Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать
Формування основ ринкової інфраструктури

671

дукцію через її високу собівартість та неконкурентоспроможність, нестача інвестицій, повільне формування законодавчої бази, яка б відповідала економічним процесам перехідної економіки.

Всі ці проблеми привертали увагу науковців, з’являється цілий ряд публікацій, присвячених обґрунтуванню концепції структурної перебудови, перш за все трансформації промислового комплексу, питанням оптимізації галузевої структури національного виробництва, забезпечення його конкурентоспроможності на світових ринках.

Так, у колективній монографії «Рыночные трансформации в переходной экономике» досить детально досліджуються мета та об’єкти структурних перетворень у промисловості України, стверджується, що «більш ефективною вважається та структура виробництва, в якій частка проміжної продукції (сировини, палива, матеріалів) буде відносно меншою, а частка кінцевої продукції (споживчих та інноваційних товарів) — відповідно більшою» [15, с. 53]. Щодо існуючої структури промислового виробництва в Україні, то на думку авторів вона є «нераціональною як з економічної, так і соціальної точок зору, оскільки в ній переважають екологічно шкідливі виробництва», а тому вона потребує кардинальної трансформації перш за все в бік наукоємних виробництв [там само].

Водночас, як доводить досвід, в умовах перехідної економіки структурна перебудова повинна передусім спрямовуватися на формування та розвиток ри-

нкового середовища. У зв’язку з цим для України і в теорії, і на практиці на перший план виходить проблема обґрунтування та здійснення комплексу інституційних реформ: приватизація та законодавче закріплення прав інституту приватної власності, формування конкурентного середовища, удосконалення інституту права, становлення правового поля господарювання, розвиток фінансових інститутів, обмеження та ліквідація тіньової економіки тощо.

Наприкінці 90-х років такий комплексний підхід до аналізу суті та спрямованості структурної політики стає основою багатьох економічних досліджень. Так, П. Єщенко, розглядаючи особливості формування структурної політики в умовах трансформації економіки, зосереджується не лише на макроекономічних показниках та аналізі структури промислового виробництва, але й на особливостях формування нової структури власності, соціальної структури суспільства. Він стверджує, що найважливішим завданням у процесі трансформації української економіки є необхідність «подолати економічні, політичні, інституційні перепони, що стримують рух економіки України до нової моделі розвитку» [5, с. 23].

Інституціональні складові трансформаційних процесів стали предметом обговорення ряду наукових конференцій та цілого ряду теоретичних досліджень. Так, автори монографії «Стратегия структурной перестройки промышленнос-

672

ти» стверджують, що «одним з найважливіших елементів стратегії структурної перебудови національної економіки виступають інституціональні перетворення, під якими прийнято розуміти формування системи ринкових інститутів, які спрямовані на підвищення ефективності відтворювальних механізмів суспільного виробництва. Ядром інституціональних перетворень виступають відносини власності. Останні пронизують усю систему економічних відносин. Інститут власності дозволяє сформувати цілеспрямовані настанови стратегії структурної перебудови національної економіки» [1, с. 97].

Отже, наприкінці ХХ — початку ХХІ ст. істотно розширюється сфера наукових досліджень проблем структурної перебудови української економіки, в центрі уваги українських учених опиняються проблеми створення інституційної структури ринку. Деякі вчені, зокрема С. Єрохін, вважають головними складовими процесу економічного розвитку та структурної трансформації економіки інституціональну модернізацію [4, с. 422]. Все це дозволяє зробити висновок, що на думку багатьох українських економістів саме інституціональний підхід створює можливість комплексно охопити проблематику структурних реформ та суспільної трансформації; він і стає домінуючим в їх дослідженнях на межі тисячоліть.

Таким чином, за роки незалежності економіка України та її економічна думка пройшли складний і неоднозначний шлях до формування основних засад ринкової економіки, який у 2006 р. завершився визнанням світовою спільнотою економіки України як ринкової, що підтверджувало, незважаючи на безліч негативних моментів, його безперечну правильність.

ЛІТЕРАТУРА

1.Алымов А. Н., Гончарова Н. П., Михно М. К. и др. Стратегия структурной пе-

рестройки промышленности / отв. Ред. А. Н. Алымов. — К., 2001.

2.Гальчинський А. Суперечності реформ: у контексті цивілізаційного процесу.

К.: Укр. пропілеї, 2001.

3.Гальчинський А. Україна: поступ у майбутнє. — К.: Основи, 1999.

4.Єрохін С. А. Структурна трансформація національної економіки: (теоретикометодологічний аспект). — К.: Світ знань, 2002.

5.Єщенко П. Структурна політика в країнах з трансформаційною економікою //

Віче. — 1999. — № 7. — С. 3—26.

6.Зубець М., Панасюк Б. Актуальні проблеми економіки України. — К.: Аграрна наука, 2004.

7.Коломойцев В. Э. Восстановление и структурная трансформация промышленного комплекса Украины. — 2-е изд. — К.: Молодь, 1998.

8.Лортикян Э. Л. История экономики и экономической мысли Украины: Эволюция рыночной экономики. — Харьков: Консум, 2004.

9.Лукінов І. Реформи в Україні: потрібні реалістичні підходи // Економіка України. — 1995. — № 2. — С. 3—14.

 

 

 

 

 

 

 

 

673

 

 

 

 

 

10. Новітня історія України (1900—2000):

Підручник / А. Г. Слюсаренко,

В. І. Гусєв, В. М. Литвин та ін. — 2-ге вид. — К.:

Вища шк., 2002.

11.Панасюк Б. Вибрані твори. — К.: УАЕ УААН, 2003.

12.Панасюк Б. Економічна політика в Україні наприкінці ХХ століття. — К.: Новий друк, 2002.

13.Пинзеник В. Коні не винні, або реформи чи їх імітація. — К.: Академія, 1998.

14.Плотніков О. В. Ultima ratio економічних реформ. — К.: Кондор, 2003.

15.Рыночные трансформации в переходной экономике / А. Н. Алымов, Н. П. Гончарова, М. К. Михно и др. / Отв. ред. А. Н. Алымов. — К., 1998.

16.Система регуляторів перехідної економіки України / Відп. ред. В. І. Ко-

ноненко. — К., 1999.

17.Эрхард Л. Полвека размышлений: Речи и статьи. — М.: Руссико, 1993.

Персоналії

Алимов Олександр Миколайович (1923 р. н.) — доктор екон. наук, професор,

академік НАНУ. Основні напрями досліджень — шляхи трансформації економіки України, забезпечення її енергетичної безпеки. Основні праці: «Стратегия развития мирового ТЭК: уроки для Украины» (2001, співавт.); «Стратегия структурной перестройки промышленности» (2001, співавт.).

Алчіан Армен (Alchian Armen) (1914 р. н.) — представник неоінституціонального напряму. Народився у м. Фресно (штат Каліфорнія, США). У 1936 р. став бакалавром, а в 1944 р. доктором у Стенфордському університеті. Працював економістом в Rand Corporation Санта-Моніці (1947—1964 рр.), потім у 1958 р. став професором у Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі. Відомий перш за все завдяки своєму підручнику «Курс економічної теорії для університетів», написаному спільно з У. Р. Алленом. А. Алчіан поряд із ринками як засобами організації економічного життя особливу увагу приділив трансакційним та інформаційним витратам, пов’язаним зі створенням ринків.

Аристотель (384—322 рр. до н. е.) — найвидатніший давньогрецький мислитель, вчений та філософ, праці якого охоплюють всі відомі у той час галузі науки та філософії. Його праці в більшості дійшли до нашого часу. Економічні проблеми висвітлює у творах «Політика», «Економіка», «Нікомахова етика» (або просто «Етика»).

Арон Раймон (1905—1983) — французький економіст і соціолог, один із творців теорії індустріального суспільства. Арон уважав, що соціалістичне й капіталістичне суспільства — тільки два різновиди того самого роду або два варіанти того самого типу: прогресивного індустріального суспільства. На доказ цього вчений указував на післявоєнну «соціалізацію європейської економіки», відзначаючи що трансформацією, найбільш типовою для європейських суспільств, є націоналізація численних підприємств. У ряді праць намагався подати теоретичне виправдання антикомунізму, а також довести застарілість марксизму в сучасних умовах. Основні праці: «18 лекцій про індустріальне суспільство» (1962), «Класова боротьба» (1964).

Б’юкенен Джеймс МакДжіл (Buchanan James M.) (1919 р. н.) — представник неоін-

ституціонального напряму, автор теорії суспільного вибору, лауреат Нобелівської премії (1986 р.). Народився у м. Мьорфрісборо (штат Теннесі, США). Отримавши у Чиказькому університеті ступінь доктора з економіки за роботу з теорії і практики державних фінансів (1948), був професором університету Теннесі. У 1962 р. спільно з Г. Таллоком видають монографію «Розрахунок згоди: логічні основи конституціональної демократії». Дослідження державних фінансів — ще одна сфера наукових інтересів Дж. Б’юкенена, яким присвячені праці «Політична спадщина лорда Кейнса» (1977), «Влада податків — теоретичне обґрунтування фінансової конституції» (1980, у співавт. з Х. Д. Бренненом). У цих роботах підкреслюється зростаюче значення різ-

675

номанітних неекономічних інститутів у процесі прийняття суспільних рішень. Дж. Б’юкенен написав також низку праць з фінансових питань: «Громадські фінанси та демократичний процес» (1966), «Попит та пропозиція суспільних благ» (1968), «Свобода, ринок та держава: політична економія у 80-х роках» (1986), «Політична економія держави загального добробуту» (1988) та інші. Однією з основних його праць є «Теорія суспільного вибору» (1972). Дж. Б’юкенен — прихильник вільного ринкового господарства і обмеження функціонування монополізованого ринку, контроль над цінами та виробництвом допустимий тільки у виняткових випадках. Вчений виступає за посилення державного втручання в економіку, якщо це продиктовано інтересами підтримки вільного підприємництва.

Балудянський Михайло Андрійович (1769—1847) — видатний український вчений та громадський діяч. Народився у Закарпатті. Закінчив філософський факультет Королівської академії правознавства у Кошіце, потім — Віденський університет. Працював

уГрос-Варденській академії та Пештському університеті. 1797 р. захистив докторську дисертацію «Про зерносховища (засіки, склади, магазини)». 1804 р. на запрошення Міністерства освіти Російської імперії переїздить до Санкт-Петербурга. Як юрист бере участь у роботі по кодифікації законів, зокрема редагує закони в галузі державного господарства та фінансів. Паралельно читає лекції у Педагогічному інституті з політичної економії, фінансів, дипломатики, конспекти яких дістали назву «Економічної системи». Перший ректор Петербурзького університету (1819). Основні праці залишилися

урукописах. Прихильник класичної школи, зокремапоглядів А. Сміта.

Бастіа Фредерік (1801—1850) — французький економіст, представник класичної політичної економії. Розробив теорію послуг, згідно з якою ринкова економіка забезпечує гармонійне та взаємовигідне співробітництво суспільних класів, які надають послуги один одному та отримують частку сукупного продукту, пропорційну кількості наданих послуг, та теорію «економічної гармонії». Основна праця: «Економічні гармонії» (1850).

Белл Даніел (Daniel Bell) (1919 р. н.) — відомий представник сучасного інститу- ційно-соціального напряму, один із авторів теорії постіндустріального суспільства. Народився у Нью-Йорку. Д. Белл був різнобічним ученим, що володів глибокими знаннями з ряду дисциплін — від історії давнини і теорії культури до історії науки й технологій та економічної теорії. Багато років він присвятив двом основним заняттям — політичній журналістиці та викладанню в університетах. Викладав соціологію в Чиказькому (1945—1948), а потім у Колумбійському університеті (1952— 1969), де отримав звання доктора філософії, а в 1962 р. й посаду професора. У 1964 р. Д. Белл призначається членом Президентської комісії з техніки, автоматизації та економічного прогресу. У 1969 р. Д. Белл отримав пропозицію переїхати до Кембриджу і зайняти кафедру соціології Гарвардського університету. Отримав ряд престижних премій та нагород, у тому числі премію ім. Т. Парсонса Американської академії гуманітарних і точних наук (1992) і премію Американської соціологічної асоціації за «винятковий внесок у розвиток науки». Основні праці: «Кінець ідеології» (1960), «Капіталізм сьогодні» (1971), «Прийдешнє постіндустріальне суспільство» (1973), «Суперечності культури капіталізму» (1976). Дві останні праці увійшли до списку ста книг, які виявили найбільший вплив на формування інтелектуального клімату західних суспільств у XX ст.

Бем-Баверк Ейген (1851—1914) — видатний австрійський економіст і громадський діяч, представник другої генерації австрійської школи граничної корисності. Народився у м. Брюнні. У 1880 р. — приват-доцент політичної економії Віденського універси-

676

тету. Після захисту дисертації (1881 р.) на тему: «Права і відносини з погляду вчення про господарські блага» працював на посаді професора в Інсбрукському університеті. З 1905 р. — професор Віденського університету. Е. Бем-Баверк тричі призначався міністром фінансів Австрії. З 1911 р. вчений — президент Академії наук Австрії. Головні праці: «Основи теорії цінності господарських благ» (1886), «Позитивна теорія капіталу» (1889), «Теорія відсотка» (1907), «ТеоріяМарксатаїїкритики» (1896).

Берле Адольф Огастес (1895—1971) — американський економіст, юрист, професор Колумбійської юридичної школи. Закінчив Гарвардський університет (1913 р.). Автор праць з економічних, правових, зовнішньополітичних питань. Проповідує ідею перетворення приватнокапіталістичної власності в суспільнокапіталістичну. Поклав початок буржуазно-апологетичної теорії «управлінської революції», відповідно до якої влада в монополіях перейшла в руки найманої адміністрації — управлінців. Звідси теза Берлі «влада без власності». Був захисником великих корпорацій, оголосив їх «революційними елементами сучасного суспільства». Основна праця: «Капіталістична революція двадцятого сторіччя» (1955).

Блок Марк (1886—1944) — французький історик-мідієвіст, один із засновників т. зв. «нової історичної школи» (La Nouvеlа Histoire). Основні праці: «Характерні риси французької аграрної історії»; «Феодальне суспільство».

Боулдінг Кеннет Еварт (Boulding Kennet Ewart) (1910—1993), народився у Лівер-

пулі, Англія. По закінченню Оксфордського університету (1931 р.) опублікував першу статтю з економіки в престижному Economic Jornal, який редагував Дж. М. Кейнс. Два роки К. Боулдінг провів у Чикаго і Гарварді. Після Единбурзького університету повернувся до США, де викладав в університеті Колгейта, штат Нью-Йорк (1937—1941), Університеті Фіска (1942—1943), Коледжі штату Айова і Університеті Макгілла, Канада (1943—1949), Університеті Мічигану (1949—1977). В 1977—1980 рр. працював в Університеті Колорадо. Автор багатьох праць та підручників: «Економічний аналіз» (1941 р.; 1966 р., 4-те вид.), понад тисячі статей. Зібрання творів становить п’ять томів, дрібні роботи увійшли до 6-го тому. 1968 р. К. Боулдінга було обрано президентом Американської економічної асоціації. Його творчість сприяла розширенню предмета економічної теорії і створенню певної єдиної суспільної науки, у якій традиційна економіка була б лише частиною. К. Боулдінг заплатив високу ціну за широту своїх інтересів. Він залишається, на думку М. Блауга, «Великим Аутсайдером» серед сучасних економістів, а його роботи — одиноким голосом в пустелі.

Брентано Людвіг Йозеф (Луйо) (1844—1931) — один із провідних представників нової історичної школи. З 1871 р. професор у Бреславлі, Страсбурзі, Відні, з 1891 р.

— у Мюнхені. Один із засновників (разом з А. Вагнером і Г. Шмоллером) і активний діяч «Спілки соціальної політики», яка ставила за мету пом’якшення соціальних антагонізмів у суспільстві шляхом створення реформістських профспілок, кооперації, фабричного законодавства. У своїх наукових працях надавав визначальної ролі в економіці етичному і правовому факторам, стояв на позиціях мінової концепції, пропагував ідеї соціального партнерства, виступав за примусове картелювання промисловості, розглядаючи монополію як інститут планового пристосування виробництва до попиту, поділяв основні ідеї закону спадної родючості ґрунту та теорії стійкості дрібного селянського господарства. Основні праці: «Сучасні робітничі гільдії» (1871—1872), «Про відношення заробітної плати і робочого часу до продуктивності праці» (1877), «Класична політична економія»(1888), «Етика і народне господарство в історії» (1894), «Аграрна політика» (1897) та ін.

677

Буагільбер П’єр Лепезан (1646—1714) — фундатор класичної школи економічної думки у Франції, попередник фізіократизму. Народився в м. Руані, у дворянській сім’ї, здобув юридичну освіту, тривалий час працював суддею у рідному місті. Його основні праці присвячені критиці політики меркантилізму та аналізу ситуації в економіці Франції («Обвинувачення Франції» (1707), «Трактат про природу багатства» (1707)). Вчений дав обґрунтування трудової теорії вартості (незалежно від В. Петті), де величина останньої визначалася витратами праці. Джерелом багатства вважав сферу виробництва, а сфері обміну відводив роль умови для розвитку економіки. Основу економічного зростання Франції вбачав у розвиткові сільськогосподарського виробництва.

Бунге Микола Християнович (1823—1895) — видатний український вчений, державний діяч, засновник Київської психологічної школи політичної економії. Народився у Києві. 1845 р. закінчив юридичний факультет Київського університету Св. Володимира. Деякий час працював у Ніжинському ліцеї князя Безбородька. За дисертацію «Теорія кредиту» (1852) здобув докторський ступінь. Протягом 1850— 1880 рр. працював в університеті, викладаючи економічні дисципліни. Тричі обіймав посаду ректора університету (1859—1862, 1871—1875, 1878—1880). В середині ХІХ ст. — ідеолог ліберального руху та автор фінансових положень Селянської реформи 1861 р. Міністр фінансів (1881—1886) та голова Комітету міністрів Російської імперії (1887—1895). Сфера наукових інтересів багатогранна, охоплює історію економічної думки, політекономічні дослідження, проблеми статистики, теорію кредиту та фінансів, проблеми грошового обігу й оподаткування та ін. Основні праці: «Теорія кредиту» (1852), «Курс статистики» (1865), «Основи політичної економії» (1870), «Нариси політико-економічної літератури» (1895) та ін.

Бюхер Карл (1847—1930) — відомий німецький економіст, історик народного господарства та статистик, представник нової (молодої) історичної школи. Працював учителем в гімназії, потім професором у Дерпті (Тарту), Базелі, Лейпцізі. Запропонував свою, триступеневу, періодизацію економічної історії людства, в основу якої поклав довжину шляху проходження продукту від виробника до споживача (домашнє, міське та народне господарство), та дав пояснення генезисові капіталізму на основі розвитку структури ринку. Основна праця: «Виникнення народного госпо-

дарства» (1893).

Вальрас Леон (1834—1910) — відомий французький економіст-математик, разом з К. Менгером та В. Джевонсом фундатор теорії граничної корисності, засновник Лозаннської економічної школи. Основна проблема наукових досліджень — умови та механізм забезпечення макроекономічної рівноваги, найважливішим інструментом якого, на думку Л. Вальраса, виступає ціна. Модель вченого мала статичний характер, оскільки не враховувала впливу факторів ризику, циклічних коливань економіки, впливу науково-технічних зрушень. Головні праці: «Елементи чистої політичної економії» у двох томах (1874—1877), «Теорія грошей» (1886).

Ван Ман — імператор стародавнього Китаю династії Цинь у 9—22 рр. н. е.; відомий в історії своїми реформами, який проголосив державною власністю землю та рабів, намагався лімітувати ринкові ціни, але реформи успіху не мали.

Варрон Марк Теренцій (116—27 рр. до н. е.) — римський вчений-енциклопедист, який написав багато робіт з різних галузей знань; очолював першу публічну бібліотеку в Римі. До наших часів дійшли лише деякі праці, зокрема «Про сільське господарство».

678

Веблен Торстейн (1857—1929) — американський економіст, основоположник інституціонального напряму в економічній теорії, лідер його соціально-психологічної течії. Освіту дістав у Карлтонському коледжі (Нортфілд) та Йєльському університеті, де, підготувавши дисертацію про етику І. Канта, здобув ступінь доктора філософії. Працював у Чиказькому, Стенфордському, Міссурійському університетах. У центр дослідження Т. Веблен поставив ідею розвитку і динамічний підхід, принцип технологічного детермінізму і людську діяльність з її звичками, традиціями, уявленнями тощо, розширивши таким чином предмет політичної економії. Виступив з різкою критикою ортодоксальних поглядів неокласиків, а також суперечностей капіталістичної системи в цілому (негативних наслідків монополізації виробництва, ліквідації вільної конкуренції тощо), наголошував на необхідності соціального контролю у суспільстві. Головні праці: «Теорія бездіяльного класу» (1899), «Теорія ділового підприємництва» (1904), «Абсентеїстська власність» (1924).

Вернадський Іван Васильович (1821—1884) — український економіст, статистик, громадський діяч, прихильник класичного напряму політичної економії. Народився у Києві, закінчив з золотою медаллю Київський університет. Навчався за кордоном, слухаючи лекції з політичної економії відомих економістів Австрії, Німеччини, Швейцарії, Франції, Англії. 1847 р. захистив магістерську дисертацію «Нарис теорії потреб», 1849 р. — докторську «Критико-історичне дослідження про італійську по- літико-економічну літературу до початку ХІХ ст.». 1850—1856 рр. — професор політичної економії Московського університету. 1856—1867 рр. — чиновник з особливих доручень при Міністерстві внутрішніх справ (Санкт-Петербург). Одночасно викладає у Петербурзькому педагогічному інституті (1857—1859), Олександрівському ліцеї (1861—1868). 1857—1858 рр. видає журнал «Экономический указатель», а у 1862 р. — журнал «Экономист», в яких обговорювалися гострі проблеми економічного життя. 1868 р. переїздить до Харкова, де очолює відділ Державного банку. Науковий доробок вченого включає теорію потреб, дослідження ринку і вільного підприємництва, проблеми великого і дрібного землеволодіння, питання теорії й історії економічної науки, статистичні дослідження. Основні праці: «Нарис теорії потреб» (1852), «Предмет політичної економії» (1856), «Нариси історії політичної економії» (1858), «Про ціну і торгівлю» (1864).

Візер Фрідріх (1851—1926) — австрійський економіст, послідовник К. Менгера. Народився у Відні 1851 р. у сім’ї державного чиновника. Закінчив юридичний факультет Віденського університету. Згодом вступив на державну службу і деякий час працював у міністерстві фінансів. З метою поглиблення своїх знань Ф. Візер продовжив вивчення економіки в університетах Гейдельберга та Лепйцига. У 1883 р. вчений отримав місце приват-доцента у Віденському університеті та захистив докторську дисертацію. Згодом він викладав економічну теорію у Празькому (1884—1902) та Віденському університетах (1903—1926). Тривала викладацька діяльність Ф. Візера, присвячена популяризації ідей австрійської школи, переривалась лише один раз (у 1917—1918 рр.), коли він займав посаду міністра торгівлі.

В історію світової економічної думки Ф. Візер увійшов як автор терміна «маржиналізм»; головні праці: «Походження і основні закони господарської цінності» (1884), «Природна цінність» (1899), «Суспільне господарство» (1914), «Соціологія і закони влади» (1926).

Вікселль Кнут (1851—1926) — видатний шведський економіст, засновник шведської (стокгольмської) школи маржиналізму, найвідомішими представниками якої були Г. Меюрдаль, Е. Ліндаль, Е. Лундберг, Б. Олін. Наукові розробки цієї школи пов’язані з аналізом проблем грошей, процента і цін. Стокгольмська школа, яка заявила про себе в 20—30-х роках ХХ ст., основну увагу зосередила на пробле-

679

мах економічної динаміки, нерівноваги й невизначеності. Праці К.Вікселля, основними з яких є «Цінність, капітал і рента» (1893), «Проценти на капітал і ціна товарів» (1898) та «Лекції з політичної економії» (1901, 1906), відзначаються новими підходами до дослідження низки економічних проблем.

Головний внесок Вікселля полягає в розвитку теорії розподілу на основі концепції граничної продуктивності. Він був прихильником принципу загальної економічної рівноваги, сприяв активному використанню математики в економічних дослідженнях.

Вільямсон Олівер (1932 р. н.) — американський економіст, професор економічної теорії права та організації. Лауреат Нобелівської премії з економіки 2009 р. (спільно з Елінор Острон). Член Товариства дослідників економетрики, Американської Академії мистецтва й науки. Вільямсон є одним із основних представників неоінституціональної теорії фірми, дослідником еволюції сучасних інституцій, проблем сучасної корпорації та приватної власності. Трансакцію вчений використовує як основну одиницю аналізу, називав свої дослідження економічною теорією трансакційних витрат (transaction cost economics). Крім трансакційних витрат, Вільямсоном було взято на озброєння концепції ( з’явились в 1960-х рр.) нового напряму в економічній думці — поведінкової економічної теорії (behavioral economics). Основні праці: «Ринки та ієрархії» (1975), «Економічні інституції капіталізму»

(1985).

Віншнагупті (Каутилья) — радник царя Чандрагупти (317—294 рр. до н. е.) з династії Маур’їв, якому приписують авторство одного з найвідоміших староіндійських трактатів — «Артхашастри», що являє собою зведення правил господарського життя.

Воблий Костянтин Григорович (1876—1947) — відомий український економіст, доктор політекономії і статистики, професор, декан (1910—1913) і ректор Київського комерційного інституту (1917—1919), академік АН УРСР. Основні напрями наукових досліджень: економіка і народне господарство України, економікогеографічне районування, проблеми політичної економії, страхової справи, статистики, економіки промисловості. Основні наукові праці: «Питання про метод в історії політичної економії» (1907), «Нариси з історії польської фабричної промисловості» (1909), «Продуктивні сили Галичини» (1915), «Начальный курс политической экономии: История, теория и финансы» (1918), «Нариси з історії російськоукраїнської цукробурякової промисловості», у 5-ти томах (1928—31), «Нарис історії України» (1942, 1944), «Народне господарство Радянської України» (1945).

Гальчинський Анатолій Степанович (1935 р. н.) — український економіст; док-

тор екон. наук, професор. У 2005—2006 рр. — директор Національного інституту стратегічних досліджень. Запропонував концептуальні засади реформування економіки України. Основні праці: «Сучасна валютна система» (1994); «Теорія грошей» (1996); «Суперечності реформ у контексті цивілізаційного процесу» (2001); «Україна на перехресті геополітичних інтересів» (2002).

Геєць Валерій Михайлович (1945 р. н.) — український економіст, доктор екон. наук, професор, академік НАНУ, директор інституту економіки та прогнозування НАНУ. Основні праці: «Економіка України: моделі реформування, зміна структури та прогноз розвитку» (1993); «Економічні ініціативи: від криз до росту» (1994, співавт.); «Економіка України: підсумки перетворень та перспективи зростання» (2000, співавт.); «Економіка України: стратегія і політика довгострокового розвитку»

(2003, співавт.).

680

Гелбрейт Джон Кеннет (1908—2006) — американський економіст канадського походження, представник інституціонального напряму в економічній теорії. Більшу частину життя працював у Гарвардському університеті. Наукову кар’єру Гелбрейт поєднував з адміністративною та політичною діяльністю. Більшість своїх праць вчений присвятив економічним і соціологічним проблемам, під час написання яких використовував міждисциплінарний підхід. Гелбрейт є розробником концепції «індустріального суспільства», у якому активна роль належить державі. У теорію нового індустріального суспільства Гелбрейт фактично включає концепції «революції в управлінні», «колективного капіталізму», «держави загального добробуту» А. Берлі, Г. Мінза, Дж. М. Кларка й інших інституціоналістів. Як альтернативу марксизму Гелбрейт висунувконцепцію «конвергенції» двохсвітовихсистем. Вченийзапровадивпоняття «техноструктура» і «зріла корпорація». Утворення техноструктури Гелбрейт пов’язує з еволюцією інституту корпорації. Влада в зрілій корпорації переходить до техноструктури

— групи людей, що «спрямовує діяльність підприємства, є його мозком». Основні наукові праці: «Американський капіталізм» (1952), «Суспільство добробуту» (1958), «Нове індустріальне суспільство» (1967), «Економічні теорії і цілі суспільства» (1972), «Епоха невизначеності» (1976).

Ґідденс Ентоні (Giddens Anthony) (1938 р. н.) — відомий сучасний соціолог. Народився у Великій Британії. Наукова діяльність переважно пов’язана з Кембриджським університетом (Велика Британія), де він працював з 1969 р., отримав посаду професора соціології у 1985 р. і обіймав її до 1995 р. У 1996 р. професор Е. Ґідденс був призначений директором Лондонської школи економічних і політичних наук, ким є і до сьогодні. Е. Ґідденс є автором понад тридцяти книг, які перекладені 35-ма мовами. У своїх працях аналізує проблеми теорії інформаційного суспільства. Е. Ґідденс один із перших авторів, хто зайнявся в середині 1980-х рр. дослідженням проблем глобалізації. Перша праця Е. Ґідденса «Капіталізм і сучасна соціальна теорія» (1971) неодноразово перевидавалася впродовж понад 30 років. Серед найвідоміших його праць — «Нові правила соціологічного методу» (1976), «Конституція суспільства» (1984), «Наслідки сучасності» (1990), «Третій шлях» (1998). На початку 1980-х рр. вчений розробив теорію структуризації, досліджував поняття «рефлексивної модернізації». Йому належить концепція політики третього шляху. Е. Ґідденс має 14 почесних ступенів. Орхуський університет в Данії присвоїв йому титул «кращий лектор світу». У 2002 р. за свої соціальні дослідження він був удостоєний Премії принца Астурії, відомої як «іспанська Нобелівська премія». Курс лекцій, прочитаних Е. Ґідденсом в межах Програми Рейта в 1999 р. і підготовлених на Бі- бі-сі, допоміг винести дискусії про глобалізацію на широку аудиторію багатьох країн і був покладений в основу книги «Світ, що вислизає» (1999).

Гільдебранд Бруно (1812—1878) — німецький економіст і статистик, один із засновників історичної школи в політичній економії. Працював професором університетів Бреславля, Марбурга, Цюріха, Берна. Гостро критикував метод класичної політекономії, її концепцію «економічної людини», здійснив спробу періодизації історії господарського розвитку народів. Основні наукові праці: «Політична економія теперішнього і майбутнього»(1848), де автор ставив собі за мету відкрити шлях для основного історичного погляду в політичній економії і перетворити політичну економію на теорію, що має справу з економічним розвитком народів; «Натуральне господарство, грошове господарство і кредитне господарство» (1864), де вченим запропоновано схему трьох фаз господарського розвитку людства.

Гільфердинг Рудольф (1877—1941) — лідер і теоретик ІІ Інтернаціоналу, дослідник економічних зрушень, що відбулися у світовому господарстві в кінці ХІХ — на почат-

Соседние файлы в папке attachments