Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП шпора.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
467.46 Кб
Скачать

45. У чому полягають особливості мпп сша? Порівняйте з колізійним правом фрн.

Німецька школа МПрП.

Німецькі юристи трактують питання складу МПрП у дуже вузькому сенсі. Вони вважають, що до МПрП відносяться лише колізійні норми. В німецькій системі права є окрема галузь — право іноземців, де врегульовані питання громадянства та інші.

У конституції ФРН відсутні положення про пріорітет норм міжнародного договору перед нормою національного законодавства, а тому в цій правовій системі застосовують загальні правила: спеціальний закон (норма) користується перед загальним законом (нормаю), норма права прийнята пізніше, скасовує попередньо прийняту норму з того ж питання.

Англо-американська концепція МПрП.

В Великобританії МПрП розглядається як процесуальне право. В англійській системі вирішується не колізія в материальному праві, а питання юрисдикції. Судді звертаються до прецедентів і вирішують, чи ця справа підсудна англійському суду. Якщо так, тоді рішення виносить за матеріальними нормами англійського права. Німецька доктрина обмежує предмет міжнародного приватного права колізійним правом. Німецькі правники Любхен і Пош уважають колізійне право ( згідно з їхньою термінологією- «правозастосування права») самостійною правовою матерією з власними загальними правовими принципами та узагальнюючими визначеннями, тобто з відособленою загальною частиною. Деякі інші вчені (Бар, Нуссбаум) включають до МПП і питання міжнародного цивільного процесу.

Англо-американська доктрина (Дайсі, Чеши, Біль) уважають МПП колізійним і таким, що включає вирішення питань підсудності. Аме­риканські юристи використовують одні принципи для вирі­шення як міжнародних, так і міжобласних (міжштатних) ко­лізій, хоча правові системи американських штатів не вважаю­ться одна стосовно одної гетерогенними. Такий підхід частко­во обумовлений тим, що колізійне право США почало розви-ватися саме з огляду на необхідність вирішення внутрішніх колізій між законами штатів. Ситуація залишається такою й досі. Правники США стверджують, що в системі американ­ського права колізійні проблеми розглядаються, насамперед, як міжнародні. Такий погляд покладено в основу одного з неофіційних джерел колізійного права США — Другого Зводу колізійного права 1971 р.

46. За допомогою яких прив’язок в МПП визначається особистий статус фізичної особи

LEX PERSONALIS-персональний закон: Lex Patrie( закон громадянства або національності особи) та LexDomicilii (закон місця проживання)

Персональний закон застосовується при виборі компетентного закону для визначення правового цівільного статусу фізичної особи. Це прикріплення визначає наступні питання:

  • дієздатність та правоздатність фізичної особи;

  • визнання особи безвісно відсутньою або юридично померлою;

  • особисті права фізичної особи;

  • весь комплекс шлюбно-сімейних відносин;

  • спадкові відносини в частині, якщо спадщиною є спадкове майно.

Особистий закон (lex personalis) відома у вдвох видах:

- національний закон, або закон громадянства (lex patriae), т.я. закон цієї держави, в якій дане лице належить по своєму громадянству;

- закон місця проживання (lex domicilii), тобто закон держави, на території якого дана особа вважається такою, що має "осілість" (це поняття загальне для всіх правових систем, але вони різними шляхами визначають місце, яке варто розглядати як місце осілості).

Особи, що не має ні звичайного місця постійного перебування, ні постійного житла, закон наділяє фіктивним місцеперебуванням, що стає їх юридичною прив’язкою, що визначає громадянський стан цих осіб. Засобами запобігти відсутності прив’язки є являється прив’язка по походженню (людина здобуває ту прив’язку, що на момент її народження мав її батько), що протиставляється прив’язці на вибір.

Lex Patriae застосовується в Європі, Японії, Латинський Америці, країнах Азіїта Африки ( де є кодифікації);

Lex Domicilii застосовується в англо-американській системі права, Бразилії, Аргентині, Парагваї, Норвегії, Данії…

Кодекс Бустаманте містить в собі вибір між 2 видами цього прикріплення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]