Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

611

капіталістичних відносин не допускає успішного розв’язання численних соціальних конфліктів «методами поліційної опіки». А отже, більшовики змушені будуть відновити демократичні свободи у повному обсязі [29, с. 103]. Більшовицькі теоретики (В. Ленін, Є. Преображенський, Д. Троцький та ін.) дотримувалися ж інших уявлень. Вони розглядали перехід до непу як тактичний хід, тимчасовий відступ, викликаний несприятливим співвідношенням сил. Але вже восени 1921 р. більшовистські лідери почали схилятися до сприйняття непу як до одного з можливих шляхів побудови соціалізму (відомо, що соціалізм трактувався як безтоварний соціально-економічний лад, антитеза ринковій економіці) через відносно тривалий період співіснування соціалістичного та несоціалістичного укладів, поступове, за збереження «командних висот» в економіці, витіснення несоціалістичних господарських форм. Зокрема, В. Ленін уважав, що хоча техніко-економічна відсталість Росії не дає змоги безпосередньо запровадити соціалізм, але його можна поступово побудувати, спираючись на державу «диктатури пролетаріату».

Погляди, що сформувалися в економістів-марксистів на початку непу, визначили ту суперечливість його заходів, які, зрештою, прирекли цю політику на загибель під тиском командно-адміністративної системи. З одного боку, в офіційних колах визнавали, що відновлення ринку, приватної торгівлі та дрібного промислового підприємництва, бурхливий розвиток селянської кооперації, відродження фінансово-кредитної системи, госпрозрахунок державних підприємств сприяють успішній відбудові та піднесенню народного господарства. З іншого боку, економісти-марксисти шукали причини перманентно-кризового стану, з якого народне господарство в роки непу виходило лише на короткі проміжки часу, у «стихії ринку», породжуваній, за їхнім переконанням, діяльністю приватного капіталу та дрібнотоварного селянського господарства. Вони намагалися з марксистських позицій обґрунтувати необхідність посилення пресингу держави щодо ринкового механізму та його інститутів: витіснення приватника з виробництва й торгівлі, передусім оптової, посилення процесів одержавлення кооперації таусуспільнення селянських господарствтощо.

Перехід до непу передбачав формування ринку й ринкових відносин у трьох напрямах:

¾відродження ринкових відносин на основі дрібнотоварного та приватнокапіталістичного господарства;

¾запровадження ринкових відносин у державному секторі економіки;

¾формування інфраструктури ринку.

Упродовж 1921—1925 рр. йшло поетапне відтворення елементів ринку.

Центральною проблемою в здійсненні нової економічної політики було селянське питання, а вихідним і найсуттєвішим моментом — заміна прод-

розкладки натуральним продовольчим податком (продподатком). Від-

повідне рішення про заміну продрозкладки продподатком було ухвалене X з’їздом партії в березні 1921 р.

612

Упроваджений замість відміненої продрозкладки продподаток був значно меншим за розмірами (селянам повідомляли його заздалегідь, до початку польових робіт). Після виконання поставок з податку в селянських господарствах залишалася значна частина виробленого продукту, яким селяни могли розпоряджатися на власний розсуд. В Україні розмір податку на 1921 р. становив 117 млн пуд. на зернові культури проти 160 млн пуд. розкладки в 1920 р.

Продовольчий податок як форма заготівель сільськогосподарських продуктів застосовувався три роки, спочатку в натуральній формі, а з 1924 р. — у грошовій (бідняки сплачували 1,2 % своїх доходів, середняки — 3,5 і куркулі — 5,6 %). Це практично означало поширення ринкових відносин, хоч і не повною мірою. З 1924—1925 років, коли було здійснено перехід до грошового оподаткування селян, продподаток як форма заготівель сільськогосподарських продуктів державою перестав існувати.

Працюючи в нових економічних умовах, селяни підвищували продуктивність праці в своїх господарствах, що сприяло прискореному відновленню продукії сільського господарства та збільшенню її державних заготівель. Однак порівняно з дореволюційним періодом (1909—1913 рр.) товарна продукція зернового господарства України знизилася у 1923—1929 рр. майже наполовину. Це пояснюється насамперед здрібненням селянських господарств та їх нату- рально-споживчим характером.

Подальший розвиток продуктивних сил сільського господарства вимагав його технічної реконструкції, але за такої роздрібненості виробництва це було неможливим. Дрібні розрізнені індивідуальні селянські господарства, виробництво яких було підпорядковане головним чином задоволенню особистих потреб, не були здатні ані до підвищення товарності, ані до технічної реконструкції.

У перші роки непу сільське господарство України відбудовувалося дещо швидше, ніж промисловість. Це пояснюється тим, що дрібне, примітивне селянське господарство однозначно не потребувало таких коштів на відбудову, як промисловість. Але із самого початку відбудовні процеси в аграрному секторі стримувалися страшним голодомором, що охопив основні зернові регіони краю в 1921—1923 рр. Основною причиною голоду, на думку фахівців, був (окрім спустошливої дії посухи та неврожаю) інтенсивний вивіз хліба за межі України. Незважаючи на голод, з України за 1922—1923 pp. було вивезено близько 18 млн пудів зерна — 2,5 млн пудів до Pociї та більше 15 млн пудів на експорт.

Важливим напрямом непу у сільському господарствi стало утвердження плюралістичного підходу до форм селянського землекористування — колгосп (колективне господарство): комуна (заснована на повному усуспільненні матеріальних умов виробництва й побуту); артіль (створювалася шляхом усуспільнення основних матеріальних ресурсів і збереження особистого під-

собного господарства), товариство зі спільного обробітку землі (ТОСОЗ).

613

Колективні господарства (колгоспи), що утворювалися для спільного ведення великого сільськогосподарського виробництва на основі суспільних засобів виробництва й колективної праці, у 1925/26 господарському році об’єднували лише 1,2 % загальної кількості селянських господарств України й 1,4 % їх земельної площі. У загальній масі колективних господарств превалювала артільнаформа (51,9 %), комунистановили 5,8 %, ТОСОЗи — 42,3 %.

Неп сприяв також розвитку кооперації. У своїй статті «Про кооперацію» ( січень 1923 р.) Ленін наголошував, що суспільна власність на засоби виробництва в поєднанні з «ладом цивілізованих кооператорів» утворюють соціалістичне суспільство. Більшовики вбачали в кооперації оптимальну форму залучення селянства до соціалістичного будівництва, важливий елемент змички міста та села. В Україні формувалася розгалужена система самодіяльних господарських організацій, розгорталася діяльність промислової, споживчої, сільськогосподарської, кредитної кооперації.

Інтенсивно розвивалася промислова кооперація. У 1928 р. близько 13 % усього обсягу промислової продукції давали кооперативні підприємства. Великих успіхів досягла кооперація в справі заготівлі та збуту продукції. У жовтні 1921 р. з єдиної системи споживчої кооперації було створено машин- но-тракторні, тваринницькі, насіннєві, цукробурякові, меліоративні та інші товариства. Але товарообмінні операції, які організовувала споживча кооперація, так і не вийшли із зародкового стану. У рамках натурального товарообміну селяни не могли реалізувати свої економічні інтереси, бо запропонований державою обмін був нееквівалентним. Установлений державою так званий «твердий еквівалент», тобто цінове співвідношення промислових товарів і сільськогосподарських продуктів утричі знижував вартість останніх.

Упродовж короткого часу сільськогосподарська кооперація зосередила в своїх руках значну частину товарної продукцїї — до 37 % планової заготівлі зерна й майже 50 % технічних культур. У 1924 р. кооперативні організації забезпечували до 96 % потреб промисловості в сировині. До кінця відбудовчого періоду в Україні всіма видами кооперації було охоплено більшу частину сільського населення республіки. Після ліквідації непу діяльність кооперації була різко обмежена й повністю контролювалась органами влади.

Промисловість України, що розглядалась як основа радянської влади та джерело посилення її обороноздатності, у роки нової економічної політики пережила важкий період вібудови, реорганізації та пристосування до ринку.

Відповідно до законодавчих актів, що були ухвалені РНК УСРР 30 серпня i 21 жовтня 1921 р. і визначали основні положения перебудови державної промисловості, усі промислові підприємства умовно було подділено на три групи:

¾ технічно оснащені та найбільш придатні до налагодження виробництва підприємства (залишались у безпосередньому управлінні держави в особі УРНГ);

614

¾підприємства, які позбавлялися державного постачання й здавалися в оренду кооперативним організаціям або приватним особам;

¾підприємства, що не входили в ці групи, закривались, а робітники та службовці направлялись на працюючі підприємства.

Запровадження непу в промисловості розпочалося з переведения держа-

вних підприємств на самофінансування та господарський (комерційний) розрахунок. З метою зацікавлення робітників у результатах виробництва було відновлено грошову оплату праці, запроваджено тарифну систему, за якою заробітна плата сплачувалася залежно від кваліфікації робітника та від кількості виробленої продукції, було знято обмеження на збільшення заробітків при зростанні виробітку, що означало відміну зрівнялівки в оплаті праці, притаманну системі «воєнного комунізму». Нарешті, ліквідовано загальну трудову повинність, трудові мобілізації.

Інша суттєва складова непу в промисловості — часткова її денаціоналі-

зація, набуло розвитку приватне торговельно-промислове підприємницт-

во. Улітку 1921 р. було припинено одержавлення дрібних підприємств, частина з них поверталась колишнім власникам. Кожний громадянин отримав юридично оформлену можливість вільно займатися кустарними промислами, організовувати промислові підприємства з певною чисельністю персоналу (зазвичай 10—20 oci6). В Україні в 1926 р. приватними особами було вибрано 85,9 тис. патентів для відкриття торгових закладів (2—6 розрядів), У фабрично-заводській промисловості України в 1922/23 р. було 497 приватних підприємств. Приблизно така ж кількість підприємств залишалася і в подальші два роки. Частка їх у загальній кількості підприємств (державних, кооперативних, приватних) становила 23—24 %. Хоча приватне підприємництво не набуло тоді поширення, а часткова денаціоналізація, що проводилась, не перетворилася на широку приватизацію, наявність приватнокапіталістичного сектору була важливим чинником розвитку ринкових відносин.

Переведення державних підприємств на комерційні засади та пожвавлення приватнокапіталістичних господарських форм супроводжувалося

радикальною перебудовою вciєї системи управління промисловістю.

Основною формою управління виробництвом у державному секторі стали трести, тобто об’єднання однорідних чи взаємозалежних підприємств, що працюють на комерційному розрахунку.

Трести наділялись широкими повноваженнями: вони самостійно вирішували, яку продукцію виготовляти, де її реалізувати, несли матеріальну відповідальність за організацію виробництва, якість продукії. Підприємства, що входили в структуру тресту, знімались з державного постачання і здійснювали купівлю pecypciв на ринку. Загальне керівництво трестами лишалося за Українською Радою Народного Господарства (УРНГ).

На першому етапі трестування (1921—1923 pp.) відбувалось організаційне оформления трестів. 10 квітня 1923 р. ВЦВК i РНК СРСР ухвалили

615

декрет «Про державні промислові підприємства, що діють на засадах комерційного розрахунку (трести)». В Україні декрет про трести був виданий 2 липня 1923 р. Це був перший закон радянської влади, який створив тверду правову основу функціонування державного підприємства (регламентував порядок заснування, реорганізації й припинення діяльності промислових трестів, склад i правовий режим надання їм державного майна, порядок фінансування, організацію yпpaвлiння, основні умови їх господарської діяльності).

Упродовж 1921—1922 рр. була трестована основна маса підприємств крупної промисловості України. До жовтня 1922 р. на комерційний розрахунок було переведено 24 господарські органи, причому до кінця 1921 р. переведено 11 госпорганів, зокрема такі трести, як «Хімвугілля», «Київський шкіртрест», «Укрпапіртрест», «Маслотрест», «Укрсільмаштрест» та ін., із січня до липня 1922 р. — 8 госпорганів («Текстильтрест», «Дніпроліс», «Укрдержспирт», «Склосода» та ін.) і 5 госпорганів, що залишилися, були переведені з липня по жовтень 1922 р. («Фарфор-фаянс-скло», завод «Інтернаціонал», «Донбассилікаттрест», «Київліс», «Славсільтрест») [13, с. 57]. У 1922 р. в Україні налічувалося 20 республіканських і 54 губернські трести, що об’єднали 304 підприємства.

Одночасно з трестуванням промислових підприємств йшов процес їх синдикування. Деякі трести були з’єднані в особливі торгові органи — синди-

кати, тобто добровільні об’єднання кількох трестів з метою збуту продукції, придбання сировини, кредитування, регулювання торгових операцій на внутрішньому ринку (виходу українським трестам на світові ринки перешкоджала державна монополія на зовнішню торгівлю).

Трестування й синдикування промисловості сприяли ліквідації наслідків главкізму. ВРНГ України керувала тепер не безліччю підприємств, а регулювала і планувала господарську діяльність трестів.

Разом з трестами на комерційний розрахунок переводилися й державні підприємства, не об’єднані в трести. У березні 1922 р. ВРНГ України розробила спеціальну інструкцію щодо переходу підприємств на комерційний розрахунок.

Нові організаційні форми й методи управління, часткова денаціоналізація підприємств, кількісне та якісне зростання кадрів, освоєння все більших за розмірами капітальних вкладень тощо сприяли пришвидшенню відбудови промислового комплексу України й збільшенню обсягу його продукції. Найбільш ефективними виявилися відбудовчі процеси в легкій промисловості. Уже в 1924/25 р. валова продукція легкої промисловості України зросла порівняно з 1912 р. на 33,4 %.

Разом з тим у деяких галузях не вдалося відновити довоєнні обсяги виробництва, зокрема в технічно складних і капіталомістких галузях важкої промисловості (вугільній, металургійній, машинобудуванні). Загалом же промисловий комплекс України завдяки заходам нової економічної політики впродовж 20-х

616

років відновив і розширив свої виробничі потужності й налагодив випуск продукції, необхідної якдлянародного господарства, такі для населення.

Із запровадженням непу формувалися ринки товарів, капіталу, цінних паперів, робочої сили, а також створювалася система інститутів, що забезпечувала їх функціонування. Уже до осені 1921 р. Радянська держава широко використовувала товарно-грошові відносини.

Велику увагу було приділено стабілізації фінансової системи, яка прийшла в занепад за роки світової і громадянської воєн та іноземної військової інтервенції. У жовтні 1921 р. відновив свою роботу Держбанк, найважливішою функцією якого було зміцнення грошового обігу та запровадження ринкових відносинународному господарстві.

В Україні почали функціонувати банки як загальносоюзного, так і республіканського значення (виникла ціла низка спеціалізованих банків: акціонерні — для кредитування різних галузей господарства; кооперативні — для надання кредитів споживчій кооперації; товариства взаємного кредиту — для кредитування приватної промисловості, а також ощадні каси. Пайщиками банків були синдикати, кооперативи, приватні особи. У 1925/26 р. банківсько-кредитна системаУкраїниналічувала250 установ.

Відродження виробництва на основі товарно-грошових відносин стимулювало й активний розвиток повноцінної оптової торгівлі, яка в основному була зосереджена в руках держави. Був відновлений такий важливий інститут ринку, як біржа. У лютому 1922 р. було створено Харківську біржу, а незабаром біржі почали функціонувати в губернських і повітових центрах. У 1924/25 р. в Україні вже було 15 товарних бірж із загальним річним оборотом більш як 1 млрд крб. [12, с. 142]. Разом з товарними біржами в Україні в усіх великих губернських містах і більшості повітів функціонували біржі праці, які регулювали ринок робочої сили, забезпечували зайнятість, надавали матеріальну й трудову допомогу безробітним.

Надзвичайно важливу роль у реалізації нової економічної політики відіграло створення стійкої грошової системи та стабілізація грошової одиниці. Це було досягнуто завдяки проведенню грошової реформи 1922—1924 років.

На початку непу стійкої грошової одиниці в країні не було. Державні витрати покривалися шляхом емісії радзнаків, які не забезпечувалися товарною масою, а тому все більше знецінювалися. Проведені в 1922—1923 роках дві деномінації не зупинили цей процес. Грошова маса, що перебувала в обігу, зросла з 2,3 трлн крб. на 1 липня 1921 р. до 865,5 квадрлн крб. на 1 березня 1924 р. Необхідна була радикальна грошова реформа.

Спочатку в першій половині 1922 р. було проведено деномінацію існуючої грошової одиниці (радзнаку) у співвідношенні 1:10 тис., а в 1923 — ще одну, з обміном старих радзнаків на нові у співвідношенні 1:100.

Одночасно з випуском нових радзнаків у листопаді 1922 р. була випущена в обігноварадянськавалюта— червінець, якийзазолотимвмістом прирівнювався до золотої царської десятки (7,74 г чистого золота). Нові гроші на 25 % забезпе-

617

чувалися золотом, іноземною валютою та іншими цінними паперами, а на 75 %

— товарами, що легко реалізовувалися. Червінці було суворо заборонено використовувати для покриття бюджетного дефіциту. Вони призначалися передусім длякредитуванняпромисловостітакомерційнихопераційвоптовійторгівлі.

Незважаючи на те, що попервах частка червінця в грошовій масі була надзвичайно малою (3 %), уже в другій половині 1923 р. вони майже витіснили з обігу радзнаки. Восени селяни погоджувалися продавати зерно лише за червінці, іноді навіть знижуючи ціни, аби отримати «золоту валюту». Стійкість червінця підтверджувалася тим, що Держбанк вільно обмінював їх на іноземну валюту за стійким курсом — 1 дол. США — 1,94 крб.

Восени 1922 р. було створено фондові біржі, на яких дозволялася купів- ля-продаж валюти, золота, облігацій державних займів за вільним курсом. В 1925 р. червінець став конвертованою валютою, він офіційно котувався на різних валютних біржах світу.

Завершальною стадією реформи став викуп радзнаків за фіксованим курсом: 50 тис. крб. радзнаками зразка 1923 р. на 1 крб. нових грошей. Для цього були випущені казначейські білети вартістю 1, 3 та 5 крб., а також дрібна розмінна монета — мідна та срібна.

Водночас з грошовою здійснювалася податкова реформа, завдяки чому вже наприкінці 1923 р. основним джерелом прибуткової частини бюджету стали податки з підприємств, а не з населення (промислові підприємства відраховували до державного бюджету 70 % усіх прибутків). Запроваджувалася низка непрямихподатківна тютюн, спиртні напої, сірники, мед, мінеральні води таін.

Таким чином, незважаючи на всі хитання в здійсненні нової економічної політики, в 20-ті роки на основі широкого використання товарногрошових відносин було створено нову, принципово відмінну від «воєнного комунізму» непівську модель господарювання — змішану економіку, що регулювалася державою.

Це означало:

¾переведення державних і кооперативних підприємств на господарський розрахунок;

¾функціонування всіх підприємств на засадах конкуренції;

¾допущення приватного капіталу;

¾стабілізацію грошової системи, боротьбу за бездефіцитність держбюджету тощо.

Усе це зумовило створення працездатних ринкових структур. Однак пе-

ретворення їх на дієздатний ринковий механізм так і не відбулося. Головною причиною цього була повна відмова вищого партійного керівництва країни наприкінці 20-х років від нової економічної політики й введення ним нової форми «воєнного комунізму» у вигляді адміністративно-командної еко-

номічної системи. Політика непу була вимушеним тактичним кроком, здійсненим під тиском обставин, а не стратегічною лінією.

618

14.3. ФОРМУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНО-КОМАНДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ ТА ЇЇ ХАРАКТЕРНІ РИСИ

 

Отже, на середину 1920-х років припали найбільші

Індустріалізація.

успіхи нової економічної політики. Однак наприкі-

Cтановлення

адміністративно-

нці 20-х років відбулося згортання непу, відмова

командної

від ринку, повернення до адміністративних мето-

економічної системи

дів, що було зумовлене внутрішніми економічними

 

суперечностями цієї політики та суперечливими

 

процесами, які вона викликала в суспільстві. Це передусім зниження темпів розвитку; фінансова криза 1922 р., криза збуту 1923 р., товарний голод 1924 р., зростання інфляції 1925 р., небажання більшовицької партії ділитися владою й поширити дію економічного плюралізму на сферу політики; швидка диференціація суспільства, зростання соціальної напруженості. Цей період характеризувався також «...зростанням з 1925 р. центристських тенденцій в економіці, тобто посиленням централізованого планування та управління економікою на шкоду ринковим відносинам» [31, с. 206].

Відмови від непу вимагала й державна політика реалізаії курсу індустріалізації, прийнятого XIV з’їздом ВКП(б) у грудні 1925 р. У ці роки став очевидним великий розрив у рівнях економічного розвитку провідних країн Заходу та Росії. І він був не на користь останньої: індустріальній потужності західних країн Радянська держава протистояла як країна, яка все ще не подолала властиву їй аграрно-індустріальну структуру (у 1931 р. закупівлі становили 30 % світового експорту машин та устаткування, у 1932 р. — майже

50 %) [31, с. 207].

Було висунуто завдання перетворення Радянської держави з країни, що ввозить устаткування, в країну, що його виготовляє. Під таким гаслом пройшов XIV з’їзд партії. Було визнано, що вирішити проблему індустріалізації можна лише завдяки ретельному її плануванню і розробці п’ятирічних планів розвитку народного господарства.

У дискусії про підготовку плану індустріалізації ключовим було питання про джерела коштів для його здійснення. Досвід індустріалізації інших країн і дореволюційної Росії показав уже апробований шлях: зростання товарності сільського господарства — розвиток легкої промисловості — підйом важкої промисловості. Це був шлях тривалого, але збалансованого розвитку економіки.

Інший шлях — прискорення індустріалізації — ґрунтувався на перерозподілі доходів між галузями й групами населення, обмеженні споживання.

Радянський уряд не міг піти першим тривалим шляхом розвитку села й легкої промисловості. Доктрина «комуністичного острова в капіталістичному оточенні» вимагала швидкого озброєння пролетарської держави для війни за світовий комунізм. Тому був обраний другий шлях.

619

Не було одноманітності поглядів на темпи індустріалізації. Одні пропонували «...забезпечити максимальний темп» (Л. Д. Троцький, Л. Б. Каменєв), інші заперечували, вказуючи, що робітники ще не підготовлені до індустріалізації, й рекомендуючи відмовитися від методів судомних стрибків. На стадії обговорення плану і Й. Сталін, зокрема, пропонував «зважати на ресурси держави», «знати міру» в податковій політиці на селі [3, с. 166]. Проте через два роки Сталін і його оточення відмовилися від своїх колишніх пропозицій. А. І. Мікоян переконував, що в перші роки диктатури пролетаріату «потрібно будувати такі підприємства, які дають найближчий, найшвидший економічний і політичний ефект», і виступав проти дорогих проектів, зокрема будівництва Дніпрогесу. «Під час так званої дискусії про індустріалізацію в 1920-ті роки її учасники, незалежно від розходжень з усіх інших питань, були згодні, що будь-яке планування індустріалізації повинне враховувати оборонні потреби країни. Саме з такої причини всі наполягали на тому, щоб темпи капітального будівництва були вищіза ті, які вважалисяоптимальними» [10, с. 53].

Боротьба політичних угруповань за владу витісняла на другий план питання про перспективи розвитку економіки. За таких умов з’явилися дві відомі моделі п’ятирічок — модель Кондратьєва і модель Держплану.

М. Д. Кондратьєв (1892—1938) — один з найбільших економістів XX ст. Світову славу він здобув як засновник теорії великих циклів, дослідник питань економічної кон’юнктури й економічної динаміки. Наприкінці 1920-х років М. Кондратьєв з групою співробітників розробив модель першої п’ятирічки. Він визнавав історичну необхідність індустріалізації, але основою вирішення проблеми вважав гармонійний розвиток усіх сфер економіки, передусім промисловості й сільського господарства. На думку М. Кондратьєва, сільське господарство може постачати основні засоби для індустріалізації і як експортер, і як ємкий ринок для промислових галузей. Тому в основу його моделі було покладено ідею продовження непу, підвищення товарності сільського господарства, його інтенсифікації. І оскільки всі ці процеси не могли бути реалізовані швидко, М. Кондратьєв був проти форсованої індустріалізації й уважав, що на найближчі роки повинна бути збережена структура аграрно-індустріального розвитку.

Інша модель була розроблена в Держплані (партійно-урядовому органі) під керівництвом академіка С. Г. Струмиліна. Держплан виступав за прискорений розвиток важкої індустрії, за швидку, примусову ліквідацію багатоукладності, за відмову від непу, від ринку, за максимальне посилення регулюючої ролі держави. Модель Держплану повністю відповідала поглядам Й. Сталіна. Тому було обрано держпланову модель. М. Кондратьєва назвали захисником куркульства, звинуватили в буржуазній ідеології, а в 1930 р. заарештували і в 1938 р. — розстріляли. Таких само переслідувань зазнали й усі однодумці Кондратьєва.

Загалом наприкінці 20-х років одночасно з процесом згортання непу й ринкових відносин відбувалася ліквідація немарксистського напряму в еко-

620

номічній науці. Репресії проти вчених-економістів завдали відчутного удару по економічній науці. По суті, припинилася розробка наукових економічних проблем.

Із запровадженням адміністративно-командних методів управління економікою критика концепцій ринкової економіки все більше втрачала характер наукової полеміки, і наприкінці 20-х — на початку 30-х років вона вже зводилася до викриття «антимарксистських» і «антинаукових» теорій. У грудні 1929 р. Й. Сталін виступив з промовою на конференції аграрниківмарксистів, в якій стверджував, що в нашому суспільно-політичному житті «існують різні буржуазні й дрібнобуржуазні теорії з питань нашої економіки», що «без непримиренної боротьби з буржуазними теоріями неможливо досягти повної перемоги над класовими ворогами», що потрібно «викорчовувати ці теорії й відкинути їх геть» [13, с. 283]. Ця промова Сталіна послужила сигналом до розправи з багатьма економістами, які мали власну принципову позицію, чим було завдано відчутного удару по економічній науці. «Наука стала існувати в умовах ідеологічної автаркії та повного відокремлення від здобутків світової економічної думки» [6, с. 213].

«Економісти відтепер відштовхувались не від практики, а від «теорії», точніше, — від політичних установок. Практично було перервано розробку проблем планування на основі ринкових відносин, плани почали розглядатись як директивні завдання, що спускаються згори, а проблема плану й ринку надовго зникла з економічної науки» [12, с. 284]. Автори праць, у яких йшлося про використання ринкових відносин у плануванні, оголошувалися буржуазними економістами, а концепції, що висувалися ними, розглядались як спроба реставрації капіталізму.

У1929—1932 рр. у країні були проведені господарські реформи, які завершили процес обмеження ринкових відносин і сприяли формуванню економічної системи, заснованої на командно-адміністративних методах управління економікою. Реформи зачіпали передусім питання управління промисловістю.

У1929 р. були прийняті партійно-урядові ухвали «Про заходи по впорядкуванню управління виробництвом і встановленню єдиноначальності» та «Про реорганізацію управління промисловістю», а в 1930 р. — «Про кредитну реформу», «Про податкову реформу» та ін. У 1931—1932 рр. додатково було прийнято ухвали, що конкретизували заходи з управління промисловістю, кредитною системою та господарським розрахунком.

На початку 30-х років збільшилася кількість промислових наркоматів і главків, які були центрами оперативного керівництва підприємствами. Посилювалась єдиноначальність, що призвело до затвердження командного стилю в управлінні промисловістю й директивних методів керівництва.

Урезультаті проведених реформ було змінено організаційну структуру управління промисловістю. Якщо за непу основною виробничою ланкою був трест, то тепер нею стало підприємство. Однак права підприємства були настільки незначні, що, по суті, воно перетворилося на виконавчий орган

Соседние файлы в папке attachments