Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП шпора.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
467.46 Кб
Скачать

9. Визначити поняття мпп. Особливість розуміння його міжнародного характеру.

У ході спів роб-ва Укр з ін. країнами в області ек-ки, науки і культури складаються відносини як між д-вами, так і між орг-ми, між гром-ми різних країн. В обох випадках мова йде про відносини, що виникають при здійсненні екон., науково-техн. і культурн. співроб-ва. Але до сфери МПП відносяться правові питання відносин між орг-ями чи гром-ми, що виникають у міжнар. житті, у той час як у міжнар. публічному праві мова йде про відн-ни між д-вами. У даній галузі права регул-ся дві осн. групи відносин: 1) екон., господ., наук.-техн. і культурні зв'язки (в тій частині, що стос. МПП); 2) майнові, трудові, сімейні та ін. відн-ни за участю іноз. громадян. Завданням МПП є правове регул-ня ділових зв'язків орг-цій і фірм різних країн; врахування і захист загальнолюдських інтересів та інтересів особистості, її прав; укріплення співпраці д-в, які належать до різн. ек., соц., культ. та прав. сис-м. В МПП мова йде про майнові й особисті права іноземців, про права іноземців в області трудових, сімейних відносин і в ряді інших областей. Норми МПП визначають правове положення іноземних громадян в Укр і положення наших громадян за кордоном. Друга група питань тісно зв'язана з першою, оскільки розвиток співробітництва в різних областях безпосередньо впливає і на регул-ння прав іноземців. Предметом рег-ня в МПП є відносини цивільно-правового характеру, що виникають у міжнар. житті. Отже, МПП - це сис-ма юрид. норм, спрямованих на рег-ня цив-прав, сім, труд. відн-н з "іноземним елементом". Під іноз. елементом розум-ть: 1) S, який має іноз. належність (гром-во, місце прожив. -для ФО, "нац-ть" - для ЮО); 2) об'єкт, який знах. на тер-рії іноз. д-ви; 3) юр. факт, що мав місце за кордоном.

10. Дайте визначення колізійної норми. Який принцип є основним при конструюванні такої норми? Доведіть на прикладі.

Колізійна норма – норма права (національного чи міжнародного), яка визначає законодавство правової системи, що необхідно застосувати до певного правовідношення.

Змістом КН є відсилання до компетентного зак-ва, визначення умов та меж його застосування до певних правовідносин. Іноді до змісту КН включаються й вимога належного застосування іноземного з-ну. В МПП утвердилася позиція, згідно з якою кожна КН склад-ся з 2-х частин: обсягу та прив'язки. В обсязі (перша частина КН) вказується правовідношення, яке потребує законодавчого врегул-ння (напр., здатність до укладення цив-прав угод; визначення права власності на річ). У прив’язці (вона ще називається колізійним принципом; формулою прикріплення) (2-га частина КН) міст-ся відсилання до законод-ва державиви, яке повинно врегулювати певне правовідношення (за законод-вом д-ви, де створено певне підпр-во; за законом країни, де знаходиться майно; за з-ном останнього постійного місця проживання).

Існує наступна класифікація колізійних норм: такі, що в односторонньому порядку визначають межі застосування свого власного права до відносин, ускладнених іноземним елементом. Відсилають тільки до свого права;

двосторонні. Містять загальне правило, на основі якого можна застосовувати норми іноземного чи вітчизняного права. Прив’язка в двосторонній колізійній нормі отримала назву “формула прикріплення”.

Колізійні норми можна розділити на:

імперативні. Носять незаперечний характер, відхід від них карається відповідальністю.

диспозитивні. Надають учасникам правовідносин можливість самостійно врегулювати свої відносини, в разі відсутності подібного врегулювання, визначають певні обов’язкові для виконання правила поведінки.

альтернативні. Визначають декілька варіантів вирішення колізії, сторони можуть обрати один з них.

комулятивні. Відсилають до декількох правопорядків за раз. Ст.14 Закону про МПрП Польщі: “Можливість укласти шлюб встановлюється законом громадянства осіб”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]