Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.54 Mб
Скачать

76. Аналіз типових варіантів управлінських рішень: виробляти або купувати.

"Рішення "купити або зробити " ви­значається не лише економічними мірку­ваннями — кваліфікація менеджера та­кож відіграє важіиву роль. Завжди є спо­куса робити все самостійно, а не купува­ти на стороні (як правило, за вищою ці­ною). Aie якщо піддатися цій спокусі, по­рушиться основний принцип управління— концентрація зусиль на кінцевій меті. Зав­дяки цьому принципу провідні автомобіль­ні компанії залишаються складальними це­хами, купуючи більшість компонентів на стороні. Запас різноманітних матеріалів збалансований з їхніми витратами.

Найважливішим є те. що автомобілебудівні компанії уникають необхіднос­ті вкладати величезні кошти у капіталь­не обладнання та споруди, завдяки чому мають можливість зосередитися на го­ловній меті — випускати якомога біль­ше якісних автомашин ".

Рішення "виробляти чи купувати " (Make or Buy Decision) — рішення, пов'язане з розгля­дом існуючої альтернативи: виробляти само­стійно окремі компоненти продукції (комплек­туючі вироби, деталі) чи купувати їх у зовніш­ніх постачальників.

Аналіз для прийняття такого рішення пе­редбачає:

/ визначення релевантної виробничої со­бівартості компонента;

/ диференціальний аналіз витрат;

/ врахування якісних факторів.

Якісні релевантні фактори для прийняття рішення "виробляти чи купувати" можна поділити на дві групи: зовнішні та внутрішні. Прикладом зовнішніх якісних факторів є:

/ надійність постачальника;

/ контроль якості постачальника;

/ взаємовідносини робітників й адміністрації у компанії постачальника;

/ стабільність ціни постачальника;

/ час, потрібний для поновлення виробництва деталей, якщо постачальник

не виконує зобов'язання.

Зваживши ці чинники, компанія може відмовитися від пропозиції постачаль­ника навіть у разі наявності позитивних диференціальних витрат, якщо вона не матиме гарантії своєчасного отримання якісної продукції за стабільними цінами. До внутрішніх якісних факторів належать:

/ наявність потужності:

/ Ноу-Хау;

/ завантаження персоналу;

/ технологічні зміни.

Звісно, відсутність достатньої вільної потужності внеможливить для компанії вироблення деталей, навіть якщо це вигідніше за придбання їх. З іншого боку, бажання зберегти секрети виробництва або кваліфіковані кадри може змусити ком­панію відмовитися від вигідної пропозиції купувати деталі замість виробляти їх.

  1. Поняття про релевантність облікової інформації та її вплив на прийняття рішень.

Забезпечити прийняття правильного рішення може лише пов­на, своєчасна та неупереджена інформація, яка є корисною для конкретного випадку. Тому подальшій обробці й аналізу підля­гають дані про релевантні доходи та витрати. Релевантними вва­жаються дані, які:

— мають різне значення для різних альтернатив;

— безпосередньо пов'язані з конкретною альтернативою;

— стосуються певного майбутнього рішення;

— можуть вплинути на рішення;

— враховуються;

— являють собою майбутні грошові потоки, відмінні для різ­них альтернативних рішень;

— обмежені альтернативними рішеннями.

Незважаючи на вказану різноманітність підходів, переважна біль­шість авторів виділяє такі ознаки релевантності:

1) пов'язані з відповідною альтернативою і можуть вплинути на прийняття рішень, тобто для різних рішень релевантні дані бу­дуть різні;

2) стосуються лише майбутнього, тобто їх можна уникнути при виборі однієї з альтернатив.

Отже, ті доходи та витрати, які зростатимуть або зменшува­тимуться внаслідок прийняття того чи іншого рішення, є релевант­ними. Тобто це — дані, які характеризують додаткові вигоди і втрати, пов'язані з діями щодо здійснення обраної альтернативи. Стосовно витрат слід підкреслити, що їх поведінка не визначає однозначно їх релевантність. Звичайно, найчастіше релевантними виступають змінні витрати, оскільки основна частина опера­ційних рішень пов'язана зі зміною обсягу діяльності. Наприклад, якщо керівництво розглядає можливість виготовлення додаткової партії продукції понад план, то для цього необхідно придбати і додаткові матеріали. Але інколи змінні витрати вважаються не-релевантними. Так, якщо матеріали для виготовлення певної про­дукції вже є в наявності на момент прийняття рішення про її до­датковий випуск у звітному періоді, то при оцінці витрат, пов'я­заних з такою додатковою партією, вартість цих матеріалів буде нерелевантною, оскільки виникла в минулому.

Ознаку релевантності можуть набути і постійні витрати, зок­рема та їх частина, яку можна класифікувати як прямі витрати стосовно певного сегмента підрозділу. їх виникнення залежить від того, чи працює підрозділ. Наприклад, розширення асортимен­ту продукції на підприємстві потребує встановлення нової вироб­ничої лінії. При цьому необхідно додатково залучити спеціалістів по її обслуговуванню. Витрати на оплату праці цих спеціалістів входитимуть до складу виробничих накладних витрат і співвідноситимуться з конкретним підрозділом. При цьому вони по­винні бути додатковими, а отже, й релевантними. Такий самий аналіз проводять і стосовно операційних витрат. Отже, наділяти ті чи інші показники характеристикою «релевантні» слід, вихо­дячи виключно з умов конкретної ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]