Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMK_-_shpory.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
964.1 Кб
Скачать

70. Сутність та елементна характеристика глобального індексу конкуренто­спроможності за методикою Всесвітнього економічного форуму

Тут конкурентоспром визначається як набір інститутів,стратег і факторів що визнач рівень продуктивності країни.Тут 12 складників конкурентоспром:1.яксть інститутів 2.інфраструктура 3.макроек стабільність,4.здоровя і початкова освіта,5.вища освіта і проф. підготовка 6.ефективність ринку товарів і послуг 7.ефективність ринку праці 8.розвиненість фін ринку 9.технологічний рівень 10.розмір ринку 11.конкурентоспроможність бізнесу 12.інноваційний потенціал.Україна -86 місце.

71 Сутність та класифікація конкурентних переваг підприємств

Конкурентоспроможність підприємства (КП) – це узагальнююча оцінка його конкурентних переваг щодо формування ресурсного потенціалу, якості задоволення споживчого попиту та досягнутої завдяки цьому ефективності функціонування господарської системи; - це здатність ефективно використовувати ресурси підприємства, тим самим, забезпечувати випуск і реалізацію конкурентоспроможної продукції.

Конкурентоспроможність, слід розглядати як рівень компетентності підприємства відносно інших суб’єктів господарювання за різними параметрами. На формування ринкової позиції конкурентів впливають особливості товарної та цінової політики, організація збуту, заходи стимулювання реалізації продукції, фінансовий стан підприємства. В 1шу чергу, КП залежить від наявності фін ресурсів та ефективності їх використання. Лише за наявності необхідного розміру власних фінансових ресурсів, доступності залучених резервів та ведення прибуткової діяльності можливе впровадження нових технологій, введення товарів-замінників, розширення асортименту продукції, застосування заохочувальних систем знижок для постійних партнерів та ін. На думку І.Ансоффа, рівень КП залежить від загального управління (зростання і ефективності виробництва); фінансового управління (наявність і достатність фін ресурсів); маркетингової політики (збут та його аналіз); виробництва (управління запасами); інноваційної діяльності (удосконалення виробничого процесу).Осн показники оцінки КП можна об’єднати в такі групи: -показники ефективності виробничої діяльності;-фінансове становище підприємства;-ефективність організації збуту та просування товару;-конкурентоспроможність товару. КП залежить від багатьох факторів вн. середовища:фінансові ресурси, виробничі ресурси, комерційні аспекти,управлінські аспекти, технологічні ресурси, кадрові ресурси.

Фін КП – це можливість виживання підприємства в умовах постійної конкурентної боротьби завдяки наявності значного вн. фін. потенціалу підприємства, достатності фін. ресурсів, доступності позикових ресурсів, спроможності забезпечення високорентабельної діяльності та розширеного відтворення в умовах ринкової трансформації. Показниками фін діяльності підприємства х-зують конкурентні переваги та відставання від учасників конкурентної боротьби в умовах постійної зміни кон’юнктури.

Забезпечення фін КП призведе до провідних позицій у

виробничій сфері (переваги у отриманні сировини, матеріалів, комплектуючих, устаткуванні, наявній матеріально-технічній базі, її розміщенні),

комерційній сфері (спроможність розширювати асортимент, існуючі системи знижок, організована рекламна діяльність, стабільність госп-х зв’язків з постачальниками і покупцями),

управлінській сфері (високий професійний рівень, можливість постійного його підвищення, залучення провідних фахівців),

соціальному захисті (переваги у рівні зар. плати, у наявності соц-х виплат, у захищеності працівників),

технологічній галузі (забезпеченість новітніми технологіями та можливість постійного оновлення, власні розробки та їх ефективне впровадження у виробництво, автоматизація).

Для виходу на міжнародний ринок підприємство, перш за все повинно досягти певного рівня ефек­тивності своєї роботи. Цей рівень можуть х-зувати якість продукції, величина прибутку та рівень рентабельності. Для підвищення КП і продукції на підприємствах запроваджуються системи якості з наступною їх сертифікацією. Система якості - сукупність організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, які необх. для загального керівництва якістю на підприємстві. Система якості є лише засобом на шляху одержання необхідного сертифікату, якого вимагають зовн. споживачі. Але формальне запровадження системи якості і одержання сертифікату на дану систему і продукцію може бути лише однією з необхідних, але аж ніяк не достатньою умовою забезпечення КП. Компанії, які зосереджені на забезпеченні рентабельності або прибутку за рік, страждають на короткозорість. Типовими є ситуації, коли при на­явності прибутку підприємство є неплатоспроможним, тобто не може погасити свої поточні зобов'язання, і, навпаки, маючи збит­ки, підприємство акуратно розраховується з постачальниками, співро­бітниками, державою і кредиторами. Тож одержання прибутку не може бути критерієм успішності функціонування підприємства. Критерієм ефективності підприємства є зростання добробуту власників (акціонерів, власників частки або паю), або, інак­ше, зростання вартості бізнесу. Для того, щоб зберегти і зміцнити свої позиції на міжнарод­ному ринку, підприємству необхідно не тільки підтримувати ви­соку конкурентоспроможність, але й постійно її підвищувати то­му, що конкуренти не "дрімають".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]