Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

641

сівів кукурудзи по всій країні; хімізація землеробства, яка, проте, не була забезпечена відповідними потужностями в хімічній промисловості.

Великі надії покладалися на реорганізацію МТС і продаж техніки колгоспам та радгоспам, що обіцяло дещо звузити контроль державної бюрократії над селом. На лютневому (1958 р.) пленумі ЦК КПРС було визнано, що існуюча форма виробничо-технічного обслуговування колгоспів за допомогою техніки МТС перестала сприяти розвиткові продуктивних сил села, породжувала знеособлення в керівництві та знижувала відповідальність за зростання врожайності, адже на одній землі господарювали два «господарі»

— колгосп і МТС.

Передача техніки колгоспам викликала доволі активну полеміку в економічній літературі з теоретичного погляду. Адже цей процес зачіпав питання двох форм власності, а в руслі теоретичного обґрунтування побудови мате- ріально-технічної бази комунізму (завдання, яке було поставлене рішеннями ХХІ з’їзду КПРС) він зачіпав питання переростання двох форм власності в єдину, загальнонародну (державну). Деякі автори вбачали в цьому гальмуючий фактор формування єдиної власності (зростання колгоспно-кооперативної власності за рахунок техніки колишніх МТС) і зниження ролі держави в керівництві сільськогосподарським виробництвом. Водночас серед українських економістів домінувала інша концепція, яка ґрунтувалася на необхідності розвитку обох форм. «...Без зміцнення й дальшого розвитку загальнонародної, державної власності, яка зосереджує в собі промислові потужності, неможливий розвиток колгоспно-кооперативної власності, а ...відставання в розвитку останньої може загальмувати розвиток промисловості і всієї економіки країни взагалі», — писав з цього приводу А. Й. Вишневецький [4, с. 118—119].

Ці ж процеси посилили увагу й до обґрунтування такого поняття, як неподільні фонди колгоспів, які істотно зросли за рахунок техніки, яку передали від МТС. В економічній літературі робилися спроби визначити економічну сутність неподільних фондів як особливої категорії колективної власності, їх складу та ролі у підвищенні продуктивних сил колгоспного виробництва. Так, у колективній монографії Інституту економіки АН УРСР «Неделимые фонды колхозов» (М., 1960) стверджувалося, що «загальне зростання неподільних фондів, характеризуючи процес соціалістичного нагромадження колгоспів, означає одночасно розвиток продуктивних сил сільського господарства та вдосконалення виробничих відносин колгоспного ладу. Суспільні відносини, що пов’язані із володінням та використанням неподільних фондів, за своїм характером найбільше наближаються до суспільних відносин, пов’язаних із загальнонародною власністю. Тому зростання неподільних фондів означає зближення форм соціалістичної власності» [19, с. 18].

Власне, можна сказати, що як на практиці, так і у теоретичних дослідженнях, ліквідація МТС і передача техніки колгоспам означали певний від-

хід від традиційного погляду на обов’язкову державну власність на засоби виробництва.

642

Але при здійсненні цих заходів не було враховано низку факторів, які вкрай негативно позначилися на стані сільського господарства (надзвичайно високі ціни на техніку, відсутність достатніх коштів у господарствах для викупу останньої, втрата кваліфікованих кадрів, які працювали в МТС і не хотіли працювати в колгоспах тощо). Інші адміністративні реорганізації — укрупнення колгоспів, перетворення частини з них на радгоспи та ін. — також не дали позитивних зрушень.

Але все-таки не можна не зауважити, що аграрна політика М. Хрущова певною мірою відкривала перед радянським сільським господарством нові можливості, вселяла в багатомільйонні маси селянства надії на краще майбутнє. Проте позитивний потенціал переважно адміністративних реформ Хрущова в галузі сільського господарства був до кінця 50-х років вичерпаний, а наступні реорганізації та новації виявлялися неефективними та помилковими.

Прорахунки та помилки в аграрній політиці були головною причиною того, що в країні склалася напружена ситуація з постачанням населення про-

довольством. Держава змушена була піти на підвищення роздрібних цін на м’ясо та масло, що викликало масове невдоволення, а в деяких випадках і в крайніх формах. З 1963 р. СРСР змушений був імпортувати зерно. Це дискредитувало політику М. Хрущова у галузі сільського господарства, хоча в ній, як зазначалося, було й багато позитивного, особливо у 50-ті роки.

Великі зміни відбувалися не лише в аграрному секторі, а й в інших галузях економіки. У системі економічних перетворень було відведено значну, але недостатню роль науково-технічному прогресу, технічному рівню промисловості. Адже в середині 1950-х років стало цілком очевидним, що без пріоритетного розвитку нових напрямів у науці радянській економіці не вистояти в протистоянні із Заходом. І в низці партійних документів ставилося питання щодо прискорення НТП, запровадження в народне господарство передового досвіду та досягнень науки й техніки, було створено Держкомі-

тет Ради Міністрів СРСР по науці та техніці. Посилилася увага й до еко-

номічних досліджень, їх намагалися спрямувати на вирішення народногосподарських проблем, не залишаючи поза увагою теоретичні питання, які мали обґрунтувати «корінні, теоретичні проблеми переходу від соціалізму до комунізму... На основі глибокого вивчення економічних процесів в цілому, а також ґрунтовного дослідження умов і шляхів розвитку кожної галузі суспільного виробництва зокрема необхідно робити глибокі економічні узагальнення закономірностей дальшого розвитку економіки СРСР» [9, с. 32].

Промислове виробництво в «хрущовське» десятиліття розвивалося доволі динамічно. За офіційними даними, в Україні у 1951—1958 рр. промислова продукція щорічно зростала на 12,3 %, а у 1959—1965 р. — на 8,8 %. В Україні, як і в усій країні, змінилася структура паливного балансу за рахунок збільшення видобутку нафти й газу (нафти — у 4,6 раза, газу — у 4 рази). Зріс і видобуток електроенергії, як за рахунок теплових електростанцій, так і

643

гідроелектростанцій «Дніпровського каскаду». При цьому слід зауважити, що останні будувалися без урахування екологічних вимог та інтересів сільського господарства. Всі ці проблеми знайшли відображення й у науковій літературі, їм присвячувалися планові теми наукових установ, колективні на індивідуальні монографії, численні наукові статті.

Економічна політика, що здійснювалася партійно-державним керівництвом на чолі з М. Хрущовим, загалом сприяла промисловому зростанню, особливо такі її елементи, як більш активне використання кредитнофінансових методів стимулювання виконання та перевиконання планових завдань (зокрема запровадження в серпні 1954 р. диференційованого режиму кредитування добре та погано працюючих підприємств), орієнтація на зміцнення госпрозрахункових відносин, пошуки шляхів удосконалення форм і методів матеріального стимулювання працівників промисловості, розширення прав союзних республік у плануванні, управлінні та фінансуванні промислових підприємств на їх території та ін. Але прорахунки в економічній політиці в роки семирічки (1959—1965) стали однією з причин того, що в останні її роки знизилися темпи зростання продуктивності праці та капіталовкладень, серйозною проблемою став довгобуд. Відставання сільського господарства стримувало розвиток легкої та харчової промисловості.

Проте із самого початку «хрущовських» перетворень було зрозуміло, що майже всім їм протистоїть існуюча система управління, засилля бюрократичного апарату. У 1954—1955 роках було проведено низку заходів, які мала на меті її вдосконалення. У 1957 р. було здійснено реформу, спрямовану на реорганізацію управління промисловістю за територіальним принципом. На лютневому (1957 р.) пленумі ЦК КПРС було прийнято постанову «Про по-

дальше вдосконалення управління промисловістю та будівництвом», сут-

ність якої полягала в ліквідації галузевих міністерств і створенні з 1 липня 1957 р. територіальних органів управління — рад народного господарства (раднаргоспів), які безпосередньо підпорядковувалися Раді Міністрів союзної республіки. Усього було створено 105 економічних адміністративних районів, зокрема 11 в Україні. У функціях Держплану СРСР залишалися лише загальне планування та координація територіально-галузевих планів і розподіл між союзними республіками найважливіших фондів. Постанова підкреслювала головне завдання, яке була покликана вирішити реформа: максимальне використання наявних ресурсів завдяки руйнуванню відомчих меж. Постанова також підкреслювала збереження пріоритетів розвитку важкої індустрії.

Для оперативного управління раднаргоспами з центру було створено республіканські раднаргоспи, а в 1962 р. — Раду народного господарства СРСР. Раднаргоспи здійснювали керівництво всіма підлеглими їм підприємствами, організаціями та установами в межах відповідного адміністративного району.

644

Перші результати реформи були доволі успішними. Зросли масштаби виробничої спеціалізації та міжгалузевого кооперування в межах економічних районів, прискорився процес створення та впровадження у виробництво нової техніки, нарешті, вона забезпечила більш комплексний розвиток економічних районів. Стало можливим більш раціонально використовувати місцеві ресурси та науково-технічні кадри.

Проте реформа, народжена в надрах апарату й реалізована ним же, не зачепила основ господарського механізму, що існував, а лише частково ви-

рішила завдання, які стояли перед нею, породивши при цьому безліч нових проблем. І хоча зовні нова «раднаргоспівська» система управління істотно відрізнялася від попередньої, сутність її залишалася тією ж. Залишався той самий принцип розподілу сировини, продукції, той же диктат постачальни-

ка щодо споживача. Економічні важелі не могли стати визначальними в умовах абсолютного панування командно-адміністративної системи. Рад-

наргоспи щодо підприємств практично залишалися тими самими міністерствами, лише функціонували вони в межах певної території, а не галузі. Нові завдання вирішувалися за допомогою старого економічного механізму, а, отже, у 1950-х роках під час здійснення економічних перетворень не було належної послідовності та цілеспрямованості, а головне — не стави-

лося завдання здійснення радикальної реформи існуючого господарського механізму.

У кінцевому підсумку, центробіжні сили помітно послабили економічний потенціал країни в цілому, частина раднаргоспів виявилася неспроможною вирішувати великі виробничі завдання. Уже у 1959 р. розпочалося укрупнення раднаргоспів: більш слабкі приєднували до більш потужних (на 1962 р. в Україні їх залишалося сім). Але недоліки територіальної системи управління не зникали від цих перетворень. Раднаргоспи не могли забезпечити єдиної технічної політики в галузях виробництва, що, своєю чергою, стримувало темпи технічного прогресу, знижувало ефективність використання капітальних вкладень. Перебудова управління виробництвом, здійснена в 1957 р., не зачепила прав та обов’язків промислових підприємств, майже не змінила форм планування виробництва.

На рубежі 1950—1960-х років економічна ситуація в країні знов ускладнилася. Далися навзнаки не лише об’єктивні причини, а й численні управлінські екперименти в економіці, суб’єктивізм і волюнтаризм її керівництва, значне зростання воєнних видатків, нова хвиля політизації та ідеологізації управління економікою.

Уряд зробив спробу поліпшити ситуацію низкою заходів, що значно погіршили становище населення. Так, було знижено тарифні розцінки в промисловості приблизно на 30 %. Це рішення пояснювалося необхідністю скорочення виробничих видатків, але на ділі це означало приховане скорочення заробітної плати робітників.

645

У1961 р. було проведено грошову реформу: масштаби цін було підвищено в 10 разів, у зв’язку з чим було випущено нові гроші. Економісти вважають цю реформу прихованою девальвацією, адже внаслідок неї ціни на колгоспних ринках, які забезпечували в цей час близько 15 % товарообігу, значно зросли. Через деякий час (з 1 липня 1962 р.) було підвищено ціни на ряд продуктів харчування й в державній торгівлі (на м’ясо та м’ясопродукти на 30 %, на масло — на 25 %).

Такі рішення викликали невдоволення та призвели до стихійних виступів робітників, які довго замовчувалися офіційними джерелами й були висвітлені у пресі лише наприкінці 1980-х років.

Не було вирішене й одне з найважливіших завдань, що стояло перед еко-

номікою — відмова від застосування мобілізаційних заходів у процесі розв’я-

зання господарських проблем. Через декілька років стало зрозумілим, що це завдання не може бути вирішене радянською економікою, адже економічні стимули розвитку були несумісними з командною системою. Як і раніше, необхідно було організовувати маси людей для виконання різних проектів.

Утім, розмова про «хрущовські» реформи не була б повною, якщо б ми залишили поза увагою соціальні зміни в житті радянських людей, викликані низкою заходів, спрямованих на поліпшення умов життя населення, пере-

важно міського. 25 квітня 1956 р. було скасовано антиробітничий закон 1940 р., що прикріплював трудящих до їх підприємств. Тепер робітники мо-

гли змінювати місце роботи, попередивши про це адміністрацію за два тижні (це не стосувалося колгоспників, які, не маючи паспортів, не могли за своїм бажанням залишити колгосп).

Було підвищено мінімальну заробітну плату (приблизно на 35 %) у про-

мисловості. Змінилася й ситуація в колгоспах: замість існуючої раніше системи оплати праці один раз на рік запроваджено помісячне, подекуди поквартальне авансування (грошове та натуральне), причому грошова оплата колгоспників за 1950-ті роки зросла більш як у чотири рази.

У1956 р. запроваджено закон про пенсійне забезпечення, за яким майже подвоївся розмір пенсій, а пенсійний вік було знижено до 55 років для жінок

ідо 60 років для чоловіків. Але колгоспники отримали право на пенсію лише у 1964 р., а пенсійний вік для них наставав на п’ять років пізніше. На початку 1960-х років колгоспники нарешті отримали паспорти.

Було скорочено тривалість робочого тижня (з 48 до 46 годин). Відпустка вагітних жінок, скорочена при Сталіні, стала знову стодванадцятиденною. Уряд обіцяв, нарешті, не випускати нових примусових займів (за якими держава забирала близько 6 % річних заробітків), але на 20 років заморозив виплати за попередніми займами.

Нарешті, високими темпами розвивалося житлове будівництво. Цьому сприяло застосування нових будівельних матеріалів і, зокрема, залізобетону.

У 1951—1958 рр. в Україні було збудовано майже 2 млн квартир загальною площею85,7 млнм2, ав1958—1965 рр. удіюбуловведенощеблизько60 млнм2

«Косигінська» реформа: підготовка та реалізація

646

житла. Гострота житлової проблеми знизилася, але рівень забезпеченості житлом залишався низьким, і житлову кризу подолати не вдалося.

Таким чином, у результаті реформування економіки в 50-х роках в Українській РСР, як і загалом у СРСР, відбулися значні структурні зрушення, але на початку 1960-х років соціально-економічна ситуація в країні загострилася: знизилися темпи зростання продуктивності праці, погіршилися умови життя населення, що проявилось у зростанні цін на продукти харчування, збільшенні непрямих податків, обмеженні присадибних ділянок і поголів’я худоби в підсобних господарствах колгоспників, у зростанні загального дефіциту продовольчих та інших товарів. Усе це зумовило необхідність пошуку шляхів подолання негативних тенденцій радянської економіки.

У першій половині 60-х років на сторінках радянської періодики широко розгорнулася дискусія з питань удосконалення господарського механізму,

розширення самостійності підприємств і вдосконалення планування. У ній брали участь учені, працівники планових органів, робітники підприємств. У центрі дискусії стояло питання щодо показників плану для промислових підприємств. Існуючий показник обсягу валової продукції не забезпечував увагу до якісних показників роботи підприємства

— рентабельності виробництва, собівартості продукції, продуктивності праці тощо. Крім того, вважали учасники дискусії, існуюча система планування не стимулювала підприємства до прийняття напружених планів, адже планування здійснювалося «від досягнутого», тобто підприємства отримували планові завдання у вигляді приблизно рівного відсотка приросту продукції до рівня, що був досягнутий у попередній період.

Головною думкою учасників дискусії була ідея підвищення ролі підприємств у плануванні виробництва. Але для забезпечення найбільш повного використання наявних ресурсів при складанні плану підприємством, останні слід зацікавити не лише у його виконанні, а й у певному напруженні планових завдань. З розгорнутими пропозиціями щодо цієї проблеми виступив у «Правді» харківський вчений О. Г. Ліберман із статтею «План, прибуток, премія» [11]. Він запропонував доводити до підприємств плани лише за обсягами продукції в номенклатурі та термінах поставки, а також за нормативами прибутку щодо виробничих фондів, тобто нормативів рентабельності. Саме на цій основі, вважав він, підприємства й повинні складати плани, зокрема й з продуктивності праці та чисельності працюючих, заробітної платні, собівартості продукції, з нагромаджень, капіталовкладень і нової техніки.

Для підвищення заінтересованості підприємств у високих планових за-

вданнях О. Г. Ліберман пропонував визначати розміри заохочень залежно від рівня рентабельності (який він визначав як відношення прибутку до виробничих фондів). Він пропонував також у централізованому порядку затверджувати для кожної галузі виробництва планові нормативи рентабель-

647

ності, які і визначали б розмір заохочень: що вищою є рентабельність, тим більшим є заохочення. За умов невиконання плану рентабельності заохочення повинно було сплачуватися, виходячи з фактичного рівня, але якщо планова рентабельність занижувалася, то заохочення повинно було виплачуватися, виходячи із середньої ставки між плановою та фактичною рентабельністю. Важливою вимогою такої системи мав стати спеціальний фонд заохочення, який створювався б залежно від досягнутого рівня рентабельності, як єдине джерело всіх матеріальних заохочень. За умови недотримання завдань з обсягів виробництва, номенклатури й термінів поставок підприємство позбавлялося б прав на преміювання.

Підвищення ролі прибутку в плануванні нерозривно пов’язувалося з необхідністю вдосконалення ціноутворення, особливо встановлення економічно обґрунтованих цін на нову продукцію, при цьому зазначалося, що ціна на неї повинна встановлюватися з урахуванням вигод від експлуатації продукції, яку отримає споживач.

Але ідея прибутку як головного показника оцінки роботи підприємств викликала й заперечення, деякі економісти як основні планові пропонували й інші показники, зокрема зниження собівартості продукції, зростання продуктивності праці, збільшення обсягів виробництва, поліпшення використання основних фондів, зростання питомої ваги нових виробів або першосортної продукції у загальному випуску та ін. Висловлювалися також пропозиції щодо розрахунків виробничих потужностей як основи плану та визначення його напруженості. Дехто пропонував для поліпшення системи планування замінити показник валової продукції на нормативну вартість обробки виробів, але спроба його запровадити виявилася невдалою.

Початок реформуванню радянської економіки поклали рішення березневого та вересневого (1965 р.) пленумів ЦК КПРС. Реформа (названа «Коси-

гінською» за ім’ям одного з її ініціаторів — голови Ради міністрів СРСР О. М. Косигіна) мала на меті вдосконалити планування та економічне стимулювання й була спрямована на знаходження оптимального сполучення централізованого керівництва економікою й оперативно-господарської самостійності підприємств, зміцнення й подальший розвиток господарського розрахунку. Реформа охоплювала всі елементи господарського механізму: планування, організаційну структуру управління, економічні стимули й господарський розрахунок.

Відповідно до постанови вересневого (1965 р.) пленуму «Про покращення управління промисловістю, вдосконалення планування та посилення економічного стимулювання промислового виробництва» найбільш істотні зміни передбачались у системі управління промисловістю. Передусім було вирішено ліквідувати раднаргоспи та повернутися до галузевого принципу управління. Були знову створені союзно-республікнські та союзні міністерства за галузями промисловості. На практиці це означало, що республіки втрачали контроль над більшістю підприємств.

648

Наступним важливим напрямом реформи була зміна всієї системи плану-

вання та економічного стимулювання. Нова система передбачала таке поєд-

нання методів господарського керівництва, за якого акцент робився на посиленні економічних методів, що відповідно підвищувало вимоги до роботи Держплану. У державному плануванні передбачалося передусім підвищити його науковий рівень через запровадження прогресивних нормативів та балансових розрахунків, забезпечити тісну ув’язку його з науково-технічим прогресом. Крім того, передбачалося розглядати п’ятирічний план як основну форму державного планування розвитку народного господарства. Щоправда, у постанові зауважувалося, що можна конкретизувати та уточнювати завдання п’ятирічних планів по роках відповідно до змін, які відбуваються в економіці.

З метою розширення господарської самостійності підприємств передба-

чалося скорочення кількості обов’язкових директивних планових завдань,

зокрема: обсяг реалізованої продукції (замість валової); основна номенклатура продукції; фонд зарплати; сума прибутку та рентабельності; платежі в бюджет та асигнування з бюджету; обсяг централізованих капіталовкладень і впровадження виробничих потужностей; найважливіші завдання з упровадження нової техніки; показники матеріально-технічного постачання.

Для підприємств визначались їх повноваження, зафіксовані в «Положенні про соціалістичне державне підприємство» (4 жовтня 1965 р.), у якому чіт-

ко зазначалося, що діяльність підприємства як основної ланки народного господарства будується на поєднанні централізованого керівництва з господарською самостійністю та ініціативою підприємств. До речі, питання економічної природи відокремленості підприємств знайшли доволі активне висвітлення в економічній літературі й викликали неоднозначне трактування. Так, у колективній монографії Інституту економіки АН УРСР «Экономическая наука и хозяйственная реформа» (К., 1970) стверджувалося, що «економічна відокремленість підприємств являє собою роздільне володіння та розпорядження засобами виробництва в інтересах досягнення основної мети соціалістичного виробництва» [20, с. 72], а в статті В. П. Корнієнка «До питання про сутність відносин господарювання» [7, с. 19] економічна самостійність соціалістичних державних підприємств розглядалась як роздільне господарювання, тобто лише як роздільне управління власністю.

Розширення прав і самостійності підприємств передбачалося здійснити в поєднанні зі зміцненням госпрозрахунку та посиленням матеріального стимулювання, що повинно було, на думку реформаторів, забезпечити більш високий рівень поєднання особистих і колективних інтересів із загальнодержавними.

Передусім було визнано необхідним посилити роль прибутку в підвищенні матеріальної зацікавленості підприємств працювати рентабельно, на принципах самоокупності. З цією метою до суми показників, які доводилися згори, включили загальну суму прибутку та рентабельність, що вираховувалась як відно-

649

шення чистого доходу до вартості основних та оборотних фондів. Як головне фінансове джерело утворення фондів заохочення, зокрема й на розвиток виробництва, також став прибуток. При цьому частка прибутку, яка залишалася в розпорядженні підприємства, ставилась у залежність від ефективності використання основних та оборотних фондів, збільшення обсягу реалізованої продукції, підвищення рентабельності виробництва та якості продукції. Нарешті, об-

межувалося централізоване («безплатне») фінансування капітальних вкладень і передбачалося впровадження довготермінового кредитування.

Для забезпечення економічного стимулювання та створення матеріальної основи господарської самостійності підприємств створювалися три спеціальні фонди:

фонд матеріального заохочення;

фонд соціально-культурних заходів і житлового будівництва;

фонд розвитку виробництва.

Кошти цих фондів, не використані у поточному році, передбачалося залишати в розпорядженні підприємств, а капіталовкладення в будівництво за рахунок фондів повинні були повністю забезпечуватися через державний план матеріально-технічними ресурсами.

Реформою передбачалося також переведення капітального будівництва від безплатного бюджетного фінансування на кредитні засади через довгостро-

кове кредитування, щоправда, лише для об’єктів, які окупалися б у короткі терміни, а також припинення відшкодування за рахунок бюджету браку власних оборотних коштів, щомалозначнозміцнити господарський розрахунок.

Реформа передбачала зміни відносин між підприємствами та держав-

ним бюджетом не лише в питаннях фінансування ним капіталовкладень. Платежі підприємств до бюджету також переводили на економічну основу: їх головною формою мала стати плата за фонди, яка визначалась у відсотках (найчастіше — 6 %) до їх вартості. Передусім підприємство повинно було вносити до бюджету за рахунок прибутку плату за фонди та фіксовані платежі, а також сплачувати відсоток за банківський кредит. Потім з того самого джерела мали формуватися три фонди підприємства, а частка прибутку, що залишалася після цього (так званий вільний залишок прибутку), повинна була вноситися до бюджету, що, власне, зберігало принцип «фінансової розкладки», який сформувався ще в 30-ті роки.

Ще впроцесі економічної дискусії висловлювалися пропозиціїщодо відмови від планування фонду заробітної плати, вбачаючи у цьому одне з джерел під-

вищення ефективності господарської діяльності підприємств. Так, В. Найдьонов та З. Сотченко, аналізуючи економічний експеримент, який провадився на підприємствах Львівського раднаргоспу в 1964—1965 роках, стверджували, що «нам здається корисним вже тепер в експериментальному порядку надати окремим підприємствам право самостійно планувати фонд заробітної плати з тим, щоб знайти способи регулювання його економічними шляхами, забезпечивши найбільш раціональне витрачання» [17, с. 75]. Проте такий підхід було

650

визнано недоцільним, і пояснювалось це тим, що відмова від планування фонду заробітної платимогла порушити відповідність між платоспроможним попитом населення та обсягом предметів споживанням і послуг, що вироблялися. Щоправда, підприємствам дещо збільшили правау витрачанні фонду зарплати.

Господарська реформа зачепила й сільське господарство. Відповідно до рішень березневого (1965 р.) пленуму ЦК КПРС було прийнято цілий ряд заходів, спрямованих на виправлення становища в аграрному секторі. Передусім було підвищено закупівельні ціни з таким розрахунком, щоб довести їх до рівня, за якого колгоспи та радгоспи не зазнавали б збитків у разі продажу продукції державі. Роздрібні ціни повинні були зберігатися на попередньому рівні, а різниця покриватися за рахунок державного бюджету.

Причиною відставання сільського господарства був і його низький технічний рівень. Тому було різко збільшено державні асигнування на підвищення технічного рівня сільського господарства, на виробництво сільськогосподарських машин і добрив. В Україні за 1966—1970 роки кількість тракторів збільшилася на 22 %, комбайнів — на 42 %, а застосування мінеральних добрив зросло майже вдвічі. Ще одним недоліком була недостатня спеціалізація сільського господарства, тому було прийняте рішення про її посилення.

Положення реформи впроваджувались у життя з великими труднощами, а деякі з них так і не були реалізовані. Передбачені спочатку прямі зв’язки між підприємствами не були зовсім втілені в життя через несумісність із системою фондування та розподілу. У результаті госпрозрахунок підприємств виявився незабезпеченим матеріально, а підвищення самостійності підприємств — несумісним з повноваженнями міністерств і відомств, директивним плануванням та існуючою системою ціноутворення.

Численні суперечності реформи можна б було усунути, рухаючись поетапно до ринку. Проте це було неможливим через політико-ідеологічні причи-

ни. Тому економічна реформа в СРСР уже наприкінці 60-х років почала згортатися, стали повертатися до детального планування та оперативного керівництва підприємствами з боку міністерств і відомств. Так, до показників, які затверджувалися згори, знову було включено весь набір показників з праці, зокрема й завдання з продуктивності праці, співвідношення між рівнем її зростання та середньою заробітною платою. До загального обсягу державних капіталовкладень включалися й госпрозрахункові кошти з фонду розвитку виробництва. Встановлювалася межа для виплат премій за високі кінцеві підсумки діяльності підприємств.

Повернувся до числа завдань, що затверджуються згори, і показник зниження собівартості у вигляді завдань зі зниження матеріальних витрат. Завдання з номенклатури майже повністю визначали можливий випуск продукції, що практично позбавляло підприємства можливості самостійно складати плани. За цих умов показник «реалізована продукція» нічим не відрізнявся від показника «валова продукція», адже він стимулював випуск мате-

Соседние файлы в папке attachments