Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.54 Mб
Скачать

70. Облік і оцінка діяльності центрів прибутку.

Оцінка діяльності центру прибутку та, відповідно, винагорода його керівни­ка залежать від досягнення або перевищення бюджетного прибутку.

Оцінку діяльності центру прибутку зазвичай здійснюють на підставі сегмент­ного звіту про прибуток.

Сегментний звіт про прибуток (Segmented Income Statement) — звіт про прибу­ток, що відображає доходи, витрати і фінансовий результат діяльності підприєм­ства в цілому та його основних сегментів.

Сегментний звіт про прибуток може бути складений на основі калькулювання повних виробничих витрат, тобто за формою, шо застосовується дія зовнішньої звіт­ності. або на основі калькулювання змінних витрат. Залежно від цього застосовується відповідна методика аналізу відхилень фактичного прибутку від запланованого.

Для оцінки діяльності товариства фактичні результати його діяльності слід зіставити з бюджетними.

Аналіз відхилення прибутку за рахунок продажу можна здійснити на підставі показника маржинального доходу на одиницю.

Відхіиення маржинального доходу за рахунок ціни продажу — це добуток різниці між фактичним і бюджетним мар- жинальним доходом на одиницю виробу та фактичним обсягом продажу цього виробу.

Відхилення маржинального доходу за рахунок обсягу продажу (Contribution Margin Sales Volume Variance) — це добуток різниці між фактичним і бюджетним обсягом продажу виробу та бюджетним маржинальним доходом на одиницю цього виробу

Відхилення маржинального доходу за рахунок кількості продажу (Contribution Margin Sales Quantity Variance) — це добуток різниці між фактичним і бюджетним обсягом продажу виробу та бюджетного середнього маржинального доходу

Відхилення маржинального доходу за рахунок комбінації продажу (Contribution Margin Sales Mix Variance) — це добуток різниці між фактичним і бюджетним обсягом продажу виробу та різниці між бюджетним маржинальним доходом та одиницею цього виробу і бюджетним середнім цього доходу.

Вид відхилень

Система калькулювання змінних витрат

Система калькулювання повних витрат

Відхилення за рахунок ціни продажу

(Фактичний маржинальний дохід на одиницю — Бюджетний маржинальний дохід на одиницю) х Фактичний обсяг продажу

(Фактичний валовий прибуток на і одиницю — Бюджетний валовий ; прибуток на одиницю) х Фактичний обсяг продажу

Відхилення за рахунок обсягу продажу

(Фактичний обсяг продажу — Бюджетний обсяг продажу) х Бюджетний маржинальний дохід на одиницю

(Фактичний обсяг продажу — | Бюджетний обсяг продажу) х Бюджетний валовий прибуток на Я одиницю

Відхилення за рахунок кількості продажу

(Фактичний обсяг продажу — Бюджетний обсяг продажу) х Бюджетний середній маржин&іьний дохід на одиницю

(Фактичний обсяг продажу — Бюджетний обсяг продажу) х Бюджетний середній валовий прибуток на одиницю

Відхилення за рахунок комбінації продажу

(Фактичний обсяг продажу — Бюджетний обсяг продажу) х (Бюджетний маржинальний дохід на одиницю — Бюджетний середній маржинальний дохід на одиницю)

(Фактичний обсяг продажу — І Бюджетний обсяг продажу) х (Бюджетний валовий прибуток на одиницю — Бюджетний середнії! валовий прибуток на одиницю)

Відхилення за рахунок розміру ринку

(Бюджетна частка ринку) х (Фактичний розмір ринку — Бюджетний розмір ринку) х (Бюджетний середній маржинальний дохід на одиницю)

(Бюджетна частка ринку) х (Фактичний розмір ринку — Бюджетний розмір ринку) X (Бюджетний середній валовий прибуток на одиницю)

Відхилення за рахунок частки ринку

(Фактична частка ринку — Бюджетна частка ринку) х (Фактичний розмір ринку) х (Бюджетний середній маржинальний дохід на одиницю)

(Фактична частка ринку — Бюджетна частка ринку) х (Фактичний розмір ринку) х (Бюджетний середній валовий 1 прибуток на одиницю)

72. Особливості визначення оптимальної виробничої порграми в умовах обмежуючого чинника (ресурсу)

Можливості підприємства найчастіше обмежені.

Обмеження - чинники, що обмежують виробництво або реалі­зацію продукції (послуг).

Прикладами обмежень є: попит на продукцію, робоча сила (чисельність, ква­ліфікація), матеріальні ресурси, виробнича потужність, грошові кошти тощо.

Діючи за умов існуючих обмежень, підприємство змушене обирати ті види продукції або послуг, виробництво яких найвигідніше.

У зв'язку з цим менеджери мають вирішити, які продукти або послуги є найприбутковішими.

Отже, оптимальне використання обмежених ресурсів це рішення, спрямоване на складання виробничої програми, котра забезпечить максимізацію прибутку за умов наявних обмежень.

Аналіз для прийняття таких рішень залежить від кількості обмежень.

За наявності лише одного обмеження аналіз зара­ди оптимального використання ресурсів підприємст­ва базується на показнику маржинального доходу на одиницю обмежувального чинника.

Маржинальний дохід на одиницю обмежувального чинника (Contribution Margin per Limiting Factor) - маржинальний дохід на одини­цю продукції, що виражена в одиницях обмежувального чинника (машино-годи­нах, людино-годинах тощо).

Якщо обмежуючим фактором є обсяг реалізації продукції, то обирається товар, що дає найбільший маржинальний дохід. Якщо обмежуваль­ним чинником є виробнича потужність,треба виходити з маржинального доходу на машино-годину. При розподілі обмежених ресурсів слід зважатий на якісні чинники. Зокрема, якщо п-во не звбезпечить мінімальної потреби своїх клієнтів у всіх видах продукції або послуг, воно може втратити частину своїх клієнтів у всіх видах продукції або послуг, воно може втратити частину своїх постійних клієнтів, що призведе до скорочення обсягу продажу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]