1. Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками.

Постачальники — це юридичні і фізичні особи, які здійснили для підприємства поставку виробничих запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, необоротних активів чи інших цінностей. За поставку виникли зобов’язання, які підлягають оплаті.

Підрядчики — це юридичні та фізичні особи, які виконали для підприємства будівельні, ремонтні чи інші роботи.

Облік договорів та їх виконання ведеться відділом постачання або окремою особою за призначенням керівника. Для цього відкривається книга (журнал) обліку вантажів, що надійшли.

Для бухгалтерського обліку розрахунків з постачальниками і підрядчиками передбачений рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками». За кредитом цього рахунка обліковується виникнення зобов’язання перед постачальниками і підрядчиками за одержані від них матеріальні цінності, виконані роботи чи надані послуги; а за дебетом — погашення заборгованості перерахуванням із поточного рахунка чи готівкою з каси.

Облік ведеться в журналі-ордері 6 с.г та відомості аналітичного обліку, Реєстрі операцій по розрахунках з постачальниками та підрядниками №6.1 с.г.

Аналітичний облік розрахунків організується щодо кожної юридичної чи фізичної особи, що є постачальником чи підрядчиком. Аналітичні рахунки об’єднуються в субрахунки:

631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

632 «Розрахунки з іноземними постачальниками».

  1. Облік розрахунків за податками і платежами.

Податки — це обов’язкові платежі, які належить сплатити юридичній чи фізичній особі до державного чи місцевого бюджету.

Основними податковими платежами підприємств є: податок на додану вартість, податок з прибутку, акцизний збір, ПДФО, податок на землю, з власників транспортних засобів, комунальний податок та деякі інші.

Синтетичний облік розрахунків підприємства з бюджетом за всіма видами платежів, а також санкцій за порушення податкового законодавства, які також вносяться в дохід бюджету ведеться на рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами». За кредитом цього рахунка відображається зобов’язання перед бюджетом при нарахуванні платежів, а за дебетом — погашення зобов’язань та зменшення на суму податкового кредиту.

Субрахунки до рах. 64:

641 – Розрахунки за податками. Ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства,

642 – Розрахунки за обов’язковими платежами. Ведеться облік розрахунків за зборами або обов’язковими платежами, які справляються відповідно до чинного законодавства та облік яких не ведеться на рах 65.

643 – Податкові зобов’язання. Ведеться облік суми податку на додану вартість визнаної виходячи із сум одержаних авансів за готову продукцію, товари, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню.

644 – Податковий кредит. Ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку під-во набуло право зменшити податкове зобов’язання.

Аналітичний облік за податками і платежами ведеться за їх видами у відомості 3.6.с.г. Синтитичний обік – у журналі 3. с.г. Підставою для нарахування податків в аналіт. і синт. обліку є податкові декларації, податкові накладні, розрахунки. Перерахування податків та обов’язкових платежів здійснюється на підставі платіжних доручень.