Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

621

центрального керівництва. Змінилася також система планування, фінансовокредитні відносини та ін.

За директивного планування регулятором виробництва ставав план.

Розвиток планування відбувався по лінії дедалі більшого охоплення планом усього народного господарства. Якщо план ГОЕЛРО давав конкретні виробничі завдання по 17 галузях, а перша п’ятирічка — по 50 галузях промисловості, то другий п’ятирічний план охоплював уже 120 галузей промисловості. Жорстко регламентувалися не тільки планові завдання, а й ресурси для їх виконання, форми та розміри оплати праці та інші показники.

Досвід директивного планування, накопичений у промисловості, було перенесено в сільське господарство (до кожного району й колгоспу доводилися державні посівні плани, у 1932 р. уперше був розроблений план тракторних робіт МТС, починаючи з 1935 р. затверджувалися державні плани розвитку тваринництва на кожний рік та ін.).

Одночасно із зміцненням директивних начал в управлінні й плануванні послаблювалася роль прибутку та інших економічних важелів. Майже весь прибуток надходив до бюджету, з якого фінансувалися капіталовкладення. Було запроваджено пряме банківське кредитування, а мате- ріально-технічне постачання (централізований плановий розподіл та організація обігу засобів виробництва, а також готової прдукціїї виробничого призначення й забезпечення нею споживачів) здійснювалося за розподільчим принципом. Усе це породжувало облікове трактування госпрозрахунку. Головним у госпрозрахунку вважався облік витрат, їх зіставлення з результатами, забезпечення рентабельності, а сам госпрозрахунок розглядався як форма обліку й контролю. Чимало економістів почали розглядати госпрозрахунок як метод реалізації планових завдань, засіб виявлення виробничих резервів, здійснення режиму економії. Уважалося, що госпрозрахунок лише в перші роки непу був пов’язаний з ринковими методами господарювання. Усе це призвело до того, що господарський розрахунок все більше набував формального характеру.

З 1 квітня 1930 р. було припинено взаємне комерційне кредитування госпорганами, а всі необхідні грошові кошти вони могли одержати лише в установах Держбанку. Розмір кредитування кожного окремого підприємства визначався промфінпланом і суворо ним обмежувався. Звичайно, така система кредитування знижувала роль і значення Держбанку й означала відхід від ринкових методів господарювання.

Таким чином, у 30-ті роки було створено економічну систему, засновану на жорсткому централізмі. По суті, держава знову перейшла до своєрідного «розверстування» як у сільському господарстві (обов’язкові поставки в розгорненій номенклатурі), так і в промисловості, де встановлювалися жорсткі директивні завдання з виробництва й розподілу продукції, а прибуток підприємства практично повністю вилучався до бюджету держави. Затвердилися командно-бюрократичні методи управління.

622

Угрудні 1927 р. XV з’їзд ВКП(б) затвердив директиви зі складання першого п’ятирічного плану розвитку народного господарства СРСР, розрахованого на 1928/29—1932/33 господарські роки. Держплан УРСР, як і союзний, щодо п’ятирічного плану стояв на таких позиціях: «План має бути:

а) науковим прогнозом об’єктивних можливостей; б) формулюванням завдань, що визначають умови оптимального їх використання; в) системою заходів, спрямованих на практичне здійснення політичних прагнень державної влади» [2, с. 291]. На практиці останнє витіснило й підім’яло під себе науковість, об’єктивність, оптимальність.

Проект плану мав два варіанти — «відправний» та «оптимальний». Останній був розрахований на більш сприятливі умови і містив дещо вищі показники. В обох варіантах у збалансованій формі передбачався прискорений розвиток промисловості, розгортання колективізації сільського господарства на добровільній основі (з охопленням до кінця п’ятирічки до 30 % селянських господарств) та підвищення народного добробуту. Середньорічний темп приросту промислової продукції згідно з «відправним» варіантом становив 18 %, а «оптимальним» — 20—22 %. У травні 1929 р. «оптимальний» варіант плану схвалила XVI партконференція ВКП(б).

Але з моменту прийняття плану розпочалися численні коригування його показників у бік їх підвищення, почасти без необхідного обґрунтування. Завищені планові завдання не виконувалися через відсутність у народному господарстві відповідних ресурсів, що призводило до диспропорцій. У результаті перший п’ятирічний план не був виконаний ані на момент проголошення про його завершення (1 січня 1933 р.), аніу запланований період.

Відповідно до принципів та основних показників п’ятирічного плану СРСР розроблялися й плани економічного розвитку України. Капіталовкладення в її економіку були визначені центром у сумі 13 млрд крб. (майже 20 % загальної суми). З 35 важливих об’єктів промисловості СРСР у період технічної реконструкії 20—30-х років 12 знаходились в Україні (7 новобудов — металургійні заводи: Запоріжсталь, Криворіжсталь, Азовсталь, Дніпробуд, Дніпроалюмінійбуд, Краммашбуд (Краматорськ), Харківський тракторний завод (ХТЗ) — і 5 докорінно реконструйованих — Луганський паровозобудівний і металургійні заводи у Макіївці, Дніпродзержинську, Дніпропетровську, Комунарську.

З1500 промислових підприємств, що споруджувались у СРСР у роки першої п’ятирічки, 400 будувалося в Україні. Завдяки цьому в промисловому комплексї України з’явилися нові галузі: у харчовій — маргаринова й молочна, маслопереробна, комбікормова, хлібопекарська, у металургії — електрометалургія (завод Дніпроспецсталь), кольорова металургія (Костянтинівський цинковий (1930), Дніпропетровський алюмінієвий (1933) заводи). Планувалося завершення будівництва Дніпровської гідроелектростанції, інших електростанцій, запланованих планом ГОЕЛРО.

Усічні 1933 р. на об’єднаному пленумі ЦК і ЦКК ВКП(б) Сталін зробив доповідь про підсумки першого п’ятирічного плану. Було заявлено про без-

623

умовне виконання головного завдання п’ятирічки — перетворення СРСР з країни аграрної на країну індустріальну. Підтверджувалося це співвідношенням у ВВП частки промисловості — 70 % і частки сільського господарства — 30 %. Але ці показники були наведені в грошових, цінових оцінках, що істотно змінювало картину, бо ціни на промислові товари були дуже високі (вони визначалися не ринком, а державою), а ціни на сільськогосподарські товари (з тієї ж причини) — украй занижені. Тому цінові оцінки маскували дійсні підсумки плану, його натуральні показники. За цими показниками жодне завдання прийнятого свого часу оптимального варіанта п’ятирічного плану виконане не було. Так, замість передбачуваних виплавок чавуну та сталі по 10 млн тонн на рік фактичними підсумками виявилися 6,2 млн тонн чавуну і 5,9 млн тонн сталі; видобуток кам’яного вугілля замість 75 млн тонн становив 64 млн; виробництво електроенергії замість 22 млрд кВт/г лише 13,5 млрд кВт/г. Середньорічний приріст ВВП становив 16 %, як було намічено у відправному варіанті плану, а не 22 %, записані в оптимальному варіанті, і вже, звичайно, не проголошені Сталіним 45 % [2, с. 293].

Варто зазначити, що визначивши курс на модернізацію промислового потенціалу країни, радянське керівництво одразу зіштовхнулося з проблемою коштів для розвитку індустрії. Внутрішньопромислові накопичення виявилися набагато меншими від запланованих, оскільки бурхливий розвиток отримали галузі важкої промисловості, що стали нерентабельними в перший же рік п’ятирічки. Це цілком зрозуміло, оскільки різко (позапланово) збільшився фронт робіт, у виробництво були залучені мільйони некваліфікованих селян.

Зважаючи на те, що отримати іноземні позики було неможливо (через відмову радянського уряду сплатити царські борги, а також прагнення керівників до економічної самоізоляції в ім’я хибної економічної незалежності країни), були використані виключно внутрішні ресурси.

Одним з головних джерел накопичення коштів для індустріалізації став перерозподіл доходів населення на користь держави. Перекачування коштів йшло різними каналами:

¾податки з населения (для села «надподатки» — постійне зростання цін на промислові товари); у липні 1928 р. на пленумі ЦК Сталін сформулював ідею «данини» із селянства за допомогою так званого «додаткового податку». Його стали стягувати через систему монопольно завищених цін на промислові товари й штучно занижених цін на ту сільськогосподарську продукцію, що закуповувалася державою у селян (у роки першої п’ятирічки вони інколи становили 1/8 ринкових). «Перекачування коштів» пояснювалось як вимушений захід заради збереження високих темпів індустріалізації. У подальшому така політика перетворилася в систему й на довгі роки стала основою господарського будівництва;

¾внутрішні державні позики, що розміщувались як серед міського, так і сільського населення. Вони почали випускатися з 1926 р., поступово пере-

624

творившися з добровільних на обов’язкові. Норма підписки на позику становила середньомісячну заробітну платню впродовж року (1927—1929 рр. випущено три державні позики індустріалізації, лише населения України підписалося на суму понад 325 млн руб.).

Проводилися й заходи, спрямовані на збільшення прибуткової частини державного бюджету й фінансування індустріалізації. Ними були:

грошова емісія, що не припинялася з 1930 р. (грошова маса, що знаходилася в обігу, збільшувалася більш як удвічі порівняно з вартісним обсягом продукції (предметів споживання). Вона знецінювала радянський карбованець і вже наприкінці 20-х років поклала край його конвертованості на світовому грошовому ринку. Але зростання грошової маси створювало можливість оплати праці в промисловості й капітальних вкладень у важку індустрію;

податкова реформа 1930 р., що сприяла перерозподілу коштів з легкої промисловості у важку. В легкій промисловості вилучалися всі накопичення

йчерез бюджет йшли на фінансування важкої індустрії;

суттєвим джерелом доходу бюджету став продаж горілки (у 1927 р. бюджет отримав 500 млн, 1930 р. — 2,6 млрд, а 1934 р. — 6,8 млрд руб.).

Оскільки бюджетних коштів не вистачало, були залучені додаткові джерела, що явно характеризують антинародну, хижацьку природу радвлади.

Такими джерелами були:

¾ продаж на зарубіжних ринках (часто за безцінь) унікальних художніх цінностей, що зберігалися в музеях країни;

¾ створення в усіх великих містах магазинів Торгсину (формально для торгівлі з іноземцями, а фактично для викачування у громадян залишків золота й коштовностей);

¾ зерновий експорт, що давав валюту, а також продаж за кордон нафтопродуктів, лісоматеріалів, хутра, льону.

З метою економії коштів держава стримувала зростання заробітної платні робітників і службовців. Це давало змогу з того ж фонду зарплати оплачувати працю робітників, які займають нові місця.

Прискорювало й здешевлювало індустріалізацію також те, що багато видів сировини та матеріалів для важкої промисловості уряд отримував даром, без оплати, оскільки вони здійснювалися працею багатьох мільйонів ув’язнених в концтаборах ГУЛАГу. Ув’язнені обслуговували своєю примусовою працею цілі галузі промисловості та будівництва.

Характеризуючи відмітні риси індустріалізації, слід зазначити, що в першій п’ятирічці змінювалася галузева структура промислового виробництва — форсований розвиток отримали галузі важкої індустрії й створювалися нові центри її розвитку. У другій і третій п’ятирічках тривала політика «соціалістичної» індустріалізації. Проте народне господарство, кероване не ринковим попитом, а централізованим плануванням, відрізняла всі ці роки різко виражена диспропорційність галузевого розвитку. Від середніх

625

темпів народногосподарського розвитку істотно відставали галузі групи «Б», будівництво електростанцій і залізниць. На цьому тлі стрімким зростанням темпів розвитку відзначалося лише військове виробництво. Загалом, незбалансоване зростання стало за роки радвлади своєрідним законом розвитку економіки.

 

Разом з індустріалізацією другим головним напря-

Колективізація

мом сталінської економічної політики 1930-х років

сільського

господарства

була колективізація сільського господарства. Із

 

самого початку вона розглядалась як засіб приско-

 

 

рення індустріалізації, розв’язання хлібної проблеми, нарешті, ліквідації заможного селянства — природного ворога радянської влади. Аграрний сек-

тор став фактичним донором промисловості, особливо на початку 30-х ро-

ків, оскільки колективне, контрольоване й кероване державою господарство могло швидко забезпечити зростання виробництва й фінансових надходжень. З нього, майже за безцінь, викачували хліб і сировину, шляхом організованого набору селян переміщували на новозбудовані фабрики й заводи.

Власне, поштовхом до переходу до суцільної колективізації стала хлібозаготівельна криза 1927/28 р. Незважаючи на доволі хороший врожай 1927 р., селяни не повезли зерно на ринок, що пояснюється не лише низькими державними заготівельними цінами на хліб, а й високими цінами на промислові товари. Держава відчула гостру нестачу в хлібі як для забезпечення експорту, так і для задоволення потреб у ньому міста (з 1928 р. у містах запроваджувалася карткова система відпуску хліба). Саме це й стало підставою для перегляду політики щодо селянства, створення «опори соціалізму» на селі у вигляді колгоспів і радгоспів. Кризу ж було подолано за допомогою репресивних заходів, що дало змогу «видушити» із селян України взимку 1928 р. до 70 млн пудів хліба. Але подальший перебіг подій, зростання цін на промислову продукцію й збереження низьких цін на хліб призвело до примусового вилучення хліба й у 1929 р. Повторне вилучення адміністративним шляхом товарних надлишків повністю підірвало ринкові стимули до праці на селі.

Першим кроком до суцільної колективізації мав стати перший п’ятирічний план, за яким колективізації в Україні на добровільних засадах підлягало 30 % селянських господарств. Але криза хлібозаготівель 1927/28 р., необхідність застосування надзвичайних заходів для вилучення хліба стали поштовхом до прискорення суцільної колективізації, необхідність якої Й. Сталін обґрунтував у статті «Рік великого перелому» (листопад 1929 р.), у якій стверджував, що широкі верстви селянства цілком готові до переходу до колективного господарювання, а також підкреслював необхідність рішучого наступу на куркульство. Селянин-власник (одноосібник), який сам вирішує, що йому сіяти й продавати, є дуже незручним для держави, яка реалізує програму індустріалізації саме за рахунок села. А от створення на селі

626

великих господарств (колективних чи державних) замість неконтрольованих дрібних селянських є тим виходом, який забезпечить безконтрольне вилучення продукції сільського господарства державою.

Як уже зазначалось, існувало кілька форм господарських об’єднань на селі: колгоспи (комуни, артілі, товариства зі спільного обробітку землі (ТОЗи)) і державні сільськогосподарські підприємства (радгоспи).

Головною формою колективних господарств стали артілі. Основою їх функціонування були неподільні фонди — сукупність засобів виробництва, що не могли бути розподілені між особами, які добровільно утворювали колективне господарство. Земля, що відводилась під час колективізації під суспільне господарство, оголошувалася навіки закріпленою за колгоспом, і це означало, що селянин, який наважиться вийти з колгоспу, перетвориться на безземельного господаря.

Дуже суперечливі, навіть трагічні наслідки мала колективізація сільського господарства. Під час проведення суцільної колективізації матеріальнотехнічна база колгоспів утворювалася за рахунок усуспільнення селянських знарядь праці. Оскільки це були, за невеликим винятком, кінно-ручні знаряддя, то вони й визначали технічний рівень «нового», крупного виробництва. Крім того, й кількість сільськогосподарських знарядь, і поголів’я робочої худоби виявилося меншим порівняно з доколгоспним часом, бо чимало селян вважало за краще порізати худобу й коней, ніж передавати їх в чужі руки, у майже не облаштовані колгоспні служби. Загалом за 1929—1934 рр. загинуло майже 150 млн голів худоби, а її вартість перевищувала вартість побудованих за цей період фабрик і заводів. Упродовж наступних десятиріч країна так і не змогла повністю подолати наслідки цього лиха, відчуваючи постійну нестачу продовольства.

Слід зауважити, що темпи реальної колективізації значно перевищували планові, але досягалися вони виключно насильницькими методами. Так, в Україні місцеве керівництво прийняло рішення про необхідність завершення колективізації в деяких районах уже до осені 1930 р. І якщо на 30 січня 1930 р. в республіці колективізовано 15,4 % господарств, то на 1 березня 1930 р.

— уже 62,8 %. Реманент, велика рогата худоба, птиця — усе ставало власні-

стю колгоспу, його «неподільним фондом».

Зрозуміло, що такі методи колективізації викликали шалений опір селянства, але виступи селян придушувалися регулярними частинами Червоної Армії. Центральне керівництво зреагувало на ситуацію, що склалася. 2 березня 1930 р. у «Правді» з’явилася стаття Й. Сталіна «Запаморочення від успіхів», де викривалися «перегини», а головна відповідальність за них покладалася на місцеве керівництво. Результатом статті став масовий відтік селянства з колгоспів, щоправда, нетривалий: уже восени 1930 р. політику «насадження» колгоспів було продовжено.

Завершення колективізації припало на 1937 р., коли в колгоспи України об’єдналося 96,1 % селянських господарств і 99,7 % посівних площ. Напере-

627

додні Другої світової війни в республіці існувало близько 30 тис. колгоспів і майже 1000 радгоспів. Становище колгоспників було надзвичайно складним, особливо із запровадженням у 1932 р. паспортної системи, адже паспорти могли отримувати лише мешканці міст, робітничих селищ, новобудов. Таким чином, тривалий час (до початку 60-х років) колгоспники були примусово прикріплені до землі, працювали як на панщині, отримуючи за свою працю мізерну оплату (натуроплата колгоспників становила лише 12—15 %

вирощеного). За таких умов селянство поступово втрачало риси, вироблені століттями: хазяйновитість, працелюбність, ініціативність.

Примусова праця була малоефективною. Обсяг сільськогосподарського виробництва зростав повільно. У 1933 р. держава насильницькими методами отримала від українського села 317 млн пудів хліба, у 1935 р. — 462 млн, у 1940 р. — 576 млн пудів. Та навіть така кількість хліба забезпечила поступове послаблення продовольчої кризи в містах.

Одночасно з колективізацією відбувався процес розкуркулення, у результаті якого в селян вилучали майно, землю, а їх самих з родинами виселяли в дальні необжиті місця, направляли на лісозаготівлі та в концтабори, позбавляючи всіх політичних і громадянських прав. Розкуркулення призвело до того, що село позбулося найбільш міцних і підприємливих господарів.

Особливо інтенсивно в Україні терор проти заможних селян здійснювався у перші місяці 1930 р. На 1 червня було розкуркулено 90 тис. селянських господарств України, що становило 1,8 % їх загальної кількості. Конфісковано й передано в колгоспи худоби та різного реманенту на суму 90—95 млн крб. Усього в Україні за роки колективізації експропрійовано близько 200 тис. селянських господарств, що становило приблизно 1,4 млн чоловік. Понад половину з них було вислано на Північ та до Сибіру [27, с. 204].

Злочинна стратегія «соціалістичного» очищення села здійснювалася й іншими методами. Про страшну драму українського народу, що дістала в світовій історії назву «голодомор» 1932—1933 років, написано вже чимало. Максимально узагальнюючи все досі оприлюднене про внутрішню політику більшовиків, «її можна звести до двох головних напрямів:

1)формування людини нового типу, тобто такої людини, яка була б придатна на роль «будівника комунізму»;

2)усунення тієї частини населения, яка для цього не підходила [1, с. 12]. Чому більшовикам необхідно було вдаватися саме до такої нелюдської

стратегії ведения війни із селянством, як голодна смерть населения України? Терор засобом голодомору вирішував одразу кілька завдань. Назвемо їх.

1.Через відсутність продовольчої бази за рахунок вивезення хліба, навіть насіннєвого фонду для посіву озимих і ярих, селяни не змогли б ефективно протистояти існуючій владі.

2.Терор голодомором був найбільш ефективним за результатами знищення українського селянства, яке більшовики вважали своїм ворогом вУкраїні.

628

3.Голодомор був зброєю тотального знищення, охоплюючи все населения. Він порушував демографічний баланс, підриваючи приріст населения, що призводило до фізичної деградації нації.

4.Голодомор знищував лише людей, залишаючи неушкодженим все їхнє особисте майно, засоби сільськогосподарського виробництва. І водночас голодомор звільняв територію для нового заселення, але вже не українцями, а іншими національностями. Одразу ж після створення СРСР ОГПУ почало переселяти селян з інших республік на місця, що лишилися від вимерлого українського населення.

5.Голодомор дав можливість більшовикам змінити етнографічний склад населення України на свою користь, забив клин у моноліт українства, нейтралізував політичний, ідеологічний і воєнний потенціал українського селянства, даючи широкі можливості для русифікації українського населення, що лишилося живим, і створюючи людський матеріал для реалізації більшовицьких ідей побудови комуністичного суспільства.

6.Голодомор 1932—1933 років в Україні повністю реалізував ідею перетворення селян-власників на «сільський пролетаріат», на довгі роки поховавши лозунг «земля — селянам», з яким більшовики прийшли до влади в 1917 р. Система колгоспів повністю перетворила селян-власників на «сільський пролетаріат», який не виробляв, як раніше, свій сільськогосподарський продукт, а став найманим робітником більшовицької системи сільського господарства.

Наслідки тоталітарного голодомору 1932—1933 років були жахливими: він забрав життя близько 10 000 000 українських селян [28, с. 14].

Отже, характеризуючи систему господарювання в аграрному секторі

в30-ті роки, варто наголосити, що в епоху «великого перелому» була ліквідована вся кооперативна система в аграрній сфері народного господарства. Під гаслом суцільної колективізації було реалізовано державну антикооперативну політику. Були розігнані чи перетворені на придаток державних органів загальні й багато регіональних кооперативних центрів та союзів. Їх матеріальна база, яка створювалася роками, розсіялася, частково перейшовши до рук різних держорганів, а в основній своїй частині — занепала й зруйнувалася. Таким чином, слабкі паростки демократичного кооперативного руху, які зародилися в роки непу, були знищені.

Усе управління колгоспами перейшло до державних органів у центрі й на місцях. Згорнула свою діяльність Всесоюзна рада колгоспів. Відмінялися з’їзди й конференції колгоспників. На зміну економічним методам прийшло адміністрування. Згори диктувалися державні завдання. Усе господарське життя в колгоспах суворо регламентувалося. По кожному виду сільськогосподарської продукції існували спеціальні заготовчі установи: заготзерно, заготяйце, заготплодоовоч тощо. Звіти були від квартальних до п’ятиденних. З 1933 р. було скасовано існуючу договірну систему заготівель зернових

629

культур і встановлено як для колгоспів, так і для одноосібних господарств тверді зобов’язання зі здачі державі зерна, м’яса, молока, картоплі тощо за встановленими цінами. Господарства, які не виконали завдання, обкладалися грошовими штрафами.

Обов’язкова здача продукції за низькими цінами не забезпечувала нормальне відтворювання, оплату праці, формування посівних і фуражних фондів. Монопольний закупник зерна «Заготзерно» купував пшеницю по 80 коп. за центнер, а продавав по 10,4 руб., з яких 8,9 руб. вилучалися в держбюджет як податок з обороту, за рахунок чого й відбувалося фінансування індустріалізації. Майже чверть століття — з 1929 по 1953 р. — закупівельні ціни на основну сільськогосподарську продукцію залишалися незмінними.

Оплата праці мала не пряму форму грошових і натуральних розрахунків, а вельми опосередковану, яку називали трудоднем. Це була жебрацька оплата. У першій п’ятирічці на трудодень приходилось у середньому 50 коп. Оплата проводилася в основному натурою (зерном). Обов’язковим постачанням сільськогосподарських продуктів державі обкладалися посіви присадибних ділянок колгоспників, пришкільні ділянки, господарства дитячих будинків.

Перетворення колгоспів на специфічний механізм для привласнення державою результатів праці селян йшло й іншими напрямами. Були одержавлені машинно-тракторні станції (МТС — державне сільськогосподарське підприємство, що сворювалося для технічної та організаційної допомоги колгоспам — перше було створено в 1928 р. в Одеській області), які спочатку створювалися на паях держави, колгоспів і засобів населення. Усупереч назві, жодних розрахункових стосунків між колгоспами і МТС насправді не було. Натуроплата МТС була, як і обов’язкові поставки, прямим, у натуральній формі стягуваним державним податком. Державними органами визначалось, яка частка врожаю повинна йти на оплату МТС, але перераховувалася вона не в МТС, а безпосередньо до державних фондів. Самі ж МТС перебували на бюджетному фінансуванні, і їх працівники отримували, як і робітники, зайняті в державній промисловості, грошову заробітну платню. Колгоспи були позбавлені можливості купувати машини, створювати власну індустріальну базу. Так, на рубежі 30—40-х років остаточно сформувалася жорстко централізована адміністративно-командна система і в аграрному секторі.

Проте слід зауважити, що за роки довоєнних п’ятирічок промисловість України все-таки зробила значний крок уперед (щодо технічної реконструкції, нарощування потужностей, кількісного та якісного зростання кадрового потенціалу й зростання випуску продукції) як за першу п’ятирічку, так і особливо за другу (1933—1937 рр.) та за третю (1938—1942 рр.).

Програму першої п’ятирічки щодо загального обсягу промислового виробництва було виконано на 93,7 %, у важкій промисловості — на 108 %.

630

Частка промислової продукції підвищилася з 51,5 % у 1928 р. до 70,7 %

у1932 р. Частка першого підрозділу у валовій продукції всієї промисловості зросла до 53,4 % проти 39,5 % у 1928 р. [31, с. 209]. У результаті першої п’ятирічки скоротився імпорт машин та устаткування. Але проблему динамічного розвитку технічної бази виробництва так і не було вирішено. Ручна праця переважала не лише в сільському господарстві та будівництві, а й в промисловому виробництві.

Уреспубліці здійснювалося велике будівництво на основі освоєння капітальних вкладень. У результаті введення в дію нових підприємств, реконструкції старих у промисловості безперервно збільшувався обсяг основних фондів. У 1940 р. нові або повністю реконструйовані підприємства випускали понад 92 % продукції великої промисловості України, зокрема: у чорній металургії — 99,4 %, хімічній промисловості — 99,7 %,

утракторній — 100 %, турбінній — 100 %, комбайнобудуванні — 100 %, електростанцій — 100 % тощо.

Щодо загального стану економіки УРСР у 1939—1941 рр. можна з упевненістю сказати, що її роль у народногосподарському комплексі СРСР була надзвичайно важливою. Зростаюча мілітаризація економіки країни позначилася й на потенціалі республіки. Збільшилися обсяги виробництва в галузях важкої індустрії, зросла її частка в загальносоюзному промисловому виробництві (у 1940 р. вона становила 62 %). Україна залишалася головною вугільною та металургійною базою СРСР: у 1940 р. тут видобувалося 50,5 % вугілля, 67,6 % залізної руди, вироблено 48,8 % сталі, 64,7 % чавуну. Україна була одним з основних районів СРСР з виробництва зернових і технічних культур, даючи третину союзного виробництва зерна, 60 % цукрових буряків.

Але високі темпи розвитку важкої індустрії не супроводжувалися відповідним розвитком легкої та харчової промисловості, соціально-культурної сфери, без чого неможливе зростання добробуту. Індустріальна потужність України була зорієнтована на первинну переробку сировини та виготовлення «машин для виробництва машин», а не на задоволення повсякденних потреб людини. Характерною особливістю періоду індустріалізації було значне зниження частки фонду споживання в національному доході з 80 % у 1927 р. до 55—50 % у наступні роки. У результаті рівень життя робітників був наближений до рівня 1913 р.

Уроки довоєнних п’ятирічок мало що змінилось у розміщенні промислових об’єктів на території України. Увесь приріст виробництва припадав на традиційні промислові центри — Донбас, Придніпров’я, а також на великі міста, передусім на Харків, Київ, Одесу. Отже, у республіці закріплювалася традиційна структура промислового виробництва, яка, як і раніше,

прив’язувала народне господарство республіки до потреб Союзу.

Підбиваючи підсумки 30-х років, можна зробити такі висновки:

¾ утворилася централізована економічна система, заснована на повному одержавленні виробництва та ліквідації приватної власності, затвердженні

Соседние файлы в папке attachments