Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПК .docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
413.59 Кб
Скачать

88. Визначення сфери діяльності роботи з громадськістю (p.R).

На думку С. Блека до сфери діяльності ПР входять такі напрямки:

- сусп-на думка, сусп-ні відносини, урядові відносини, життя громадян, пром-ві відносини, фін-ві відносини, міжнарод. відносини, споживчі відносини, дослідження та статистика, відносини із ЗМІ.

До сфери діял-ті піарменів належить створ. популярності (пабліситі) під-тва та сис-и лобіювання його інтересів як у колективі самого п-тва, так і в широких колах громадськості.

Напр., популярність (пабліситі) досягається здійсненням комплексу таких заходів:

- презентація п-тва (або його нового продукту з погляду сусп-ої значущості такого);

- вручення призів, нагород ;

- оприлюднення показників роботи під-тва та його прибутків;- показ мод;- спонсорування;

- повідомлення про залучення на п-тво якогось нового спеціаліста;- виступи представників під-тва на різного роду заходах для широкого загалу;

- повідомлення про поглин. великим п-вом кіль-ох дрібніших.

Лобіювання – це намагання переконати держ. чиновників або членів парламенту діяти в інтересах конкретного клієнта піарменів.

Виступаючи перед аудиторією, піармени репрезентують своє під-тво на різних громадських заходах. Вони організовують зустрічі керівників із журналістами, готують відповіді не тільки на передбач. програмою зап-ня, а й на ті, що часто повтор-ся на таких зустрічах, а також намаг-ся передбачити провокаційні зап-ня, котрі можуть виник-и в ході контакту. Пармен несе відповідальність за підготовку та публікацію в ЗМІ повідомлень про п-тво (організ-ію, особу). Саме він готує до друку інфо-йні дописи, статті, прес-релізи, буклети, брошури, каталоги, книжки, бюлетені, мат-ли виставок, аудіовізуальні мат-ли про під-тво (організацію, особу), готує проекти виступів керівників. Уся ця діяльність має базуватися на опит-ях громадян, які проводяться піарменами в місцях провед. різних масових заходів, у місцях пожвавленої торгівлі, на під-вах (організаціях).

89. Маркетинг, комунікації, p.R. Особливості діяльності в p.R.

ПР є складовою марк-вих ком-ій, а останні – марк-гу. Відтак ПР як робота з громадкістю є передумовою та важливою частиною марк-гу, вона є його п’ятим елементом, доповн. продукт, ціну, просування, місце.

Найчастіше в літ-рі з марк-гу поняття „просування” та „марк-ові кому-ції” вваж. тотожними, якщо до просування додано і ПР. Різниця полягає в тім, що марк-ві ком-ції просувають товари, а ПР – організації або особистості. Отже, марк-ові ком-ації внаслідок включ. до них ПР виходять за межі традиц-го ринкового сегмента. Їхньою цільовою аудиторією стають групи впливу, лідери, проф-ні асоціації та значно ширші верстви громадськості, ніж просто покупці. ПР займ. і просув-ям товарів, але не за допом-ю реклами, тобто комерц. заходів, а за допом-ю інфо-ії – спец-их статей, тематичних добірок.

Основна мета ПР у марк-у – це майстерне поєднання соц-их, пол-их і псих-их факторів серед-ща (зовніш. та внутрішн.) у спосіб життя, сприятливий для успіху організації, забезпечення необхідної поведінки цього середовища щодо організації, а відтак і щодо її продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]