Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП шпора.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
467.46 Кб
Скачать

78.В чому полягає зміст прив’язки lex fori?Коли і ким вона застосовується?

Колізійна прив'язка — закон суду (lex fori) означає, що до спору застосовується закон тієї держави, в якій він розглядається. Тобто суд(арбітраж чи інший орган держави) повинен керуватися законодавством своєї держави, не зважаючи на наявність "іноземного елементу" у правовідношенні. Загальновизнано, що з питань процесу суд (арбітраж,інший орган) кожної держави застосовує власні норми права. Свідченням цього є, наприклад, ч. 2 ст. 22 Закону України "Про правовий статусі іноземців" від 4 лютого 1994 p., яка вказує, що в судочинстві іноземці

як учасники процесу користуються процесуальними правами нарівні з громадянами України. Аналогічні положення стосовно користування цивільними процесуальними правами іноземних осіб, осіб без громадянства вільними процесуальними правами іноземних осіб, осіб без громадянства та іноземних організацій містяться відповідно у ч. 1 ст. 423, ст. 424,ч. 2 ст. 423 Цивільного процесуального кодексу України.

79. Яким чином підлягають юрисдикції судів України в цивільних справах акредитовані в Україні дипломатичні представники іноземних держав

Акредитовані в Україні дипломатичні представники іноземних держав та інші особи, зазначені у відповідних законах України і міжнародних договорах України, підлягають юрисдикції судів України в цивільних справах лише в межах, що визначаються принципами та нормами міжнародного права або міжнародними договорами України. Міжнародні організації підлягають юрисдикції судів України в цивільних справах у межах, визначених міжнародними договорами

України або законами України.

80.Яким правом за загальним правилом визначається форма і порядок укладення шлюбу в Україні іноземцями або особами без громадянства? За яких умов, шлюб між іноземцями на території України буде укладатися згідно з іноземним правом?

Існує багато причин активізації міжнародних міграційних процесів, побічним результатом яких стало збільшення родин, члени яких мають різне громадянство. Коли на території України укладається шлюб між особами, що мають громадянство різних держав, виникає комплекс питань, зокрема, за яким законодавством має відбуватися процедура оформлення шлюбу і яких умов слід дотримуватися при цьому. Від правильного вирішення цього колізійного питання цілком залежать конкретні правові наслідки: чи буде вважатися шлюб, укладений, наприклад, за законодавством України, дійсним і за її межами, чи він не отримає визнання в іншій державі, а отже, не стане розглядатися як юридичний факт, що породжує певні правові наслідки і буде віднесений до так званих "шлюбів, що кульгають", тобто нестійких.

Колізійна норма сімейного права - це норма, що визначає, право якої держави має бути застосоване до відповідних сімейних відносин з іноземним елементом.

Під формальними умовами укладення шлюбу розуміють вимоги, які є обов’язковими для процедури його здійснення. До них відноситься порядок, форма укладення шлюбу, попередня публікація про шлюб, церемонія одруження, що здійснюється в цивільній чи релігійній формі, і є різними в різних країнах.

У законі про міжнародне приватне право зазначено, право на шлюб визначається особистим законом кожної з осіб, які подали заяву про укладення шлюбу. У разі укладення шлюбу в Україні застосовуються вимоги Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу. Проте,саме форма і порядок укладення шлюбу в Україні між іноземцями або особами без громадянства визначаються правом України. Тобто закріплена колізійна прив'язка "закону місця одруження", щодо форми шлюбу.

Шлюб між іноземцями буде укладатись за іноземним правом у випадку укладання шлюбу в консульській чи дипломатичній установі відповідних держав і регулюватиметься правом акредитуючої держави. У сімейному кодексі встановлено: визнання дійсності консульських шлюбів в Україні залежить від дотримання двох умов: по-перше, законодавство відповідної іноземної держави визнає реєстрацію шлюбу в українському консульстві чи посольстві, тобто повинна дотримуватись умова взаємності; по-друге, ті, що беруть шлюб, повинні належати до громадянства країни, яка призначила посла або консула. Форма, порядок і умови укладення вищезазначених шлюбів визначаються відповідно до закону країни, що призначила посла чи консула, тобто відповідно до особистого закону іноземців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]