Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMK_-_shpory.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
964.1 Кб
Скачать

39.Міжнародна конкурентоспроможність суб’єктів міжнародних економічних відносин: сутність та рівні.

КС - не показник, рівень якого можна обчислити для себе і для конкурента, а потім перемогти. Насамперед - це філософія роботи в умовах ринку, що орієнтує на:

  • розуміння пріоритетів споживача і тенденцій їх розвитку;

  • знання поведінки і можливостей конкурентів;

  • знання стану і тенденцій розвитку ринку;

  • розуміння тенденцій розвитку зовнішнього середовища;

  • вміння створити такий товар і так довести його до споживача, щоб той надав йому перевагу в порівнянні з товаром конкурента. Це означає, що КС не є явищем, притаманним даному об'єкту, не випливає з його внутрішньої природи, а виявляється за умов порівняння цього об'єкта з іншими.

Слід особливо відзначити, що в економічній літературі, у тому числі й у закордонній, КС інтерпретується по-різному в залежності від характеру об’єкта, до якого це поняття стосується.

Основними складовими які хар-ть КС на рівні світового госп-ва сер-ща конкурентної боротьби, є наступні: товар – підприємство – галузь (як сукупність підприємств) – регіон – національна економіка.

Найбільш повно поняття КС вивчено на рівні п-ва, д-ь якого здійснюється в умовах відкритого ринку. Складніше піддається сприйняттю поняття КС на макрорівні, тому що воно відображає позиції нац ек-ки та її здатність їх зміцнювати – нарощувати темпи економічного зростання, підвищувати рівень зайнятості населення та збільшувати реальні доходи громадян.

Поняття нац-ї КС безпосередньо пов’язане з оцінкою КС галузей економіки певної країни, в свою чергу галузі розглядаються як сукупність підприємств які виробляють конкурентоспроможну продукцію.

Загалом одним із складових системи показників, що доповнюють хар-ку КС фірми і можуть впливати на її зміни виступає показник КС товару. РІВНІ: мікрорівень, на якому визнач КС фірми з допомогою таких показників як прибутковість, рентабельність, продуктивність праці, ліквідність і кредитоспроможність, а також — якість продукції, ступінь задоволеності споживачів та інші;

мезорівень, на якому визнач КС галузі та кластерів з допомогою середніх показників діяльності фірм певної галузі, а також, використовуючи торгівельні показники;

макрорівень, на якому визначають КСь країни за допомогою таких показників як динаміка прибутків населення, ефективність використання усіх видів ресурсів, темпи інфляції, рівень зайнятості, сальдо торговельного балансу, питома вага високотехнологічного експорту та інші

40.Міжнародна конкурентоспроможність товарів та методи їх оцінки.

Міжнар.КС тов..-ступінь його привабл.для спож у порівн. З тов., які є аналог у конкур.

Для визнач КСтовару керуються наступними принципами:

  • протилежність цілей і засобів суб'єктів ринку;

  • урах особл різних сегментів ринку;

  • квазістабільність ринкової кон'юнктури в період проведення досліджень;

  • переважно раціональна поведінка суб'єктів ринку.

Принцип протилежності цілей і засобів при упр-ні КС товару означає, що КС товару як ек категорію слід розглядати у двоїсто­му аспекті, тобто необхідно врахов інтереси обох суб'єктів ринкових відносин (споживачів і виробників), цілі яких взаємо­пов'язані, але протилежні: для виробників важливими є параметри, які впливають на рівень витрат, а для споживача — парамет­ри, які впливають на споживчі якості продукції (товару). Вважається оптималь­ним сегмент ринку, до якого відносяться 20% споживачів, які ку­пують приблизно 80% товару.

Принцип квазістабільності ринкової кон'юнктури полягає в тому що КС товару — це поняття відносне, яке прив'язане не тільки до конкретного ринкового сегменту, але й до певного моменту часу. При незмінності якісних і вартісних характеристик товару його КС може змінюватися у досить широкому діапазоні на протязі нетривало­го періоду часу.

Принцип переважно раціональної поведінки суб'єктів ринку заснований на припущенні того, що поведінка кожного суб'єкта ринкових відносин — або споживача або виробника — розгля­дається як серія взаємопов'язаних раціональних дій із заздалегідь визначеною метою.

Сутність цих дій полягає в тому, що суб'єкт вибирає раціо­нальні цілі тільки у відповідності з його природними і розумники соціальними потребами і старанно розраховує оптимальний шлях до задоволення потреб. Кожний виробник намагається використа­ти всі резерви для одержання максимальної віддачі від наявних у його розпорядженні ресурсів. Кожний споживач намагається одер­жати за свої гроші максимум з точки зору кількості і якості товару.

Нераціональний попит означає, що частина сукупного попи­ту обумовлена іншими факторами, які не пов'язані з якістю това­ру (наприклад, психофізіологічні, соціокультурні, інстинкти, за­доволення тощо. показник КС тов.. КС (К) у загальному вигляді визнача відношенням корисного ефекту (Ек) до сумарних затрат, які, включають витрати, що пов'язані з придбанням та експлуата­цією товару і іменуються ціною споживання (Цспож). А. тому умо­ви надання переваги одному з товарів всім іншим виражається формулою:

К=.

Чим більше співвідношення, тим вище конкурентоспромож­ність товару. Але визначити, чи відповідає потенційно експортний товар даній умові, можна лише в результаті порівняльного аналізу сукупних характеристик товару з товарами-конкурентами за сту­пенем задоволення конкретних потреб і за ціною споживання.

Оцінка конкурентоспроможності будь-якого товару, що йде на експорт, включає такі етапи:

а) аналіз ринку та вибір найбільш конкурентоспроможного товару-зразка для порівняння і визначення рівня конкурентос­проможності даного товару;

б) визначення набору порівнюваних параметрів обох товарів;

в) розрахунок інтегрального показника конкурентоспромож­ності даного товару.

Одним з найбільш відповідальних моментів аналізу конкурен­тоспроможності товару є вибір зразка. Помилка на цьому етапі може привести до викривлення результатів всієї роботи. Зразок повинен належати до тієї ж групи товарів, що й вибір, який ана­лізується. Він повинен бути найбільш показовим для даного рин­ку, як такий, що завоював найбільшу кількість переваг покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]