Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

731

можності господарства, був менше, ніж продрозкладка. Фіксовану частину продукції здавали державі, решту — можна було продавати за вільними цінами.

Продуктивний клас — поняття, запроваджене фізіократами для позначення особливої економічної ролі сільськогосподарських виробників, праця яких створювала чистий продукт суспільства і, на їх думку, була єдиною продуктивною.

Промислова революція — перехід: 1) від ручного виробництва до машинного, яке приводилося в дію енергією пару, виробленою паровим двигуном; 2) від мануфактури до фабрики.

Протекціонізм — економічна політика держави, спрямована на захист внутрішнього ринку своєї країни від проникнення на нього іноземних товарів. Така політика ставить своїм завданням заохочення розвитку національної економіки, її захисту від іноземної конкуренції шляхом встановлення високого мита на іноземні товари.

Пучок правомочностей — загальне право виходить із концепції власності як складного пучка правомочностей, до того ж, правомочності на один і той же ресурс можуть належати різним людям. Специфікація права власності передбачає закріплення за кожною правомочністю чітко визначеного власника, а не визначення єдиного й абсолютного власника ресурсу. Тобто, право власності повністю специфіковано, коли у кожної правомочності є свій винятковий власник, а доступ до неї у інших суб’єктів обмежено. До основних елементів пучка прав власності відносять: право на виключення із доступу до ресурсу інших агентів; право на користування ресурсом; право на отримування від нього доходу; право на передачу всіх попередніх правомочностей.

П’ятирічки (п’ятирічні плани економічного і соціального розвитку СРСР) — основна форма економічного і соціального розвитку країни. Плани розроблялись з IV кварталу 1928 г.; І п’ятирічний план охоплював 1929—1932 рр., II — 1933— 1937 рр., III — 1938—1942 рр., IV — 1946—1950 рр., V — 1951—1955 рр., VI — 1956—1960 рр., семирічний план — 1959—1965 рр., VIII п’ятирічний план —

1966—1970 рр., IX — 1971—1975 рр., X — 1976—1980 рр., XI — 1981—1985 рр., XII — 1985—1990 рр. У кожному плані містилися визначення головного економічного завдання, відповідно до особливостей даного періоду, та контрольні цифри.

Радгосп (радянське господарство) — велике державне сільськогосподарське підприємство, яке створювалося на націоналізованих та конфіскованих радянською державою землях. На відміну від колгоспу (колективного господарства) вважалося, що саме радгоспи є найбільш послідовною формою усуспільнення сільського господарства.

Раднаргоспи (Ради народного господарства) — державні органи, які здійсню-

вали управління дорученими їм галузями промисловості (до 1962 р. будівництвом у межах економічних адміністративних районів). Створені у 1957 р., ліквідовані в 1965 р. На території УРСР було утворено 11 раднаргоспів. Ідея раднаргоспів полягала в тому, щоб ліквідувати суперечності між галузевими й територіальними інтересами. Раднаргоспи поліпшили управління економікою на рівні регіонів, але виявилися неспроможними у розв’язанні галузевих та міжгалузевих проблем. Після їх ліквідації економіка повернулася до галузевої системи управління.

Рало — з часів первісних слов’ян назва дерев’яного плуга. В часи Київської Русі та пізніше, у Великому князівстві Литовському — одиниця оподаткування.

732

Ранні цивілізації («протоцивілізації,» «доосьові») — процес соціокультурної еволюції людства, передумови якого виникають унаслідок завершення «неолітичної революції». Ранні передумови цього процесу полягають у переході до міцної осілості, приросту чисельності й густоти населення, виробництві додаткового продукту, створенні соціокультурних норм організації та регулювання форм суспільного життя.

Ранній меркантилізм — перший історичний етап розвитку меркантилізму (ХV— ХVІ стст.), спрямований на обґрунтування теорії грошового балансу та жорстких адміністративних заходів регламентації грошового обігу і зовнішньої торгівлі.

Рантьє — особа, головним джерелом доходів якої є процент від наданого в кредит капіталу чи від цінних паперів.

Раціональних очікувань теорія — одна із складових теоретичної платформи неоконсерваторів, яка належить до нової класичної макроекономіки. Її теоретичні основи були закладені ще в 50—60-х роках ХХ ст. у статті американського математика Р. Мута «Раціональні очікування і теорія руху цін» (1961), відповідно до якої раціональні суб’єкти (виробники і споживачі) ефективно переробляють і використовують усю наявну в економічній системі інформацію для прогнозування майбутнього руху ринкової кон’юнктури, приймають на основі цих очікувань свої господарські рішення. Подальша розробка теорії здійснена у 1970-х рр. американськими вченими Р. Лукасом, Т. Сарджентом, Н. Уоллесом. Роберт Лукас з Чиказького університету за розробку теорії раціональних очікувань у 1995 р. став лауреатом Нобелівської премії.

Революція цін — найбільш значущий наслідок Великих географічних відкриттів для країн Західної Європи, що виявився у різкому зростанні загальних цін на ринках у результаті могутнього припливу золота й срібла із Америки, Індії та Південно-Східної Азії.

Редистрибуція (від лат. redistribuo — перерозподіляю) — перерозподіл продукту між різними членами групи (общини) або іншими верствами населення, що здійснювався лідером групи — розпорядником господарства.

Рези — у часи Київської Русі лихварський відсоток.

Рента-податок — у суспільствах Східної цивілізації — поєднання ренти як плати за землю і податку, тобто примусові вилучення у підданих на користь держави.

Репарації — матеріальне чи грошове відшкодування збитку, заподіяного війною, що виплачується державі-переможниці державою, яка зазанала поразки.

Рефінансування — погашення старої державної заборгованості шляхом випуску нових позик, головним чином шляхом короткотермінових зобов’язань чи зобов’язань, за якими спливає термін їх погашення, довготерміновими цінними паперами.

Реформація — соціальні потрясіння у ХVІ ст., що вилилися у масовий рух в країнах Західної Європи, спрямований на реформування церкви; широкий суспільний рух у Західній та Центральній Європі в ХVІ ст., який мав в основному антифеодальний характер, що набув форми боротьби проти католицької церкви — головної ідеологічної опори феодального устрою. Розпочався у Німеччині з виступів Мартина Лютера.

Реципрокність (від лат. reciproco — повертаю) — взаємність, еквівалентний обмін матеріальними цінностями та послугами, що вимірювалися в термінах соціальних цінностей і виражалися у формі престижу і пов’язаних з ним привілеїв.

Ринкова інфраструктура — система установ і організацій, які обслуговують і забезпечують злагоджену й ефективну роботу суб’єктів ринкових відносин

733

(банки, товарні, валютні та фондові біржі, інвестиційні і страхові компанії, наукові та спеціальні навчальні заклади тощо). Елементи інфраструктури можуть бути державні, громадські, приватні.

Розкуркулення — кампанія експропріації селянських господарств у 30-ті роки, складова частина примусової колективізації. Здійснювалася згідно з Постановою ЦК ВКП(б) від 30 січня 1930 р. «Про заходи у справі ліквідації куркульських господарств у районах суцільної колективізації». Формально спрямована проти найзаможніших селян (в Україні їх було 1,5 %), на практиці спричинила репресії проти значної кількості середняків, які в Україні становили дві третини селян.

«Руська правда» — пам’ятка давньоруської правової та економічної думки, кодекс феодального права Київської Русі.

Рядович — категорія залежного населення у Київській Русі. Втрата особистої свободи селянином за угодою, «рядом».

«Салічна правда» — пам’ятка правової та економічної думки Західної Європи VI ст. Відображає процеси формування аллоду, переходу землеробської громади у сусідську.

Світове господарство — взаємозв’язані і взаємодіючі господарства різних країн світу, що функціонують за погодженими правилами, послідовне їх об’єднання в єдину світову (світогосподарську) систему. Сукупність національних економік країн світу, пов’язаних між собою мобільними факторами виробництва.

Секуляризація — скасування державою церковної власності і перетворення її в світську шляхом конфіскації земельних володінь та майна церкви, монастирів. Широко проводилася в Англії у ХVІ ст.

Селяни-данники — категорія залежних селян у XV—XVI ст. у Великому князівстві Литовському, в тому числі й в Україні. Несли феодальні повинності.

Селянська реформа — низка законодавчих актів Російської імперії (1861 р. і наступних років), згідно з якими була ліквідована особиста залежність селян від поміщиків, створено органи селянського самоврядування, наділено селян землею та визначено повинності за неї, запроваджено викуп селянських наділів.

Сеньйорія (фр.) — те ж, що і Манор в Англії.

Сея закон — закон, обґрунтований відомим французьким економістом Ж. Б. Сеєм, який доводить цілковиту спроможність ринку до автоматичного саморегулювання. Виходячи з того, що в процесі виробництва створюється дохід, еквівалентний вартості виробленої продукції, Ж. Б. Сей стверджував, що збут для товарів створюється виробництвом, відтак реалізація суспільного продукту в ринковій економіці з гнучкими цінами здійснюється без перешкод, унеможливлюючи кризи надвиробництва

Синдикат — одна з форм монополістичних об’єднань, яка здійснює свою комерційну діяльність, зберігаючи виробничу та юридичну самостійність підприємств, що входять до її складу.

Синдикат (в період непу) — монополістичне об’єднання підприємців, яке виконує операції купівлі-продажу, позбавляючи тим самим підприємства комерційної самостійності з метою обмеження конкуренції, зростання цін та підвищення прибутку. В українських землях у складі Російської імперії були найбільш поширеною формою монопольних об’єднань. У радянській країні в період непу синдикати виконували ту саму роль для державних підприємств: забезпечували збут продукції, закупівлю сировини, диктували ціни на внутрішньому та зовнішньому ринках.

734

Системний аналіз — один із методів пізнання та дослідження в історії економіки та економічної думки; передбачає розгляд кожного об’єкта як цілісного утворення, що має складну внутрішню структурну будову. Між його елементами виникають прямі та зворотні зв’язки. Ціле і його властивості більше за суму якостей усіх складових. У функціонуванні системи вирішальне значення має головний зв’язок, що визначає напрям її розвитку. Невизначеність причиннонаслідкових залежностей в точках біфуркації зумовлює необхідність розглядати взаємодію як основну форму зв’язків у межах системи тощо.

Слуги — категорія залежного населення в Україні часів Великого князівства Литовського. Здебільшого жили на княжих землях і несли військову службу, іноді сплачували грошову ренту — чинш. Перехідна категорія між феодалами і селянами, іноді отримували шляхетські права, але в більшості поповнювали число кріпаків.

Смерд — категорія залежного населення в Київській Русі, що віддавалися під захист князя та отримували землю у його володіннях. Смерди сплачували чинш, виконували воїнські та інші повинності.

Соціальне ринкове господарство — економічна політика, спрямована на згладжування соціальних суперечностей, підтримку підприємництва, створення умов для зростання життєвого рівня середніх верств населення. В основі господарської системи лежить вільна ринкова економіка та конкурентний ринок, а держава забезпечує ефективне конкурентне середовище.

Соціально орієнтованої ринкової економіки теорія — модель соціально-

економічного устрою суспільства, розроблена представниками німецького неолібералізму, в якій ліберальна конкурентна ринкова економіка поєднується з активною соціальною політикою держави, спрямованою на перерозподіл доходів в інтересах соціального захисту та вирівнювання доходів.

«Специфікація» (визначення) прав власності — необхідна умова ефективної роботи ринку. Ця норма передбачає повагу та добровільне підпорядкування закону, який специфікує право власності. Економічним агентам вигідніше мати специфіковані права власності, ніж не мати будь-яких. Адже специфікація прав власності знижує невизначеність у взаємовідносинах і створює передумови для оптимального використання рідкісних ресурсів. Специфікація підштовхує до прийняття найефективніших економічних рішень. Навпаки, протилежне явище — «розмивання» прав власності — має місце тоді, коли вони нечітко визначені та погано захищені або підпадають під різного роду обмеження. Специфікація прав власності передбачає закріплення за кожною правомочністю чітко визначеного власника, а не визначення єдиного й абсолютного власника ресурсу. Тобто, право власності повністю специфіковано, коли у кожної правомочності є свій винятковий власник, а доступ до неї у інших суб’єктів обмежено.

Спонтанна еволюція інституцій — неокласична концепція, що пояснює природу та причини виникнення суспільних інститутів як переважно спонтанний (стихійний) процес, який не є безпосереднім результатом свідомої діяльності людей.

Справедлива ціна (Аристотель) — ціна, що встановлюється за обопільною добровільною угодою учасників обміну, які не є монополістами.

Стагфляція — характерна складова циклічних спадів середини 1970-х та початку 1980-х рр., нове економічне явище, яке характеризується одночасним спадом обсягів виробництва зі зростанням безробіття та одночасним протіканням інфляційних процесів.

Столипінська аграрна реформа (1906—1916) — реформа, яка продовжила пере-

творення в аграрному секторі Російської імперії на засадах утвердження при-

735

ватної селянської власності, розвитку відносин купівлі-продажу землі, формування господарств фермерського типу, зростання товарності сільського господарства та розвитку ринкових відносин на селі.

Суспільне середовище господарської діяльності — сукупність суспільних норм та механізмів їх дотримання в господарській сфері.

Суспільного вибору теорія — теорія, яка вивчає різні способи і методи, за допомогою яких люди використовують урядові установи у своїх власних інтересах. Через теорію суспільного вибору робиться спроба послідовно провести принципи індивідуалізму, поширивши їх на всі види діяльності, у тому числі на державну службу. Прихильники теорії суспільного вибору (Дж. Б’юкенен та ін.) розглядають політичний ринок за аналогією з товарним. Держава — це арена конкуренції людей за: вплив на прийняття рішень, за доступ до розподілу ресурсів, за місця на ієрархічній драбині. Але держава — це особливий ринок. Його учасники мають надзвичайні права власності: виборці можуть обирати представників до вищих органів держави, депутати — приймати закони, чиновники — стежити за їх виконанням. Виборці та політики розглядаються як індивіди, що обмінюються голосами та передвиборчими обіцянками. Основними сферами аналізу цієї теорії є сам виборчий процес, діяльність депутатів, теорія бюрократії, політика державного регулювання.

Схоластика — середньовічна філософія, яка створила систему штучних, суто формальних логічних аргументів для теоретичного виправдання догматів церкви. Тлумачиться як знання, відірвані від життя, які засновані на міркуваннях, не перевірених досвідом.

Теорема Коуза — див. Коуза теорема.

Теорії системної трансформації капіталізму — ряд теорій, що виникли у 50— 60-х роках ХХ ст. в межах інституціонального напряму. В основу цих теорій покладено ідею щодо інституційних змін, еволюції капіталізму під впливом таких чинників, як НТП, державне регулювання. Центром тяжіння цих теорій є ідея НТР.

Теорія (від грец. theoria) — система основних ідей в тій чи іншій галузі знання; форма наукового знання, яка дає цілісне уявлення про закономірності та суттєві зв’язки дійсності.

Теорія економіки пропозиції — див. Економіки пропозиції теорія. Теорія раціональних очікувань — див. Раціональних очікувань теорія. Теорія суспільного вибору — див. Суспільного вибору теорія.

Технологічний детермінізм — дослідницький принцип традиційного інституціоналізму та сучасної соціально-інституціональної теорії, який полягає у дослідженні визначальної ролі техногенного фактору у здійсненні соціаль- но-економічної еволюції суспільства.

Товарне виробництво — організація суспільного виробництва, за якої окремі продукти створюються відокремленими товаровиробниками, і для задоволення колективних і суспільних потреб необхідні купівля-продаж цих продуктів, що стають товарами на ринку. Таке виробництво передбачає обмін, через який здійснюються економічні зв’язки між розрізненими товаровиробниками, та соціально-економічну відокремленість виробників, характер якої залежить від панівного типу власності.

Товарне господарство — форма ведення господарства, за якої продукти виготовляються не для власного споживання, а для обміну через купівлю-продаж.

Трансакційні витрати («витрати використання ринкового механізму»)

витрати, що забезпечують перехід прав власності із одних рук до інших і охо-

736

рону цих прав. На відміну від трансформаційних витрат, трансакційні витрати не пов’язані iз самим процесом створення вартості. Вони забезпечують трансакцію. Тобто, трансакційні витрати — це витрати, що виникають, коли індивіди обмінюють свої права власності в умовах неповної інформації або підтверджують їх у тих самих умовах. Трансакційні витрати «складаються із витрат оцінки корисних властивостей об’єкта обміну та витрат забезпечення прав і примусу до їх дотримання» (Д. Норт). Ці витрати слугують джерелом соціальних, політичних та економічних інституцій. Деякі автори розглядають трансакційні витрати як неоднорідну за своїм складом категорію, яка охоплює витрати на отримання інформації про уподобання та можливості контрагентів, досягнення угоди, а також витрати на контроль за виконанням та захист досягнутих угод. У теоріях деяких економістів трансакційні витрати існують не тільки в ринковій економіці (Р. Коуз, К. Ерроу, Д. Норт), але і в альтернативних способах економічної організації, і, зокрема, у плановій економіці (С. Ченг, А. Алчіан, Г. Демсетц). Так, згідно з С. Ченгом, максимальні трансакційні витрати спостерігаються у плановій економіці, що зрештою визначає її неефективність. У межах неоінституціональної теорії немає єдності у поясненні природи трансакційних витрат. Відомо щонайменше три варіанти пояснення, звідки і чому при здійсненні операцій виникають трансакційні витрати: підхід теорії трансакційних витрат; підхід теорії суспільного вибору; підхід теорії угод.

Трансакційні витрати легалізації бізнесу — різновид трансакційних витрат,

які визначають «ціну підпорядкування закону» та включають наступні елементи: 1) установчі витрати (реєстрація, отримання ліцензії, відкриття рахунку в банку та ін.); 2) витрати утримання в межах закону (сплата податків, дотримання законодавчих меж трудових відносин, правових рамок вирішення соціальних питань та ін.); 3) витрати специфікації та захисту прав власності; 4) витрати на розв’язання економіко-правових конфліктів та захист від третіх осіб та ін.

Трансформаційні витрати — це витрати, що супроводжують процес фізичної зміни матеріалу, внаслідок чого отримується продукт, який має певну цінність. У ці витрати входять не лише витрати обробки матеріалу, а й витрати, пов’язані з плануванням та координацією процесу виробництва (якщо останній стосується технології, а не взаємовідносин між людьми).

Трансформаційні процеси — процеси, спрямовані на перетворення існуючої господарської системи.

Трапезити — міняйли, які у Давній Греції виконували функції банкірів.

Трест — монополістичне об’єднання підприємців з метою спільного виробництва і збуту; підприємства, що з’єднуються, втрачають як комерційну, так і виробничу самостійність, а керівництво їх діяльністю здійснюється з єдиного центру. Загальний прибуток тресту розподіляється відповідно до пайової участі окремих підприємств. У період НЕПу трестами були територіальні або галузеві об’єднання державних підприємств, «яким держава надає самостійності у проведенні своїх операцій відповідно до статуту, та які діють на началах комерційного розрахунку з метою одержання прибутку».

Трудові армії — одна з форм примусового залучення робочої сили в промисловість та на транспорт у період «воєнного комунізму». Створювались шляхом реорганізації окремих військових підрозділів, в основному використовувалися в таких галузях народного господарства, як транспорт, видобуток вугілля, лісозаготівля, будівельні роботи. Деякі форми трудових армій зберігалися протягом усього радянського часу (будівельні війська, залізничні).

737

Трудові мобілізації — метод здійснення загальної трудової повинності радянською владою. Мобілізації підлягали чоловіки від 18 до 50 років та жінки у віці від 18 до 40 років. Робітників «приписували» до відповідних підприємств та зобов’язували виконувати встановлену норму виробітку. Ті, хто ухилявся від роботи або самовільно залишав підприємство, підлягали відправці до концентраційних таборів.

Трудодень — міра оплати праці колгоспників в суспільному господарстві (на основі їх пайової участі у розподілі доходів), застосовувалася в колгоспах в 1930—1966 рр. Поступово було здійснено перехід на щомісячну грошову оплату праці.

Тяглі люди — на українських землях під владою Польщі та Литви — категорія селян, які відбували панщину. Розмір панщини (за «волочною помірою») встановлювався відповідно до майнового стану селянського господарства (див.

Волока).

Українська Рада Народного Господарства (УРНГ) — центральний орган управ-

ління й регулювання економічного життя УСРР на початок 20-х років. Створена у 1920 р. шляхом реорганізації Профбюро. Відала питаннями переходу до непу, розробляла перспективні напрями відбудови й розвитку провідних галузей народного господарства. Зосередила у своїх руках усі економічні важелі, чим сприяла централізації управління. Припинила свою діяльність у вересні 1923 р.

«Устава на волоки» — земельна реформа, реалізована у Великому князівстві Литовському починаючи з 1557 р. (див. Волока).

Фабрика — промислове підприємство з машинним способом виробництва. Фараон (від єгипет. слова «пер аа» — «великий дім», грец. «фарао») — титул царів

Стародавнього Єгипту, який збережений біблейською письмовою традицією.

Феномен раціонального ігнорування — феномен, що присутній у системі пред-

ставницької демократії і з яким пов’язана нерівність в отриманні інформації. Якщо уряд приймає рішення, яке принесе вигоду суспільству в цілому, хоча окремі групи населення можуть програти (наприклад, відміна субсидій будьякому сектору економіки), але кожен окремий виборець отримає малу вигоду від того, адже загальна корисність розподілиться серед усього населення. За таких обставин виборці поводять себе апатично, байдуже, що й дістало назву раціонального ігнорування, оскільки більшості населення немає сенсу збирати та оцінювати інформацію про даний проект, зазнавати витрат задля майже невідчутної вигоди. Але ущемлена меншість, яка постраждає від відміни субсидій, організується у групи тиску.

Феод — у Західній Європі форма феодального землеволодіння, яке передається у спадок і передбачає несення певної служби, найчастіше воєнної.

Феодальна рента — дохід з землі, який одержували феодали у вигляді різних форм ренти: відробіткової (панщини), продуктової та грошової. Перехід від однієї форми до іншої обумовлювався розвитком товарно-грошових відносин. Наприкінці ХV ст. у багатьох країнах Європейської цивілізації основною формою феодальної земельної ренти стала грошова рента.

Фети — відповідно до законів Солона — найнижчий, четвертий клас афінських громадян, які, на відміну від перших трьох, не мали землі.

Фізіократи — представники класичної політичної політекономії у Франції (Ф. Кене, А. Р. Тюрго, В. Мірабо та ін.). Фізіократи вважали, що додаткова вартість

738

створюється тільки сільськогосподарською працею, цим самим підкреслюючи різницю між основним та обіговим капіталом. Виступали проти меркантилізму, обстоювали вільну торгівлю.

Фізіократія — назва найбільш представницького вчення першого етапу розвитку класичної політекономії у Франції (середини ХVІІІ ст.), представники якого гостро критикували меркантилізм і виходили з визначальної ролі землі, природних факторів та аграрної сфери у житті суспільства та створенні багатства.

Фільварок (пол. folwark, від нім. Vorwerk — хутір, ферма) — у Польщі, Литві, Україні та Білорусі у XIV—ХІХ ст. велике багатогалузеве панське товарне господарство, яке ґрунтувалося на примусовій праці кріпосних селян.

Фінансова олігархія — політичне та економічне панування невеликої групи людей, що управляє державою і економікою.

Фінансовий капітал — якісно нова форма капіталу, яка виникає в результаті злиття монополістичного банківського та монополістичного промислового капіталів; термін, запроваджений у науковий обіг німецьким економістом Р. Гільфердінгом, для пояснення нових взаємовідносин між банківськими та промисловими монополіями, що склалися наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. В сучасних умовах фінансовий капітал охоплює крупні капітали у торгівлі, сільському господарстві, кредитній сфері, на транспорті тощо.

Фондова біржа — організований, постійно діючий ринок цінних паперів. Фондові біржі мобілізують тимчасово вільні гроші підприємств і громадян шляхом продажу їм цінних паперів.

Формальні інституції — інституції, що отримали формальне закріплення у правових нормах.

Формаційна парадигма — сукупність фундаментальних положень, методологічних підходів, згідно з якими історичний розвиток кожного суспільства полягав у закономірних і послідовних змінах первіснообщинної, рабовласницької, феодальної, капіталістичної та комуністичної суспільно-економічних формацій;

Фритредерство — напрям в економічній політиці, який знайшов найяскравіший прояв у період промислового капіталізму. Його сутність полягала у вимозі свободи торгівлі, а також невтручанні держави у підприємницьку діяльність; течія економічної думки, що виступає за свободу торгівлі та невтручання держави в господарське життя.

Холоп — у Київській державі категорія залежного населення, яка за своїм правовим статусом була близькою до рабів. У Речі Посполитій холопи — загальна назва залежних селян.

Хрематистика (Аристотель) — наука про збагачення, отримання прибутку, особливо у вигляді грошей.

Цензива — грошова рента у Франції в період її комутації (див. Комутація ренти) Цензитарій — у Франції селянин, який поступово викупав свою особисту сво-

боду.

Цех ремісничий — у середньовічній Європі об’єднання ремісників однієї спеціальності (від нім. спілка, складчина, яку ремісники, учасники корпорації влаштовували для забезпечення видатків на суспільні потреби)

Цивілізаційна (синергетична) парадигма — відображає зміну загальнонаукової парадигми, розробленої Декартом—Ньютоном, та перехід до системного ана-

739

лізу певних об’єктів. Нині вона набула форми синергетичної парадигми, згідно з постулатами якої об’єкти розглядаються як складні відкриті системи, що здатні до самоорганізації. Системно-синергетичний аналіз передбачає розглядати кожне суспільство як цілісне утворення, що має структурну будову, яка постійно ускладнюється, кожним елементом якої виконуються певні функції. Цивілізаційна парадигма передбачає розглядати людство в цілому, яке утворюють світові цивілізації. Як одиниця історичного розвитку людства виступає конкретне суспільство, що належить до певної цивілізації і характеризується власними етапами розвитку. Цивілізаційний аналіз суспільства вимагає в

центрі всіх суспільних процесів розглядати людину, її взаємодію з іншими лю-

дьми та суспільством загалом. Сам термін «цивілізація» походить від лат. слова «civilis» що означало наявність у людини таких суспільних рис, як доброзичливість, гідність, привітність тощо. Системно-синергетичний підхід передбачає відображення в економічних процесах цілісності суспільства, дій усіх цивілізаційних факторів.

Цивілізаційні фактори суспільного розвитку — сукупність факторів впливу на суспільний розвиток, що представлені специфікою духовно-культурних цінностей, формами і способами здійснення влади, організації життя суспільства та іншими чинниками, що відіграють вирішальну роль у будь-якій сфері суспільства. Урахування ролі цивілізаційних факторів розвитку суспільства є однією з основних вимог системно-синергетичного підходу до його вивчення.

Челядь — назва залежного населення у Київській Русі. До ІХ ст. вживалася для означення рабів у стані патріархального рабства; у ІХ—Х ст. — раби, які стали об’єктами купівлі-продажу. Згодом (з ХІ ст.) — збірна назва населення феодальної вотчини, яке перебувало у різних формах залежності (холопи, закупи, смерди тощо). В Україні у XV—ХІХ ст. челяддю називали слуг у господарстві.

Червінець (рос. — червонец) — російська назва іноземних дукатів, головним чином голландського карбування. Вперше в обігу Російської держави з’явився за реформою Петра І у 1701 р. і важив, як і золотий дукат, 3,4 г золота. Знову червінець запроваджено в радянські часи в ході грошової реформи 1922—1924 рр. Вага цього червінця становила 7,74 г чистого золота. До кінця 1926 р. вільно обмінювався на золото на валютних ринках як внутрішньому, так і зовнішніх. З початком індустріалізації та збільшенням емісії грошей червінець знецінився і залишився засобом платежу лише всередині країни.

Чиказька школа — створена і очолювана Мілтоном Фрідменом (1912 р. н.) школа неолібералізму та монетаризму.

«Шокова терапія» — один із заходів монетарної економічної політики. Комплекс радикальних заходів, спрямованих на оздоровлення економіки, які порушують звичний плин господарських відносин, явищ, що супроводжується низкою негативних явищ: інфляцією, безробіттям, позбавленням підприємств більшої частини оборотних коштів, різким зниженням зобов’язань держави перед населенням тощо.

Юнга план — план стягування репараційних платежів з Німеччини, розроблений у 1929—30 рр. замість Дауеса плану. Названий по імені американсько-

740

го банкіра О. Юнга, що очолив розроблення плану. Затверджений на Гаагській конференції в січні 1930 р., передбачав зниження розміру річних репараційних платежів, скасування усіх форм і видів контролю над Німеччиною, її народним господарством і фінансами, сприяв мілітаризації німецької економіки. З 15 липня 1931 р. фактично перестав діяти по одноосібному рішенню уряду Німеччини.

Ярмарок (від нім. — «щорічний ринок») — великий, періодично діючий ринок, організований у певному місці, у заздалегідь визначений час та на обмежений термін. Основним призначенням ярмарку є оптова та роздрібна купівляпродаж (без посередників) значних обсягів виробленої продукції та партій товарів за зразками. Виникнення ярмарків сприяло становленню бірж.

Соседние файлы в папке attachments