Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.54 Mб
Скачать

58.Особливості графічного методу аналізу взаємозв’язку «витрати-обсяг-прибуток».

Оскільки аналіз витрати-обсяг-прибуток, охоплює різні зв’язки, то для їх відображення застосовують кілька графіків:

-графік безбитковості;

- Графік марж доходу;

- графік прибутку.

Графік беззбитковості демонструє рівень постійних та змінних витрат і величину доходу від продажу за різних обсягів діяльності підприємства і відповідно динаміку зміни величини прибутку.за допомогою цього графіка можна одержати повне уявлення про залежність між доходами й витратами господарюючого суб’єкта.Для його формування необхідно послідовновідобразити три лінії:

  • лінію постійних витрат;

  • лінію загальних витрат;

  • лінію доходу від реалізації.

Перевагою цього графіка є той факт,що він характеризує динаміку витрат і виручку за різних о бсягів реалізації. Недолік- це неможливість безпосередньо показати значення змінних витра, марж. Доходу й прибутку за різних обсягів діяльності.

Для побудови графіка маржинального доходу спочатку відображають лінію змінних витрат, потім – паралельно до неї лінію заг. Витрат і лінію доходу від реалізації. При цьому марж. Дохід визн. Вертикальною відстанню між лініями виручки від реалізації та змінних витрат. Він має такі переваги:

  1. він є простішим і зрозумілішим.

  2. Цей графік дає можливість наочно продемонструвати сутність порога рентабельності.

Проте графік маржинального доходу, як і графікбеззбитковості не дозволяють прямо визначити величину прибутку.

Графік прибутку показує очікуваний зв’язок між загальною сумою витрат та виручкою за різних обсягів продажу. Він складається лише з однієї лінії – лінії прибутку, що будується на підставі значень прибутку за двох обсягів діяльності.

60. Порядок складання і призначення операційних бюджетів.

Складання операційних бюджетів передбачає здійснення певної послідовності кроків, які не можуть бути заміненими один одним.

Крок 1 – складання бюджету продажу. Бюджет продажу – плановий документ, що містить інформацію про заплановані обсяги реалізації. Він скл. відділом збуту і надається до бюджетного комітету, де відбувається розцінювання планових обсягів реалізації з метою визначення запланованого доходу від реалізації.

Крок 2 – складання бюджету виробництва.

Бюджет вир-ва – план. док., що містить інф-ю про планові обсяги виробництва у натуральному вимірі у відповідності до номенклатури зазначеної у бюджеті продажу:

Обсяг вир-ва = Обсяг реаліз.+ГПк.п – ГПп.п.

Крок 3 – складання бюджету виробничих витрат:

Крок 3.1 – скл. бюдж. прямих матеріальних витрат.

Бюдж. матер. витр – плановий док-т, що містить інф-ю про суму використаних матеріальних ресурсів, необхідних для визначення виробничої програми під-ва:

МВ=Обсяг вир-ва*Норма викор.рес-в на од прод-ї * Ціна за од.ресурсу

Крок 3.2 - складання бюджету закупки матеріальних ресурсів – це плановий док, що містить інф-ю про суму витрат, необхідних для закупки ресурсів, що використовують при виконанні вир. програми:

Зак.МР = МВ+ МР к.п. – МР п.п.

Крок 3.3 – скл. бюдж. вит-т на оплату прац (ВОП) і і на соц. заходи (ВСЗ) – плановий док-т, що містить інформ. про основну і додаткову ЗП основних робітників, а також про суму відрахувань до фондів соц.. страхування.

ВОП(осн. ЗП) = (Обсяг вир-ва)*(Кількість нормо-год, необхідних для виготовл. од. прод-ї)* (Розцінка за од. нормо-год)

ВОП(дод. ЗП) = (Осн.ЗП)* (план. % додатк. ЗП)

ВСЗ= ВОП(осн.+дод.ЗП) * % відрахувань на соц..страх.

Крок 3.4 – скл. бюдж. виробничих накладних витрат – це план. док-т, що містить інф. про суму витрат, необхідних для утримання виробничих потужностей під-ва.

Бюдж. вир. накл.. витр. передбачає поділ накладних витрат на змінні та постійні.

Змінні накл. витр – планують по кожному виду продукції шляхом використання нормативної ставки розподілу до запланованого обсягу діяльності по кожному продукту

Пост. накл.. витр розмежовують між звітними періодами рівними сумами, оскільки вважається,що їх розмір не залежить від кількості виготовленої продукції

Змінні НВ = (Обсяг вир-ва)* (Нормативна ставка розподілу)* (База розподілу на од. прод-ї)

Пост НВ = Заг.ПНВрік/ Кількість періодів

Крок 4 – скл. бюдж. виробничої собівартості готової продукції – це план. док-т, що містить інф. про планову собів-ть ГП вцілому по під-вута за окремими видами прод-ї.

с/в ГП = НЗВпп. +МВ +ВОП=НВ – НЗВкп.

с/в ГП = с/в ГП / Обсяг вир-ва

Крок 5 – скл. бюд. Собів-ті реалізованої продукції – це план. док-т, що містить інф. про план. Соб-ть РП вцілому по під-ву та за кожним видом прод-ї

с/в РП = с/вГП + ГПпп. – ГПкп.

Крок 6 – скл. бюдж. операційних витрат – це план. док-т, що містить інф. про план. адміністративні вит-ти на збут та ін.. операц. вит-ти

Крок 7 – скл. бюджету і звіту про фін. результати – це план. док-т, що дає можливість визначити суму прогнозованого податку на прибуток та чистого прибутку під-ва. Складають такий звіт у бюджетному комітеті під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]