Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMK_-_shpory.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
964.1 Кб
Скачать

47.Основні фактори підвищення міжнародної конкурентоспроможності підприємства в умовах глобалізації.

Останні роботи англо-американських вчених Г. Хамела і К. К. Прахалада «Революція в бізнесі» (2001 р.), «Конкуруючи за майбутнє» (2002 р.) присвячені питанням підвищення конкурентоспроможності фірм на глобальних ринках. Важливою умовою інтелектуального лідерства вони називають вміле використання «базових функціональностей продукта» і «ключових компетенцій», під якими розуміють потенційні можливості розвитку і нового використання продукту, а також — знання, навички, кваліфікація персоналу, які допоможуть в разі втрати попиту на продукцію вийти на ринок із іншими нововведеннями. На думку вчених ХХІ століття є етапом революційних рішень та інновацій у бізнесі. Конкуренція — це вже не «продукт проти продукта», «ефективність проти неефективності», а «нелінійна інновація проти лінійної». Стверджується, що «ера поступу», лінійного еволюційного розвитку та безперервних поетапних змін завершилась у ХХ ст. Переможуть ті фірми, котрі займатимуться новими видами бізнесу, прийматимуть нестандартні рішення, використовуватимуть нелінійні інновації.

Як стверджують Г. Хамел і К. К. Прахалад, для отримання мак­симального прибутку від інновацій компанія повинна випереджати конкурентів у глобальному масштабі. Вони запропонували нову категорію «глобальне випередження», що включає наступні передумови:

  • близькість до ринку — характеризується доступністю до найважливіших національних ринків та каналів збуту;

  • сприятливе ставлення споживачів — для випередження конкурентів, необхідно, щоб споживачі у всьому світі намагалися придбати нові продукти компанії;

  • канали збуту — здатність до створення переваг на світовому ринку базується як на переміщенні нової продукції, так і на рекламуванні її переваг, моніторингу успіхів чи невдач.

48.Оцінка рівня та інтенсивності конкуренції на світових ринках.

Аналіз СГ допомагає, перш за все, глибше зрозуміти сутність конкурентної боротьби. Часто конкурентні сили сприятливо впливають на одні СГ і завдають шкоди іншим. Організації СГ, які відчувають на собі негативний вплив, намагаються переміститись у групу, яка займає вигіднішу позицію. Результативність такого переміщення залежить від того, високими чи низькими є бар'єри входження в обрану СГ. Спроби конкурентів увійти в нову групу завжди зумовлюють високу інтенсивність конкуренції.

Під час аналізу СГ також визначають, чи впливає різниця в потенційній прибутковості деяких СГ на сильну (слабку) ринкову позицію кожної з них. Різна прибутковість може бути зумовлена неоднаковим рівнем впливу постачальників чи споживачів. Чим ближче СГ на карті (див. рис. 5.8), тим сильніша конкурентна боротьба між організаціями, що входять до них. І хоч організації однієї і тієї ж СГ є найближчими конкурентами, не менш близькі конкуренти розміщені в сусідніх групах. Варто зауважити, що організації різних СГ, які значно віддалені одна від одної, можуть взагалі не конкурувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]