Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК .docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
413.59 Кб
Скачать

6. Поняття виставок та ярмарків.

МПК— це наука, яка розгля­дає систему заг. настанов, критеріїв та орієнтирів сфери взаємовідносин між підприємствами та організаціями — з одного боку, та їхніми клієнтами, з іншого, з метою досягнення маркетингових цілей.

Комплекс маркетингових комунікацій (communication mix) включає такі основні складові: рекламування, стимулювання продажу, роботу з громадськістю (паблік рилейшнз) і персо­нальний продаж. Деякі фахівці з маркетингових комунікацій за кордоном додають до цих чотирьох ще й такі: прямий маркетинг, виставки та ярмарки, рекламу (показ) на місці продажу, упаковку товару.

Виставки та ярмарки — це форма організації взаємозв'язків між виробниками та споживачами (покупцями) в місцях показу їхніх товарів на спеціально організованих для цього демонстраціях. Ці покази, як правило, не є постійними. Вони влаштовуються на певний час у певному місці.

Виставки та ярмарки – це середовище для обміну інформацією (сфера комунікацій) та укладання торгових угод (сфера ринку).

Торгово-промислові виставки – це короткочасний захід, який проводиться періодично і, як правило, у тому самому місці. У рамках виставок підприємства-експоненти за допомогою зразків (експонатів) створюють наочну картину пропонування товарів і послуг в одній або кількох галузях і намагаються інформувати кінцевих споживачів (або й проміжних покупців) про свою фірму та її товари з метою продажу цих товарів.

Торговий ярмарок (або ярмарок-виставка) – це короткочасний захід, який проводиться періодично і, в основному, у тому самому місці. У рамках ярмарків значна кількість підприємств-експонентів за допомогою зразків (експонатів) презентують об’єктивний масштаб виробництва товарів або послуг в одній або кількох галузях з тим, щоб відвідувач-підприємець отримав чітке уявлення про підприємницькі можливості експонентів, про статус різних фірм та їхню продукцію і міг свідомо укласти прямі торгові контракти з ними.

Основні відмінності між виставками і ярмарками полягають у тому, що виставкам притаманні великі масштаби пропонування та необмежене коло відвідувачів, чого немає на ярмарках.

Спільними для виставок та ярмарків є те, що вони:

  1. організовуються як фізичними, так і юридичними особами й адресуються організованому ринку,

  2. мають обмежену тривалість,

  3. діють періодично в заздалегідь обумовлених місцях і об’єднують значну кількість експонентів.

Існує й багато відмінних рис, зокрема:

  1. пропонування відбиває об’єктивну картину стану певних галузей економіки (для ярмарків – “так”, для виставок – “ні”),

  2. кількість експонентів є достатньо представницькою для однієї або кількох галузей економіки (для ярмарків – “ні”, для виставок – “так”),

  3. метою заходу є

  4. укладання угод за зразками (для ярмарків – “так”, для виставок – “ні”) або поширення інформації щодо стимулювання продажу за зразками (для ярмарків – “ні”, для виставок – “так”),

  5. вхід вільний чи за запрошенням (для ярмарків – за запрошенням, для виставок – як правило вільний),

  6. продаж кінцевому споживачеві товарів є звичайною практикою (для ярмарків – “ні”, для виставок – “так”),

  7. продаж тільки проміжним структурам (для ярмарків – “так”, для виставок – “ні”).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]