Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК .docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
413.59 Кб
Скачать

2. Поняття рекламування товарів.

МПК— це наука, яка розгля­дає систему заг. настанов, критеріїв та орієнтирів сфери взаємовідносин між підприємствами та організаціями — з одного боку, та їхніми клієнтами, з іншого, з метою досягнення маркет-вих цілей.

Комплекс маркет. комунікацій (communication mix) включає такі основні складові: рекламування, стимулювання продажу, роботу з громадськістю (паблік рилейшнз) і персо­нальний продаж. Деякі фахівці з маркетингових комунікацій за кордоном додають до цих чотирьох ще й такі: прямий маркетинг, виставки та ярмарки, рекламу (показ) на місці продажу, упаковку товару.

Рекламування — це будь-яка форма неособистого платного пред'явлення й просування продуктів, послуг та,ідей від імені їх­нього виробника або власника (посередника ).

Завданням рекламування є ство­рення комерційного інформ-ого звернення, за яке рекламода­вець платить гроші та за допомогою якого він неособисто агітує за купівлю того, що пропонує.

Основними принципами реклами є:

1. законність, точність, достовірність, використ. форм та засобів, які не завдають споживачеві реклами шкоди, 2. реклама не повинна підривати довіру в суспільства до реклами та повинна відповідати принципам добросовісної конкуренції,

3. вона не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності,

4. реклама повинна враховувати особливу чутливість дітей і не завдавати їм шкоди.

Основні функції реклами: - інформування, тобто створення обізнаності, - вмовляння,- нагадування,- позиціювання,- підтримування прихильності споживачів до торгової марки,

- створення та підтримування іміджу фірми.

Властивості сучасної реклами:

1. асоціативність 2. комунікативність(інформує про товар та його властивості) 3. створ. своїх цінностей,

4. мотивація 5. реклама підпорядк-ся завданням маркетингу 6. законодавче забезп. реклами.

3. Поняття стимулювання продажу товарів.

МПК— це наука, яка розгля­дає систему заг. настанов, критеріїв та орієнтирів сфери взаємовідносин між підприємствами та організаціями — з одного боку, та їхніми клієнтами, з іншого, з метою досягнення маркетингових цілей.

Комплекс маркетингових комунікацій (communication mix) включає такі основні складові: рекламування, стимулювання продажу, роботу з громадськістю (паблік рилейшнз) і персо­нальний продаж. Деякі фахівці з маркетингових комунікацій за кордоном додають до цих чотирьох ще й такі: прямий маркетинг, виставки та ярмарки, рекламу (показ) на місці продажу, упаковку товару.

Стимулювання продажу товарів – це короткотермінові за­ходи для заохочення учасників маркетингових комунікацій до купівлі або дальшого перепродажу цих товарів.

Стимулювання продажу в системі марк-вих комунікацій передбачає використ. численних засобів стимул-го впливу, що має на меті прискорити чи по­силити реакцію ринку у відповідь. Якщо розглядати стимул-ня продажу як двоєдиний процес, що склад. передовсім з інформ-ня покупців про товари, послуги або ідеї, а вже по­тім зі стимул-ня потенційних покупців (індивідуальних або колективних) преміями у вигляді значно дешевших, а то й зовсім безкоштовних товарів чи послуг, тоді можна визнати, що стиму­л-ня продажу іноді на 100% склад. з надання потен­ційним покупцям інформації про товари, послуги або ідеї. Тобто стимул-ня продажу також має своїм головним завданням пошир. інформації про товари та фірму (підприємство). Отже, стимул-ня є передовсім одним із прийомів з>. про­дажу за рахунок підвищення поінформованості покупця, а вже потім — за рахунок матеріального заохочення.

Основними функціями стимул-ня продажу є:

- створення образу престижності, низьких цін або інноваційності для компанії та її продукції,

- приваблення нових покупців,

- підтримка популярності існуючих товарів,

- сприяння пізнанню нових товарів,

- підвищення іміджу і популярності фірми,

- переконання споживачів переходити до купівлі товарів фірми,

- інформування споживачів про розпродаж,- створення атмосфери ентузіазму серед учасників збуту, - обгрунтування цін на товари та послуги,

- відповідає на запити споживачів,

- забезп. обслуговування клієнтів після купівлі товарів, - завершення угоди,

- змінення образу чи використ. товарів, які втрачають свої позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]