Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП шпора.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
467.46 Кб
Скачать

11. В чому полягає особливість держави як суб’єкта мпп?

Д-ва вступає у різні майнові відн-ни. Перший вид таких відн – між державами, д-вою та міжнар. орг-ціями у сфері міжн-го торгового права, валютних відносин, тощо – регул-ся нормами МпублП. Другий вид – за участю д-ви, з одного боку, та іноземних ЮО, міжн-х господарських орг-цій, ФО –з іншого – рег-ся нормами МПП. Як S МПП д-ва може вступати у відносини з приводу отримання майна за дог-ром дарування, у спадок за заповітом чи за законом. Може бути стороною у концесійних дог-рах, у відн-нах іноземного інвестування, спорудження будівель для своїх представництв за кордоном, власником будівель, їх оренди чи оренди земельної ділянки. Може бути учасником сімейного права. Несе відповідальність за свої дії, як будь-який інший S МПП. У всіх правовідносинах від імені д-ви, як S МПП, діють уповноважені нею S: напр., уряд, закордонні представництва, окремі служб. або посад. особи. У вказаних відн-нах д-ва є особливим S права. Завдяки такій властивості, як суверенітет, д-ва може виступати у відн-нах, що рег-ся нормами як МпублП, так і приватного. Тому важливим є чітке розмежування функцій ін. S права, які діють в обігу і від імені д-ви, і від власного імені; розмежування статусу майна, яким вони володіють; майнової відповідальності їх та державиви.

12.Яка загальна колізійна прив’язка застос. Щодо визначення форми правочину? Які особливості визначення фп щодо нерухомого майна, яке зареєстр. На території України?

Відповідно до ЗУ «Про МПП»:учасники правовідносин можуть самостійно здійснювати вибір права, що підлягає застосуванню до змісту їх правовідносин. Вибір права має бути явно вираженим або прямо випливати з дій сторін, умов правочину чи обставин справи (lex voluntatis). Форма правочину має відповідати вимогам права, яке застосовується до змісту правочину, але достатньо дотримання вимог права місця його вчинення, а якщо сторони правочину знаходяться в різних державах, - права місця проживання сторони, яка зробила пропозицію.

Форма правочину щодо нерухомого майна визначається відповідно до права держави , у якій знаходиться це майно, а щодо нерухомого майна, яке зареєстроване на території України – право України.

.

13. Поняття мпп

Мпп–це галузь внутрішнього держ.права, яка регулює приватно-правові відносини, до яких відносяться сімейні, трудові, що ускладнені іноземним елементом. Відносини, які регулює Мпп є міжнародними за формою та приватними(невладними) по суті. Приватноправові відносини - відносини, які ґрунтуються на засадах юридичної рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності, суб'єктами яких є фізичні та юридичні особи. Під іноз. елементом розум-ть: 1) S, який має іноз. належність (гром-во, місце прожив. -для ФО, "нац-ть" - для ЮО); 2) об'єкт, який знах. на тер-рії іноз. д-ви; 3) юр. факт, що мав місце за кордоном. Сторони між.відносин невладного характеру підкоряються юрисдикції різних держав, їх право- і дієздатність, правосуб’єктність визначаються нормами нац. Права не однієї й тієї самої держави. Взаємовідносини цих сторін, що отримали свою правосуб. на підставі норм нац. права різних держав, не можуть підпадати під виключну юрисдикцію якоїсь однієї держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]