Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

561

У рамках ЄЕС його учасникам до початку 80-х років вдалося налагодити програмування розвитку економіки та її спеціалізацію по країнах. Як наслідок, Франція спеціалізується на експорті малолітражних автомобілів, жіночого одягу, взуття, білизни; ФРН — вантажних автомобілів, чоловічого одягу; Італія — дешевих легкових автомобілів, холодильників, літнього одягу; Голландія — меблів тощо. На сьогодні ЄС перетворився в одиніз головних центрів світового господарства. На ЄС припадає 1/3 світового товарообігу країн з ринковою економікою. ЄС також перевищив показники США за обсягом промислового виробництва і володіє половиною валютних резервівсвіту.

Таким же шляхом іде розвиток міжнародної інтеграції на півночі Америки,

деу1992 р. булозаснованоПівнічноамериканську асоціацію вільної торгівлі

(НАФТА) на основі укладання угоди між США, Канадою і Мексикою про створення спільного північноамериканського ринку. Між цими країнами демонтуються не тільки митні бар’єри, НАФТА відкриває шлях до створення єдиного континентального ринку для вільного руху товарів, послуг, капіталів і робочої сили. Ще в 1994 р. 34 американські держави (всі, крім Куби) вирішили створити до 2006 року спільну зону вільної торгівлі, тобто інтеграція на американському континенті поширюється і з часом охоплюватиме як країни-учасниці НАФТА, так і країни МЕРКОСУР (країни південного конуса). По суті, відбувається процес «вирощування» взаємопроникнення великого капіталу на всій території Північноамериканського континенту, що дасть можливість домінувати над іншимиекономічнимицентрамисвіту— ЗахідноюЄвропоютаЯпонією.

Сьогодні інтеграційні процеси прискорюються і в Азіатсько-Тихо- океанському регіоні (АТР), де активізували свою діяльність Організації Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, простежуєть-

ся курс Японії на створення свого роду Азіатського ринку, ведуться перего-

вори про створення Східно-Азіатського економічного співтовариства.

Своєю чергою, поглиблення економічної інтеграції в будь-якому регіоні світу веде до необхідності створення наднаціональних органів, які були б здатні координувати зусилля різних країн і формувати механізм для цивілізованого вирішення спірнихпитань, щодещо обмежує діюнаціональнихурядів.

13.2. ОСОБЛИВОСТІ НТР КІНЦЯ ХХ — ПОЧАТКУ ХХІ ст. ТА ЇЇ ВПЛИВ НА СВІТОВЕ Й НАЦІОНАЛЬНІ ГОСПОДАРСТВА

 

Поряд з посиленням глобалізації та ТНК, а також

Передумови, суть

інтеграційними процесами на макрорівні й поси-

і наслідки інфор-

маційно-технологічної

ленням інноваційних процесів і появою венчуру на

революції кінця ХХ —

мікрорівні як провідних тенденцій розвитку світо-

початку ХХІ ст.

вого господарства і національних економік кінця

 

ХХ — початку ХХІ ст., що розглянуті у попере-

 

дньому параграфі, ще однією важливою тенденцією сучасності є бурхливе

562

розгортання третьої НТР, особливо на другому її етапі, за визначенням М. Кастельса, інформаційно-технологічної революції чи, на нашу думку, —

технолого-інформаційної революції. Сьогодні на основі фундаментальних зрушень у техніці та технології виробництва у найбільш високорозвинених країнах відбувається постіндустріальна революція і становлення постіндустріального суспільства з характерною для нього новою, постіндустріальною сервісно-інформаційною економікою.

На думку Е. Тоффлера, нас очікує глобальна боротьба за владу. Е. Тоффлер обґрунтовує нову концепцію влади, в основі якої є не насильство чи гроші, а знання. Попередня система влади розвалюється, а сучасна структура влади ґрунтується вже не на силі м’язів, багатства чи насильства — вона ґрунтується на знанні, на інтелекті. Е. Тоффлер вважає знання найдемократичнішим джерелом влади. Сучасна система створення матеріальних цінностей повною мірою залежить від миттєвого зв’язку і поширення даних, ідей, символів. Сучасну економіку називають також економікою суперсимволів. Згідно з Е. Тоффлером, якщо влада сили — низькоякісна влада, а влада багатства — влада середньої якості, то найбільш високоякісну владу дає використання знання [11, с. 37].

Зрозуміло, що всі три види влади взаємозв’язані і взаємодіють між собою, але їх співвідношення у різних суспільствах та економіках різне. З настанням постіндустріального суспільства, яке переростає в інформаційне, та появою нової, постіндустріальної сервісно-інформаційної економіки роль знань та інформації стає першочерговою, а основна установа, що їх продукує та надає — університет, виходить на передові рубежі суспільного життя порівняно з основними господарськими формами аграрно-індустріальної доби.

Економічна криза 70-х років ХХ ст. та загроза вичерпання ресурсів активізували пошук нових, нетрадиційних шляхів розвитку. І наука гідно відповіла на виклики часу. За 10—15 років було здійснено багато важливих наукових відкриттів і винаходів — більше, ніж за всю попередню історію людства. Ці відкриття дали можливість зробити висновок про початок третьої наукової революції та хвилі технічного прогресу. Сучасну НТР, яка пройшла кілька етапів, а один із них на межі 70— 80-х років, можна повною мірою вважати технологічною революці-

єю, а підсилену і доповнену процесами інформатизації виробництва та суспільства технолого-інформаційною (або, згідно з Е. Тоффле-

ром, інформаційно-технологічною) революцією. Серед основних її компонентів — революційний переворот у продуктивних силах суспільства.

Основними рисами цього перевороту були структурна перебудова су-

спільного виробництва на базі наукомістких технологій, мікропроцесорної техніки, інформатики, радіотехніки, автоматичних систем управління, біотехнології.

563

У ході сучасної технологічної революції наприкінці ХХ — на початку ХХІ ст. людство переживає один із тих рідкісних в історії моментів, який характеризується трансформацією матеріальної культури, що побудована навколо інформаційних технологій. Так, до інформаційних технологій в основ-

ному відносять збіжну сукупність технологій у мікроелектроніці, створенні обчислювальної техніки (машин та програмного забезпечення), телекомунікації/віщання й оптико-електронної промисловості. Яскравим прикладом цього є програми створення інформаційного суспільства, зокрема в Україні та Росії. Поряд із цим М. Кастельс, на відміну від інших дослідників, до галузі інформаційних технологій відносить також генну інженерію. Він вважає, що в 1990-х роках біологія, електроніка та інформатика почали зближуватися і взаємодіяти в галузі використання, відкриття нових матеріалів.

Навколо цього ядра інформаційних технологій за останні два десятиліття ХХ ст. виникає сузір’я великих технологічних проривів у галузі нових матеріалів, джерел енергії, в медицині, у виробничій техніці (наявній чи потенційній, як нанотехнології), у тому числі в транспортній технології. Сучасний процес технологічної трансформації розширюється по експоненті. Сьогодні ми живемо у світі, який уже давно називають цифровим, чи електронноцифровим [9], де інформаційні виробничі, освітні, культурні, побутові та інші системи, що ґрунтуються на майже масовому використанні цифрових чи електоронно-цифрових засобів — найрізноманітніших комп’ютерів (включно до кишенькових), засобів мобільного зв’язку, Інтернету тощо, дедалі більше набувають масового поширення.

На відміну від будь-якої іншої революції, ядро трансформації, яку людство переживає наприкінці ХХ — на початку ХХІ ст., пов’язане з технологіями обробітку інформації та комунікацією, яка забезпечує передавання на відстані та використання інформації. Попереднє індустріальне суспільство, даючи громадянам освіту й організовуючи поступово економіку навколо знань та інформації, підготувало, таким чином, ґрунт для посилення людської думки, коли нові інформаційні технології стали доступними. Для сучасної технолого-інформаційної революції інформаційна технологія є тим самим, чим нові джерела енергії були для індустріальних революцій, починаючи від парової машини і далі до електрики, викопного палива і навіть до ядерної енергії, оскільки виробництво й розподіл енергії для індустріального суспільства було ключовим елементом. Сьогодні інформація перетворюється в нову форму енергії інтелекту.

Сучасну технологічну революцію характеризує не центральна роль знань та інформації, а використання таких знань та інформації до генерування знань і пристроїв, що обробляють інформацію та здійснюють комунікацію, в кумулятивній петлі зворотного зв’язку між інновацією і напрямами використання інновацій. Яскравим прикладом цього є використання нових телекомунікаційних технологій упродовж останніх двадцяти років минулого століття, де технологічна інновація прогресувала від навчання через користу-

564

вання до вивчення технології через її створення, перебудову телекомунікаційних мереж та знаходження нових галузей використання. Зворотний зв’язок між запровадженням нової технології, користуванням нею й поширенням її у нові галузі у новій технологічній парадигмі відбувається набагато швидше. Як наслідок, поширення технології безкінечно збільшує її могутність у міру того, як технологія засвоюється та перевизначається її користувачами.

Нові інформаційні технології є не просто інструментами, якими необхідно користуватися, а являють собою процеси, які необхідно розробля-

ти. Користувачі і творці можуть об’єднатися в одній особі, як у випадку з Інтернетом, коли користувачі захопили контроль над технологією. Як зазначає М. Кастельс, «це свідчить про тісний зв’язок між соціальними процесами створення та маніпулювання символами (культурою суспільства) та здатністю виробляти і розподіляти товари і послуги (продуктивними силами)» [4, с. 52]. Можна сказати, що вперше в історії людська думка стала безпосередньою продуктивною силою, а не просто вирішальним елементом виробничої системи.

Ще однією особливою рисою, що характеризує сучасну інформаційнотехнологічну революцію, на відміну від її історичних попередниць, є те, що сучасні нові інформаційні технології поширились по земній кулі з блискавичною швидкістю, менше ніж за два десятиліття (з середини 1970-х до середини 1990-х років), продемонструвавши миттєве застосування до свого власного розвитку технологій, які вона створює, зв’язуючи світ за допомогою інформаційної технології. Але у світі існують великі області та значні сегменти населення, що не включені в нову технологічну систему. Люди, країни та регіони отримують доступ до технологічної могутності в різні часові терміни, в чому і полягає критичноважливеджерело нерівності в суспільстві.

Технологічна система, в яку людське суспільство повною мірою занурилось наприкінці ХХ ст. (у 1990-х роках), почала складатися в 1970-х роках. Найважливішими для сучасних технологічних траєкторій і для конкретної форми взаємодії між технологією та різноманітними сторонами суспільного життя є такі суттєві відкриття у сфері інформаційних технологій:

1)поява мікропроцесора як ключового пристрою в поширенні мікроелектроніки (1971 р.);

2)винайдення мікрокомп’ютера в 1975 р. (перший успішний комерцій-

ний варіант з’явився у квітні 1977 р.);

3)виробництво операційних систем для мікрокомп’ютерів компанією

Microsoft (середина 70-х років);

4)промислове виробництво оптичних волокон компанією Corning Glass

на початку 70-х років;

5)промислове виробництво відеомагнітофонів компанією Sony в се-

редині 70-х років на основі відкриттів, зроблених у 60-х роках в Америці та Англії;

565

6) створення в 1969 р. компанією Advanced Research Project Agency (ARPA)

Міністерства оборони США нової, революційної електронної комунікаційної мережі, яка згодом виросла і перетворилася в сучасний Інтернет.

Усі ці відкриття мають спільні характеристики: ґрунтуючись голов-

ним чином на наявних знаннях і розвиваючись як продовження ключових технологій, вони завдяки доступності та падінню ціни зі зростанням якості являють собою кардинальний прорив у масовому поширенні технології в галузі комерційного та суспільного використання.

Однак технологічна революція не усунула основних суперечностей капіталізму, а лише вивела капіталізм на вищий виток історичної спіралі, поновому поставила основні питання цивілізації. Замість індустріальної епохи постали постіндустріальна епоха та постіндустріальне суспільство, з новою соціальною структурою або, як кажуть соціологи, з новою стратифікацією суспільства, теорією постіндустріального та інформаційного суспільства і, що особливо важливо, — з новою, постіндустріальною, сервісно-інформа- ційною економікою. Технологічна революція спричинила гігантську економію живої праці, витіснення її з виробничого процесу.

Чи не найголовнішим результатом інформаційно-технологічної революції стала зміна структури виробництва та структури зайнятості. Опираю-

чись на теоретико-методологічні засади теорії постіндустріального суспіль-

ства та теорії «трьох хвиль цивілізації», можна сказати, що на зміну домі-

нування вторинного сектору економіки — переробної промисловості та будівництва — прийшло домінування складного за своєю структурою третинного сектору економіки — сфери послуг, де й була зосереджена основна частина зайнятих у суспільному виробництві і вироблялася основна частина продукції та наданих послуг у вартісному вираженні. У промисловості та будівництві зайнято не більше 25 % і вироблялося не більше 33 % ВВП. Понад 65 % зайнятих (і частка ця зростає) працюють у галузях різноманітних послуг: інформаційних, ділових, соціальних, побутових, туризмі та індустрії дозвілля. Тут виробляється 55—65 % ВВП.

У ході третьої хвилі НТП почалося також господарське освоєння навколоземного космічного простору, були синтезовані матеріали, що раніше не існували в природі, створені промислові рóботи, здатні практично повністю замінити людину на виробництві, а персональний комп’ютер перетворив та примножив потоки інформації.

Зміни відбулися не лише в структурі виробництва та структурі зайнятості, з домінуванням передусім складного за своєю структурою третинного сектору виробництва сфери послуг, а й у сільському господарстві. Розвиток техніки привів до прогресуючого витіснення фізичної праці із промисловості та сіль-

ського господарства. До кінця ХХ ст. у значній частині первинного сектору го-

сподарства (сільському, лісовому та рибному господарстві) економічно розвинених країн працювало не більше 10 % зайнятих у національному господарстві (а в середньому по цих країнах — 5—7 %), і вироблялось тут близько 10 %

Теорія постіндустріального суспільства та її основоположники про витоки сучасної науково-технологічної революції

566

ВВП. Праця робітників сільського господарства значною мірою механізована, широко застосовуються автоматизовані системи та комп’ютери. Застосування в сільському господарстві електроніки, крапельного зрошування, хімізації, генної селекції значно підвищило інтенсивність сільськогосподарського виробництва. У ньому відбулося перетворення сільськогосподарської праці на різновид індустріальної, зближення органічної структури капіталу в промисловому та аграрному секторах. Усе це створило передумови для значного збільшення обсягу випуску продукції та підвищення її товарності. Великі ферми, доводячи до банкрутства дрібні, перетворилися на справжні фабрики з виробництва зерна і м’яса.

Досягнення науки і техніки у поєднанні з високим рівнем політичних, економічних та соціальних інституцій дали змогу високорозвиненим країнам вийти на небачений досі рівень економічного розвитку — рівень задоволення різноманітних, у тому числі зовсім нових, потреб переважної частини свого населення. Усе це дало можливість зробити висновок про завершення індустріального періоду в розвитку: США, Великої Британії, Франції, ФРН, Японії, Швеції, Норвегії, Швейцарії, Голландії, Бельгії, Австрії, Ізраїлю таін.

Однак не зважаючи на те, що нова технологічна структура і нова постіндустріальна, сервісно-інформаційна економіка відіграють все більшу роль у світовому співтоваристві, говорити про остаточне і глобальне завершення епохи індустріалізму зарано. Про це свідчить хоча б те, що такі країни, як Китай та Індія зі своїм величезним економічним потенціалом лише недавно вступили у стадію зрілого індустріалізму, а більшість країн Африки його навіть не досягли.

Результатом інформаційно-технологічної революції у найбільш високо-

розвинених країнах сьогодні є становлення постіндустріального суспільства з характерною для нього новою, постіндустріальною сервісно-інформа- ційною економікою.

Подальший розвиток системи ідей індустріального суспільства в межах інституційно-соціального напряму привів до становлення теорії постіндустріального суспільства. Особливості історико-культур- ного розвитку капіталізму в різних країнах обумовили формування різних варіантів концепції пост-

індустріального суспільства, серед яких можна виділити два основні: ліберальний і радикальний. Ліберальний варіант опирається на американську модель капіталістичного розвитку, а серед його представників — Д. Белл, Дж. Ґелбрейт, Е. Тоффлер, К. Боулдінг та інші. Радикальний варіант базується на європейській моделі і найяскравіше представлений у концепціях Р. Арона, А. Турена, Ж. Фурастьє, М. Кастельса.

В основі концепції постіндустріального суспільства лежить теорія трьох хвиль Е. Тоффлера — поділ усього суспільного розвитку на три етапи: доін-

567

дустріальний, індустріальний та суперіндустріальний. У доіндустріальному суспільстві визначальною була (а в ряді країн залишається й досі) сільськогосподарська сфера, з церквою та армією як головними інститутами суспільства; в індустріальному — промисловість з корпорацією та фірмою на чолі; у постіндустріальному — сфера послуг та інформації, з університетом як головним місцем її виробництва і зосередження.

На формування концепції постіндустріального суспільства суттєвий тео-

ретичний вплив мали теорії індустріального суспільства (особливо концепції Р. Арона та В. Ростоу). Теорію постіндустріального суспільства розро-

бив американський соціолог Д. Белл. Вона була представлена як теорія соціальних змін, що можуть відбутися у суспільстві в найближчі десятиліття насамперед у результаті розгортання вже помітних тенденцій випереджувального зростання сфери послуг та інформації, здобуття наукою нової ролі та перебудови суспільства, організованого за «економізованою» моделлю у напрямку моделі «соціологізованої».

Д. Белл становлення постіндустріального суспільства розглядає як переважно еволюційний процес, у результаті якого індустріальний світ не руйнується, а скоріше збагачується додатковими рисами та властивостями, і при цьому важливу роль відіграють не лише технологічний та господарський прогрес, а й якісні зміни в політичній та культурній галузях, і передусім

— поширення в американському суспільстві культурної толерантності та ідеологічної терпимості. На той час серед інтелігенції у загальних рисах було досягнуто певної згоди: набули визнання держава загального благоденства, бажаність децентралізації влади, змішана економіка та політичний плюралізм. У цьому розумінні ідеологічна епоха закінчується, і її кінець відкриває шлях до становлення постіндустріального суспільства.

Найголовніша праця Д. Белла — «Прийдешнє постіндустріальне суспільст-

во» (1973 р.) — це закінчене теоретичне дослідження, у якому проблема постіндустріалізму розглядається в усіх її проявах: від аналізу витоків концепції до вивчення політичних та культурних процесів, що супроводжують становлення нового суспільства.

Фундаментальними складовими теорії постіндустріального суспільства є:

як домінуючий поширився підхід, що ґрунтується на періодизації історії не за принципом оцінювання класової структури відповідних суспільств,

ана основі дослідження технологічних аспектів організації суспільного виробництва;

принцип домінування технологічних аспектів організації суспільного виробництва над принципом оцінювання класової структури поширено не тільки на історичну періодизацію, а й на конкретний аналіз економічного розвитку сучасних суспільств.

Основну роль у становленні постіндустріальної теорії відіграла інсти-

туціональна теорія (вебленівська традиція), яка полягала насамперед у тому, що до цього абстрактна ідея протиставлення стадій технологічної ево-

Теорія
інформаційного суспільства та зміни в господарській практиці

568

люції (в межах історичної школи) в нових умовах видозмінилась у структуризацію секторів суспільного виробництва і виявлення внутрішніх закономірностей господарського розвитку, що не залежали від соціальної та політичної систем тієї чи іншої країни.

Ще наприкінці 40-х років ХХ ст. у працях американського економіста К. Кларка «Економіка у 1960 році» та французького суспільствознавця Ж. Фурастьє «Велика надія ХХ століття» були сформульовані найважливіші ме-

тодологічні принципи теорії постіндустріального суспільства поділ усього суспільного виробництва на три сектори: первинний (сільське господарство та добувна галузь), вторинний (промисловість та будівництво), третинний (сфера послуг); та положення про майбутнє зростання частки третинного сектору порівняно з первинним і вторинним як за сукупною робочою силою розвинених країн, так і за структурою ВНП.

Отже, сформувалась друга фундаментальна складова теорії постіндус-

тріального суспільства: принцип домінування технологічних аспектів організації суспільного виробництва над оцінюванням класової структури по-

ширено не тільки на історичну періодизацію, а й на конкретний аналіз економічного розвитку сучасних суспільств. Ці положення свідчать про відносну завершеність побудови системи методологічних передумов теорії постіндустріалізму.

Перехід від індустріального до постіндустріального суспільства обумовлюють такі чинники:

зміна економіки від такої, що виробляє товари, до обслуговуючої (сервіс-

ної), що означає переважання сфери послуг над сферою виробництва;

зміна соціальної структури суспільства (класовий поділ поступається місцем професійному), замість класів як характеристики відношення до власності суспільство поділяється на страти та сітоси;

центральне місце у визначенні політики в суспільстві посідає теоретичне знання (університети як центри зосередження цього знання перетворюються в головні організації суспільства);

створення нової інтелектуальної технології, запровадження плануван-

ня та контролю над технологічними змінами.

Ідеї нового індустріального суспільства Дж. Ґелбрейта і постіндустріального суспільства Д. Рісмена і Д. Белла поступово модифікувалися в концепції ін-

формаційного та постекономічного суспільства.

Проблеми формування інформаційного суспільства в умовах прискореного науково-технічного розвитку широко обговорюються сучасними економістами. В цілому ця теорія, як і теорія

постіндустріального суспільства, спирається на той підхід, згідно з яким еволюція людства розглядається через призму прогресу знання. Так, відомий соціолог, професор Каліфорнійського університету (США) Мануель Кастельс стосовно

569

поняття «знання» використовує визначення Д. Белла: «Знання — сукупність ор-

ганізованих висловлень про факти або ідеї, що представляють обґрунтоване судження або експериментальний результат, який передається іншим за допомогою певногозасобу комунікації впевнійсистематизованійформі» [4, с. 39].

М. Кастельс говорить про зміну індустріального способу розвитку (головний двигун продуктивності якого — нові джерела енергії і здатність децентралізувати використання енергії в ході виробництва і розподілу) інформаціональним способом розвитку, а головним джерелом продуктивності останнього називає технологію генерування знань, обробки інформації і символічної комунікації. При цьому М. Кастельс розрізняє поняття «інформаційне суспільство» (information society) та «інформаціональне суспільство» (informational society), «інформаційна економіка» й«інформаціональнаекономіка» відповідно.

Розглядаючи сучасні інформаційні технології та їхній вплив на суспільство, Т. Сакайя відзначає принципову відмінність цього впливу від того, який здійснювали попередні технічні нововведення. Якщо винаходи минулих часів (електрика, нові матеріали) сприяли зростанню кількісних показників вироблених матеріальних благ, то сучасні інформаційні технології спрямовані на зниження залежності від матеріальних благ і збільшення диверсифікованості й масштабів інформаційних послуг. Такий характер інновацій, які закріплюють успіхи на шляху збільшення значимості вартості, створюваної знанням [4, с. 356]. Як бачимо, аналізуючи перетворення, що відбуваються в навколишньому світі, тут також підкреслюють визначальну роль знання.

Трактування сучасного суспільства як інформаційного досить широко сьогодні застосовується, коли мова заходить про основні характеристики сучасної соціально-економічної системи. Це пов’язано передусім із подальшим розвитком сучасного постіндустріального суспільства, продовженням процесу структурування третинного сектору економіки і виникненням четвер-

тинного (інформаційного) сектору економіки. Події у світовій економіці кінця 60-х — початку 80-х років ХХ ст. можна позначити як першу систем-

ну кризу індустріального типу господарства [2, с. 202].

Насамперед необхідно мати на увазі три обставини. По-перше, власне індустріальна складова економіки розвинених країн не тільки не була зруйнована в ході кризи, а й збереглася в незмінному вигляді: частка промислового виробництва залишалася весь цей час відносно стабільною, а технологічний прогрес обумовлювався передусім потребами промислового сектору, і були створені умови, що дали можливість іншим країнам здійснити прискорену модернізацію. По-друге, сама трисекторна модель економіки в цей період різко деформувалася: за нових умов третинний сектор набув домінуючої ролі, тоді як галузі первинного сектору через зрослу ефективність сільського господарства і добувної промисловості почали втрачати своє значення. По-третє, на початок 80-х років у господарській структурі розвинених західних країн проявилися обриси четвертинного сектору, який розвивав наукоємні технології й опирався на виробництво нової інформації і знань.

570

Отже, перша системна криза індустріального типу господарства фак-

тично підвела межу під історією первинного сектору економіки і відкрила шлях розвитку четвертинного — інформаційного сектору економіки.

Узв’язку з цим традиційна економічна теорія перестала адекватно відо-

бражати потреби сучасної економіки. Традиційна економічна теорія, як відомо, надає великого значення зв’язку «інвестиції і зростання». Зменшення інвестицій, як заведено вважати, не може не відбитися на темпах економічного зростання, і сама така тенденція визнається одним із явних свідчень господар-

ського неблагополуччя. Однак в умовах переходу до інформаційної економіки попередні теоретичні постулати стають не тільки обмеженими, а деколи навіть неправомірними і парадоксальними.

Один із парадоксів полягає в новому співвідношенні зростання і розвитку, продуктивності й ефективності, результативності і можливостей. Як тільки інформаційний сектор господарства почав займати таке значне місце в економічній системі, звичайне збільшення виробництва тих чи інших благ уже не може гарантувати жодній національній економіці не тільки зміцнення її позицій на міжнародній арені, а й збереження становища, досягнутого раніше.

Теорія інформаційного суспільства виникла і формується майже одночасно з теорією постіндустріального суспільства. Проте в межах теорії інформаційного суспільства наукове знання і технологічний прогрес підкреслюються ще виразніше. Основи теорії інформаційного суспільства закладені у працях З. Бжезинського, Д. Белла, Е. Тоффлера, Ф. Махлупа, Т. Умесао, авторів, які стали широко відомими завдяки своїм дослідженням динаміки розвитку наукоємних виробництв.

У70—80-ті роки ХХ ст. найбільший внесок у розвиток цієї теорії здійснили американський економіст М. Порат, праця якого про інформаційну економіку з’явилася у 1978 р., японський учений Й. Масуда, британський економіст Т. Стоуньєр і ряд інших, праці яких вийшли друком пізніше. Російський економіст В. Іноземцев відзначає особливий вплив японських науковців у дослідженні інформаційного суспільства: це згадувані вже Т. Умесао, Й. Масуда, а також пізні праці Т. Сакайї; при цьому теорія інформаційного суспільства розглядається ним як складова постіндустріальної концепції [3, с. 20—22]. Деякі автори безпосередньо використовують терміни «постіндустріальне суспільство» та «інформаційне суспільство» як синоніми.

Отже, формування теорії інформаційного суспільства та інформаційної економіки, тобто такого суспільства, у якому виробництво інформаційного продукту є пріоритетним порівняно з виробництвом матеріальних цінностей, стає цілком закономірним. Прихильники теорії інформаційного суспільства поєднують його становлення з домінуванням четвертинного сектору економіки, що слідує за сільським господарством, промисловістю і сектором послуг, а капітал і праця (основа індустріального суспільства) поступаються місцем інформації — основі інформаційного суспільства.

Соседние файлы в папке attachments