Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК .docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
413.59 Кб
Скачать

96. Особливості взаємовідносин служби р.R. З мас медіа.

Робота з громадськістю через засоби масової інфо-ії (інтерв’ю, прес-релізи, прес-конференції, листи до редактора, огляди, коментарі, кореспонденції ).

Одним з напрямків взаємовідносин з мас медіа є поширення позитивної інфо-ії про під-во та його продукцію, тобто робота зі створ. позитив. іміджу під-тва та його діяль-ті. Цей напрямок має назву пабліситі – це повідомлення новин про діяльність під-ва за допомогою ЗМІ.

Особливості роботи з пресою.

Одним із голов-х напрямків д-сті служби ПР є зв’язок із пресою. На цю роботу признач-ся спец-ий працівник-професіонал або на­віть створ-ся прес-центр. Обов’язки відповідального за зв’язки з пресою полягають у тім, щоб сприяти пресі. Стос-ки з пресою мають ґрунтув-ся на 2-ох принципах — швидкість і точність. Крім того, є ще два важливі фактори в стосунках із пресою — це вибір слушного моменту та необх-ї аудиторії.

Тому бажано підтримувати регулярні контакти з журналістами, сист-чно надсилати їм нову інф-ію про п-тво (орган-цію, фірму), тобто звертатися до них не тільки тоді, коли це потрібно. Ці зв’язки, на думку фахівців, можуть принести непогані дивіденди. Необхідно, щоб відповідальний за пресу добре знав та розумів цілі, завд-ня та стратегію п-тва, щоб він міг скласти та виконати план випуску заяв для преси, звітів та нарисів. У разі катастроф та надзвич-их ситуацій преса має знати прізвище людини, яка репрезентуватиме п-тво або орга-цію, канали зв’язку з нею. Інфо-ція про таку подію та про заходи для усунення наслідків має в найкоротші строки та в найповнішому обсязі досягти журналістів, тому що вони забезпеч-ть безпосередній зв’язок із громадськістю.

Відповідальний за пресу повинен:

передавати мат-ли, на підставі яких журналісти можуть напис-и статті, очерки та репортажі;

відповідати на запити преси та надавати комплексні інформаційні послуги;

стежити за повідомленнями в пресі та оцінювати результати, уживати (за необхідності) заходів для спростування помилок, неточностей або наклепницьких тверджень в опублікованих матеріалах..

Найбільш пошир. спосіб передачі інфо-ції пресі — інфо-вне повідомлення, або прес-реліз, прес-конференція. Фін-во потужні п-тва можуть використ-ти так звані телеконференції, хоча це річ дуже коштовна.

97. Особливості проведення прес-конференцій та прийомів.

Щоб прес-конференція була ефективною, провадити її потрібно тільки тоді, є потреба продемонструвати якісь зразки чи ін. предмети або коли йдеться про складну проблему, котра потребує коментарів і роз’яснень. Прес-конференція дає чудову нагоду для неофіційної передачі якоїсь інфо-ії, яку офіційно поширювати небажано. У жодному разі не можна скликати прес-конференцію тільки для розповсюдження якогось документа.

Якщо потрібно термінову сповістити представників преси про прес-конференцію, можна зателеф-ти редакторам відділів новин персонально або звернутися до інфо-них агенцій з проханням розіслати повідомлення каналам телетайпного зв’язку або електрон. поштою.

Запрошення на прес-конференцію, як правило, надсилаються за тиждень. У запрошенні необхідно чітко вказати тему та прізвища основних доповідачів. Бажано також повідомити деякі деталі, які б могли переконати редактора газети, журналу чи тижневика про необхідність висвітлення цієї події. Необхідно точно вказати місце, дату і час проведення прес-конференції. Як правило, найліпший час для прес-конференції – це 11 – 11.30 годин ранку або 14 – 15 годин дня. Якщо йтиметься про якусь технічну новину, то ліпше вибрати ранкові години, щоб дати час щоденним виданням підготувати розгорнуте повідомлення. Важливо вибрати й підходящий день. Необхідно потурбуватися про те, щоб прес-конференція не збігалася з якоюсь ін., > привабливою для журналістів подією. Дуже несприятливим днем для центральних газет є п’ятниця.

Для прес-конференції треба передбачити один-два столи для реєстрації та видачі мат-ів прес-конференції. Якщо очікується прибуття великої к-ті журналістів, необхідно призначити кількох представників прес-центру для зустрічі запрошених.

Рекомендується посадити тих, хто виступатиме, на якомусь підвищенні. Перед ними мають стояти таблички з їхніми прізвищами, написаними достатньо великими літерами, щоб їх можна було прочитати із задніх рядів. Усім працівникам відділу зв’язку з громадськістю, які беруть участь у прес-конференції, треба мати значки зі своїми прізвищами і посадами.

Коли прес-конференцію призначено на 11-ту годину, то її треба починати не пізніше 11.05, максимум 11.10. Виступи мають бути короткими. Після закінчення заведено влаштовувати для журналістів легкий фуршет.

На прес-конференції мають бути в достатній кількості друковані тексти всіх виступів. Після закінчення ці тексти необхідно надіслати газетам та журналам, що не були репрезентовані на прес-конференції.

Фін-во потужні п-тва можуть використ-ати так звані телеконференції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]