Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMK_-_shpory.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
964.1 Кб
Скачать

11.Етапи діагностики конкурентного середовища підприємств.

Конк.сер-ще п-ва - це суб'єкти конкурентної боротьби і їх дії із забезпеч. власних інтересів, в рез-ті чого формуються певні умови д-ті п-ва.

Етапи:

1).виявлення переліку фірм, що знаход-ся на релевантному р. (визнач.стратегії к-в, стратег.гр.)

2).збір вихідної інфо + приведення вартісних і фін.показників до порівняльного виду

3).визнач.типу р. (р.продавця/р.покупця) + розрах-к хар-к, що відображають рівень впливу на п-во конк.сил (яка к-я: досконала/олігополія...)

4).визнач.р-х часток на кін.баз.періоду і на кін.аналізованого періоду

5).побудова табл.р-х часток фірм, розрах-к сер.ринк.частки, що приходяться на фірму

6).розрах-к узагальнених хар-к інтенсивності к-ї, оцінка ступеню монополізації р-ку

7).факторний аналіз динаміки р-х часток конкурентів

8).вибір виду статист.розподілу р-х часток

9).формув.гр.фірм, що є на р-ку + розрах-к сер.ринк.частки, що приходиться на групу

10).розрах-к темпу приросту ринк.частки кожної гр.фірм

11).побудова конк.картки р-ку

12).виявлення типових стратег.положень фірм на р-ку

13).ситуац-й аналіз і прогнозув.стратегій

12.Загострення міжнародної конкуренції суб’єктів міжнародних економічних відносин умовах глобалізації.

Зараз ф-я суб’єктів МЕВ усе більшою мірою підпадає під вплив процесів глоб-ї і ТН-ї. Дані процеси зумовили появу нових видів ек. загроз, пов'язаних з розвитком ек. інтеграції, посиленням впливу світових промислово-фінансових центрів і МО, передусім, СОТ, на порядок ведення ЗЕД.

Сучасна глоб-я міжн. відносин нац. господарств зумовила зростання відкритості нац. ек-к, її суб’єктів господарювання, що призвело до посилення впливу зовн. факторів на рівень їх ек. безпеки. В рез-ті майже усі нац. ек-ки та суб’єкти господарювання підпадають під дію факторів міжн. к-ї, коливань попиту і пропозиції на світових ринках, кризових явищ у різних секторах глобал. ек. системи.

Загалом, глобалізація стає, з одного боку, джерелом і стимулятором конкуренції, надаючи нові можливості розвитку, а з другого – породжує суперечності, конфлікти і кризи локального і загальноцивілізаційного масштабу.

Як наслідок, з точки зору к/сті, все більш очевидною стає міжкраїнова асиметрія глобалізації. На одному полюсі концентруються країни – глобальні лідери, а на 2 – більшість країн – глобальних аутсайдерів. І оскільки на сьогодні, глоб-я є процесом не завершеним як геоекономічно, так і науково-технологічно та галузево-функц-но, то слід очікувати ще більшого загострення (завтра-наукомісткі гал.).

13.Інноваційні фактори міжнародної конкуренто­спроможності країн.

Міжн.к/сть кр.-здатність кр.займати та утримувати стійкі позиції на певних сегментах світ.р-ку. при наявності потужного ек.потенціалу, що забезп.динамічне зрост.ек-ки на інноваційній основі, розвинутой системи р-х інститутів.

Необх-ть володіння інновац.фактором зумовлена тим, що: володіння значним ін тел.капіталом, ін вест.рес., останніми розробками дає змогу гнучко реагувати на зміни світ. кон’юнктури, диверсифікувати своє в-во, при цьому мах забезпечуючи реаліз-ю нац.інтересів.

Зараз: посилення  тенденції  регіоналізації,  інтеграції  та  глобалізації  у світовій  економіці  конкурентна  боротьба  між  країнами  загострюється і інновац.фактор стає найбільш значущим.

Ф-ри міжн.к/сті кр.: ек.потенціал, ін тел.капітал, інвест.рес.,розвинутість р-х інститутів, швидкість реакції на зміну ринк.конюнктури – їх зрост.залежить саме від наявності інноваційного чиннику.

Рейтинг к/сті кр.: 3 стадії: рес.-орієнтовані, еф.-орієнт., кр.-інновац.лідери (тому що досконалість бізнесу, інновації).

Але наявність великої частки інновац.фактору може призвести до: технолог.к-ї (з базою на активн.використ.технолог.рес.)=>зросте роль інтел.рес.у забезпеч.монопольного рівня конк.переваг, загостр.к-ї, зрост.техноглобалізму, що є „-„.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]