Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП шпора.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
467.46 Кб
Скачать

1.Визначить поняття міжнародного приватного права. .Порівняйте його з міжнародним публічним правом.

Міжнародне публічне право — це галузь права, яка регулює відноси-ни між державами, міждержавними організаціями, державоподібними утвореннями, націями, що борються за незалежність. Міжнародне публ-ічне право є сферою політики. Суб’єктами цієї галузі права є носії вла-ди. Міжнародне приватне право – це система юридичних норм, спрямованих на врегулювання міжнародних невладних відновин з іноземним елементом. Міжнародне приватне право стосується цивільно-правових відносин передусім між організаціями і громадянами (особами без громадянства) різних країн. Предметом регулювання у міжнародному приватному праві є відносини цивільно-правового характеру. Майнові, трудові, сімейні, спадкові, деліктні, економічні, господарські, науково-технічні, культурні, освітні та інші відносини виникають у міжнародному житті з участю осіб різної державної належності. Такі відносини невладні, непо-літичні Цивільні правові відносини — це передусім майнові відносини між фізичними і юридичними особами різних держав. Міжнародного приватного права не буває без іноземного елементаМіжнародне приватне право — це галузь права, що регулює міжна-родні невладні відносини, ускладнені іноземним елементом.

2.Дайте визначення колізійної норми. Які основні характеристики цих норм?

Колізійна норма — це норма, яка визначає, право якої країни необхідно застосовувати при вирішенні питання прав і обов’язків сторін у правовідносинах, ускладнених іноземним елементом.

Ці норми мають різне призначення, що і забезпечує у кінцевому результаті процес регулювання. Колізійні норми як юридико-технічні утворення за структурою є складними нормами. За змістом прив'язки вони поділяються на односторонні та двосторонні. Загалом, колізійна норма може санкціонувати дію норм іноземного права у сфері функціонування "свого" права. Це становить особливість колізійної норми.

З. До яких питань застосовуються колізійні норми українського законодавства щодо врегулювання майнових відносин , ускладненим іноземним елементом? Виділіть у ціх сферах застосування загальні та спеціальні питання.

Правове положення майна регламентується законом місцезнаходження речі( lex rei sitae). За цією колізійною прив’язкою вирішуються питання належні до права власності.

Стаття 38. Загальні положення про право, що застосовується до права власності та інших речових прав

1. Право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться, якщо інше не передбачено законом.

2. Належність майна до нерухомих або рухомих речей, а також інша класифікація майна визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.

4. Яка загальна колізійна прив’язка застосовується за законодавством України щодо визначення форми правочину? Які особливості визначення форми правочину щодо нерухомого майна???

Форма правочину : 1. Якщо інше не передбачено законом, форма правочину має відповідати вимогам права, яке застосовується до змісту правочину, але достатньо дотримання вимог права місця його вчинення, а якщо сторони правочину знаходяться в різних державах, - права місця проживання сторони, яка зробила пропозицію, якщо інше не встановлено договором.

2. Форма правочину щодо нерухомого майна визначається відповідно до права держави, у якій знаходиться це майно, а щодо нерухомого майна, право на яке зареєстроване на території України, - права України.

3. Зовнішньоекономічний договір, якщо хоча б однією стороною є громадянин України або юридична особа України, укладається в письмовій формі незалежно від місця його укладення, якщо інше не встановлено законом або міжнародним договором України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]