Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.54 Mб
Скачать

62. Методика і техніка контролю за виконанням бюджетів.

Складений бюджет відображає показники, що їх має досягти підприємтсво.

Бюджетний контроль – процесс зіставлення фактичних результатів з бюджетними, аналізу відхилень та внесення необхідних корективів. Бюджетний контроль здійснюють за допомогою звіту про виконання бюджету і складається бухгалтером-аналітиком і надається менеджероав, котрий відповідальний за прийняття відповідних рішень. Звіт про виконання – це звіт, що містить порівняння запланованих і фактичних показників і розрахунку відхилень із зазначенням їх причин. Звіт про виконання готують регулярно, здебільшого щомісяця.

Проте в процесі господарської діяльності можуть виникати відхилення. Відхилення – це різниця між бюджетними й фактичними показниками. Для своєчасного виявлення відхилень і відповідного реагування на них здійснюють бюджетемй контроль.

В узагальненому вигляді бюджетний контроль здійснюється в 3 стадії: 1)реєстрацію фактичних даних і складання звіту про виконання бюджету; 2)зіставлення фактичних результатів з бюджетними й аналіз відхилень; 3)забезпечення зворотнього зв`язку і за необхідності перегляд бюджетів.

Контроль в межах бюджетування здійснюється наступними етапами: внутрішнє та зовнішнє середовище підприємтсва; ек служба п-ва; нагромадження та обробка інформації; аналіз одержаної інформації; оцінка результатів аналізу за ступенем впливу на найважливіші техніко-економічні показники; інформування керівництва п-ва про можливі наслідки існуючої ситуації; внесення змін до бюджетів на підставі рішення керівництва п-ва.

Контроль і коригування бюджетів здійснюються за допомогою багаторівневого аналізу відхилень. Кожний рівень аналізу характеризується ступенем деталізації показників:

1й рівень – визначення загальних відхилень між фактичними й бюджетними даними, тобто будь-які зміни в умовах діяльності не враховується;

2й рівень – складання гнучкого бюджету;

3й рівень – здійснення факторного аналізу.

Контроль за виконанням бюджету відбувається як після завершення бюджетного циклу, так і протягом фінансовго року. Для виявлення відхилень проводиться оперативний та періодичний контроль фінансово-господарської діяльності підприємтсва.

63. Організація процессу бюджетування на підприємстві.

Бюджетування – це дії по підготовці бюджетів на основі оцінки майбутніх результатів операцій за різними альтернативними рішеннями.

Процес бюджетування зазвичай охоплює такі основні стадії:

1.Доведення основних напрямків політики компанії до осіб, котрі відповідальні за підготовку бюджетів; 2.Визначення обмежувальних чинників; 3.Підготовка бюджету продажу; 4.Попереднє складання бюджетів; 5.Обговорення бюджетів із вищим керівництвом; 6.Координація й аналіз обговорених бюджетів; 7.Затвердження бюджетів.

Оскільки річний бюджет є частиною довгострокового бюджету і відображає певний етап на шляху досягнення стратегічної мети, насамперед необхідно поінформувати всіх зацікавлених осіб про політику компанії на бюджетний період.

Організація бюджетування пов`язує його технологію з організаційною структурою підприємства; формалізує процедури складання бюджетів, їх подання й узгодження. Нагромаження та обробки данних про виконання бюджетів; встановлює розподіл обов`язків між посадовими особами в бюджетному процесі; визначає графік документообороту; розробляє систему внутрішньо-розпорядчих і нормативних документів.

При бюджетуванні важливо обрати його об`єкт, оскільки бюджети можуть розроблятися для підприємтсва у цілому. Окремого структурного підрозділу, окремої виробничої програми чи для інвестиційного проекту тощо. Ефективна організація бюджетного процессу безпосередньо залежить від роботи бюджетного комітету, який являє собою консультаційну группу, сформовану із представників вищої ланки керівництва, а також зовнішніх консультантів.

Бюджетування – це динамічний процесс, який об`єднує цілі, плани, рішення для їх досягнення, оцінку їх виконання та внесення у разі необхідності змін у стратегічні плани, так і в бюджети на наступний рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]