Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

631

командного стилю в управлінні промисловістю і директивних методів керівництва;

¾було створено могутню важку промисловість, що не залежала від ім-

порту, з’явилися нові галузі економіки, почався масовий випуск автомобілів, тракторів, комбайнів та ін.;

¾модель індустріалізації спиралася на екстенсивний розвиток, чинники ефективності виробництва не діяли;

¾сільському господарству було завдано важкого удару, обсяги виробництва знизилися;

¾високихтемпіврозвиткунабуловоєнневиробництво(танків, літаківтаін.);

¾помітною стала розбалансованість, виникли серйозні диспропорції в народному господарстві;

¾рівень життя населення залишався вкрай низьким.

 

З перших днів війни Україна стала ареною найжо-

Господарство України

в роки війни

рстокіших боїв. Уже до листопада 1941 р. ворогом

(1941—1945 рр.) та

були окуповані території, де до війни проживало

повоєнної відбудови

40 % населення СРСР, вироблялося 68 % чавуну,

 

58 % сталі, 60 % алюмінію, видобувалося 63 % ву-

 

 

гілля, отримували 84 % цукру, 38 % зерна, утримувалося 38 % великої рогатої худоби і 60 % поголів’я свиней. Тут знаходився 41 % усіх залізничних колій Радянського Союзу [27, с. 213].

Друга світова війна завдала колосальних збитків народному господарству. Було зруйновано 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис. сіл, причому 250 були повністю спалені, а мешканці страчені. За підрахунками спеціалістів, демографічні втрати України впродовж січня 1941 — липня 1946 рр., становили за різними даними 7—15 млн осіб, або понад 22 % загальної кількості населення. Промисловість і сільське господарство України були вщент зруйновані. Лише прямі збитки, завдані народному господарству республіки, становили величезну суму — 205 млрд крб., яка в п’ять разів перевищувала державні витрати на будівництво нових заводів, фабрик, електростанцій, шахт та інших підприємств у роки довоєнних п’ятирічок. А загальні втрати, які зазнали населення та народне господарство України, становили справді астрономічну цифру — майже 1,2

трлн крб. [27, с. 219].

Катастрофічно знизилось промислове виробництво республіки. У 1945 р. тут було видобуто лише 36 % вугілля, вироблено до 20 % електроенергії, 17 % чавуну (порівняно з рівнем 1940 р.). Загалом промисловість України виробляла лише 26 % довоєнного рівня, сільське господарство — 60 %. На окупованих територіях залишилися неушкодженими лише 19 % довоєнної кількості промислових об’єктів.

Водночас загальний рівень промислового виробництва у 1945 р., за офіційною радянською статистикою, знизився лише на 8 % порівняно з 1940 р.

632

Цьому сприяла небачена за своїми масштабами евакуація. До східних районів СРСР з України було вивезено більше 500 підриємств, евакуйовано понад 4 млн осіб для забезпечення їх роботи.

За цих умов достатньо оперативно та енергійно виявила себе надцентралізована радянська директивна система управління. Жорстка централіза-

ція, притаманна радянській економіці, відіграла вирішальну роль у забезпеченні економічних переваг у роки війни. Так, уже через тиждень було ухвалено «мобілізаційний народногосподарський план» на ІІІ квартал, а 16 серпня 1941 р. — «воєнно-господарський план» на ІV квартал 1941 р. і на 1942 р., які забезпечили ефективне переведення економіки на воєнні рейки та переміщення промисловості в східні райони СРСР, формування в них воєнного виробництва.

Вагомим був внесок українських трудівників у перемогу. Підприємства, евакуйовані з України, виробляли значно більше продукції, ніж на колишніх місцях. Завод їм. Комінтерну в 1942 р. виробляв удвічі більше танків, ніж на початку війни, Київський завод «Ленінська кузня» за перші три місяці роботи на новому місці збільшив випуск продукції більше як утричі. Відзначилися також Одеський та Київський верстатобудівні заводи.

У надзвичайно складних умовах суворої зими 1941—1942 років евакуйовані підприємства починали давати воєнну продукцію. Так, через 15— 20 днів дали першу продукцію київські заводи «Арсенал», «Транссигнал», верстатобудівний ім. М. Горького, Краматорський завод важкого машинобудування та ін. Більшість же евакуйованих підприємств почали давати продукцію вже навесні 1942 р., а в середині того ж року воєнна перебудова народного господарства завершилася. На сході країни небувало швидкими темпами було створено абсолютно нову й високоефективну воєнну економіку.

Свій вагомий внесок у досягнення перемоги зробили й вчені України. Академія наук УРСР, евакуйована в Уфу, зосередила свою увагу на проблемах розвитку літакобудування, моторобудування, танкобудування. Колектив Інституту електрозварювання, очолюваний академіком Є. О. Патоном, упродовж короткого часу провів велику роботу з налагодження автоматичного дугового зварювання корпусів танків Т-34.

Значним був внесок і українського селянства: евакуйовані з Київщини у Заволзькі степи, селяни почали вирощувати там цукровий буряк. Загалом українські трудівники села брали активну участь у забезпеченні фронту сільськогосподарською продукцією.

Великим внеском у майбутню перемогу була й праця в’язнів ГУЛАГу, де перебувала значна кількість людей, проголошених «ворогами народу». Загальна чисельність в’язнів на початку війни становила 2,3 млн чол., а за 1941—1944 рр. у ГУЛАГ прибуло ще 2,55 млн чол., серед яких чи не найчисельнішою групою були українці. Праця в’язнів застосовувалася в промисловості, будівництві, у шахтах, на лісозаготівлях. У 1941—1944 рр. у системі

633

НКВС було видобуто 315 тонн золота, 6,5 тис. тонн нікелю, 8,9 млн тонн вугілля тощо.

1943 рік став роком великого переламу у ході війни. Уже наприкінці літа 1943 р. радянські війська вступили на землю України. Відступаючи під тиском Червоної Армії, гітлерівці вдалися до тактики «спаленої землі». У наказі до військ Гітлер наголошував: «Не можна допустити, щоб при відступі з України ми залишили після себе хоч одну людину, хоч одну голову худоби чи мірку зерна... Ворогові повинна дістатися цілковито спалена і винищена земля» [27, с. 218]. У результаті такої політики надзвичайно потерпіло Лівобережжя, звідки уздовж 300-кілометрової смуги над Дніпром було вивезено величезну кількість населення.

Одразу ж після визволення від окупації розпочалася відбудова народного господарства України. Ще в серпні 1943 р. було прийнято постанову «Про не-

відкладні заходи щодо відбудови народного господарства в районах, звільнених від німецької окупації». Уряд Союзу РСР виділив кошти на відбудову зруйнованого господарства України, але вони становили лише 24 % загальної суми і явно не відповідали об’єктивним потребам республіки, адже матеріальні збитки України перевищували 40 % загальних втрат СРСР. І, незважаючи на героїчні зусилля українського народу, відбудова народного господарства УРСР у роки війни лише розпочалася. Відновлення економічного потенціалу республіки сталоосновним завданням наступного п’ятиріччя.

В умовах переходу від війни до мирного будівництва постали питання про шляхи подальшого розвитку економіки країни, її структуру та систе-

му управління. Йшлося не лише про конверсію воєнного виробництва, а й про доцільність збереження моделі економіки, що склалася. Роки війни ви-

явили сильні риси існуючої моделі, зокрема, дуже високі мобілізаційні можливості, здатність у короткий термін налагодити масове виробництво висококласного озброєння та забезпечити необхідними ресурсами армію, воєнно-промисловий комплекс (ВПК) за рахунок перенапруження інших сек-

торів економіки. Але війна також з усією силою підкреслила основні недоліки радянської економіки: високу питому вагу ручної праці, низькі продуктивність праці та якість невоєнної продукції. Те, що було допустимим у передвоєнні роки і в умовах війни, у повоєнний час вимагало кардинального вирішення.

Йшлося передусім про те, чи слід повертатися до довоєнної моделі економіки з гіпертрофованими воєнними галузями, жорсткою централізацією, безумовною плановістю у визначенні діяльності кожного підприємства, повною відсутністю будь-яких елементів ринку, жорстким контролем за роботою адміністрації.

Після війни деякі господарські керівники, економісти заговорили про необхідність реорганізації системи управління економікою, пом’якшення тих її сторін, які стримували ініціативу та самостійність підприємств, і, зокрема, про послаблення пут надцентралізації.

634

Такі настрої певною мірою виявилися і в Держплані СРСР, який підготував перший повоєнний план відбудови та розвитку народного господарства країни. В ньому було закладено показники, які давали можливість здійснювати розвиток основних галузей економіки без граничного напруження, залишаючи можливість для прояву самостійності як окремим підприємствам, так і галузям промисловості.

Проте надії на перетворення в сфері управління економікою залишилися нездійсненними. Прийнятий у травні 1946 р. Закон про п’ятирічний план відбудови й розвитку народного господарства СРСР на 1946—1950 рр. містив напружені завдання, основним з яких було забезпечити першочергову відбудову й розвиток важкої промисловості та залізничного транспорту. Це стало першим кроком на шляху повернення до довоєнної мо-

делі розвитку народного господарства. Було взято курс на посилення адміністративно-командних методів керівництва. За сталінським планом остаточно оформлювалося суспільство, в якому було ліквідовано ринкові відносини, а людина повністю підпорядковувалася політико-адмі-

ністративній владі. Ця цілісна модель охоплювала як промисловість, так і сільське господарство. Уряд знову (як і в довоєнні роки) переходив до розширення застосування примусової праці. Обсяг виконаних ГУЛАГом, тобто системою таборів, де працювали ув’язнені, робіт виріс у повоєнні роки у декілька разів. І хоча їхня праця носила неекономічний характер і система концентраційних таборів як резерв робочої сили не виправдовувала себе, але ця система була важливим важелем, невід’ємною частиною того політичного режиму, який панував у СРСР.

Отже, існування централізованої моделі економіки з гіпертрофованим військовим сектором, суворим адміністративно-політичним контролем за діяльністю господарської адміністрації, підприємств і всіх робітників, визна-

чило й особливості відбудовного періоду:

¾опора на внутрішні ресурси;

¾пріоритет у відновленні роботи важкої тдустрії;

¾посилення ролі мобілізаційно-пропагандистських заходів (рухів передовиків, новаторів, соціалістичного змагання тощо);

¾використання позаекономічного примусу.

За цих умов відбудова промисловості була найважливішим завданням. На відродження промисловості України було спрямовано величезні матеріальні та трудові ресурси, сюди направляли механізми, обладнання, верстати, технологічні лінії, які СРСР отримував як репарації з Німеччини, в основному у вугільну промисловість, машинобудування, електроенергетику. Були частково задіяні й ресурси східних районів СРСР. Водночас реалізація довоєнної моделі розвитку народного господарства означала форсування зростання важкої промисловості за рахунок виробництва товарів народного споживання, сільського господарства та добробуту народу, які асигнувались за так званим залишковим принципом.

635

У1946—1950 рр. на розвиток важкої промисловості було спрямовано 88 % капіталовкладень. Більшість виділених коштів йшла на відбудову Донбасу, що далозмогу в 1950 р. довести видобуток вугілля до93 % довоєнногорівня.

Серед пріоритетних галузей народного господарства була електроенергетика, їй першочергово виділялися кошти, трудові та матеріальні ресурси, транспорт, у найстисліші терміни було відбудовано Дніпрогес, а до кінця п’ятирічки в Україні вироблялося більше електроенергії, ніж перед війною.

Доволі успішно відроджувалася й металургійна промисловість. За виплавкою чавуну та сталі наприкінці п’ятирічки Україна вийшла на рівень 93— 95 % довоєнного виробництва, випередивши Великобританію, ФРН, Францію з виробництва цих товарів на душу населення.

Машинобудування в Україні відбудовувалося також досить швидкими темпами, до 1949 р. тут працювало більше машинобудівних заводів, ніж до війни, що зумовлювалось надходженням обладнання демонтованих німецьких заводів

іпередислокацією деяких заводів зі Сходу СРСР. Наприкінці відбудовчого періоду машинобудівна галузь випустила продукції у півтора раза більше, ніж до війни. Проте відбудова промисловості на основі застарілих технологій та старої технічної базизумовила низьку якість та високусобівартість продукції.

Значно повільніше йшла відбудова сільського господарства. На цій галузі особливо боляче позначилося повернення до старих порядків, небажання йти на будь-які реформи, які могли б послабити жорсткий контроль з боку держави. Загалом воно трималося не стільки на особистій зацікавленості селянина у результатах своєї праці, скільки на позаекономічному примусі.

Негативно на розвитку сільського господарства та його відбудові позначилося й те, що капітальні вкладення в нього були вкрай недостатніми. Разом з вкладеннями колгоспів вони становили лише 12 % загальних капіталовкладень у відбудову народного господарства. Село залишалось основним «донором» економіки й одночасно «пасинком» щодо виділення державних ресурсів. Не випадково на початку 50-х років воно тільки наблизилось до довоєнного рівня. Середньорічні темпи зростання сільськогосподарського виробництва в 1950— 1953 рр., заофіційними даними, становили лише 1,6 % [31, с. 269].

У1945 р. було ухвалено постанови щодо відбудови народного господарства західноукраїнських областей, які були приєднано до Великої України ще у вересні 1939 р. У цих документах визначався курс на реконструкцію та розвиток традиційних для регіону галузей промисловості (нафтовидобувної, газової та ін.) і на створення нових (машинобудування, приладобудування, металообробка та ін.). Сюди спрямовувалися не лише матеріальні ресурси, а й значна кількість робітників та інженерно-технічних працівників. Темпи промислового розвитку тут були значно вищими, ніж у східних областях. Зросла питома вага регіону у промисловому виробництві республіки (з 4,7 % у 1940 р. до 12,6 % у 1948 р.). Але форсована індустріалізація тут, як і в довоєнні роки в Східній Україні, супроводжувалася повільним розвитком харчової, легкої та інших галузей промисловості, тих, які забезпечували безпо-

636

середні потреби населення. Багато в чому це пояснюється й станом сільськогогосподарства республіки, яке повиннобуло забезпечувати їхсировиною.

Одночасно розгорталася колективізація, яка здійснювалася тими ж примусовими методами, як і в Наддніпрянській Україні.

Найважливішим завданням післявоєнного економічного відродження країни радянська держава висунула впорядкування й зміцнення грошового обігу. Необхідно було провести грошову реформу. У роки Великої Вітчизняної війни радянська держава була змушена випустити в обіг велику кількість грошей для покриття воєнних витрат. Водночас скоротилося виробництво споживчих товарів. До кінця війни грошова маса в обігу перевищила кількість грошей, що була в обігу до війни, приблизно в чотрири рази. Такий надлишок грошей призвів до різкого зростання ціні зниження купівельної спроможності рубля.

14 грудня 1947 р. було прийнято ухвалу «Про проведення грошової рефо-

рми і відміну карток на продовольчі і промислові товари». Грошові знаки,

що знаходилися в обігу, обмінювалися на нові, зразка 1947 р. Грошова реформа сприяла зміцненню грошового обігу й кредитних відносин у країні, відновленню повноцінного карбованця. Однак значна частина населення втратила свої заощадження. Адже за вкладами на ощадних книжках обмін старих грошей на нові здійснювався нерівномірно: до 3 тис. обмінювали 1 : 1, від 3 до 10 тис. — 3 : 2, а більше 10 тис. — 2 : 1. Готівку ж обмінювали 1 : 10. Особливо боляче реформа вдарила по селянству та сільській інтелігенції. В умовах відсутності установ Ощадбанку в сільській місцевості вони зберігали заощадження вдома, що скоротило їх заощадження у 10 разів.

Скасування в 1947 р. карткової системи розподілу продуктів призвело до значного зростаня цін на них, нові ціни більше як утричі перевищували довоєнний рівень, тоді як заробітна плата збільшилася лише вполовину. Вкрай загострилася житлова проблема.

Таким чином, політичне й господарське керівництво СРСР у післявоєнні роки обрало найбільш складний і ресурсомісткий варіант відбудови та розвитку радянської економіки. Він передбачав не тільки авторитарний розвиток з опорою на власні сили, а й був обмежений курсом на максимальне форсування важкої промисловості та ВПК за рахунок безпрецедентного пограбування села, стримування життєвого рівня населення, гальмування розвитку соціальної сфери, легкої й харчової промисловості. Реалізація такого курсу вимагала не просто масштабного позаекономічного примусу, а й масових репресій. У цей період в Україні як складовій СРСР завершилося формування повоєнної адміністративно-командної економічної системи.

Формування адміністративно-командної системи й надмірне посилення централізованого управління та планування економіки негативно позначилося на стані економічної думки України. Та й сталінізм поклав край різноманіттю течій у розвитку економічної науки. Монополія Й. Сталіна (1879—1953) на розробку найважливіших економічних проблем призвела до ліквідації альтер-

637

нативи офіційному напряму економічної науки, а радянські учені-економісти, зокрема й українські, перетворилися на коментаторів положень, виказаних Сталіним. У таких умовах багато досягнень економічної науки 20-х років було втрачено. Категорія ринку зникла з науки, а економічні дослідження були пройняті плановим фетишизмом. Перестала існувати концепція поєднання планових і ринкових начал навіть як предмет теоретичного аналізу. Державний план трактувався як економічний закон соціалізму.

У 30—50-х роках проблеми народногосподарського планування були в центрі уваги учених-економістів України. Над ними працювали В. Введенський, В. Мишкіс, В. Валуєв, Л. Шапіро, А. Петров, Л. Горелік, П. Першин та ін. В їхніх працях порушувалися питання про можливість і необхідність планування при соціалізмі, про зв’язок народногосподарського планування із суспільною власністю на засоби виробництва. Вони розглядали планування як специфічну межу соціалізму, як економічну закономірність, властиву тільки соціалістичній системі господарства.

Українські економісти всебічно досліджували принципи, методологію, форми й методи планування. При цьому планування протиставлялося ринковим відносинам. План і ринок розглядались як антиподи, де ринок властивий капіталізму, який розвивається стихійно, а план є закономірністю соціалізму. Проблема ж державного регулювання ринкових відносин узагалі не досліджувалась, оскільки, на думку економістів, соціалізм і ринок, планові й ринкові начала — поняття несумісні. Природно, що така постановка питання зумовила витіснення ринкових відносин з економічної системи. Оскільки товарно-грошові відносини практично існували навіть в умовах командної економіки, економісти дійшли висновку про необхідність їх використання в плануванні та управлінні економікою. Що ж до закону вартості, то його дія при соціалізмі визнавалася в «перетвореному вигляді». Але регулятором соціалістичної економіки, як і раніше, вважався народногосподарський план.

Питання про співвідношення планування й закону вартості обговорювалося на економічній дискусії 1951 р. за проектом підручника «Політична економія», в якійвзялиучастьйукраїнські економісти. Багато учасниківдискусії відстоювали погляд на план як на основний закон соціалізму, а планування пояснювали соціалістичними формами власності, планування розглядалося не як об’єктивна закономірність, а як реалізація волі соціалістичної держави. У роботі Й. Сталіна «Економічні проблеми соціалізму в СРСР» (1952 р.), яка ніби підвела підсумок дискусії, наголошувалося, що товарне виробництво у країні хоча й зберігається, але воно «обмежене», це — «товарне виробництво особливого роду», де засоби виробництва й робоча сила не є товарами, відсутні такі категорїї, як капітал, додаткова вартість, прибуток на капітал і т. д. Сталін уважав, що у країні діє закон вартості, але сфера його дії поширюється на обмін, головним чином, товарів особистого споживання, і тут у відомих межах він зберігає роль регулятора, але не має регулюючого значення всоціалістичному виробництві. Сфера дії закону вар-

638

тості суворо обмежена й поставлена в рамки законом планомірного розвитку, п’ятирічними й річними планами, господарською політикою, а тому, на його думку, законвартостінеможевкраїнівідіграватирольрегулятора[12, с. 292].

Узагальнюючи викладене, слід підкреслити, що процес формування адміністративно-командної економічної системи був пов’язаний з виникненням централізованого директивного планування наприкінці 20-х — на початку 30-х років і відзначався подальшим зміцненням у передвоєнний період, а також в роки Великої Вітчизняної війни й повоєнної відбудови народного господарства. Але командна система з її механізмом директивного планування могла функціонувати лише як тимчасова, яка після виконання надзвичайних завдань мала бути реформована. На певному етапі вона вичерпала себе, перетворилася на гальмо розвитку. Характерно, що це виявилося ще на початку 30-х років, тобто в процесі формування адміністративно-командної системи. Уже тоді мали місце збої, знижувалась ефективність виробництва, з’явилися витратні тенденції, відчувались ці проблеми й напередодні Вітчизняної війни. Ставало очевидним, що форми та методи планового управління багато в чому себе вичерпали й стали причиною негативних явищ в економіці. Однак реально ця система дедалі зміцнювалася, ставала відверто бюрократичною. В управлінні промисловістю й сільським господарством остаточно був здійснений перехід до командних методів, а в плануванні — до тотального директивного планування.

14.4. УКРАЇНА В УМОВАХ КРИЗИ КОМАНДНО-АДМІНІСТРАТИВНОЇ СИСТЕМИ

Економічна система, яка дістала назву командно-адміністративної та яка склалася в довоєнний період, отримала свій остаточний вигляд і теоретичне обґрунтування в повоєнні роки. Водночас ця система на початку 50-х років практично вичерпала свої можливості й зазнала серйозних економічних і політичних труднощів, розв’язання яких стало важливим завданням нового керівництва країни, яке прийшло до влади після смерті Сталіна. Сучасні російські дослідники стверджують, що країна опинилася у вибухонебезпечному стані через існування зони підневільної праці, що постійно розширювалася завдяки існуванню підневільного села таГУЛАГу [18, с. 455].

 

Перша спроба реформування командно-адміністра-

Перша спроба

тивної системи у 50—60-ті роки тісно пов’язана

реформування

командно-

із завершенням сталінського періоду в історії

адміністративної

СРСР (березень 1953 р.) і була викликана певними

системи

політичними змінами, створенням коаліційного ке-

 

рівництва, провідну роль у якому досить швидко

 

зумів опанувати М. С. Хрущов. Нове керівництво країни розуміло нагальну потребу модернізації й навіть повної ліквідації системи ГУЛАГу, стимулю-

639

вання аграрного сектору економіки, проведення перетворень у соціальній сфері, нарешті, відходу від постійної «мобілізаційності» у вирішенні господарських проблем.

Одним з перших заходів нового керівництва країни стало суттєве зниження сільськогосподарського податку, списання заборгованості з податків за попередні роки, збільшення розмірів присадибних ділянок. Істотно знижені були норми обов’язкових поставок державі продукції тваринництва, збільшені закупівельні ціни на продукцію колгоспів і радгоспів (у 5,5 раза на м’ясо, удвічі — на молоко та масло, на 50 % на зернові). Таке підвищення закупівельних цін було вкрай необхідним кроком, адже вони практично були у більшості значно нижчими за витрати на їх виробництво. Саме низькі ціни фіксували нееквівалентний обмін між сільським господарством і промисловістю, який у останні роки життя Сталіна став особливо разючим (у 1927/28 р. за 1 ц жита можна було придбати 35 м ситцю або 17 кг цукру, або 21 кг олії, а у 1952 р. відповідно 1,5 м ситцю, 0,9 кг цукру, 0,5 кг олії). Такі ціни не забезпечували не лише розширене, а й навіть просте відтворення в колгоспах і радгоспах.

Оздоровленню аграрного сектору сприяло також підвищення цін на продукцію, яку колгоспи продавали державі понад обов’язкові поставки, та запровадження більш високих цін на продукцію радгоспів. Важливим у цьому напрямі було й рішення щодо відміни обов’язкових поставок і натуроплати за роботу МТС, а також перехід до заготівель сільськогосподарської продукції за єдиними цінами, що диференціювалися за зонами. Не менш важливим був також крок керівництва країни у бік пом’якшення жорсткої регламентації діяльності колгоспів. У 1955 р. їм було надане право самостійно приймати рішення про організацію виробництва та використання своїх ресурсів за умови виконання обов’язкових поставокпродукції державі.

Багато робилося для зміцнення матеріально-технічної бази на селі. Загалом по СРСР за 1954—1958 рр. у сільське господарство було спрямовано 664 тис. тракторів, 361 тис. зернозбиральних комбайнів, 571 тис. вантажних машин. Щоправда, капіталовкладення в сільське господарство впродовж 1951—1960 рр. становили лише 18 % загального їх обсягу, але порівняно з попереднім періодом вони були доволі значними.

Із середини 1950-х років сільське господарство вперше за довгі роки ста-

ло рентабельним, доходи колгоспників значно зросли й продовжували зростати до 1957—1958 рр. Середньорічні темпи сільськогосподарського виробництва в 1954—1959 рр. становили понад 7 %. Однак, як і раніше, переважала політика екстенсивного розвитку. Нарощення темпів зростання виробництва сільськогосподарської продукції досягалося не за рахунок інтенсивного використання техніки, передових технологій, більш врожайних зернових і технічних культур у землеробстві, а за рахунок освоєння великих масивів земель у Сибіру, на Алтаї та в Казахстані. Такі заходи, хоч і дали певне зростання виробництва зернових, але на сільське господарство євро-

640

пейської частини СРСР, зокрема й України, за рахунок якого й створювалися нові радгоспи, справило негативний вплив. Існуюча продовольча проблема залишалася гострою, життєвий рівень сільського населення низьким. Селянство, як і раніше, не було зацікавлене працювати в колгоспах, адже плата за працю була мізерною, а держава продовжувала на свій розсуд розпоряджатися результатами його праці.

Для економічної науки та практики господарювання в аграрному секторі цього періоду є притаманним намагання відійти від пануючих раніше уявлень щодо натуральності колгоспної економіки, притаманності їй лише натуральних категорій (трудодень, натуроплата, обов’язкові поставки) та відсутності товарно-грошових відносин у сільському господарстві, які склались у попередній період. Уже із середини 50-х років у радянській економічній літературі, і в українській зокрема, почали розробляти проблеми визначення собівартості сільськогосподарської продукції, запровадження госпрозраху-

нку, про які в попередній період не йшлося. Так, в Інституті економіки АН УРСРбули підготовлені та опубліковані під керівництвом академіка П. М. Першина колективні праці «Пути снижения затрат в сельском хозяйстве» (М., 1956) і «Затрати праці і собівартість сільськогосподарської продукції в колгоспах» (К., 1956), з’являються й перші журнальні статті, автори яких також порушували це важливе питання (А. Я. Радченка, І. І. Лукінова та ін.).

Велику увагу в наукових дослідженнях приділяли розробці форм і мето-

дів матеріального стимулювання, підвищення матеріальної заінтересованості, удосконалення оплати праці в колгоспах, поступового переведення її в грошову оплату, розглядаючи ці кроки як вирішальні для ефективного розвитку сільського господарства. Так, обґрунтовуючи необхідність вдосконалення системи оплати праці в колгоспах, А. Я. Радченко писав, що «правильна оплата праці — одна з найважливіших економічних підойм, за допомогою якої можна забезпечити успішний розвиток сільського господарства і підвищити продуктивність сільськогосподарської праці» [25, с. 7].

Не залишалися поза увагою й питання пошуку джерел фінансування оплати праці в колгоспах. Той же А. Я. Радченко зазначав, що економічними передумовами переходу до грошової оплати вколгоспах є наявність трьохфакторів:

достатньо високі рівні розвитку виробництва;

висока товарність колгоспного виробництва, яка єдина може забезпечити достатні грошові надходження;

формування спеціального фонду розподілу.

Такий підхід, особливо виділення другого фактору, свідчить про певні зрушення у поглядах на природу соціалістичного сільського господарства

[25, с. 15].

Хрущов та його керівництво намагалися низкою заходів поліпшити ситуацію в аграрному секторі, які майже не дали позитивних результатів. До цих заходів можна віднести рішення впродовж трьох-чотирьох років наздогнати США за виробництвом м’яса, масла, молока; примусове запровадження по-

Соседние файлы в папке attachments