Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

681

ку ХХ ст.: поширення акціонерної форми господарства, монополізація виробництва, виникнення фінансового капіталу, зростання експансіоністських тенденцій у міжнароднихвідносинах тощо. Основна наукова праця: «Фінансовийкапітал» (1910).

Гобсон Джон Аткінсон (1858—1940) — англійський економіст, погляди якого представляли синтез економічного лібералізму, реформізму та інституціоналізму. Автор терміна «імперіалізм» та концепції імперіалізму, в основі якої лежала теза про недоспоживання в країнах-метрополіях, що зумовлювало необхідність розширення ринків збуту та зростання зовнішнього експансіонізму. Основна наукова праця: «Імперіалізм» (1902).

Госсен Герман (1810—1858) — німецький дослідник, один із засновників теорії «граничної корисності», головна праця: «Розвиток законів суспільного життя і правил людської діяльності, що з них випливають» (1854).

Гракхи Тиберій (162—133 рр. до н. е.) та Гай (154—122 рр. до н. е.) — давньоримські брати-реформатори, які виступали проти збезземелювання дрібних землевласників та перерозподілчастинивжеосвоєнихземельнакористьнайбіднішихпрошарківримлян.

Даванцаті Бернард (1529—1606) флорентійський банкір, що розвивав теорію меркантилізму. Опублікував «Лекції про гроші», де з’ясовував природу грошей та їх знецінення.

Демсетц Гарольд (Demsetz Harold) (1930 р. н.), народився в м. Чикаго (штат Іллінойс, США). Був професором економіки в Чиказькому університеті в 1963 р., потім

— з 1971 по 1978 р. — старший науковий співробітник у Гуверівському інституті Стенфорда. З 1978 р. і до сьогодні — професор Каліфорнійського університету (м. Лос-Анджелес). Г. Демсетц — представник неоінституціональної економічної теорії, послідовник Р. Коуза, один із розробників теорії прав власності. Разом з А. Алчіаном у статті «Виробництво, вартість інформації та економічна організація» (1972) Г. Демсетц запропонував теорію неповних трудових контрактів, відомої також як теорія «неявних контрактів» чи «проблема відносин принципал-агент», яку сьогодні вивчають багато економістів, що займаються економікою праці та макроекономікою. За допомогою теорії прав власності Г. Демсетц також досліджував роль реклами як форми суперництва на ринках і регулювання діяльності комунальних служб як засобу подолання невдач ринку.

Десницький Семен Юхимович (бл. 1740—1789) — видатний вчений у галузі юридичних наук, професор права Московського університету. Народився у Ніжині, у міщанській родині. Навчався у семінарії Троїцько-Сергіївської лаври, з 1759 р. — у гімназії при Московському університеті. 1760 р. направлений на навчання до університету м. Глазго, де слухав лекції А. Сміта. 1767 р. захистив докторську дисертацію і здобув ступінь доктора права. Після повернення в Росію викладає в Московському університеті право. Палкий прихильник поглядів А. Сміта, перший представник класичної політичної економії в Російській імперії. Центральне місце у його соціологічних, економічних та юридичних дослідженнях посідає проблема власності. Головна праця: «Юридичні роздуми про відмінні поняття, що мають народи про власність маєтків у різних верствах співжиття» (1781).

Джевонс Вільям Стенлі (1835—1882) — відомий англійський економіст, статистик і філософ, засновник математичної школи політичної економії, один із основоположників суб’єктивної теорії корисності. У Лондонському університеті вивчав

682

хімію, математику, політекономію. З 1863 р. — викладач політекономії в коледжі у Манчестері, де через кілька років став професором. Його основні праці — «Теорія політичної економії» (1871), «Принципи науки» (1874). В останні роки свого життя (1876—1882) працював на посаді професора політичної економії у Лондонському університеті.

Домар Овсій (1914—1997) — американський економіст, професор Массачусетського технологічного інституту, представник неокейнсіанства. Одночасно з Р. Харродом висунув концепцію економічного зростання, що обґрунтовує можливість підтримки стійких темпів розвитку в тривалій перспективі. Домар висунув тезу про двоїсту функцію інвестицій. У той час як Дж. М. Кейнс розглядав інвестиції лише як фактор створення доходу, Домар підкреслював, що одночасно інвестиції створюють виробничі потужності. З погляду економіста, для підтримки стійкого зростання при повній зайнятості необхідно, щоб зростання доходів (тобто попит) відповідало зростанню виробничих потужностей. Основна праця: «Нариси теорії економічного зростання» (1957).

Драконт (Дракон) — афінський законодавець, у 621 р. до н. е. склав кодекс законів, які були настільки суворими, що Солону довелося їх відміняти, а «драконові закони» стали символом жорстокості.

Друкер Пітер Фердінанд (1909—2005) — американський економіст австрійського походження, професор соціології та управління. П. Друкер першим створив систематизоване вчення про управління, висунув ідею про самоуправління трудового колективу. Вчений є одним із теоретиків емпіричної школи в індустріальній соціології, що ґрунтується на синтезі «класичної» школи управління й теорії «людських відносин». З його погляду, єдність теорії й бізнесу — це головна визначальна особливість емпіричної школи. Основні наукові праці: «Кінець економічної людини» (1939), «Майбутнє індустріальної людини» (1942), «Теорія корпорації» (1946), «Невидима революція» (1976), «Менеджмент в епоху змін» (1980), «Нові реалії» (1989), «Посткапіталістичне суспільство» (1993).

Енгельс Фрідріх (1820—1895) — видатний німецький мислитель, друг і соратник К. Маркса. Народився у м. Бремені (нині Вупперталь, Німеччина) у сім’ї багатого текстильного фабриканта. Навчався у гімназії, яку так і не закінчив, оскільки з 1838 р. став працювати в Бременському торговому домі. Освоюючи на практиці економіку, він багато уваги приділяв самоосвіті, цікавився історією, філософією, військовими науками, володів 12-ма мовами.

Значний вплив на формування наукових поглядів та спрямованість філософськоекономічної творчості Ф. Енгельса справила його дружба з К. Марксом. Він став автором таких значних теоретичних творів, як «Анти-Дюринг» (1877—1878), де дав розгорнутий виклад матеріалістичного розуміння історії, «Походження сім’ї, приватної власності та держави» (1848), де розкрито питання еволюції людського суспільства, та інших.

Важливий внесок зробив Ф. Енгельс у формування теорії марксизму. Окрім розробки окремих проблем цієї теорії, про що йдеться в персоналії «Карл Маркс», він протягом всього свого життя надавав матеріальну допомогу та моральну підтримку сім’ї К. Маркса. Завдяки самовідданій праці Ф. Енгельса після смерті К. Маркса вийшли в світ ІІ та ІІІ томи «Капіталу». Вчений не лише розшифрував та логічно впорядкував величезні обсяги чорнових начерків К. Маркса, написаних нерозбірливим почерком, але і доповнив їх важливими теоретико-методологіч- ними положеннями. У зв’язку з цим В. І. Ленін зазначав, що «Капітал» — це «праця двох».

683

Ерроу Кеннет (Kenneth Arrow) (1921 р. н.) — американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 1972 р. (спільно з Дж. Хіксом). Відомий своїми дослідженнями проблем теорії суспільного вибору та загальної рівноваги. Народився

уНью-Йорку. Після війни працює над проблемами теорії суспільного вибору. У 1949 р. К. Ерроу перейшов до Стенфордського університету і став там професором

у1953 р. У 1968 р. зайняв посаду професора у Гарвардському університеті, але потім знову повернувся до Стенфорда у 1979 р. 1956 р. став президентом Економетричного товариства, тоді ж отримав від Американської економічної асоціації медаль Джона Бейтса Кларка за видатну роботу економіста у віці до сорока років. Був президентом Інституту управлінських наук з 1963 р., Американської економічної асоціації з 1973 р. і Західної економічної асоціації з 1980 р., володарем почесних ступенів у дев’яти університетах. К. Ерроу став відомий після виходу своєї праці «Суспільний вибір та індивідуальні цінності» (1951), де запропонував рішення політичного питання, яке до цього жоден з економістів не ставив, результатом чого стала «теорема неможливості» Ерроу, яка виявила шокуючий вплив на політичну філософію і економіку добробуту. К. Ерроу об’єднав свої зусилля з Жераром Дебре для переробки стандартних «доведень існування» загальної рівноваги, що було

зроблено у статті «Існування рівноваги у конкурентній економіці» (1954 р.). Вчені зробили те, що до них не вдавалося нікому з економістів, а саме — суворе доведення існування загальної рівноваги, на противагу простому підрахунку рівнянь і неві-

домих, як це було у Л. Вальраса.

Ерхард Людвіг (1897—1977) — німецький економіст, державний діяч. Закінчив Франкфуртський університет. У 1928—1942 рр. співробітник, а пізніше директор інституту кон’юнктурних досліджень в Нюрнберзі. У 1945—1946 рр. — міністр економіки Баварії, в 1948—1949 рр. — директор управління господарством англоамериканської зони окупації Німеччини. З 1949 р. депутат бундестагу від Христи- янсько-демократичного союзу (ХДС), в 1949—1963 рр. міністр економіки, в 1957— 1963 рр. віце-канцлер ФРН. У 1963—1966 рр. федеральний канцлер. У своїй практичній діяльності і працях з економічних питань виступав за розвиток соціального ринкового господарства. Реформи, проведені Л. Ерхардом у повоєнний період у Німеччині, спричинили «економічне диво» цієї країни.

Желєзнов Володимир Якович (1869—1933) — відомий український економіст, представник соціального напряму економічної думки України останньої третини ХІХ — початку ХХст. Закінчив юридичний факультет Київського університету Св. Володимира. Викладав політичну економію і статистику в Київському університеті, Московському сільськогосподарському інституті, Московському комерційному інституті. У період підготовки грошової реформи 1922—1924 рр. брав участь у обговоренні питань грошового обігу, виступивши проти обліково-розподільчої концепції грошей. Основні наукові праці: «Нариси політичної економії» (1902), яка витримала вісім видань, була перекладена німецькою мовою; «Головні напрями в розробці теорії заробітної плати» (1904), «Питання фінансової реформи в Росії»

(1915—1917) та ін.

Заточеник Данило — автор, як вважають дослідники, «Слова» і «Моління» своєму князеві Ярославу Всеволодовичу, де він обстоює ідею єдиного і справедливого князя. У цих творах яскраво відтворено повсякденне життя та побут князівського дому. Жив у ХІІ ст.

Зібер Микола Іванович (1844—1888) — відомий український економіст, прихильник трудової теорії цінності і марксизму. Закінчив Київський університет, в якому

684

викладав політичну економію і статистику. Наукові інтереси зосереджені навколо проблем еволюції теорії цінності класичної школи у працях К. Маркса, закономірностей суспільного розвитку, проблем кооперації та розвитку первісного суспільства, аналізу форм власності. Науково-педагогічна та громадська діяльність вченого сприяла поширенню економічних знань та розумінню історико-економічних процесів у суспільстві. Основні наукові праці, «Теорія цінності й капіталу Д. Рікардо у зв’язку з пізнішими доповненнями та роз’ясненнями»(1871), «Нариси первісної економічної культури» (1883), «Розподіл земельної власності в Німеччині» (1883) та інші.

Іноземцев Владислав (1968 р. н.) — доктор екон. наук, представник сучасного ін- ституційно-соціального напряму, автор теорії постекономічного суспільства. З 1996 р. засновник і науковий керівник незалежної некомерційної організації «Центр досліджень постіндустріального суспільства». В. Л. Іноземцев — автор понад 300 наукових праць, виданих в Росії, Франції, Великій Британії, США та Китаї, у тому числі — тринадцяти монографій, чотири з яких перекладено англійською, французькою та китайською мовами. Основними працями В. Іноземцева, у яких розглянуто проблеми сьогодення в контексті теорії і практики постіндустріального суспільства, а також викладено зміст теорії постекономічного суспільства, є «За межами економічного суспільства» (1998) та «Розколота цивілізація» (1999).

Каразін Василь Назарович (1773—1842) — український економіст і освітній діяч. Народився у с. Кручик Богодухівського повіту Українсько-Слобідської губернії, у дворянській родині. Освіту здобув спочатку в домашніх умовах, потім у Кременчуці та Харкові. 1792 р. вступає на військову службу, одночасно відвідує Петербурзький Гірничий корпус, де здобув знання з природничих наук. З ініціативи В. Каразіна був заснований Харківський університет, перший на Наддніпрянській Україні (1805 р.) та створене Філотехнічне товариство (1811—1818 рр.) для поширення досягнень науки, техніки та розвитку промисловості в Україні. Неодноразово виступає проти колоніальної експлуатації України Російською імперією. Прихильник перебудови державного устрою Росії на засадах конституційної монархії. У 1820—1821 рр. за критику існуючого суспільного ладу ув’язнений у Шлісельбурзькій фортеці, потім жив під наглядом поліції у власному маєтку в с. Кручик. Автор багатьох праць з проблем економіки, політики, а також численних винаходів. Основні праці були зібрані та опубліковані (1910) Д. І. Багалієм, серед яких «Лист одного поміщика ...ської губернії до свого губернатора», «Защищение противну иностранцев существующей ныне в России подчиненности поселян их помещикам», «Про причини постійного занепаду курсу в Росії і про засоби підняття його» та ін. Його економічні погляди формувалися під впливом вчення фізіократів.

Карл Великий (768—814) — король франків. Відомий як автор «Капітулярію про вілли», своєрідної інструкції для управителів королівських маєтків, яка містить докладні вказівки щодо ведення господарства.

Кастельс Мануель (Castells Manuel) (1942 р. н.) — один із найвідоміших європейських соціологів, народився в Іспанії. Навчаючись у Парижі, був учнем відомого професора Алена Турена, викладав у Нантерському кампусі Паризького університету. 1966 р. здобув докторський ступінь. З 1967 по 1979 р. викладав соціологію міста у Вищій школі соціальних наук у Парижі. У 1972 р. дістав звання професора. У 1979 р. М. Кастельс переїжджає до Каліфорнії, і як «громадянин світу» живе одночасно у Каталонії і Каліфорнії, у Сан-Франциско. За час своєї академічної діяльності читав лекції у більш ніж 40 країнах світу. Неодноразово бував в СРСР, Росії та

685

Україні, брав участь у роботі різноманітних дослідницьких груп. З 1979 по 1995 р. він обіймав посаду професора соціології і соціального планування в Каліфорнійському університеті в Берклі, з 1995 р. і до сьогодні М. Кастельс є директором Центру західноєвропейських досліджень того ж університету. М. Кастельс — ідеолог та професор першого в світі віртуального відкритого університету Каталонії (Барселона). Основні праці: трилогія «Інформаційна епоха: економіка, суспільство та культура» (1996—1998), що стала наймасштабнішою спробою осмислення сьогоднішнього стану і шляхів розвитку людської цивілізації; «Могутність самобутності» (1997), «Інтернет ґалактика. Міркування щодо Інтернету, бізнесу і суспільства» (2001), у 2007 р. видано українською мовою, та ін. М. Кастельс — володар численних нагород за внесок у розвиток соціології.

Катон Марк Порций Старший (234—149 рр. до н. е.) — великий землевласник, письменник і політичний діяч Стародавнього Риму. Серед сучасників був відомий як цензорій за його діяльність на посаді цензора, за свій аскетизм та пуританство. До наших днів повністю дійшов його трактат «Про сільське господарство».

Каутський Карл (1854—1938) — один із теоретиків німецької соціал-демократії та лідерів ІІ Інтернаціоналу. Автор теорії ультраімперіалізму, за якою капіталізм через примирення соціальних суперечностей еволюціонізує в бік соціалізму. Основна наукова праця: «Імперіалізм» (1914).

Кейнс Джон Мейнард (1883—1946) — видатний англійський економіст ХХ ст., державний і політичний діяч, засновник потужного напряму світової економічної думки, названого на його честь, — кейнсіанства. Освіту здобув у Ітоні і Кембріджі. Студентом слухав лекції А. Маршалла. З 1906 по 1908 р. Кейнс працював в Управлінні у справах Індії, протягом 1908—1915 рр. викладає в Кембриджському університеті економічну теорію та математику. Веде активну громадську діяльність. Дж. М. Кейнс обґрунтував хибність тези про саморегуляцію ринкової економіки, виступив за необхідність державного регулювання господарських процесів. Вчений запровадив макроекономічний аналіз ринкової системи господарства та розробив відповідний їй категоріальний апарат. В центр свого дослідження він поставив проблему сукупного попиту, який забезпечує даний рівень зайнятості. Основні наукові праці: «Економічні наслідки Версальського мирного договору» (1919), «Трактат про грошову реформу» (1923), «Загальна теорія зайнятості, процента і грошей» (1936) та ін.

Кене Франсуа (1694—1774) — визнаний лідер і основоположник школи фізіократів, автор «Економічної таблиці», що була першою в історії науки спробою макроекономічного аналізу кругообігу продуктів, доходів і витрат. Вчення про «чистий продукт» посідає центральне місце в теоретичній концепції Ф. Кене, розкриваючи проблеми класової структури суспільства, продуктивності праці й капіталу. Рішуче засуджував погляди меркантилістів на економічні проблеми, переконував у необхідності переходу до фермерського господарства як основи вільного (ринкового) господарювання на принципах повної свободи ціноутворення в країні та вивезення за кордон сільськогосподарської продукції.

Кері Генрі Чарльз (1793—1879) — засновник ліберальної економічної теорії в США, який розглядав капіталізм як економічний устрій, що керується об’єктивними економічними законамиіне потребуєвтручання держави. Розробив теорію «гармонії інтересів». Основні праці: тритомник «Принципи політичної економії» (1837—1840), «Минуле, сучасне, майбутнє» (1843), «Гармонія інтересів» (1850), «Основи соціальної науки» (1858—1859), «Принципи соціальної науки» (1865).

686

Кларк Джон Бейтс (1847—1938) — американський економіст, професор Колумбійського університету; представник американської школи маржиналізму. Кларк Дж. Бейтс є автором закону граничної продуктивності факторів виробництва, вчення про статику і динаміку економічної системи. Основні праці: «Філософія багатства» (1889), «Розподіл багатства» (1899), «Проблеми монополії» (1901), «Суть економічної теорії» (1907).

Кларк Джон Моріс (1884—1963) — американський економіст, представник інституціоналізму. Виступав за проведення державою антикризових заходів, зокрема збільшення державних видатків, спрямованих на створення «ефективного стабільного попиту з метою підвищення завантаження підприємств і зайнятості населення». Наприкінці 1950-х — початку 1960-х рр. Кларк найважливішою рисою трансформації капіталізму називає «революцію в економічних функціях держави», у результаті якої вона стала виконувати роль організатора господарства в інтересах загального добробуту. Основні праці: «Економічні інститути» (1957), «Конкуренція як динамічний процес» (1961).

Кніс Карл (1821—1898) — один із засновників німецької історичної школи. Професор Марбурзького, Фрейбурзького, Гейдельберзького університетів. Заперечував повторюваність економічних явищ в історії різних народів, а отже, і можливість існування універсальної економічної науки, яка існує тільки там, де є повторюваність досліджуваних явищ. Поділяв думку В. Рошера та Б. Гільдебранда про можливість свідомо впливати на суспільні процеси, за умови, що генезис цих процесів добре відомий, а мета, заради якої здійснюватиметься цей вплив, є суспільно значущою. Основна праця: «Політична економія з погляду історичного методу» (1853).

Козельський Яків Павлович (бл. 1728—1795) — просвітник і філософ. Народився в м. Келеберда на Полтавщині, в родині козацького сотника. В радянській літературі стверджується, що існувало два рідні брати на ім’я Яків Павлович, один філософ, другий — депутат, погляди яких на економічні питання були близькими. В тексті посібника йдеться про депутата Комісії зі складання «Нового уложения», який став відомим завдяки виступам на засіданнях Комісії. Стосовно першого, то його творчий доробок представлений перш за все твором «Філософічні пропозиції» (1768). Цілком ймовірно, що це все-таки одна особа.

Колумелла Луцій Юній (І ст. н. е.) — відомий як автор 12-томної праці «Про сільське господарство», в якій узагальнив досвід грецьких та римських агрономів.

Кольбер Жан Батіст (1619—1683) — найбільш активний провідник політики пізнього меркантилізму у Франції, її генеральний контролер (міністр) фінансів. Будучи практиком, за допомогою меркантилістської політики намагався подолати соціально-економічну відсталість країни, проводив економічну політику, спрямовану на піднесення промисловості, внаслідок чого інтереси сільського господарства залишалися на другому плані. Домагався збільшення державних прибутків за рахунок активного торгового балансу. Вважав можливим досягти цього шляхом створення мануфактур, заохочення промисловості, збільшення вивезення промислових виробів і ввезення сировини, скорочення ввезення готових виробів іноземного виробництва. Після нього французький меркантилізм стали називати кольберизмом.

Коммонс Джон Роджер (1862—1945) — американський економіст, представник соціально-правового напряму інституціоналізму. Основною категорією економічної

687

науки проголосив угоду як єдність трьох чинників: конфлікту, взаємозалежності і врегулювання конфлікту. Суб’єктами економічних процесів вважав не окремих індивідів, а їх об’єднання (профспілки, різноманітні асоціації, інститути тощо). Роль держави, на думку Дж. Коммонса, полягає у забезпеченні на основі верховенства права вирішення соціальних конфліктів. Основні праці: «Розподіл багатства» (1893), «Правові основи капіталізму» (1924), «Інституціональна економіка» (1934), «Економіка колективної дії» (опублікована посмертно, у 1950 р.).

Комнин Мануїл (1143—1180) — візантійський імператор, один з представників династії, що правили у Візантії в ХІ—ХІІ ст.

Кондратьєв Микола Дмитрович (1892 — 1938) — російський економіст, учень і послідовник М. Тугана-Барановського, професор Московської сільськогосподарської академії. Був директором Кон’юнктурного інституту при Наркомфіні. Брав участь у підготовці аграрної реформи в Головному земельному комітеті. У своїх судженнях надавав переважного значення розвитку сільського господарства, розглядав неп як різновид державного капіталізму, вважав соціалізм економічно нездійсненним. Був противником соціалістичної індустріалізації та колективізації. До основних праць належать: «Рынок хлебов и его регулирование во время войны и революции» (1922), «Большие циклы экономической конъюнктуры» (1928).

Конфуцій (551—479 рр. до н. е) — видатний мислитель Стародавнього Китаю, засновник філософського вчення, яке істотно вплинуло на суспільно-економічне та політичне життя Китаю не лише у стародавні часи, але й у наступні. Його суспільно-політичні погляди найкраще відображені в афористичному трактаті «Луньюй» («Бесіди та судження»), який відіграв величезну рольуформуваннікитайського менталітету.

Косинський Володимир Андрійович (1861—1938) — український вчений-економіст.

Основні наукові досягнення вченого були в галузі статистики та економічної теорії. Особливу увагу у своїх дослідженнях приділяв аграрному питанню та обґрунтуванню шляхів його розв’язання. З 1917 р. працював у створеному Тимчасовим урядом земельному комітеті і входив до Ліги аграрних реформ. У 1918 р. був товаришем міністра праці, а потім — міністром в уряді П. Скоропадського. Основні праці: «К аграрному вопросу. Вып. 1. Крестьянское и помещичье хозяйство» (1906), «Основные тенденции в мобилизации земельной собственности и их социально-экономические факторы» (1925), «Основанияполитическойэкономии» (1922—1926).

Коуз Рональд Гаррі (Coase Ronald Harry) (1910 р. н.) — засновник і представник неоінституціонального напряму, автор теорії трансакційних витрат, лауреат Нобелівської премії (1991 р.). Народився у Вілесдені (Великобританія). 1929 р. вступив до Лондонської школи економічних досліджень. У 1951 р., після присудження докторського ступеня, Р. Коуз працює в Університеті Баффало (США), з 1958 р. — у Вірджинському університеті. У 1964 р. став професором Чиказького університету. Найвагомішим здобутком вченого є розкриття значення в економіці трансакційних витрат (витрат на укладання угод) і прав власності. На противагу домінуючій традиції, за якою головна організуюча й координуюча роль відводилась ринковому механізму, вчений першим вказав на подібну роль ділової фірми, котра може втручатися в дію ринкових чинників. Висновок про наслідки передбачення витрат з діловодства дістав назву «теореми Коуза». Вагомий вплив ученого на розвиток світової теоретичної думки. Завдяки його дослідженням виникли нові галузі економічної науки, зокрема трансакційна економіка, економіка права. Основні праці: «Природа фірми» (1937), «Дискусія про граничні витрати» (1946), статті «Федеральна комісія

688

зв’язку» (1959), «Проблема соціальних витрат» (1960), «Замітки до проблеми соціальних витрат», «Маяк в економічній теорії» (1974).

Ксенофонт (бл. 430—354 рр. до н. е.) — давньогрецький історик та філософ, автор трактатів «Економікос» («Домобудівництво») та «Кіропедія», в яких він виступає як палкий прихильник та захисник натурального господарства, заснованого на праці рабів.

Кузнець Саймон (Семен) Сміт (1901—1985) — американський економіст українського походження. Лауреат Нобелівської премії з економіки (1971 р.). Навчався

вХарківському університеті, закінчив Колумбійський університет. Представник інституціонального напряму. Працював керівником програми з дослідження національного продукту й доходу у Національному бюро з економічних досліджень (США). Емпіричні обґрунтування економічного зростання, дослідження розмірів й компонентів національного доходу та їх змін у часі стали його найбільшим внеском

векономічну науку. Двацятирічний «цикл Кузнеця» мав величезне значення для аналізу довготермінового економічного зростання. Основні праці: «Національний продукт з 1869 р.» (1946), «Сучасне економічне зростання» (1966), «Економічне зростання націй» (1971), «Зростання й структурні зміни» (1979).

Курно Антуан Огюстен (1801—1877) — видатний французький вчений, філософ, математик, економіст, попередник маржиналізму, який одним з перших застосував математичний апарат в економічних теоретичних дослідженнях. В історію науки А. Курно увійшов як автор історико-філософських творів, які на десятки років випередили свою епоху. У своїй основній праці «Дослідження математичних принципів теорії багатства» (1838) А. Курно запровадив в економічній науці: поняття функції попиту та відкрив закон попиту; поняття еластичності попиту; поняття економічної рівноваги, засноване на аналізі функціональних залежностей; основи математичного апарату теорії фірми.

Лаффер Артур (1940 р. н.) — американський економіст, професор університету Південної Кароліни і Чиказького університету, один із засновників теорії пропозиції в економіці. Набуває популярності в період правління американського президента Р. Рейгана. Найвидатнішим науковим доробком економіста є «крива Лаффера», яка показує що в за певних умов зменшення податкових ставок може викликати збільшення податкових надходжень. Основні праці: «Феномен всесвітньої інфляції» (1975), «Економічна теорія ухиляння від податків» (1979).

Левитський Володимир Фавстович (1854—1939) — український вчений-

економіст, доктор політичної економії і статистики, професор, академік АН УРСР. Вів наукову і викладацьку діяльність. Основні наукові досягнення в галузях політичної економії, історії політичної економії у зв’язку з історією господарського побуту, статистики, фінансового права. Найвідоміші праці: «Задачи и методы науки о народном хозяйстве» (1890), «История политической экономии в связи с историей хозяйственного быта» (1907), «Конспект дополнений к курсу политической экономии проф. А. И. Чупрова» (1913).

Ленін (Ульянов) Володимир Ілліч (1870—1924) — відомий російський економіст, революціонер, послідовник марксизму у його ліворадикальному тлумаченні. Автор теорії імперіалізму, в якій сформулював його основні ознаки та історичне місце, виділив дві стадії: монополістичний та державно-монополістичний капіталізм. Засновник теорії соціалістичної революції, яку після 1917 р. намагався втілити в життя. «Воєнний кому-

689

нізм», «нова економічна політика» стали етапами практичної реалізації ленінської моделі соціалізму, яка в цілому не витримала перевірки часом. Основні наукові праці: «Розвиток капіталізму в Росії» (1899), «Імперіалізм, як вища стадія капіталізму» (1916), «ЧерговізавданняРадянської влади» (1918), «Прокооперацію» (1923) таін.

Ліберман Овсій Григорович (1897—1981) — радянський економіст, статистик. Займався переважно викладацькою та науковою роботою. Був професором кафедри статистики і обліку Харківського університету. Автор численних праць з питань планування та стимулювання виробничо-господарської діяльності промислових підприємств. Розробив концепцію управління промисловістю, ідеї якої стали основою господарської реформи 1965 р. в СРСР. До основних праць належать: «Внутризаводской хозяйственный расчёт» (1949), «О планированииприбыли впромышленности» (1950).

Лікург — перший законодавець Спарти, що встановив воєнізований режим правління. Деякі історики вважають його вигаданим персонажем.

Ліпсі Річард (1928 р. н.) — канадський економіст, член Канадського королівського товариства (з 1979 р.), Президент Міжнародного атлантичного економічного товариства (1986—1987 рр.). Входить до списку «ста великих економістів після Кейнса» за версією М. Блауга. Дослідник проблем міжнародної інтеграції. Основні праці: «Вступ до позитивної економічної теорії» (1963), «Теорія суспільств споживання: аналіз загальної рівноваги» (1973), «Вибрані статтіРічардаЛіпсі», у2-х т. (1997).

Ліст Фрідріх (1789—1846) — видатний німецький економіст, попередник історичної школи Німеччини. Народився у м. Рейтлінген. З 1817 р. працював у Тюбінгенському університеті. У 1819 р. Ф. Ліст заснував «Генеральну асоціацію німецьких промисловців та комерсантів», діяльність якої ставила собі за мету ліквідацію внутрішніх митних кордонів та господарське об’єднання Німеччини. Прихильник національної єдності країни. Перебуваючи в опозиції до правлячих кіл Німеччини, вчений жив і працював у Англії, Швейцарії, Франції, США. В економічних дослідженнях виступив як критик класичної школи, відстоюючи право кожної нації на особливий шлях розвитку. Автор теорії національної економії та теорії продуктивних сил. Палкий прихильник форсованого розвитку німецької промисловості на основі так званого «виховного протекціонізму» та активізації ролі держави в суспільстві, створенні державного сектору економіки. Основна праця: «Національна система політичної економії» (1841).

Ло Джон (1671—1729) — представник пізнього меркантилізму, прихильник кількісної теорії грошей, автор книги «Гроші і торгівля з пропозицією, як забезпечити націю грошима», в якій обстоював тезу, що гроші є вирішальним фактором економічного процвітання держави. Вважав, що зростання багатства нації можна забезпечити не лише шляхом підтримки активного торговельного балансу, а й за рахунок розвитку банківської справи та впровадження грошової системи, заснованої на обігу банкнот. Реалізував свої ідеї у Франції, де був призначений контролером (міністром) фінансів. Запропонував заснувати державний банк, зайнятий випуском паперових грошей з метою поповнення скарбниці. Став засновником першої в історії відкритої акціонерної компанії, акції якої вкладалися в облігації державного боргу. Створивши фактично фінансову піраміду, викликав катастрофічні наслідки в усій Європі. У зв’язку з інфляційним обезціненням банкнот компанія збанкрутіла.

Лукас Роберт (1937 р. н.) — американський економіст, професор економіки Чиказького університету, представник економічного неоконсерватизму. Лауреат Нобе-

690

лівської премії (1995 р.). Відмінною рисою «нової школи», яку очолював Лукас, є використання гіпотези раціональних очікувань, згідно з якою всі суб’єкти економічної діяльності ефективно використовують доступну їм інформацію для глибшого дослідження взаємозв’язку між макропоказниками (крива Філіпса) і економічною політикою. Головною заслугою вченого стала сформульована ним теорія недосконалої інформації. Основні праці: «Очікування і нейтральність грошей» (1972), «Нариси з теорії економічного циклу» (1981), «Нова класична макроекономіка» (1984), «Раціональні очікування і економічна практика» (1991, співавт.).

Лукінов Іван Іларіонович (1927—2004) — український економіст, доктор економічних наук, професор, академік ВАСГНІЛ та АН СРСР, НАН України. Основні напрями наукових досліджень — соціально-економічні аспекти аграрних відносин, відтворення, ціноутворення і рентабельності суспільного виробництва, міжгосподарського кооперування і агропромислової інтеграції, продуктивності праці, реформування економіки України тощо. Автор, співавтор близько 530 наукових праць, зокрема: «Шляхи підвищення продуктивності праці в сільському господарстві» (1964), «Відтворення ціни» (1977), «Економічні трансформації (наприкінці ХХ сторіччя)» (1997), «Эволюция экономических систем» (2002).

Лютер Мартин (1483—1546) — німецький священик, що переклав з латини німецькою мовою Біблію. Виступив за реформацію християнства, був автором протестантського віроучення, що сприяло зародженню та формуванню нового господарського ладу — капіталістичного.

Льюіс Артур (Lewis Arthur) (1915—1991) — лауреат Нобелівської премії (1979 р.). Народився в Санта-Лусії, Вест-Індія. У 1934 р. вступив до Лондонської економіки, яку закінчив у 1937 р., де з 1938 по 1948 р. він і викладав. У 1948 р. став професором економіки Манчестерського університету, де видав низку праць: «Економічний огляд, 1918—39» (1949), «Принципи економічного планування» (1950), «Теорія економічного росту» (1955) та інші. У 1958 р. Льюіс покинув Манчестер і обійняв посаду директора університетського Коледжу Вест-Індії, а коли в 1962 р. останній було перетворено в Університет Вест-Індії, став його почесним віце-президентом. У 1963 р. уряд Великої Британії присвоїв Льюісу лицарське звання, і, переїхавши до Америки, він обійняв посаду професора Прінстонського університету. У 1970 р. він виїхав із США і став президентом Caribbian Development Bank, але у 1973 р. повернувся до Прінстона, де і помер у1991 р.

Маркс Карл (1818—1883) — видатний німецький мислитель, філософ, економіст. Народився у м. Трірі в сім’ї адвоката. Після закінчення гімназії він вступив на відділення права Боннського університету, а згодом перевівся у Берлінський університет, де вивчав право, філософію, історію, мистецтво тощо. У 1841 р. він захистив дисертацію у Єнському університеті, здобувши вчений ступінь доктора філософських наук. З 1844 р. починається дружба К. Маркса з Ф. Енгельсом, яка тривала більше сорока років.

К. Маркс — автор створення цілісної доктрини марксизму — теоретичної системи, яка включає: філософське вчення, економічне вчення та вчення про соціалізм.

В економічному вченні марксизму, яке є своєрідним теоретичним узагальненням досвіду капіталістичного розвитку європейських країн епохи вільної конкуренції, К. Маркс разом з Ф. Енгельсом, створив методологію дослідження економічних і соціальних процесів; обґрунтував принцип матеріалістичного розуміння історії і

дав його економічну інтерпретацію з урахуванням діалектичного взаємозв’язку продуктивних сил і виробничих відносин, розробив учення про базис і надбудову та

Соседние файлы в папке attachments