Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

541

ЛІТЕРАТУРА

1.Аджубей Ю. В. Транснациональные корпорации: последствия экспансии. —

М.: Знание, 1985.

2.Бернал Дж. Мир без войны. — М.: Иностр. л-ра, 1960. — С. 127.

3.Вее Г. В. История мировой экономики / Пер. с фр. А. И. Тихонова. — М.: На-

ука, 1994. — 412 c.

4.Вільямсон О. Е. Економічні інституції капіталізму: Фірми, маркетинг, укладання контрактів. — К.: АртЕк 2001. — 472 с.

5.Доморацкая Э. И., Маклаков В. В. Государство и экономика во Франции. —

М.: Наука, 1981. — 224 с.

6.Леонтьев В. Экономическое эссе: Теории, исследования, факты и политика: Пер. с англ. — М.: Политиздат, 1990.

7.Майборода И. Т. Государственные монополии Франции. — К.: Наук. думка, 1973. — 188 с.

8.Митяев Д. Социальное рыночное хозяйство: идея, реальность, перспектива // Вопросы экономики. — 1992. — № 2. — С. 67—80.

9.Печчеи А. Человеческие качества. — М.: Прогресс, 1980.

10.Хансен Э. Экономические циклы и национальный доход: Пер. с англ. — М.: Директмедиа Паблишинг, 2007.

11.Druker P. F. Post-Capitalist Society. — N.Y.: Harper Collins, 1993.

12.Samuelson P. Alvin Hansen as a Creative Economic Theorist // Quarterly Journal of Economics. — 1978. — Vol. 92. — № 1.

13.Tobin J. A. Hansen and Public Policy // Quarterly Journal of Economics. — 1976.

Vol. 90. — № 1.

Тема 13

ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ГОСПОДАРСТВ У СИСТЕМІ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ (90-ті роки ХХ ст. — початок ХХІ ст.)

У цій темі розглядаються важливі питання розвитку світового господарства, які суттєво впливають на функціонування національних господарств у нових історичних умовах кінця ХХ — початку ХХІ століття, а саме: глобалізація та міжнародна економічна інтеграція, аспекти їх впливу як на національні господарства, так і на світове господарство в цілому. Результатом впливу глобалізаційних та інтеграційних процесів є зростання значення інноваційних процесів і поява венчуру як якісно нового мікроекономічного аспекту сучасної економіки. Одне з центральних питань — розгляд сучасної НТР та її особливостей. Теоретико-методологічною засадою цієї нової господарської практики та відповідної економічної політики є сучасна інституціональна економічна теорія. Еволюцію інституціоналізму та його місце в структурі сучасної світової економічної системи розглянуто у третьому параграфі теми.

Сучасний період світового економічного розвитку характеризується цілим рядом нових визначальних рис і тенденцій, до яких мож-

на віднести посилення глобалізаційних процесів як на регіональних,

субрегіональних рівнях, так і на глобальному; поглиблення інтеграційних процесів (регіональних та субрегіональних) — Меркосур, Європейський Союз, НАФТА, Азіатсько-Тихоокеанський регіон; на основі подальшого стійкого розвитку міжнародної торгівлі та розширення міжнародних потоків капіталів виникають і починають домі-

нувати транснаціональні корпорації (ТНК). Відбувається бурхливе

розгортання третьої НТР, особливо на другому її етапі як технологоінформаційної, чи, за визначенням М. Кастельса, інформаційно-тех- нологічної революції. Сьогодні на основі фундаментальних зрушень у техніці та технології виробництва у найбільш високорозвинених країнах відбувається постіндустріальна революція і становлення постіндустріального суспільства з характерною для нього новою, постіндустріальною сервісно-інформаційною економікою.

Під впливом змін у господарській практиці та пошуку нової па-

радигми відбувається зміна в домінуванні теоретичних систем, і на місці кейнсіанської течії з’являються сучасні неокласичні (неоліберальні й неоконсервативні) та інституціональні, які відігра-

543

ють усе більшу роль у трансформаційних економічних процесах. У результаті деструктивних процесів, що відбулися на території колишнього СРСР, та його розпаду, а також кризи і розпаду світо-

вої соціалістичної системи відбулися суттєві геополітичні зміни, виник цілий ряд нових самостійних держав, змінилася глобальна полярність у міжнародних відносинах, а США перетворилися у єдину наддержаву чи супер-супердержаву світу. Саме ці нові ха-

рактерні риси й тенденції і буде розглянуто в даній темі.

ПЛАН

13.1.Глобалізація та її вплив на національні господарства.

13.2.Особливості НТР кінця ХХ — початку ХХІ ст. та її вплив на світове й національні господарства.

13.3.Інституціоналізм та зростання його значення під впливом змін у господарській практиці.

13.1. ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА НАЦІОНАЛЬНІ ГОСПОДАРСТВА

Світова економіка у повоєнний період мала ряд особливостей і у своєму розвитку пройшла два етапи: перший — від закінчення війни до кінця 80-х років і другий — від 1980-х років до сьогодення, тобто до початку ХХІ ст. Якщо для першого періоду характерним був вихід на траєкторію стійкого економічного зростання після відбудови економіки та розвиток на основі ідей, близьких до кейнсіанства, то на сучасному етапі — етапі становлення макроцивілізації — та чи інша країна в подальшому змогла сприйняти ідеї постіндустріального суспільства.

Отже, якщо до початку 1980-х років цілий ряд країн світу (передусім соціалістичні країни та країни Латинської Америки) могли вибудовувати свої національні економіки, здійснюючи індустріалізацію імпортозаміщу-

вального типу, то у 80-х роках ХХ ст. настав період рішучої лібералізації та інтернаціоналізації світового господарства, що являє собою характерну особливість сучасного етапу. Створення нових міжнародних інститутів та органів, які регулюють різноманітні аспекти розвитку світової системи, поетапне формування регіональних та міжнародних блоків і угруповань відбувається і в сучасних умовах. На початку ХХІ ст. діяло 260 міждержавних і 5472 недержавні міжнародні організації.

Складовою глобалізаційних процесів, а також характерною рисою сучасного етапу розвитку світового господарства є стійкий розвиток міжнарод-

ної торгівлі та розширення потоків капіталів. Сучасне виробництво, що

544

ґрунтується на новітніх технологіях, зіткнулося з вузькістю національного ринку, коли намагалося реалізувати свою продукцію, що стимулювало прагнення країн до зростання експорту. Нарощування обсягів міжнародної торгівлі тепер відбувається не лише за рахунок розширення експортного виробництва в країні, а й експорту капіталу до інших країн для будівництва підприємств, що вироблятимуть ці товари. Посилення спеціалізації виробництва призводить до перетворення великих сучасних компаній у вертикально інтегровані й диверсифіковані концерни: різні стадії створення продукту відбуваються у різних країнах. Сучасні компанії перетворюються у транснаціональні корпорації (ТНК). Інвестування набуває форм прямих капіталовкладень. Уже наприкінці 80-х років понад 40 % світової торгівлі являли собою внутрішньовиробничі (інтернальні) поставки ТНК.

Сьогодні рівень міжнародної торгівлі набагато вищий, ніж будь-коли. У ній задіяний значно ширший набір товарів і послуг. Але найголовніша відмінність сучасних світогосподарських процесів полягає в інтенсивності фінансових потоків та руху капіталів. Сучасна світова економіка, що прив’язана до «електронних грошей» — які існують лише у вигляді цифр на моніторі комп’ютера, не має аналогів у минулому.

Упродовж останніх десятиліть кількість «транснаціональних» чи «багатонаціональних» компаній бурхливо зростала. За даними ЮНКТАД, їх кількість у 14 найбагатших країнах світу зросла більше ніж утричі, тобто з 7 тис. у 1970 р. до 24 тис. у 1995 р. Усього у світі у 1998 р. налічувалось близько 38 тис. ТНК. Вони здійснюють по всій планеті поставок і продажу майже на 6 трлн дол. У 2000 р. у світі налічувалось 63 тис. ТНК, кожна з яких діяла не менш ніж у шести країнах. Кількість зарубіжних філій ТНК становила 690 тис. ТНК контролювали 1/2 світового промислового виробництва, 1/3 міжнародної торгівлі, 4/5 світового банку патентів і ліцензій на нову техніку, технології та ноу-хау.

Проникнення ТНК до інших країн супроводжується також привнесенням до цих країн нових знань, нової технології виробництва і нових виробничих відносин. За підтримки національних урядів ламаються соціальні структури традиційних суспільств і міжнародні корпорації перетворюють їх відповідно до «міжнародних стандартів». Побут, культурні цінності, економіка в різних регіонах світу стають усе більш схожими. Цій уніфікації суспільств та економіки дедалі більше сприяють потужні потоки капіталу між країнами, які вимагають єдиних правил гри.

Можна сказати, що в новій глобалізованій міжнародній економіці залишається все менше й менше можливостей для національних автономій. Це, відповідно, призводить керівництво національних економік до втрати ними контролю в управлінні господарським розвитком країни і, зокрема, в таких ключових сферах, як «рівень державних витрат». Глобалізація економіки призводить до практичної неможливості регулювати ринок і систему виробництва в країні на національному рівні.

545

Глобалізація набуває різного сенсу залежно від того, йдеться про окрему компанію, галузь, країну чи про все світове виробництво. Для окремої компа-

нії глобалізація визначається тією мірою, якою компанія розширила надходження своїх доходів і розподілила свої активи у різних країнах, а також тим, у який спосіб вона залучена до експорту капіталу, товарів і ноу-хау через залежні від неї структури.

Глобалізація на рівні окремої галузі визначається тим, якою мірою конкурентоспроможність компанії всередині галузі в даній країні взаємозв’язана з її конкурентоспроможністю в іншій країні. Чим більше глобалізована галузь промисловості, тим більше переваг отримує компанія від упровадження технології, виробничого процесу, фабричної марки. Глобалізовані галузі промисловості мають тенденцію домінувати на кожному ринку одним і тим же набором глобальних компаній, які координують свої стратегічні дії в усіх країнах, де вони здійснюють свою активну діяльність.

На рівні окремої країни глобалізація характеризується ступенем взаємозв’язку її економіки зі світовою економікою в цілому. Незважаючи на зростання глобалізації світової економіки, далеко не всі країни рівною мірою інтегровані до неї. Існує кілька основних показників, які визначають ступінь інтегрованості економік різних країн у глобальну економіку, серед яких: відношення зовнішньоторговельного обігу до ВВП; прямі іноземні інвестиції (ПІІ), що направляються в країну з країни, та портфельні інвестиції; потік платежів роялті в країну з країни, пов’язаних з трансфертом (передаванням) технології.

Глобалізація на світовому рівні визначається зростаючим економічним взаємозв’язком між країнами, що відображається в постійно зростаючих потоках товарів, послуг, капіталу, ноу-хау. Переконливим свідченням цього є такі тенденції:

за період з 1989 до 1996 р. зустрічна торгівля товарами та послугами щорічно зростала в середньому на 6,2 %, що майже вдвічі швидше, ніж середньорічний темп зростання (3,2 %) світового ВВП за той самий проміжок часу;

з 1989 до 1994 р. прямі іноземні інвестиції зросли з 4,8 до 9,6 % відповідно до світового ВВП;

якщо в 1970 р. співвідношення обсягів зустрічної торгівлі облігаціями та акціями до ВВП було в США, Німеччині, Японії менше 5 %, то в 1996 р., тобто через чверть століття, відповідні дані для цих країн становили 152, 197 та 83 % відповідно.

Наведене вище визначення значимості процесу глобалізації на різних рівнях наочно демонструє той факт, що найбільшим досягненням ділового життя на рубежі ХХ—ХХІ ст. сталопіднесення тарозвиток глобальної торгівлі.

Для сучасного періоду розвитку світового господарства характерним та-

кож є посилення ідеології інтернаціоналізації та консолідації. Цьому сприяв розвиток продуктивних сил, що все більше вимагав активного обміну

546

між багатьма країнами й уніфікованих правил гри на міжнародному ринку. Від переговорів на двосторонній основі, що створювало різні умови для експорту чи імпорту одного й того ж товару, країни перейшли до міжнародних угод.

На рубежі ХХ—ХХІ ст. помітно збільшується кількість країн і народів, що втягуються в процес глобалізації. Особливим динамізмом характеризувались до останнього часу так звані нові індустріальні країни чи нові індустріальні економіки Азії та окремі держави Латинської Америки. Розвивається тенденція формування глобальної цивілізації зі спільними уподобаннями, цінностями і суспільною свідомістю. Зароджуються основи міжнародного громадянського суспільства, створюються плюралістичні структури глобальних еліт. Відбувається вестернізація світового культурного простору за одночасного протистояння цьому процесу, особливо з боку мусульманських держав, про що свідчать відомі трагічні події початку ХХІ ст., зокрема 11 вересня 2001 р.

Сьогодні на авансцену світового економічного життя виходять нові учасники, які поряд із традиційними стають головними законодавцями моди у світогосподарських процесах. Виділяють вісім нових основних суб’єктів, які здійснюють вирішальний вплив на світогосподарські процеси. Це —

міжнародні організації: Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк, Конференція ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО), Міжнародна організація праці (МОП), Світова організація торгівлі (СОТ); країни «великої сімки» — G 7 (чи вісімки, G 8, разом з Росією); регіональні організації, яких налічується близько 60; багатонаціональні корпорації (понад 60 тисяч); ін-

ституціональні інвестори (пенсійні та інвестиційні фонди, страхові компа-

нії); неурядові організації; великі міста; окремі видатні особистості (нау-

ковці — лауреати Нобелівської премії, університетські професори, відомі фінансисти, підприємці та ін.) [6, с. 14].

Наголошуючи, зокрема, на ролі великих міст, необхідно зазначити, що, наприклад, лише в Токіо виробляється вдвічі більше товарів та надається послуг, ніж у всій Бразилії. Економіка глобалізується внаслідок виникнення нових форм конкуренції, коли зростаюча кількість суб’єктів світогосподарських зв’язків не має певної державної належності. На місці монополістич-

ної конкуренції як форми економічних зв’язків, що відбувалася між суб’єктами господарювання в межах світової економіки на попередньому етапі господарського розвитку, з’являються свідомо регульовані зв’язки через зазначені вище міжнародні економічні організації (МВФ, Світовий банк,

СОТ, ЮНКТАД, МОП) та інші нові основні суб’єкти, що здійснюють вирішальний вплив на світогосподарські процеси.

Таким чином, глобалізація стала постійно діючим фактором внутрішнього і міжнародного економічного життя.

Транснаціональні
корпорації

547

Однією із найхарактерніших особливостей сучасного етапу світогосподарського розвитку є дедалі зростаючий масштаб діяльності транснаціональних корпорацій (ТНК). ТНК розвинених країн відіграють головну роль у глобалізації сучасного економічного життя. Насамперед це виявляється у значному зростанні кількості материнських компаній ТНК та їхніх зарубіжних філій. Якщоу 1950-х роках ТНК лише почали створюватися, то на 1980 р. їх було 11 тис. і 104 тис. зарубіжних філій, у 1990 р. відповідно 36 тис. і 171 тис. За даними ООН, у 2000 р. у світі налічувалось понад 65 тис. ТНК, у яких працювали понад 74 млн осіб. Кожна з ТНК діяла не менше ніж у шести країнах. Кількість зарубіжних філій становила понад 850 тис. При цьому на території промислово розвинених країн розміщується понад 80 % материнських компаній і близько третини філій; у країнах, що розвиваються, — 19,5 % і майже 50 %, відповідно, на території колишніх соціалістичних країн — бли-

зько 0,5 % і 17 %.

Поява ТНК обумовлювалася передусім тим, що виробництво, організоване на новітніх технологіях, стикалося з вузькістю національного ринку, коли пробувало реалізувати свою продукцію, тому країни намагалися вивезти її за кордон. ТНК руйнують кордони між національними ринками товарів, капіталів і робочої сили через формування прямих виробничо-технічних зв’язків між підприємствами за рахунок оптимального розміщення виробництва в різних країнах з урахуванням їхніх порівняльних переваг — наявність джерел сировини, кваліфікованої робочої сили, технічного рівня виробництва тощо, і тим самим досягають вищої економічної ефективності. Саме ТНК формують розгалужену систему світового виробництва, що з’єднана загальними організаційними, економічними і технологічними відносинами.

Важливу роль відіграють транснаціональні об’єднання та поглинання, які дають змогу ТНК отримати стратегічні активи інших фірм, монополізувати ринки, досягти ефектів синергізму, збільшити розміри ТНК, диверсифікувати ризики, використати нові фінансові можливості тощо. Об’єднання та поглинання продовжують відбуватися в усіх галузях народного господарства, але найбільш показовими за обсягами і найактуальнішими за значеннями вони є в інформаційному секторі економіки як складовій сучасної інформа- ційно-технологічної революції.

Перехід до капіталізму, основу якого становлять корпорації, призвів до ряду важливих наслідків для розвитку інформаційного середовища. Одна з переваг корпорацій полягає в тому, що інформація та інформаційні технології розвивались у такий спосіб, що саме корпорації і стали їх найбільшими споживачами. У міру того як корпорації зростали, ускладнювались і поширювались по всьому світу, ставало зрозуміло, що у них «вбудована» потреба в інформаційних мережах і розвинутих системах управління. Останнім часом корпорації стали ще масштабнішими, їхня діяльність — більш диверсифікованою, а державні кордони для них втратили будь-яке значення. Маючи

548

підприємства, розташовані у різних кінцях світу, корпорації не могли б існувати без найдосконаліших комп’ютерних технологій, які дають можливість інтегрувати ці підприємства в єдину систему й управляти нею.

Інформаційна революція, як складова сучасної інформаційно-техноло- гічної революції, про що детальніше йтиметься в наступному параграфі, не тільки здійснювалася для корпоративного сектору, а й управлялась і здійснювалась самим корпоративним капіталом. Інформаційна індустрія становить собою олігополію, гігантську і глобальну за своїми масштабами індустрію. Серед провідних постачальників інформаційних технологій відомі такі найбільші у світі корпорації, як IBM, Digital Equipment, Microsoft, Philips, Hitachi, Siеmens та General Electric. Ця частина ринку постійно перебуває в процесі ферментації; об’єднання та поглинання змінюються одне одним, і залученими до них завжди виявляються найбільші корпорації, які борються за максимальну частку ринку, що швидко перебудовується. При цьому напрям діяльності корпорацій постійно змінюється: до виробництва обчислювальної техніки вони приєднують виробництво засобів зв’язку, до офісного обладнання — виробництво обчислювальної техніки, до видавничої справи

освітні послуги, що яскраво ілюструють такі приклади.

Утравні 1991 р. AT&T — найбільша у світі телекомунікаційна компанія, яка не лише надавала послуги, а й виробляла обладнання і здійснювала наукові дослідження та розроблення в науково-дослідному центрі Bell Laboratories, оголосила про об’єднання з NCR, п’ятою за величиною компанією США в галузі виробництва комп’ютерів. Угода, розміри якої оцінювались у 7,4 млрд дол., призвела б до об’єднання фірм, що виробляють обчислювальну техніку і займаються телекомунікацією, і розцінювалась тоді як найвизначніша подія в комп’ютерній промисловості.

Але наймасштабніше з усіх об’єднань відбулося на початку 2000 р., ко-

ли об’єднались America Online (AOL) та Time Warner. America Online, най-

більший інтернет-провайдер, об’єднався з інформаційним гігантом, якому належать CNN, HBO, журнал Time, кіностудія Warner Brothers та інші, а розмір угоди оцінювався у 106 млрд дол. У результаті об’єднання виникла AOL Time Warner — четверта за величиною у світі корпорація і, можливо, перша інтегрована онлайнова медіакорпорація, здатна як забезпечити доступ до Інтернету, так і створити для нього наповнення (контент-про- дукти), хоча й переважно розважального характеру.

Ці приклади свідчать про важливі особливості інформаційної сфери в діяльності сучасних ТНК. Інформаційна індустрія являє собою те поле, на якому змагаються гігантські капіталістичні корпорації, що все більшою мірою беруть на себе відповідальність за організацію і надання зв’язку та за зміст інформації. Оскільки вся ця галузь розвивається по шляху конвергенції та інтеграції (технології та послуг, програмного та апаратного забезпечення), у плані організації бізнесу неминуче починаються гарячкові зусилля все об’єднати чи все що можна— поглинути.

549

Сучасний, третій етап функціонування ТНК, який почався з кінця ХХ ст. характеризується такими процесами: утворенням мереж внутрішньофірмових (інтернальних) зв’язків регіонального чи глобального масштабу; інтеграцією наукових досліджень та розробок матеріально-технічного забезпечення, виробництва, розподілу та збуту; формуванням ТНК у країнах, що не є економічно розвинутими. Це свідчить про залучення у сферу діяльності ТНК засобами глобалізації ресурсів країн, що розвиваються, і найменш розвинутих країн.

На початку 1980-х років з’явились і утвердились глобальні ТНК четвертого покоління, визначальними рисами яких є планетарне бачення ринків та функціонування в умовах глобальної конкуренції. Сучасними тенденціями стано-

влення ТНК є:

вплив науково-технічного прогресу на розвиток транснаціонального капіталу;

особливості інноваційної діяльності ТНК;

прискорений розвиток і вдосконалення факторів виробництва, що використовуються ТНК.

Останніми роками відпала необхідність у гігантських підприємствах на території окремих держав, розрахованих на всесвітній ринок. З’являється можливість уніфікувати випуск продукції в міжнародному масштабі й організувати спільне виробництво з підприємствами, що містяться в різних точках земної кулі та мають різну національну залежність. Тобто сьогодні створюються і функціонують заводи, які випускають ту саму продукцію за однаковою технологією в багатьох країнах. Виробництво стає глобальним,

акомпанії, що з’являються, працюють на весь світ. Функціонування сучасних ТНК відбувається в умовах глобалізації світогосподарських зв’язків, які, з одного боку, створюють зовнішнє середовище для їхньої діяльності, а з другого — самі є результатом такої діяльності.

Транснаціональні корпорації за своєю суттю є також суб’єктом глобалізації світової економіки. Одним із центральних моментів діяльності ТНК є транснаціоналізація як процес посилення світової інтеграції в результаті глобальних операцій ТНК. Транснаціоналізація — це об’єктивний процес, який обумовлений міжнародною спеціалізацією окремих країн і приводить до дуже високого, небаченого досі рівня взаємозалежності країн. Будучи центрами координації і рушійними силами світового виробництва та обміну, ТНК формують усередині своїх комплексів і між собою мережу відносин, які виходять за межі національних держав. Розвиваючись з одногалузевих елементів національних господарських систем, сучасні ТНК перетворились на міжгалузеві внутрішньодиверсифіковані комплекси з міжнародним масштабом операцій, у такий спосіб діалектично заперечуючи своюпервинну основу.

На сьогодні ТНК — найдинамічніша структурна складова світової економіки. За своєю мобільністю, здатністю до трансформації зв’язків і організаційних структур, швидкістю реакції на імпульси НТР вони суттєво пере-

550

вищують національні або регіональні організаційно-господарські форми. На відміну від них, ТНК не прив’язані до тієї чи іншої території, а тому здатні поєднати фактори виробництва різної державної належності і брати участь в освоєнні ринків у будь-якій частині світу.

Сучасні ТНК не мають альтернативи у світовій економіці з точки зору результативності поєднання факторів виробництва. Така ефективність розгля-

дається транснаціональними корпораціями як можливість реалізації їхніх інтересів в одержанні стабільних прибутків. Стратегія максимізації загальнокорпоративного прибутку і лежить в основі оптимізації ТНК, форм та напрямів їхньої господарської діяльності, внутрішньофірмових і міжфірмових взаємозв’язків. Отже, функціонування ТНК значною мірою визначає не тільки конкурентоспроможність галузей або країн, а й загальний вигляд як сучасної, так і майбутньої світової економіки.

Виявом відмінностей організаційно-господарських форм є розмаїття видів підприємницьких структур, що функціонують у світовому ринковому середовищі. Ці форми поділяють на дві групи: приватні — індивідуальні підприємці і товариства (партнерства) та громадські корпорації. У сучасній ринковій економіці саме корпорації відіграють ключову роль, про що свідчить, зокрема, те, що, маючи відносно невелику частку в структурі організаційно-госпо- дарських форм (не більше 20—25 %), корпорації забезпечують 80—90 % господарського обороту. Про особливості ТНК порівняно з приватними організацій- но-господарськимиформамисвідчатьданітабл. 13.1.

Виникнення ТНК є результатом формування об’єктивних процесів інтернаціоналізації сфери виробництва та обміну, а їх розвиток зумовлюється чинниками, які дають змогу максимізувати виграш від міжнародного поділу праці та інших факторів виробництва, сприяють оптимальній реалізації цільової функції корпорації. Залежно від ступеня усуспільнення капіталу та виду господарської діяльності ТНК можуть бути представлені такими видами монополістичних об’єднань, як пули, картелі, синдикати, трести, концерни, консорціуми, холдинги, стратегічні альянси тощо.

Ядро сучасної світогосподарської системи становлять 500 ТНК. Ринкова капіталізація окремих ТНК перевищує 500 млрд дол. США, а щорічні обсяги продажу становлять 150—200 млрд дол. Щорічний чистий прибуток кожної з найбільших корпорацій фактично дорівнює річному бюджетові України. Необхідно зазначити, що поряд із цим понад половина обсягів продажа припадали на 100 найбільших корпорацій, а в кожній із 1000 провідних ТНК обсяг реалізованої продукції перевищив 1 млрд дол. Так, зокрема, обсяги продажу американської «Уол-Март» становлять 246 млрд дол., «Дженерал моторз» — 186 млрд, «Екссот Мобіл» — 182 млрд, «Форд» — 163 млрд дол.

ТНК, як правило, багатогалузеві компанії, діяльність яких широко диверсифікована. Наприклад, кожна з 500 найбільших ТНК США має в середньому підрозділи в 11 галузях, а найпотужніші охоплюють 30—50 галузей.

Соседние файлы в папке attachments