Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

531

тепер уже загрожувала нормальному функціонуванню міжнародної грошової системи. Торговий дефіцит США посилив стан нерівноваги, в результаті чого у 1971 році урядом цієї країни було припинено конвертованість долара, що завдало останнього удару світовій грошовій системі. В подальшому зна-

чне збільшення світової валютної ліквідності, пов’язаної з американськими дефіцитами 1971-го і 1972 років, стимулювало й без того надмірне зростання грошової маси у різних країнах.

«Перегрів» економіки стосувався не лише пропозиції праці, а й сировини і продовольчих товарів. Упродовж року (1972/1973) вартість сировини (за винятком енергії) підвищилася на 63 %, а за три роки (від 1971 до 1973) — на 159 %. Зростання цін на сировину пояснювалося, окрім решти, й тим, що впродовж 1950-х років інвестування переорієнтовувалося із сировинних секторів на промислові, точніше, в нові технології та обладнання.

На початку 1970-х років низький рівень цін на нафту і газ, що сформувався в результаті масштабного інвестування в нафто- і газовидобувну промисловість, також посилював перегрів економіки. У результаті посилення інфляційного процесу та зниження курсу долара картель країн—експортерів нафти (ОПЕК, створений у 1973 р.) різко підвищив ціни на нафту: з 2,5—3 до 10, а потім — і до 30 доларів за барель (понад 200 доларів за тонну), що спричинило справжній «нафтовий шок» як для економіки розвинених капіталістичних країн, так і для економіки всього світу. Підвищення цін на нафту мало низку наслідків:

¾передавання значної частки доходів на користькраїн-виробниківнафти;

¾скорочення купівельної спроможності населення західних держав;

¾зниження капіталовкладень в економіку;

¾зниження темпів зростання промислового виробництва;

¾скорочення обсягу торгового обороту;

¾зростання безробіття.

Окремо слід вказати на характер інфляції. Річні показники зростання інфляції країн ОЕСР підвищилися до 15 % у 1974 р., при цьому, як уже зазначалося, спостерігалося співіснування інфляції й стагнації, що спричинило

стагфляцію.

Економісти, які аналізували феномен стагфляції 1970-х років, не були одностайними. Існувало принаймні дві визначальні точки зору на пояснення цього явища. Одна група вчених розглядала його як невід’ємну частину розвитку повоєнних циклів кон’юнктури, інші побачили в цьому прояв кризи,

що мала глибокий структурний характер.

Згідно з першою точкою зору, рецесія 1970-х років, власне, нічим не відрізнялася від попередніх. Вважалося, що стагфляцію можна подолати методом застосування кейнсіанської терапії на базі фіскальної політики. Одначе пришвидшення темпів інфляції остаточно дискредитувало політику регулювання попиту податковими засобами. У результаті на передові позиції ви-

532

йшли монетаристи, які відкинули старі методи управління. Вони вважали, що для згладжування кон’юнктурного циклу державі слід обмежитися контролем за обсягом грошової маси. Назагал, як кейнсіанці, так і монетаристи сходилися на тому, що феномен стагфляції не уподібнюється структурній кризі, а тому закликали до регулювання попиту: кейнсіанці до управління ре-

альним споживанням, а монетаристи— номінальним.

Деякі економісти відкидали концепцію жорсткої структури виробництва і надавали більшої уваги розвитку структури пропозиції. Зокрема, економісти Ростоу і Ван Дюйн у зв’язку з цим наголошували на значимості взаємодії між первинним, вторинним і третинним секторами світової економіки та дисбалансу між ними, спричиненого значними інвестиціями у вторинний і третинний. На переконання цих економістів, якщо вкладання капіталів у нові галузі викликають ускладнення, це є ознакою входження економіки у стадію спаду, й структурний характер стагфляції був тому причиною. Перебудова західної економіки, на думку економістів, — процес складний, він може бути реалізований у межах змішаної економіки. Необхідно дотримуватися законів ринку, але разом із тим уряду належить вирішальна роль у розвитку ключових галузей як у промисловості, так і в «третинному» (послуги) і «четвертинному» (колективне володіння) секторах економіки.

Типовим прикладом виходу з кризи на початку 1970-х років є економічна політика Р. Ніксона у США. Влітку 1971 р. президент оголосив про перехід до нової економічної політики, що передбачала чотири фази: впродовж серпня 1971-го до кінця квітня 1974 р. Заходи, до яких вдався уряд США на першому етапі, — заморожування на 90 днів цін та зарплати, встановлення додаткового 10-відсоткового податку на імпорт, тимчасове припинення обміну долара на золото — поклали край Бреттон-Вудській фінансовій системі й спричинили подальше падіння вартості долара та посилення інфляції. Надалі було здійснено перехід від заморожування цін та зарплати до державного контролю над ними. Але після чергових невдалих спроб державного регулювання цін та заробітної плати 30 квітня 1974 р., по закінченні терміну дії закону про стабілізацію, американська нова економічна політика прова-

лилася. Саме тоді ціни зростали особливо швидко, що частково було пов’язано із прийняттям у липні 1973 р. нового аграрного закону, згідно з яким було скасовано всі обмеження на виробництво сільськогосподарської продукції.

Від середини 1975 р. Західноєвропейські країни та США знову вдалися до експансіоністської політики. Так, у США економісти наполягали на тому, щоб грошова маса зростала, супроводжуючи підвищення цін. Вони вважали, що з часом збільшення безробіття зможе обмежити зростання цін. Масштаби безробіття при цьому будуть сприяти стримуванню збільшення зарплати на нижчому порівняно з інфляцією рівні, що забезпечить необхідне зниження реальних доходів.

533

У підсумку глибокі наслідки кризи 1973—1975 років засвідчили, що економічна система, яка склалася у повоєнний період і проіснувала до середини 1970-х років, себе вичерпала. Система державного регулювання економіки почала давати збої. У цей період почали здійснювати денаціоналізацію багатьох галузей економіки капіталістичних країн, скорочувати державні соціальні програми, обмежувати втручання держави в економіку.

 

Витіснені в більшості країн після Другої світової

Актуалізація

війни неокласичні ринкові теорії, які до 1930-х ро-

неокласики. Постта

нове кейнсіанство

ків визначали розвиток економічної думки, набу-

 

вають поширення від другої половини 1970-х.

 

 

Зміни, що відбулися в економічному розвитку провідних країн Заходу,

по-новому поставили старе питання про оптимальне співвідношення державного регулювання та стихійних ринкових сил.

Причинами неокласичного відродження в економічній теорії були провали й неможливість використання кейнсіанської макроекономічної стабілізаційної політики. Свідченням цього стає розгортання світових економічних криз 1970-х та 1980-х років, переплетіння циклічних криз зі структурними (валютно-фінансова, енергетична, екологічна, економічна), виникнення стагфляції, а також негативні прояви надмірного розгортання державнобюрократичних структур та недостатня ефективність їх.

Нова парадигма неокласики базувалася передусім на уявленні про рин-

кову економіку як усталену, стабільну систему, що функціонує в оптималь-

ному режимі рівноважного стану. Відхилення від стану рівноваги трактуються як закономірне явище, а роль держави розглядається як природна реакція на погіршення умов суспільного відтворення, конкурентних засад господарювання, дію зовнішніх факторів. Таким чином, нові класики не за-

перечують державного регулювання, але заявляють про неприйняття економічної політики, ґрунтованої на кейнсіанських методах регулювання.

Від початку 1980-х років провідним напрямом у межах нової класики

стає неоконсерватизм, структуру якого утворюють:

 

 

¾ теорія

монетаризму

(М. Фрідмен, К. Бруннер,

А. Мельтцер,

А. Шварц);

 

 

 

 

¾ теорія

економіки пропозиції (А. Лаффер,

Дж. Гілдер, П. Робертс,

Р. Манделл);

 

 

 

 

¾ теорія

раціональних

очікувань (Дж. Мут,

Р. Лукас,

Т. Сарджент,

Н. Воллес).

 

 

 

 

Зосередимо увагу на двох останніх, оскільки теорію монетаризму було розглянуто раніше.

Теорія економіки пропозиції, яка доповнювала монетарні форми та методи регулювання економіки, по суті, стала теоретико-методологічним підґрунтям «рейганоміки» — економічної політики США, яку від 1981 р. здійснював президент Р. Рейган.

534

Основними елементами економічної політики держави, згідно з теорією економіки пропозиції, є її орієнтація на виробництво (пропозицію); зниження податків з метою вивільнення частини прибутків для інвестування; скорочення витрат, передусім у соціальній сфері; регулювання пропозиції грошової маси.

Представники теорії економіки пропозиції, на відміну від монетаристів (які основний акцент робили на регулюванні кількості грошей), особливого значення надають використанню податкових інструментів регулювання.

Вразливість кейнсіанства прихильники цієї теорії вбачають в абсолютизації проблеми ефективного попиту й недооцінюванні економічних проблем формування структури пропозиції.

Теоретичне обґрунтування стимулювання пропозиції шляхом скорочення податкової ставки з метою перерозподілу національного доходу на користь середніх і великих власників увійшло в економічну науку як крива А. Лаф-

фера.

На думку американського економіста А. Лаффера (р. н. 1940), податкові стягнення до бюджету не мають перевищувати 30—35 % доходів платників. За перевищення такого рівня (в разі подальшого зростання податкової ставки) доходи до бюджету знижуються, що призводить до зменшення зацікавленості в інвестуванні, ухиляння від сплати податків, переходу до тіньового сектору економіки тощо. Згідно з так званим ефектом Лаффера, в довго-

строковій перспективі зниження податкових ставок забезпечить зростання заощаджень, інвестицій та зайнятості, а це сприятиме зростанню виробництва та збільшенню доходів, які підлягатимуть оподаткуванню, а отже, збільшенню загальної суми податкових надходжень до бюджету.

Ця проблема була конче актуальною за умов стагфляції у 1970-х роках. Безпосереднім об’єктом критики виявилося надмірне зростання податкового тиску на підприємництво як антиінфляційний крок у перебігу реалізації кейнсіанської політики. Фіксуючи негативні наслідки високих ставок податків, представники теорії економіки пропозиції запропонували політику ринкової та податкової лібералізації. Крім того, вони виступали проти бюджетного дефіциту, та й взагалі за відокремлення бюджетної політики від грошової.

Обстоюючи скорочення участі держави в господарській діяльності, вони як найважливіший захід висунули приватизацію державних підприємств, яка, з одного боку, дасть змогу отримати додаткові фінансові кошти, а отже, скоротити розмір державного боргу, а з іншого — сприятиме підвищенню ефективності приватизованих підприємств, якості й конкурентоспроможності національної продукції.

Теорія раціональних очікувань. Базисні основи теорії були закладені ще у 50—60-х роках ХХ ст. Р. Мутом (р. н. 1930), подальше розроблення здійснено у 1970-х роках американськими вченими Р. Лукасом (р. н. 1937),

Т. Сарджентом (р. н. 1943), Н. Воллесом (р. н. 1939).

535

Представники теорії раціональних очікувань закидають кейнсіанству прорахунки в економічній політиці, що ґрунтується на дефіцитному фінансуванні й надмірних державних витратах як засобів стимулювання високого сукупного попиту, зниження безробіття, досягнення економічного зростання і динамічної рівноваги.

Усупереч ідеям, що їх підкріплювала крива Філіпса, прихильники теорії раціональних очікувань вважають, що альтернативного зв’язку між інфляцією і безробіттям взагалі не існує, тому кейнсіанські моделі непридатні для застосування. Однак чи не найбільшою вадою кейнсіанства вони вважають припущення про незмінну реакцію суб’єктів господарювання на аналогічні економічні ситуації. Теорія раціональних очікувань, на відміну від цього припущення, ви-

ходить з того, що економічні суб’єкти чутливо реагують на зміни ринкової си-

туації, і передовсім на зміни цін. Саме в цьому й полягає раціоналізм їхньої поведінки. Очікування таких суб’єктів визначають відповідну ринкову поведінку, котру дуже важко спрогнозувати.

Лідер школи раціональних очікувань, лауреат Нобелівської премії 1995 р. Р. Лукас вважає, що головною умовою нормального розвитку економіки є стабільні ціни, тобто відсутність інфляції. Тому держава через грошовокредитну політику має забезпечити стабільні, передбачувані умови функціонування ринкової економіки.

Теорію раціональних очікувань доповнює одна із теорій М. Фрідмена, а саме теорія адаптивних очікувань, за якої очікування наступної інфляції суб’єктами господарювання визначаються її нинішнім рівнем, до якого вони адаптуються (пристосовуються). Передбачалося, що в короткостроковому періоді (до 3-х років) може існувати альтернативний зв’язок інфляції та безробіття (підтвердження закономірності, відображеної кривими Філіпса), тоді як у довгостроковому він зникає. Тому спроби пов’язати ці явища у стратегічній економічній політиці призведуть до дестабілізації економіки.

Назагал слід зазначити, що з теорій неоконсерватизму логічно вибудовувалася стратегія державного регулювання, що вирізняється такими основними напрямами:

¾визнання підприємництва рушійною силою економіки, а також пріоритетності пропозиції над попитом;

¾стимулювання приватної ініціативи шляхом таких заходів, як дерегулювання; приватизація окремих сфер економіки; послаблення регламентування господарської діяльності; лібералізація антимонопольного законодавства;

¾розширення функцій грошово-кредитного регулювання й дотримання неінфляційного зростання грошової маси;

¾лібералізація податкової системи;

¾скороченнясоціальноїінфраструктуритазменшеннябюджетнихвитрат.

Подальша доля кейнсіанського напряму в середині 1970-х — на початку 1980-х років визначалася спробами його представників надолужити

536

вади регуляторної політики, коли світова ринкова економіка зазнала глибоких циклічних коливань, структурних криз та проблем стагфляції. У цей період поширення набувають посткейнсіанство та нове кейнсіан-

ство.

Посткейнсіанці виступили з різкою критикою прихильників «хіксіанського кейнсіанства», для яких був властивий спрощений погляд на економіку, згідно з яким вона може зазнавати або безробіття, або інфляції (крива Філіпса), тобто вони не передбачали стану стагфляції та засобів бороть-

би з ним. Також, на переконання посткейнсіанців, хіксіанці ігнорували зміни цін, фактори невизначеності, невпевненості та ризику, недосконалість інформації й того, як усі ці явища впливають на інвестиційні процеси. Економічну нестабільність вони пов’язували переважно з фінансовою нестабільністю економіки.

За своєю природою посткейнсіанство не є однорідною течією. У моне-

тарному посткейнсіанстві (П. Девідсон (р. н. 1930), Х. Мінскі (1919— 1996), Я. Крегель (р. н. 1944) та ін.) досліджуються проблеми грошей і ділового циклу. Його практичні пропозиції зводяться до боротьби з інфляцією, зокрема через державне обмеження розмірів заробітної плати за одночасного регулювання капіталовкладень з метою якомога повнішого використання виробничих потужностей і робочої сили.

Інший напрям (М. Калецький (1899—1970) та ін.) передбачає розгляд процесів ціноутворення та мікрооснови макроекономіки. Теорія Калець-

кого виявилася спробою посткейнсіанців знайти пояснення ситуації 1960—1970-х років, пов’язаної зі стагнацією виробництва за суттєвої інфляції. Як відомо, за Кейнсом, інфляція має стимулювати інвестиції і зростання випуску продукції. Пояснення, чому цього не відбувається, калецькіанські посткейнсіанці шукають у процесах монополізації:

¾встановлення панування монополій породжує падіння частки зарплати

внаціональному доході;

¾досягнення працівниками підвищення зарплати не веде до зростання її реальної вартості, оскільки монополії компенсують власні втрати підвищенням цін;

¾зниження частки доходів працівників у національному доході викликає падіння попиту на споживчі товари, а в монополій зникає зацікавленість у збільшенні інвестицій пропорційно до зростання прибутку.

У межах неорікардіанства (П. Сраффа (1898—1983) та ін.) акцентують-

ся проблеми зростання і розподілу. Своє завдання представники цього напряму вбачають у розвитку принципу ефективного попиту застосовно до тривалого періоду. Відхилення від рівноважного стану економіки вони пояснюють впливом факторів тимчасового, несистемного характеру і передусім дією інституціональних структур.

Нове кейнсіанство, сформоване у США, базувалося на розробленнях та-

ких учених, як Дж. Стігліц (р. н. 1943), Г. Акерлоф (р. н. 1940) та ін.

537

Представники нового кейнсіанства виходять з вирішальної ролі монополій в економіці, дотримуючись при цьому теорії монополістичної конкуренції.

З огляду на це вони створили модель взаємозалежності зайнятості й оплати праці. За цією моделлю кваліфікація працівника складається з двох компонент

— загальної і набутої на певному підприємстві. Стосовно другої частини працівник є монополістом, а роботодавець — монопсоністом. Підприємець за спаду виробництва не квапиться звільняти кваліфікованого працівника та знижувати йому заробітну плату, як і за зростання. Відтак, між цими суб’єктами діє неявний (імпліцитний) довгостроковий контракт.

 

У 1970-х роках у Великій Британії уповільнилося

Неоконсервативні

зростання виробництва, почастішали циклічні кри-

реформи:

«тетчеризм» та

зи, подовжилася фаза депресії. Показники темпів

«рейганоміка»

інфляції сягнули рекордних показників (наприкінці

 

1970-х років — 15 % на рік), а саму країну назива-

 

 

ли «хворим Європи». Спроби лейбористського уряду подолати труднощі посиленням державного регулювання економіки виявилися марними.

Вирішити економічні проблеми у 1980-х роках мав уряд консерваторів на чолі з М. Тетчер (р. н. 1925). Економічна політика й комплексне реформування економіки Великої Британії увійшли в історію під назвою «тетче-

ризм».

М. Тетчер відмовилася від жорсткого державного регулювання економіки й запропонувала нову економічну програму, яка ґрунтувалася на концепції економічного лібералізму та його сучасній модифікації — монетаризму.

Програма, що являла собою різновид неоконсерватизму, мала на меті довести, що соціал-демократична стратегія неокейнсіанства вичерпала свої можливості, тому потрібно розблокувати економіку від гіпертрофованого державного втручання. Проголошені в програмі денаціоналізація і привати-

зація, дерегулювання, дебюрократизація означали підтримку підприємницької ініціативи, крайній індивідуалізм. Також уряд здійснював політику ско-

рочення витрат і оподаткування, відмови в субсидіях підприємствам, що збанкрутували, приборкання влади профспілок.

Програма подавалася як політика рівних можливостей для всіх.

М. Тетчер переконувала англійців, що всі працездатні громадяни мають самі себе забезпечувати. Згортання соціальних програм пояснювалося тим, що меншість населення, яка потерпає від злиднів, перейшла під опіку благодійних організацій.

В ідеологічному плані «тетчеризм» повертав англійське суспільство до традиційних «вікторіанських» моральних цінностей: поваги до сім’ї, релі-

гії, закону і порядку, ощадливості, акуратності, працьовитості на противагу корупції, хабарництву, розбещеності, бездуховності масової культури.

Реформи заторкнули всі сфери життя країни. Одним із перших кроків було ухвалення законів, що обмежували права профспілок на оголошення

538

страйків, а також законів, які давали уряду змогу вистояти в боротьбі зі страйкарями. У соціальній сфері Тетчер застосувала принцип: хто багато заробляє, тому немає потреби безкоштовно навчатися і лікуватися. Політичну філософію прем’єр-міністра став відображав вислів: «Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці».

Усфері грошового обігу, фінансів та банківської справи уряд М. Тет-

чер спирався на монетаристську концепцію, яка пропонувала жорстке обмеження грошової маси в обігу. Досягти цього передбачалося послабленням податкового контролю за функціонуванням ринку, підвищенням ролі креди- тно-грошових інститутів, радикальною зміною структури бюджетного механізму, що проявлялося у відході від прогресивного оподаткування приватних осіб та підприємців.

Уряд консерваторів здійснював політику стимулювання приватного бізнесу й одночасного обмеження державного підприємництва. Чимало державних підприємств наприкінці 1970-х років були неефективними. Посилити прагнення підвищення ефективності можна було методом відродження конкурентного середовища, або страхом банкрутства. Тому найважливішим напрямом реформ став курс на приватизацію державного сектору.

Приватизації зазнали багаті родовища нафти в Північному морі, заводи

звиробництва радіоактивних ізотопів, національна компанія з перевезення вантажів, вугільні шахти тощо. Велику увагу було приділено приватизації нафтової, сталеливарної, авіакосмічної промисловості, повітряного транспорту.

Урезультатіприватизаціїсуттєвозменшиласяпитомавагакапіталовкладень в економіку з боку державних органів і націоналізованих галузей господарства:

з50 %, характерних для періоду перебування при владі лейбористів, до 25 % на початок1980-хроків.

Серед заходів стимулювання приватного бізнесу слід назвати збільшення податкових пільг. Ставку податку на прибуток було знижено до 50 %, а потім до 35 %. Зросла сума кредитів, які надавалися банками країни.

Важливим напрямом була боротьба з інфляцією. Суворо контролювалися темпи збільшення грошової маси в обігу, були скорочені позики, що надавалися державою приватному сектору, відмінено контроль над цінами та заробітною платою, підвищено ставки відсотка. Серед антиінфляційних заходів вельми суттєвим було обмеження державних витрат.

Загалом реформи М. Тетчер мали такі результати:

¾ зупинено спад виробництва у промисловості, досягнуто початку зростання від 1982 р.;

¾ скорочено рівень інфляції, зміцнено позиції Лондона як одного з фінансових центрів світу;

¾ досягнуто зростання ВВП; ¾ замінено систему соціальних гарантій — «для всіх» на індивідуаліст-

ську — «кожен за себе»;

539

¾розширено зайнятість у сфері послуг;

¾досягнуто зростання дрібного бізнесу та кількості менеджерів середнього рівня.

Таким чином, «тетчеризм» підтвердив висновок, що капіталізм виявився системою, здатною трансформуватися і пристосовуватися до мінливих соціально-економічних умов.

«Рейганоміка» була найсерйознішою спробою змінити напрям американської економічної політики із часів Нового курсу. Програма економічного піднесення Р. Рейгана, запроваджена у 1981 р., передбачала досягнен-

ня чотирьох головних політичних цілей:

¾зниження зростання державних видатків;

¾зниження граничних ставок прибуткового податку як для працівників, так і для підприємців;

¾зменшення регулювання;

¾зниження інфляції шляхом контролю за збільшенням грошової маси. Ці основні зміни в економічній політиці мали збільшити заощадження й

інвестиції, а також темпи економічного зростання, збалансувати бюджет, забезпечити стабільність фінансових ринків, знизити інфляцію і відсоткові ставки.

Президент Рейган домігся кожної зі своїх чотирьох головних політичних цілей, хоча й не повною мірою. Річне збільшення реальних (скоригованих з урахуванням інфляції) федеральних видатків знизилося з 4 % при адміністрації Картера до 2,5 % при адміністрації Рейгана, і це незважаючи на рекордне для мирного часу збільшення реальних оборонних видатків.

Куди істотнішими були зміни у федеральному податковому кодексі.

Верхній граничний рівень прибуткового податку був знижений з 70 % до 28 %. Ставка податку на прибуток була знижена з 48 % до 34 %. Різні категорії індивідуальних податків були індексовані. Найбідніші верстви населення були звільнені від сплати податків.

Було здійснено глибоку зміну в оподаткуванні бізнесу. У 1981 р. було схвалено великий пакет інвестиційних стимулів, одначе до 1985 р. він поступово урізувався, а 1986 р. податкова база для доходів підприємницького сектору була істотно розширена. Було зменшено оподаткування різних видів інвестицій, але одночасно підвищено середню фактичну податкову ставку на нові інвестиції. Загалом поєднання занижених податкових ставок із ширшою податковою базою і для фізичних, і для юридичних осіб призвело до зменшення частки федеральних доходів у ВВП із 20,2 % у 1981 фіскальному році до 19,2 % у 1989 фіскальному році.

Послаблення економічного регулювання, розпочате за адміністрації Картера, тривало, хоча й повільнішими темпами. Рейган частково послабив і частково скасував контроль над цінами на нафту і природний газ, кабельне

540

телебачення, міжміський і міжнародний телефонний зв’язок тощо. Банкам було дозволено інвестувати в ширший набір активів, антимонопольне законодавство дещо спростили.

У контексті грошової політики Рейган підтримав скорочення збільшення грошової маси, розпочате ФРС наприкінці 1979 р., що призвело, з одного боку, до кризи 1982 р., з іншого — до відчутного зниження темпів інфляції та відсоткової ставки.

Наслідки заровадженої політики переважно виявилися позитивними. Спостерігалося економічне зростання, хоча збільшення працездатного населення уповільнилося. Реальний ВВП на одного працездатного громадянина, що збільшився за адміністрації Картера лишень на 0,8 %, за Рейгана збільшився на 1,8 %. Підвищилася продуктивність праці, зокрема в обробній промисловості на 3,8 %, що стало рекордним показником для мирного часу.

Решта економічних умов також поліпшилися. Безробіття скоротилося з 7,0 % у 1980-му до 5,4 % у 1988 р. Темп інфляції знизився із 10,4 % у 1980-му до 4,2 % у 1988 р. Сукупність умов, що мали місце в той час, до-

водить існування довгострокового зв’язку між рівнем безробіття й тем-

пом інфляції. В інших сферах життя зміни були радше комбінованого характеру: різко зросли темпи появи нових фірм, одначе кількість банківських банкрутств була рекордною від 1930-х років.

Наприкінці терміну рейганівської адміністрації американська економіка пережила найдовше піднесення за повоєнний період. Стагфляцію й «нездужання», що тиранили американську економіку від 1973-го до 1980 р., завдяки економічній програмі Рейгана змінили тривалий період вищого зростання й низької інфляції.

Утім, політика Рейгана наприкінці другого терміну його президентства мала й негативні наслідки. По-перше, федеральний борг приватному сектору збільшився із 22,3 % до 38,1 % ВВП, і попри рекордне для мирного часу піднесення, дефіцит федерального бюджету становив 2,9 % ВВП. По-друге, невдача, що раніше мала місце у розв’язанні проблеми заощаджень і позичок, призвела до додаткового боргу у 125 млрд доларів. Потретє, адміністрація створила більше додаткових торговельних бар’єрів, ніж будь-яка інша адміністрація від часів Гувера. Частка американського імпорту за певної частки торговельних обмежень зросла з 12 % у 1980-му до 23 % у 1988 р.

Отже, економічна програма Рейгана сприяла значному поліпшенню господарських умов, одначе «рейганівської революції» не відбулося. Жодна з великих федеральних програм (за винятком розподілу доходів) і жодна державна установа не були скасовані. Політичний процес і далі створював попит на нові та обширніші програми, але американські виборці, як і раніше, пручаються збільшенню податків, необхідному для оплати цих програм.

Соседние файлы в папке attachments