Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК .docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
413.59 Кб
Скачать

18. Закон Укр. “Про недобросовісну конкуренцію” (у частині, що стосується реклами).

У Законі Укр. “Про недобросовісну конкуренцію” визначається, що неправомірним є використ. без дозволу вповноваженої на те особи чужого імені, фірмового найменування або товарних знаків, а також запозичення оформлення упаковки товарів, назв літературних, художніх творів чи періодичних ви­дань, назв місць походження товару в тому разі, коли це може спричинитись до плутанини стосовно діял-ті іншого об'єкта господарювання (підприємця), котрий має пріоритет на використ. названих елементів. Проте використ. у фірмовому най­менуванні власного імені фіз. особи кількома фірмами не вваж. неправомірним, коли до нього додається будь-який пояснювальний елемент, що запобігає плутанині. Законом забо­роняється також неправомірне використ. товару іншого ви­робника, тобто запровадження в господарський обіг товару іншо­го виробника під власною маркою (назвою) зі зміною чи зняттям марки (назви) цього виробника без дозволу вповноваженої на те особи.

Закон забороняє копіювання зовн. вигляду виробу, тобто відтворення зовн. вигляду виробу іншого суб'єкта господарювання (підприємця) і запровадж. його в господар­ський обіг без відповідного дозволу та однозначної вказівки на виробника оригіналу і виробника копії. Але не визнається непра­вомірним копіювання зовн. вигляду виробу або його час­тин, коли таке копіювання зумовлене суто функціональним застос. виробу.

Закон також дає визнач. порівняльної реклами, тобто та­кої, що містить порівняння з товарами, роботами, послугами чи діяльністю іншого суб'єкта господарювання (підприємця). Така реклама взагалі заборон., але не визнається неправомірним порівняння, коли наведені відомості про товари, роботи, послуги підтверджено фактичними даними і вони є достовірними, об'єк­тивними, корисними для інформ. споживачів.

Справи про недобросовісну конкуренцію розглядаються Антимонопольним комітетом Укр. та його територіальними відді­леннями. Вони можуть навіть накласти арешт на майно або кошти, що належать відповідачеві. У разі визнання судом (арбітражним судом) браку в діях відповідача фактів порушення закону він має право на відшкодування збитків, завданих йому неправомірним рішенням Антимонопольного комітету (його відділень) у поряд­ку, визнач. цивільним законодавством Укр..

19. Сутність понять маркетинг, політика, комунікації.

Маркетинг має на меті забезп. підприємства та ор­ганізації інформацією про доцільні напрями діял-ті з погляду сьогоднішніх і майбутніх потреб ринку. Одним із інструментів, який дає змогу застос. в єдності та взаємозв'язку стратегію і тактику активного просування до потреб потенц. покупців, є МПК. Якщо маркетинг — це різновид людської діял-ті, спрямо­ваної на задовол. потреб споживачів за допомогою обміну, то маркет. комунікації забезп. взаємозв'язок між вироб­никами та споживачами товарів у процесі цього обміну.

Комунікації – це спеціально обумовлений процес передачі та сприйняття інформації в умовах між особистого та масового спілкування по різних каналах за умовою різноманітних комунікаційних засобів. Існує три підходи для поняття цієї категорії:

    1. комунікації як засоби зв’язку – це різноманітність об’єктів матеріального світу (транспортні, енергетичні, водопровідні та інше),

    2. комунікації як засіб спілкування – передача інформації від однієї людини іншій,

    3. комунікації як засіб передачі інформації в суспільстві та обмін нею з метою впливу на громадськість.

МПК— це наука, яка розгля­дає систему заг. настанов, критеріїв та орієнтирів сфери взаємовідносин між підприємствами та організаціями — з одного боку, та їхніми клієнтами, з іншого, з метою досягнення маркетингових цілей. Це єдиний комплекс, який об'єднує учасників, канали розпо­всюдження і прийоми комунікацій підприємств та організацій.

Поняття «МПК» склад. з таких підпонять (термінів):

- маркетинг — від англ. “market”, що означає ринок, торгівля, продаж, - політика — від гр. “politice” — мистецтво управляти, спосіб дій, спрямованих на досягнення чогось, - комунікація — лат. “communicatio” — узагальнюю, поєдную.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]